PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 2 vs. Capture NX2

Adam Rimbaud
28-09-2008, 18:13
Witam,

Od kilku dni jestem dumnym posiadaczem d700. Razem z apartem dostalem wersje trial Capture NX2. Zainstalowalem, kompletny brak inuicyjnosci , interfejs delikatnie mowiac po...
ZTCW duzo osob na forum z niego korzysta, co w nim takigo dobrego?
Moglby mi ktos wyjasnic w kilku zolnierskich slowach, czy warto sie uczyc obslugi tego softu?
Do tej pory uzywalem Lightroom najpierw 1.x teraz 2 + PS CS3 ze skutkie zadowalajacym.

Władca Pixeli
28-09-2008, 18:21

Tylko tyle, że potrafi czytać ustawienia aparatu.

atar
28-09-2008, 19:09
Witam,

Do tej pory uzywalem Lightroom najpierw 1.x teraz 2 + PS CS3 ze skutkie zadowalajacym.

Skoro osiągasz zadowalające Cię efekty za pomocą softu Adobe, to dlaczego chcesz się uczyć obsługi nowego programu? O aspekcie finansowym nie wspomnę...

Corvus5
28-09-2008, 20:12
Czy Lightroom bez PS umożliwia osiągnięcie podobnych rezultatów co z CNX2?

stig
28-09-2008, 20:40
1. Najwieksze mozliwosci i najlepsze efekty koncowe korekcji balansu bieli.
2. Najlepsze odszumianie.

Minusow znacznie wiecej. ;) Ale i tak warto czasami z niego korzystac.

Moglby mi ktos wyjasnic w kilku zolnierskich slowach, czy warto sie uczyc obslugi tego softu?Decyzje musisz podjac sam. Prawde mowiac, tam nie ma sie czego uczyc. 2, 3 godzinki zabawy, troche helpa przejrzec, i po nauce. ;)

JacekM
28-09-2008, 20:50
Czy Lightroom bez PS umożliwia osiągnięcie podobnych rezultatów co z CNX2?

Podobnych tak , ale dla mnie ma jedna wazna zalete jest 100 razy szybszy niz CNX

asha
28-09-2008, 20:55
Zgodzę się co do odszumiania. Ja zainstalowałam od razu LR, bo znam dobrze Ps'a i wiedziałam, że będzie mi tak łatwiej. Nie mogłam jednak zdzierżyć tego, że po zbliżeniu nefów w LG widzę tam straszny szum. Po sprawdzeniu w CNX2 tego nie mam.....ale jak już wspomniano, LG jest dużo szybszy....czy mniej intuicyjny? Po lewej zdjęcia, a po prawej opcje....wszystko chyba nazywa się tak samo. Kwestia przyzwyczajenia myślę.

Corvus5
28-09-2008, 23:09
Menu w CNX przecież można przerzucić na lewą stronę, jeżeli komuś na tym zależy. Może się przyjrzę demie LR. Pomyslalem, ze do szybkiego wywolywania moze byc lepszy niz C1, ale program poznam bardziej na przyszlosc, bo przeciez nie bede kupowal, gdy nie ma zlecen tego typu.

darzur
01-10-2008, 12:02
Może to kwestia mojego braku doświadczenia, ale w żadnym z programów poza NX2 nie potrafiłem uzyskać prawidłowych kolorów. Nawet ACR i LR2 z nowymi profilami aparatów zawsze uciekały mi gdzieś z kolorami i na niebieskim niebie zawsze pojawiał się czerwonawy zafarb. I to niezależnie od tego ile męczyłem się nad zdjęciem efekt z NX2 zawsze odpowiadał mi najbardziej. Niestety jego obsługa jest totalnie skopana, ale zdążyłem się już pogodzić z tym, że schodzi mi 2x czasu niż w ACR.

