Zobacz pełną wersję : Pentacon w nowych aparatach
David012
27-09-2008, 19:24
Witam, mam niecodzienne pytanie, które może wydać się głupie.
Czy szkła Pentacon 4/200, można dołączyć do jakiś nowszych aparatów? Jeżeli tak to do jakich? Albo jak odczytać symbolikę mówiącą nam czy to pasuje?
Zależy jaki bagnet. Jeśli gwint (czyli najprędzej M42 no to chyba już wiesz). Jeżeli PB to umarł w butach chyba, że oddasz do tokarza (ja tak zrobiłem).
Pozdrawiam
David012
27-09-2008, 21:33
Tak to napewno jest m42... Więc da się jakieś przejsciówki znaleść np. do nikona?
Przemek Paśnik
27-09-2008, 21:45
ALLEż oczywiście :wink:
Oczywiście, tyle że z samą przejściówką w Nikonie nie wyostrzysz do nieskończoności. Taka konstrukcja i już. Potrzebna jest przejściówka z soczewką, a to już różnie bywa z jakością.
Pozdr
wasilewk
27-09-2008, 22:32
Witam, mam niecodzienne pytanie, które może wydać się głupie.
Czy szkła Pentacon 4/200, można dołączyć do jakiś nowszych aparatów? Jeżeli tak to do jakich? Albo jak odczytać symbolikę mówiącą nam czy to pasuje?
Pozwolę sobie na udzielenie Ci odpowiedzi tylko dlatego, że sam używam takiego obiektywu.
1. Ze szkieł Carl Zeiss Jena trzeba wybrać te z bagnetem do Pentacona six - z innymi mocowaniami lepiej dać sobie spokój. Trzeba zablokować przysłonę i gotowe.
2. Kupić pośrednik Psix --> Nikon (drogawy, ale warto) - ostrzenie ręczne i dla DXX brak pomiaru światła.
3. Ja używam Sonnara 180/2.8 - boskie szkło: piękne rozmycie i kolorki.
4. Żadnych soczewek dodatkowych, ostrzy na nieskończoność - niestety kasę musiałem przeznaczyć nie tylko na obiektyw, ale też na porządny statyw: dotychczasowy drżał jak "barani ogon" i o mało się nie załamał.
5. Okazało się, że jest pierścień Cokin P na 86mm (choć literatura mówi co innego) i mogę używać filtry do 67mm, 77mm i do 86mm - wszystko Cokin P.
6. Nie pamiętam, jaki byłem silny w latach 70-ch, gdy używałem Pentacona six-a, ale teraz: 5 minut sesji na D80 i uciekam na statyw. Za to zdjęcia: malina !
Pzdr.
David012
27-09-2008, 22:41
Hmmm... Jestem początkującym, nie mam nawet doświadczenia z analogową lustrzanką(no zenit ale to też od dziś). Ale jak już się zdecyduję na jakąś cyfrową lustrzankę to nie będę inwestował w nowe szkłą tylko te od zenita zmodyfikuję tak aby się dało robić dobre zdjęcia... To obniża koszty i mam większe pole do popisu z body :D
wasilewk
27-09-2008, 22:46
Hmmm... Jestem początkującym, nie mam nawet doświadczenia z analogową lustrzanką(no zenit ale to też od dziś). Ale jak już się zdecyduję na jakąś cyfrową lustrzankę to nie będę inwestował w nowe szkłą tylko te od zenita zmodyfikuję tak aby się dało robić dobre zdjęcia... To obniża koszty i mam większe pole do popisu z body :D
Nie po to się kupuje cyfrowego Nikona, żeby robić zdjęcia gorsze niż w Zenicie (bo to nie klisza), przy nadal ręcznym ustawianiu, choć można przecież wszystko zlecić aparatowi a samemu skupić się na kompozycji.
Pzdr.
David012
27-09-2008, 22:48
Ja nawet moim kompaktem nie robię zdjęc na AUTO tylko na manualu, ostrość też manual... na tym polega cała zabawa...
Bo tak na codzień to robię zdjęcia Fuji s7000, niezły kompakt, jeden z lepszych...
wasilewk
27-09-2008, 22:55
Ja nawet moim kompaktem nie robię zdjęc na AUTO tylko na manualu, ostrość też manual... na tym polega cała zabawa...
Bo tak na codzień to robię zdjęcia Fuji s7000, niezły kompakt, jeden z lepszych...
Wszystko ok.
Tylko, że stosowanie obiektywów z gwintem M42 do Nikona - to porażka. Do makro: jeszcze jako tako ( tutaj polecam użytkownika mpwt), ale w pozostałych zastosowaniach to poprostu mordęga nie dająca nic w zamian.
