PDA

Zobacz pełną wersję : PROVIA 400F

anwas
14-06-2006, 15:24
Witam.Mam mozliwość kupienia w dobrej cenie w/w materialu lecz termin przydatnosci upłynął dokładnie rok temu.Filmy nie leżały w chłodziarce tylko w stałej temperaturze ok 20 stpni Celsjusza.Pewnie ktoś fotografował na takich materiałach...Czy warto je brać i jakie korekty ewentualnie należy pózniej stosować,czy może jakich efektów oczekiwać?Zawsze używałem materiałów świeżych, stąd pytanie.Pozdrawiam.

Smurf
14-06-2006, 23:53
Lepiej trzymaj się od nich z daleka - nikt nie potrafi przewidzieć zachowania takich materiałów, szczególnie profesjonalnych. Poza tym ile warte są oszczędności wynikające z nizszej ceny w porównaniu z dużym prawdopodobieństwem utraty czasami ważnych zdjęć ( w tym przypadku slajdów)?

Vadim
15-06-2006, 00:53
Można byłoby zdecydować sie na kupno, gdyby istniała pewność, że ten materiał przeleżał w lodówce0. Ponad rok po terminie ważności w temperaturze 20 stopni może sprawić przykrą niespodziankę, tak jak napisał Smurf.
Slajd zabierany w gorące rejony świata (Australia, Afryka) potrafi bez szkody dla jakości przetrwać dwa, trzy miesiące leżąc w torbie w temperaturze przekraczającej 30 stopni. Tylko że nie przeterminowany. Tego z tej oferty nie polecam.

anwas
17-06-2006, 06:32
Dziękuję za opinie, zgodne zresztą z moimi przypuszczeniami.Dałem sobie spokój.Pozdrawiam.

adrian_c
17-06-2006, 08:26
jak po dobrej cenie to ja bym brał jak jeden slajd po wolaniou okaze sie zly, tzn przeterminowanie i temp. przechowywania bd bardzo widac zawsze mozna zrobic z tego crossa. :shock: