Zobacz pełną wersję : formatowanie tekstu (indesign) - prosze o pomoc
Witam,
Przepraszam, ze troche nie na temat, ale nie moge tego znalezc w helpie/necie..
czy ktos moze mnie oswiecic jak w InDesignie zrobic, by ostatnia samotna litera w linicje byla samoczynnie przerzucana do nowej?
dzieki
Art.
Do ID2 nie ma takiej opcji. Jest za to osobny programik, który zrzuca nie tylko wiszące spójniki jak a, i, w, z ale też skróty jak nr, prof., św., i podobne. Można sobie zresztą dopisać własne.
Odpala się go spoza Indyka, a on ma dwa guziki: sprawdź cały dokument, albo zaznaczenie (story). Proponuję korzystać z tego drugiego - przemieli całe story, sprawdzi się szybko, czy czegoś nie nabroił i można lecieć z następnym story.
Jest darmowy. Jak mi dasz maila, to Ci poślę zipa, w środku są dwa pliki: exe i ini - wystarczy, że są w jednym folderze.
ArtX -- nie podales wersji InDesigna. Starsze wersje trzeba uzbroic w skrypty lub programiki -- jak napisal Bombel. Wersja CS3 juz nie wymaga takich zabiegow. Wystarczy jedna mala regulka dla GREPa, ktorego dodali w Find/Change.
ArtX -- nie podales wersji InDesigna. Starsze wersje trzeba uzbroic w skrypty lub programiki -- jak napisal Bombel. Wersja CS3 juz nie wymaga takich zabiegow. Wystarczy jedna mala regulka dla GREPa, ktorego dodali w Find/Change.
mam CS3 (5.0.3). Mozesz podac jakies bardziej szczegolowe instrukcje (lub namiary na nia?)
Bombel:
mimo, ze mam CS3, w ktorym jak mowi Stig da sie to zrobic, bylbym wdzieczny za ten skrypcik:
[email protected]
Dzieki za pomoc :)
Art.
mam CS3 (5.0.3). Mozesz podac jakies bardziej szczegolowe instrukcje (lub namiary na nia?)Tutaj (http://blog.palantir.pl/2008/05/wiszce-spjniki-w-cs3.html).
Bombel: i tak dalej...
Daj znać czy doszło. Kiedyś skrypt wp blokował wszystkie załączniki, w których było coś z exe (teraz pokazał, że przeszło). W razie czego poślę jeszcze raz.