Takie jest moje zdanie, zrobisz jak zechcesz.
Pzdr.
David012
27-09-2008, 23:12
Acha, zrozumiałem o co ci chodzi... No spróbuję, będzie to może jakieś rozwiązanie tymczasowe, akurat zdjęcia w makro uwielbiam robić.
wasilewk
27-09-2008, 23:27
Acha, zrozumiałem o co ci chodzi... No spróbuję, będzie to może jakieś rozwiązanie tymczasowe, akurat zdjęcia w makro uwielbiam robić.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62238
David012
28-09-2008, 00:04
Pierścienie i Heliosa już mam, jeszcze tylko przejsciówka i Nikon :D
Chodziło mi o to, że właśnie obiektywy od Zenita, czyli M42 wymagają soczewy, chyba że makro, to trzeba pierścienie
pzdr
David012
28-09-2008, 11:06
Spokojnie pierścienie mam :)
Jeśli dobrze pamiętam, stare wersje Pentacona 4/200, z całkowicie ręczną przysłoną, miały zdejmowany adapter z mocowaniem, i adapter z gwintem M42 można było wymienić na adapter ze starym bagnetem Exakty. Może więc jakiś zręczny ślusarz mógłby wyprodukować taki adapter z bagnetem Nikona?
Ewentualnie, może oryginalny adapter M42 można nieco skrócić tak, by po nakręceniu zwykłego adaptera N-M42 można było ostrzyć na nieskończoność bez konieczności stosowania adaptera z soczewkę?
David012
28-09-2008, 18:53
Mam pentacona z ręczną przysłoną... Najpierw przesłone daję na 4, ostrzę, i szybko na tyle co chce.. i strzał!
Mam Pentacona 4/200, został wyjustowany i ostrzy z przejściówką M42(bez soczewki) w nieskończoność. W zakresach 5-30 metrów moim zdaniem optycznie jest rewelacyjny, ma owszem aberacje, jest ciężki, ale jest ostry od pełnej dziury i wymiata wiekszość plastikowych "nowoczesnych" wynalazków. To że jest manualny dla mnie jest zachętą do nauki. :) To wersja wielolistkowa i bokeh, mniam :)
jacektechnik
26-10-2008, 04:07
Dla mnie szkiełka M42 to niezła alternatywa i powrót do korzeni :) fotografii :) przygody np z zenithem :) sam mam Heliosa-44-2 f2/58mm Mira-1B f2,8/37mm OPTOMAXa 300mm f/5,6 i sprawują się wyśmienicie co prawda szybkiego foto się nie zrobi bo ostrość ręcznie trzeba nastawić ale w innych sytuacjach jak znalazł oczywiście potrzeba ów słynnej redukcji z soczewką ale około 100zł za nią to nietragiczna cena zwłaszcza że potem można dorwać całkiem niezłe szkiełka za całkiem przyzwoitą cenę jak i na allegro jak i w antykwariatach lub sklepach z używanym sprzętem foto.
Widzę, że wątek stary, ale odświeżę bo szukałem sam informacji na temat tego pentacona, ale nie znalazłem. Tak się składa, że kupiłem go kilka dni temu po niskiej dosyć cenie bo 135 zł razem z kurierem. Miałem farta, bo szkiełko w idealnym stanie, pierścienie(ostrości i przysłony) chodzą płynnie. Poza tym nie dopatrzyłem się ani jednej ryski, a oglądałem go bardzo dokładnie. Poprzedni właściciel lub właściciele chyba go z futerału nie wyciągali.
To, że się da podłączyć już wiesz - poprzednicy pisali. Ja z kolei zastanawiałem się nad czymś innym - czy da radę z moim D5200. Generalnie gdy czekałem az obiektyw dojdzie to zacząłem czytać tu i tam na jego temat. Pisał ktoś nie pamiętam już gdzie, że do canona mozna go w ciemna podpinać i będzie git, ale że nikony często mają z nim problem z ostrością i tak dalej. Wówczas podminowało mnie to troszkę, ale stwierdziłem, ze co ma być to będzie.
W praktyce okazało się, że Pentacon bardzo dobrze sobie radzi z Nikonem, nieskończoność ostrzy bez problem. Dodam, że ten cały adapter m42 kupiłem pierwszy lepszy za jakieś trzy dyszki, nie jest z najwyższej półki. Nie wiem jak w innych Nikonach, ale u mnie jak dobrze ustawię ostrość to w wizjerze pojawia się wskaźnik ostrości. Zaskoczyło mnie to, ogólnie jest bez zarzutów.
Póki co to tyle jestem w stanie napisać o działaniu w praktyce bo brak czasu spowodował, że tylko chwilę się nim bawił. W każdym razie mam nadzieję, że komuś pomogłem.