kh29228
02-10-2008, 18:37
wydaje mi się, że Lightroom nie ma u-pointów

DMQuadro
02-10-2008, 23:12
Już była o tym mowa - Nikon NIKOMU nie udostępnia kod NEFów. Czyli jedyne poprawne wywołanie - tylko w NXie. Co do interface'u - na początku obcowania z programem tez narzekałem, nawet tu na forum... teraz bardzo lubię ten program - na pewno wart jest opanowania. (Na Photoshope działam od wersji 2.5)

spiritwood
02-10-2008, 23:32
Lightroom ma bardzo rozbudowany 'dodging and burning' - narzędzie w swojej wymowie dość podobne do u-pointów. Czasem niektóre rzeczy robi się lepiej w LR, czasem w CNX. Nierzadko (ludzie) zaczynam w CNX a kończę w LR. Mnie jest wygodnie, ale ja nie obrabiam tysięcy zdjęć tygodniowo...
Ja mam taki podział: Ludzie - CNX, cała reszta - Lightroom. Bardzo trudno jest osiągnąć w Lightroomie takie kolory skóry jak w CNX (przynajmniej mnie). LR jest też świetny jako katalog (system tagowania zdjęć jest wręcz boski). Oba programy całkiem nieźle się uzupełniają. Przy ich umiarkowanej cenie - warto mieć oba.

bombel
03-10-2008, 00:16
wydaje mi się, że Lightroom nie ma u-pointów

Dwójka ma coś podobnego w działaniu, ale skończył mi się trial, a jeszcze nie kupiłem, więc nie pokażę screena - ale można sobie pewnie zobaczyć na adobe.com.

Jest to mianowicie pędzel, którym można malować efektami (jasność, kontrast, nasycenie, i parę innych rzeczy). Jest wybór, czy pędzel działa jak pędzel (okrągła plama), czy na fragmentach o podobnych parametrach (np. niebieska apaszka na szyi - można kliknąć na apaszkę i zmieniać tylko jej kolory/kontrasty, saturacje, itp, nie ruszając szyi).

Erie
03-10-2008, 00:37
Dwójka ma coś podobnego w działaniu, ale skończył mi się trial, a jeszcze nie kupiłem, więc nie pokażę screena - ale można sobie pewnie zobaczyć na adobe.com.

Jest to mianowicie pędzel, którym można malować efektami (jasność, kontrast, nasycenie, i parę innych rzeczy). Jest wybór, czy pędzel działa jak pędzel (okrągła plama), czy na fragmentach o podobnych parametrach (np. niebieska apaszka na szyi - można kliknąć na apaszkę i zmieniać tylko jej kolory/kontrasty, saturacje, itp, nie ruszając szyi).

to cos jest tylko podobne do u-pointów, ale jest przecież NIK Viveza do PSa i Lightrooma, czyli normalne u-pointy

bombel
03-10-2008, 01:19
Nawet nie wiedziałem... Widziałem przez moment stronę NIK, ale nigdzie nie piszą, że to jest do Lightrooma; wszędzie tylk piszą o PSie...

Ale nie to mnie martwi. Wiecie o czymś, co prostuje beczki i ewentualnie walące się do tyłu fasady pod Lightrooma? Moim marzeniem było, żeby LR2 zawiarał coś do prostowania architektury, ale mnie zawiedli...

Corvus5
05-10-2008, 22:18
Spróbowałem LR i po godzinie pracy jestem bardzo nim zawiedziony. Jest bardzo powolny - nawet wolniejszy niż CNX2, bo suwaki aż się zacinają i sam program też w kilku momentach. Piszecie, że brush podobny do u-pointów istnieje. Może za krótko tego szukałem, ale widziałem tylko brush taki zwykly, nie działający na elementy o daje strukturze. Zapis plików - tragedia. Wyeksportowanie 8 miniaturek zajęło ponad 10 minut. w CNX2 trwa to niedłużej. Retusz skóry: jestem zawiedziony. Jest bardzo wolne usuwanie wszelkich wad skóry. W PS jest to dobrze zrobione, a w CNX2 zabugowane (choć rezultaty nadzwyczaj dobre jak na automat). Nie wiem, czy w LR da się włączyć generacje szumu jak w CNX2 oraz jakiś blur. Wszystko w dane miejsce obieralne za pomocą u-pointów, a najlepiej brushem (w CNX2 jest). Pobawiłem się vibrance: często mi brakowało modyfikacji krzywej nasycenia koloru i tu się to ciekawie sprawdza. Wszelka korekta naświetlenia zdjęcia jest wolna w LR i zajmuje to trochę czasu, bo suwaki się tną i trzeba czekać nieco na efekt. Dla mnie nie ma żadnego przyspieszenia w porównaniu do CNX2. W LR widzę bardzo dużo globalnych korekt jasności i koloru. Moduł eksportu jest w LR bardzo ładnie zrobiony, choć nie jest idealny.

