PDA

Zobacz pełną wersję : D200 niechciane błyski s800 na sankach.

bad_shadow
26-09-2008, 20:38
Troche skomplikowalem tytuł ale nie wiedzielem jak to nazwac.

Zaczne od poczatku.

Od jakiegos czasu zauwarzylem ze w momencie opuszczania, manewrowania aparatem z zapieta sb800 (oba urzadzenia wlaczone), "kolyszaca" sie lampa wyzwala krotki, lekki blysk.
Nie byl bym soba jak bym nie sprawdzil czy to kwestia body czy lampy.
Zapialem do innego body moja lampe i mimo usilnego gmerania, wyginania, kolysania blysk nie nastepowal, stad wniosek ze to wina body.

Mam zatem pytanie czy ktos z was mial juz taki przypadek albo potrafi mi poradzic o co kaman?
Dodam ze wczesniej lampa dzialala bez zarzutu, i nie jest to wcisniety przycisk podgladu glebi ostrosci.
Wspomniany blysk sprawia wrazenie krotniego spiecia.

Ciekaw jestem waszych opinii zanim oddam body do tych rzeznikow w serwisie nikona.
Mam nadzieje ze jest jakies "bezpieczniejsze" rozwiazanie...

piotr w
26-09-2008, 21:17
Jest rozwiązanie. Pokochać. To wina body, a najprawdopodobniej lekko wyrobionych sanek. Moje obie sabiny błyskają same i da się z tym żyć.

mpogorzelski
26-09-2008, 21:54
W swojej D200 mialem to samo. Czasami blysk wyzwalal sie po lekkim musnieciu palcem na spuscie. Co ciekawe ta przypadlosc znikla po kilku miesiacach.
pozdrawiam i zycze powodzenia
Mariusz

sirtorpeda
26-09-2008, 23:35
Wg mnie to lampa. Mam dostęp do paru sb-800 i tylko jedna z nich na d200 ma taki efekt.

arturjb
26-09-2008, 23:43
to wina stopki, jak moje D200 było nowe to nie wiedziałem o czym mówił mój kolega przytaczając historię swoich błysków. Po 70k wiem, że sanki się wyrabiają (stopka na lampie moze tez)
rozwiązaniem może być zagięcie skrzydełek sanek tak by zmniejszyć luzy

dodam ze znam przypadek D200 + sb600, gdzie lampa poprostu dygotała w stopce D200 (w D70s stała sztywno); ot taki, kolejny po odklejających się gumach feler D200

Władca Pixeli
27-09-2008, 03:21
dodam ze znam przypadek D200 + sb600, gdzie lampa poprostu dygotała w stopce D200 (w D70s stała sztywno); ot taki, kolejny po odklejających się gumach feler D200
Stare lampy miały inne mocowanie. Dokręcało się małym kółeczkiem i lampa była osadzona bardzo sztywno. Przez lata SB24 nigdy nie sprawiała kłopotów z połączeniem. Jak używam SB800 z kablem Sc-17 to mnie krew zalewa bo co chwila są problemy na złączach.

Klatka
27-09-2008, 11:53
Witam.
W sumie to można byłoby ten wątek pociągnąć... Ja taką przypadłość miałem w f100 + sb-28. Ale ... działo się to tylko wtedy gdy zestaw leżał dłużej - około miesiąca czy cuś... koło tego. Zakładałem i następowała seria błysków różnych, od pełnej mocy do tyci,tyci. Za holerę nie mogłem wyczaić w którym momencie walnie... :( A czasem waliło z nienacka w niewłaściwych momentach... Po przerobieniu kilku filmów było oki - a przy regularnym używaniu - kilka razy w tygodniu sb pracowała jak należy. Miałem jeden zwis i wyłamałem stopkę w lamie. Wizyta w serwisie. nowa stopka i uszczelnienie z podgięciem sanek w f100. Efekt nie zmienił się - dalej tak było.
Myślałem że to może wilgoć - też nie...
Może kondensator? W instrukcji było - gdy nie używamy długo lampy to przed ponownym użyciem należy wykonać kilka błysków pełną mocą... ? Dodam że nie skutkowało...
D300 + sb800 - nie ma tego efektu.
Osobiście skłaniam się do "defektu" (?) lampy błyskowej...
...ale można z tym żyć :)
Pozdrawiam
Piotr

luxius
27-09-2008, 14:14
ja wymienilem stope w lampie i przeszlo

bad_shadow
28-09-2008, 23:14
bardzo wam wszystkim dziekuje,

Faktycznie zdarzylem sie juz do tego "defektu" przyzwyczaic,
ale wkurza mnie jak czasem w trakcie pracy walnie po galach z zaskoczenia :)

Skoro nie jest to odosobniony przypadek, troszke sie uspokoilem i skoro niewiele mozna poradzic, pozostaje mi te blyski zaakceptowac.

Pozdrawiam wszystkich i zycze udanych prac.
Ps. Zawsze mozna liczyc na konstruktywna pomoc na tym forum.

abiks
04-10-2008, 03:13
Miałem ten sam problem (lampa błyskała mi jak szalona), rozwiązałem go wkładając kawałek papieru pod jedno "płozę" od sanek tak by nie było luzu i wszystko gra.

katzdw
04-10-2008, 13:49
a ja mialem cos takiego z sb600 i po czasie wyswietlacz lampy zaczal migac lampa zostala naprawina przez serwic i znow to samo sie dzialo . okazalo sie ze aparat psul lampe :) lupilem nowe body i problem sie skonczyl

wiktor.bakiewicz
06-10-2008, 10:27
kupilem nowe body i problem sie skonczyl

ciekawe rozwiązanie :)

katzdw
06-10-2008, 18:14
mialem kupic sam obiektyw ale jak sie okazalo ze z paratem jest cos nietak to zamiast bawic sie w naprawianie go postanowilem kupic nowy a d50 mam jako rezerwe i na wycieczki :)

Kamil.Borowy
06-10-2008, 20:39
Aż mi ulżyło jak przeczytałem wasze historię :) w zakładowym D200 i SB800 często mam takie jazdy aż się denerwowałem, bo nie wiedziałem w końcu czy to moja wina czy lampy czy body... u mnie był efekt single błyski, albo stroboskop i ciągły...

beteg
07-10-2008, 00:48
Niestety ja mam to samo... ale tak jak <b>bad_shadow</b> to raczej wina body, podłączałem lampę do innego i było OK. Moim zdaniem to coś z sankami w aparacie... i jak dla mnie ciężko z tym żyć.