W CNX2 mam już wyrobiony system pracy ze zdjęciami. Podobno można dodawać różne moduły z funkcjami. Może znajdę coś od vibrance i w sumie będę bardziej niż zadowolony. Gdyby tylko Nikon w końcu opracował poprawkę do mojego błędu, ale trochę już im to czasu zajmuje, choć się starają :)

Erie
05-10-2008, 22:22
W CNX2 mam już wyrobiony system pracy ze zdjęciami. Podobno można dodawać różne moduły z funkcjami. Może znajdę coś od vibrance i w sumie będę bardziej niż zadowolony. Gdyby tylko Nikon w końcu opracował poprawkę do mojego błędu, ale trochę już im to czasu zajmuje, choć się starają :)

a jaki to błąd?

Corvus5
05-10-2008, 22:34
a jaki to błąd?
W skrócie: mój CNX2 potrafi edytować rawy, które potem przy otwieraniu na obojętnie której maszynie tworzą plik tymczasowy wielkości kilku GB. Sprawdzone też na specjalnej dla CNX2 wirtualnej maszynie oraz na innym komputerze. Pomoc techniczna też ma ten problem z moimi zdjęciami. No i ja sam, bo niektórych nie mogę teraz ponownie otworzyć. Problem potrafię odtworzyć na swojej maszynie, a dotyczy przede wszystkim narzędzia retuszu.

Erie
05-10-2008, 22:37
W skrócie: mój CNX2 potrafi edytować rawy, które potem przy otwieraniu na obojętnie której maszynie tworzą plik tymczasowy wielkości kilku GB. Sprawdzone też na specjalnej dla CNX2 wirtualnej maszynie oraz na innym komputerze. Pomoc techniczna też ma ten problem z moimi zdjęciami. No i ja sam, bo niektórych nie mogę teraz ponownie otworzyć. Problem potrafię odtworzyć na swojej maszynie, a dotyczy przede wszystkim narzędzia retuszu.

a wyślij mi proszę takiego RAWa

marszull
05-10-2008, 22:54
co do szybkosci LR to jestem zdwiony postem Corvus5 bo u mnie wszystko dzialo bardzo szybko i nic sie nie zacina, eksportowanie i importowanie tez jest bardzo szybkie
moze to wina sprzetu, ze u Ciebie tak wolno to dziala?

Corvus5
05-10-2008, 23:02
Wyślę, gdy osoby, które są na zdjęciach się zgodzą, a do pomocy technicznej wysłałem chyba najcięższy przypadek zdjęcia.

Sprzęt to zadbany A2600+, 1GB ramu, system obecnie to winxp sp3.

bombel
05-10-2008, 23:09
Sprzęt to zadbany A2600+, 1GB ramu, system obecnie to winxp sp3.

1 GB RAMu - chyba tu tkwi problem szybkości. Dzisiaj 1 Gb ramu jest w szmatławych komputerkach w MM, to już nie jest żaden cymes. A niestety produkty Adobe są bardzo, ale to bardzo RAMożerne, niestety.

U mnie pod XP LR śmiga, choć widziałem, że na szybszym procku nie śmiga, a frunie! :) Ale 2 Gb Ramu to chyba podstawa, żeby w ogóle coś zrobić sensownie.

marszull
06-10-2008, 00:32
u mnie 4gb i smiga az milo

Orkaniusz
06-10-2008, 06:42
Miałem Ligtrooma trial na dwóch kompach: domowym i służbowym notebooku. Oba po 2 GB RAM. No domowym śmigał nieźle, na notebooku - leeedwooo chooodziiił. Po dłuższej diagnozie - problemem była fragmentacja plików - miałem tak zapchanego notebooka, że niektóre nefy były w kilkunastu kawałkach...
Natomiast wtrącę jeszcze uwagę do porównania: za cholerę nie potrafię w produktach Adobe uzyskać takiego wyostrzania, jak w NC lub C1... Tak więc do dwóch punktów stiga dorzucę : 3. Bardzo dobre wyostrzanie (IMHO) w NC.

Corvus5
06-10-2008, 11:24
U siebie bardzo dbam o brak fragmentacji i wydajne działanie systemu plików. Wyostrzanie? w CNX2 doszedłem do ustawienia, które mnie zadowala przy 1:1 i wydrukach 30x45cm, a po resize do 1280x853 jest nadal ostre i beż żadnych obwódek. LR od razu inaczej traktował detale. Wiadomo, inny algorytm. Natomiast przy domyślnych ustawieniach i wyostrzaniu obrazu do prezentacji na ekranie uzyskałem potworka. Oczywiście może to wynikać z mojego braku poznania LR.

Dla mnie sprawa jest prosta: końcowy efekt w zamyśle autora jest jeden, a narzędzi jest wiele.

robin102
06-10-2008, 14:08
.. Wyeksportowanie 8 miniaturek zajęło ponad 10 minut. :)
To chyba kwestia konfiguracji komputera lub jego zamulenia różnymi zbędnościami :)
U mnie exportuje 15 plików JPG w najwyżej jakości w 55 sekund :)
Jakie macie podejście do suwka czystość. Korzystacie - na jakiej wartości ? Poza subiektywnie patrząc wyżeraniem półtonów coś wnosi do obrazka ?
Moim zdaniem program genialny dla zarobionego fotografa, a nie maniaka psucia i gmerania w zdjęciu bez końca.
Choć jakości obrazka-kolorków takich jak z C1 nie udaje mi się nim zrobić :(

Olsza
18-07-2012, 12:14
Przepraszam za odświeżanie tematu, ale skoro tu jest to o co chciałem zapytać, to nie ma sensu zakładać nowego.

1. Najwieksze mozliwosci i najlepsze efekty koncowe korekcji balansu bieli.
2. Najlepsze odszumianie.

Minusow znacznie wiecej. ;) Ale i tak warto czasami z niego korzystac.

Decyzje musisz podjac sam. Prawde mowiac, tam nie ma sie czego uczyc. 2, 3 godzinki zabawy, troche helpa przejrzec, i po nauce. ;)

Jak jest z tym odszumianiem w CNX2? Jak je stosować, aby efekty były zadowalające? Ja nie potrafię sobie z tym poradzić i wg. mnie LR robi to lepiej, zwłaszcza, jeżeli była potrzeba wyciągania cieni. Potrzebuję jednak robić to w CNX2, ze względu na wspomniany prawidłowy balans bieli.

D700, ISO 5000, NEF (https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/DSC_6447.NEF)

https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/cnx2.jpg
exp +0.5, shadows +20, NR (camera settings) intensity 10%, sharpness 7, better quality

https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/lr4.jpg
exp +0.5, shadows +20, NR luminance 25, color 25, sharpening 25 1.0 25 0

6868
18-07-2012, 23:01
Jak jest z tym odszumianiem w CNX2? Jak je stosować, aby efekty były zadowalające?
.. no wlasnie, jak to sie robi ?

hostman22
19-07-2012, 00:29
Tak naprawdę na szybkiego wyszło mniej więcej tak, jak przysiądziesz powinno być jeszcze lepiej ;) only NX\
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.picshot.pl/pfiles/164321/DSC_6447.jpg)

Olsza
19-07-2012, 20:15
Możesz opisać swoją technikę? :)

Jak przysiądziesz.. W LR to są 3 suwaczki, 5 sekund, bez przysiadania, kombinowania.

mOSAd
19-07-2012, 23:02
Rzeczywiście LR ma pewne problemy z uzyskaniem odpowiednich kolorów sam z siebie. Między innymi przez ograniczony zakres suwaków. Można sobie z tym poradzić, choć wymaga to trochę więcej kombinowania (i może wiedzy jak to uzyskać). Ale przyznam, że odszumianie ma w wersji 3 i 4 całkiem niezłe. Ale wcale nie jestem przekonany, bazując na powyższym przykładzie, że lepsze. Można uzyskać mocniejsze odszumianie. Ale kosztem detali. Więc jeżeli jest to możliwe w NX2, to nie podejrzewam ogromnych różnic. Poniżej mój przykład odszumiania oraz wywołania całej klatki w LR 3. Kolory nie są cudowne, ale już całkiem przyzwoite i można przynajmniej porównać wyniki. Na powiększeniu się różnią, ale obróbkę robiłem pod kątem wyglądu całej klatki, stąd zaniedbanie drobnych przejść (no może nie takich drobnych).

źródło (http://img850.imageshack.us/img850/593/dsc6447q.jpg)

źródło (http://img845.imageshack.us/img845/1986/zrzutekranu20120719godz.jpg)

hostman22
20-07-2012, 17:42
Możesz opisać swoją technikę? :)

Jak przysiądziesz.. W LR to są 3 suwaczki, 5 sekund, bez przysiadania, kombinowania.

mogę ;)

* można wyjść od usunięcia hotów, btw sporo masz tam tych białych punktcików, albo w postaci darka i akcji z Auto Retouch Brush lub Image Dust Off Tool tego drugiego nie jestem pewien ;)

* następnie Noise Removal w zakładce camera settings bardzo słabo ustawiać albo off - później będzie dlaczego ;) pracujemy na 100% powiększeniu

* teraz najważniejsze w nowym kroku wybierasz Noise Removal od razu co się rzuca w oczy to nowa opcja "opacity" :). Działamy na Luminance i Chrominance, sharpness na 0 - później będziesz z tym walczył ;)

* teraz jest Unsharp Mask wyjściowo moża ustawić Amount: 5% Radius: 20% Threshold: 10 (ja mam akcje dla różnych ISO)

*na sam koniec można dodać trochę “Add Grain/Noise" aby nie było jak dupcia niemowlaka ;)

* doradzam też poczytać o różnicach między Color Control Points a Selection Control Points.

Efekt końcowy powinien być o niebo lepszy niż ciapa z lr ;) (nie wszyscy muszą się z tym zgadzać :))

Stepsy z color efect pomijam bo nie każdy to ma, chyba jakoś tam udało mi się wyjaśnić co i jak ;)

Jeżeli chodzi o szum i kolor to w c1 można uzyskać miłe efekty.

Olsza
23-07-2012, 20:01
@hostman22
dziękuję za rady, spróbowałem, jest lepiej, zdecydowanie :)

Co do darka, to przy naświetlaniu 30 sekundowym i ISO 6400, to hot/bad pixeli jest od groma. Trochę się przeraziłem. Da się coś z tym zrobić, czy raczej się nie przejmować, bo na normalnym zdjęciu, w normalnych odbitkowych, internetowych rozmiarach tego nie widać? :) Chcąc wystemplować w miarę wszystko, pod koniec pracy, CNX zjadał 5 z 6 GB RAMu ;-) i nie dało się zbytnio pracować. Podobnie po załadowaniu tego na zdjęcie.

@mOSad
podoba mi się efekt uzyskany przez Ciebie. Mogę prosić o podpowiedzi i rady z Twojej strony? :)

Pozdrawiam

mOSAd
23-07-2012, 20:44
Ponieważ suwaczki LR mają swoje ograniczenia, to malowałem zdjęcie pędzlem o barwie mniej więcej pomarańczowej, czy mocno żółtej, anulując w ten sposób dominanty barwne z niebieskich odcieni. To gwóźdź programu, bo trochę więcej z obrazkiem się bawiłem w celach eksperymentalnych. Jednak pozostałe rzeczy to typowy asortyment środków w postaci suwaków HSL chociazby. Mogę zerknąć na dokładne czynności lub podesłać po prostu plik XMP jak dostanę na PW adres mejlowy.

Co do odszumiania, to wiadomo - kwestia wyboru ustawienia suwaczków.

gibber
29-07-2012, 10:51
Miałem Lr2 od czasów Olympusa E-3. Wtedy lepiej sprawował się Capture One, ale niestety był drogi. Lr3 i 4 wołałem RAWy (DNG) z Pentaxa K-5 i jeśli chodzi o balans, kolory wszystko było poprawnie, nawet przekłamania kolorów z filtrów szarych korygował jakoś sensownie. Użytkowanie Lr4 z D700 to dla mnie mordęga. Pomogło ściągniecie profili camera calibration dedykowanych pod D700. Porównując jpegi i tiffy wolę kolory z CNX. Praca na jednym zdjęciu jest też szybsza niż w Lr. Gorzej, gdy do obrobienia jest 50-100 zdjęc, tutaj interfejs NXa trochę kuleje.

hostman22
29-07-2012, 12:42
ale w NX, też można 'ładować" zbiorcze zmiany do tylu zdjęć do ilu chcesz ;), to że w lr i C1 jest inaczej pomyślane to inna sprawa :D

gibber
29-07-2012, 13:28
Doszedłem wkońcu i do tego, instrukcja pomimo, że w EN jest bardzo przystępnie napisana. W sumie w NX jest inny "workflow".

Przykład wołania w:
ACR 7.1 - profil D700 Standard (domyślny Adobe nie nadaje się do niczego)
http://img819.imageshack.us/img819/6967/dsc1353acr71.jpg

NX2
http://img502.imageshack.us/img502/2413/dsc1353nx2.jpg

wg. mnie ogólnie przyjemniejszy jest ten z NX2.

Olsza
30-07-2012, 22:04
A jeszcze. Jak sobie radzicie z wyciąganiem detali z cieni lub świateł? Tutaj również uważam, że LR robi to zdecydowanie lepiej. W CNX wychodzi mi jakaś papka

kurczeblade
02-05-2014, 10:18
Warto kupować NX'a mając na wyposażeniu lightrooma ? który z resztą już jest w miarę dobrze opanowany...

Mam znajomego z D700 i ostatnio podczas "piwnej" rozmowy strasznie sobie przechwalał ten program, twierdząc że bez tego ani rusz z Nikonem :-)
Miałem triala, ale nie zdążyłem się nim nacieszyć z braku czasu na eksperymentowanie. Może ktoś napiszę co zyskam kupując ten program i czy warto przeskoczyć na niego z lightrooma. Lubie w lightroomie katalogowanie zdjęć, i obrabianie dużej ilości fot. np. poprzez kopiowanie presetów/suwaczków na kolejne zdjęcia - jak to jest z obrabianiem masowej ilości zdjęć w NX ?!

mini21
02-05-2014, 10:57
Ja osobiście bardzo lubię CNX'a i jakoś nie mogę "zmusić" się do przejścia na LR.
Jednak do masowej obróbki zdjęć to chyba Lightroom jest wygodniejszy.
Jest w CNX'ie możliwość kopiowania ustawień na kolejne zdjęcia, jednak w LR wydaje mi się to bardziej.... intuicyjne.
Dla mnie podstawowa zaleta CNX'a jest taka, że zczytuje wszystko tak jest ustawione w aparacie, nie "uśredniając" niektórych parametrów.

Ale czy mając LR warto "uczyć się" (użyłem cudzysłów, gdyż tu nie ma się czego uczyć, bardziej chodzi o przyzwyczajenia) się CNX'a, to nie wiem.
LR jest na pewno bardziej uniwersalny, daje ogólnie większe możliwości (chociażby te wszystkie presety).

Musisz sam spróbować, jak Ci będzie pasował, dużo ludzi kiedyś narzekało na wolną pracę, ale to naprawiono od któreś wersji.
Ja przy CNX'ie zostanę póki mogę.... jak długo.... nie wiadomo (no bo jest już darmowa beta CNX-D czy jakoś tak).

kurczeblade
02-05-2014, 21:42
Dzięki mini21. Dziś miałem okazje dłużej pobawić się CNX i jednak zostanę przy ligtroomi'e :)

jamnik
02-05-2014, 22:08
CNX 2 jest dedykowany do plików nikonowskich i obrobione na nim RAW-y znacznie przewyższają jakością NEF-y obrabiane na czymś innym. Może nie dołożyłem wystarczającej staranności, by opanować w pełni LR i CameraRAW, ale nigdy nie powróciłbym do nich, wiedząc, co mogę wyciągnąć za pomocą CNX2. Nawiasem mówiąc, wyciąganie cieni warto przeprowadzać na dwa razy (albo nawet na trzy). Wtedy efekt jest zdecydowanie lepszy niż w przypadku jednego radykalnego "suwnięcia". Do tego należy pamietać o odzyskaniu koloru w rozjaśnianej partii cienia. Może zapominając o tym, dochodzi sie do złych wyników....?

2pompony
08-05-2014, 20:36
CNX 2 jest dedykowany do plików nikonowskich i obrobione na nim RAW-y znacznie przewyższają jakością NEF-y obrabiane na czymś innym.

Tak właśnie powstają mity, bo to jest po prostu zdanie jakiegoś użytkownika, któremu wydaje się, że to prawda objawiona.

U mnie akurat NEFy obrobione LRem mają znacznie wyższą jakość niż te obrobione CNXem (jeśli w ogóle można używać tak nieostrych sformułowań jak jakość RAWów), ale wcale nei chcę wmawiać innym, że to jest jedyna możliwość i kto ma inne zwyczaje, ten błądzi.

mini21
08-05-2014, 21:06
Sadzę, że to kwestia gustu, umiejętności i przyzwyczajeń.
Jeden lub to, drugi tamto.
Nie wiem, o jakiej "jakości" mowa, bo w zasadzie (tak mi się wydaje) z obu programów powinno się udać otrzymać identyczne pliki, tyle, że rożnym nakładem pracy.
Jest to dla mnie taka spór na zasadzie wyższości masła nad margaryną - jedni lubią to, drudzy tamto i ich nie przekonasz (no, może w przypadku LR - masła dostajemy jeszcze dodatkowy drewniany nożyk w postaci presetów :D ).

Johanan
08-05-2014, 21:28
Sadzę, że to kwestia gustu, umiejętności i przyzwyczajeń.
Jeden lub to, drugi tamto.
Nie wiem, o jakiej "jakości" mowa, bo w zasadzie (tak mi się wydaje) z obu programów powinno się udać otrzymać identyczne pliki, tyle, że rożnym nakładem pracy.
Jest to dla mnie taka spór na zasadzie wyższości masła nad margaryną - jedni lubią to, drudzy tamto i ich nie przekonasz (no, może w przypadku LR - masła dostajemy jeszcze dodatkowy drewniany nożyk w postaci presetów :D ).

I tu właśnie nie masz racji, jako że wcale niepoślednia grupa osób, zajmująca się fotografowaniem, ma dość poważne problemy z poprawną oceną wywoływanych obrazków, dlatego wywoływacz, który ma tę przypadłość, że poprawnie odczytuje ustawienia z puszki, musi brać pierwszeństwo, przed innymi programami do wołania negatywów, które tego udogodnienia nie posiadają, i gdzie trzeba wykazać się kreatywnością, by efekty były zbliżone do tych, które można uzyskać za pomocą cnx-a.

stig
08-05-2014, 21:29
CNX 2 jest dedykowany do plików nikonowskich i obrobione na nim RAW-y znacznie przewyższają jakością NEF-y obrabiane na czymś innym.Przewyższają jedynie w następujących kwestiach:
– koloru, znacznie szersze możliwości dekodowania balansu bieli, dobra „separacja” barw, fenomenalne odwzorowanie odcienie skóry,
– prawidłowego traktowania cieni kolorem (zgodna z fizyką „desaturacja”),
– korekcji lokalnej (genialne, niezastąpione u-pointy).

Poza powyższymi niestety ACR/LR, bije go na łopatki. Korekcja ekspozycji, wyciąganie cieni, gaszenie świateł, odszumianie – tu, z ciężkim bólem (bo uwielbiam NX2) muszę przyznać, że soft Adobe (innych nie tykam) daje znacznie lepsze rezultaty.

Do tego należy pamietać o odzyskaniu koloru w rozjaśnianej partii cienia.Odzyskanie koloru z cienia? W cieniach nie ma koloru. Kolor powstaje dzięki światłu (podstawy fizyki) i im ciemniejsze obszary, tym mniej koloru. Tak właśnie prawidłowo dekoduje obraz NX2, za to każdy inny soft uniwersalny zachowuje się w tej kwestii, jakby oczywistości natury nie istniały.

rafakow
02-09-2014, 21:35
Powiedzcie mi Panowie czemu ten sam RAW otworzony w Capture NX jest idealnie czysty, odpowiednio nasycony kolorem itd. a już w LR obrazek jest taki ... "przymulony" kolorystycznie i kontrastowo? A najgorsze jest to, że w LR traci całkowicie na ostrości. Czy może trzeba jakoś odpowiednio skonfigurować LR? Zassałem też inne triale jak DxO Optics i Corel After Shot i w nich jest podobnie jak w Lightroom.
Może i po iluś tam ruchach suwakami uzyskam podobny efekt, ale w Capture NX jedno, dwa kliknięcia, zapisuję do jpg i tyle mojej pracy.

sitkompower
03-09-2014, 01:26
Odzyskanie koloru z cienia? W cieniach nie ma koloru. Kolor powstaje dzięki światłu (podstawy fizyki) i im ciemniejsze obszary, tym mniej koloru. Tak właśnie prawidłowo dekoduje obraz NX2, za to każdy inny soft uniwersalny zachowuje się w tej kwestii, jakby oczywistości natury nie istniały.

No i dla tego wieczorem wszystkie koty sa szare...

GonzoG
03-09-2014, 01:50
Powiedzcie mi Panowie czemu ten sam RAW otworzony w Capture NX jest idealnie czysty, odpowiednio nasycony kolorem itd. a już w LR obrazek jest taki ... "przymulony" kolorystycznie i kontrastowo? A najgorsze jest to, że w LR traci całkowicie na ostrości. Czy może trzeba jakoś odpowiednio skonfigurować LR? Zassałem też inne triale jak DxO Optics i Corel After Shot i w nich jest podobnie jak w Lightroom.
Może i po iluś tam ruchach suwakami uzyskam podobny efekt, ale w Capture NX jedno, dwa kliknięcia, zapisuję do jpg i tyle mojej pracy.

Tak jest, bo tylko soft Nikona odczytuje ustawienia Picture Control, czyli wprowadza już jakieś ustawienia wywołania.
Wszystkie inne softy odczytują tylko czyste dane RAW. Wywołanie musisz zrobić samemu. Wystarczy stworzyć sobie presety i też będzie jedno czy 2 kliknięcia.

Pebal
08-09-2014, 00:24
Odzyskanie koloru z cienia? W cieniach nie ma koloru. Kolor powstaje dzięki światłu (podstawy fizyki) i im ciemniejsze obszary, tym mniej koloru. Tak właśnie prawidłowo dekoduje obraz NX2, za to każdy inny soft uniwersalny zachowuje się w tej kwestii, jakby oczywistości natury nie istniały.
Nie dlatego NX2 w ten sposób dekoduje kolory w cieniach. Gdyby chodziło tylko o to, że w głębokich cieniach nasycenie jest mniejsze, to powinno się ono znacząco zwiększyć po rozjaśnieniu cieni, a tak nie jest. NX2 dekoduje obszar w głębokich cieniach przyjmując, że różnice w kanałach RGB są szumem a nie informacją o kolorze. W ten sposób redukuje szum kosztem koloru. To się bardzo dobrze sprawdza do czasu, aż nie zajdzie potrzeba znaczącego wyciągnięcia obrazu z cienia.