Zobacz pełną wersję : O Sherpie
dobryjanek
25-09-2008, 21:49
Witam,
Pisałem z tym w wątku o statywach, ale jakoś mój post zginął wśród innych, więc może zwrócę większą uwagę osobnym wątkiem ;)
Przymierzam się do zakupu statywu, chciałbym zmieścić się w 300 zł i mój wybór padł na Sherpę 600R. Szczerze nie potrafię znaleźć nic innego w tej cenie, co by oferowało mi więcej, niemniej jeśli ktoś potrafi polecić coś lepszego, to z ciekawością słucham :)
Co do owej Sherpy 600R mam zapytanie do osób, które miały styczność z tym sprzętem: w zestawie dostajemy zwykle głowicę PH-157Q i tu mam wątpliwości. Interesowałoby mnie, by można było blokować poszczególne osie, gdzieś czytałem, że po częściowym przekręceniu tamtejszej wajchy głowica obraca się w poziomie, dalsze przekręcenie odblokowuje ją całkowicie. Czy jest to słuszna relacja i jak to funkcjonuje w praktyce? Da radę wygodnie zrobić jakąś amatorską panoramę? A może warto pozbyć się tej domyślnej głowicy i wybrać inną do tej Sherpy?
Z ciekawością czekam na rady :)
I jeszcze może przyszłościowo-bonusowe zapytanie: polecacie jakiś nie za drogi monopod do kompletu? Zależy mi na jednej szybkozłączce do obu tych stabilizatorów, ale w monopodach kompletnie nie jestem zorientowany...
Witam,
Przymierzam się do zakupu statywu, chciałbym zmieścić się w 300 zł i mój wybór padł na Sherpę 600R. Szczerze nie potrafię znaleźć nic innego w tej cenie, co by oferowało mi więcej, niemniej jeśli ktoś potrafi polecić coś lepszego, to z ciekawością słucham :)
..................
Bardzo dobry wybór sam mam taką. Blokady wyglądają w ten sposób: pierwsza (na głowicy) aby kadrować w pionie, druga aby ustawić aparat poziom/pion, trzecia aby kadrować w poziomie i/lub ponieść wyżej aparat. Sam długo wybierałem statyw (a miałem możliwość obejrzeć wiele :) ) i ta Sherpa najbardziej przypadła mi do gustu.
Monopod albo: tanio: velbon rup-43, albo drożej: goldphoto yh304 i do tego odpowiednia (w zależności od potrzeb) głowica, albo .... (tu dopisać co można kupić drożej ;) )
Witam,
Co do owej Sherpy 600R mam zapytanie do osób, które miały styczność z tym sprzętem: w zestawie dostajemy zwykle głowicę PH-157Q i tu mam wątpliwości. Interesowałoby mnie, by można było blokować poszczególne osie, gdzieś czytałem, że po częściowym przekręceniu tamtejszej wajchy głowica obraca się w poziomie, dalsze przekręcenie odblokowuje ją całkowicie. Czy jest to słuszna relacja i jak to funkcjonuje w praktyce? Da radę wygodnie zrobić jakąś amatorską panoramę? A może warto pozbyć się tej domyślnej głowicy i wybrać inną do tej Sherpy?
Z ciekawością czekam na rady :)
Posiadam Sherpa 600R z tą głowicą sam pamiętam jak byłem zdziwiony tym jak to działa całkowicie odkręcona - ruch pion i poziom, lekko dokręcona - ruch w poziomie. Moim zdaniem jak najbardziej da się zrobić panoramę.
Sherpa jest OK, ale ta głowica to całkowita kicha, ona poprostu nie jest w stanie utrzymać nieruchomo D200+N70-210 f/4-5.6! Powoli bo powoli, ale z czasem obiektyw coraz bardziej kieruje się ku ziemi. Nie tak że "oklapnie" ale przy 210mm kadrując na bardzo bliski obiekt wyraźnie widziałem jak się przesówa!
Żeby nie było, posiadam Sherpe R600 od trzech lat, ale głowice niebawem nabęde nową.
dobryjanek
25-09-2008, 23:04
Monopod albo: tanio: velbon rup-43, albo drożej: goldphoto yh304
Przyznaję, że myślałem o tym RUP-43, w zestawie jest bodajże kulka i ekonomia też przyjazna.
Posiadam Sherpa 600R z tą głowicą sam pamiętam jak byłem zdziwiony tym jak to działa całkowicie odkręcona - ruch pion i poziom, lekko dokręcona - ruch w poziomie. Moim zdaniem jak najbardziej da się zrobić panoramę.
Kamień z serca ;) To są jakieś "blokowane" stadia takiego skrętu, tj. stopnie? Mam nadzieję, że tak i nie ma tendencji do niedokładności czy innego rozklekotania ;)
Sherpa jest OK, ale ta głowica to całkowita kicha, ona poprostu nie jest w stanie utrzymać nieruchomo D200+N70-210 f/4-5.6! Powoli bo powoli, ale z czasem obiektyw coraz bardziej kieruje się ku ziemi. Nie tak że "oklapnie" ale przy 210mm kadrując na bardzo bliski obiekt wyraźnie widziałem jak się przesówa!
Mam D80 i póki co raczej krótkie szkła, a w przyszłości też raczej nie będę szalał, może jakieś pojedyncze tele, ale z takich amatorskich też... Mam nadzieję, że udźwignie jakoś, przynajmniej na początku ;) Swoją drogą nie widziałem nigdzie, żeby sprzedawali same nogi tego modelu.
N70-210 f/4-5.6 to mały i dość lekki, amatorski tele co więcej mam wrażenie że tagże z kitem 18-70 nie trzyma bo przy czasach sięgających 30s uzyskuje mydło na f/8-16 a za dnia z ręki jest przyzwoicie.
Mój wniosek jest taki nogi są OK ale głowice trzeba zaplanować inną.
Jest jeszcze taka opcja że ta moja się wyeksploatowała, ale w trzy lata, to by i tak źle o niej świadczyło.
N70-210 f/4-5.6 to mały i dość lekki, amatorski tele co więcej mam wrażenie że tagże z kitem 18-70 nie trzyma bo przy czasach sięgających 30s uzyskuje mydło na f/8-16 a za dnia z ręki jest przyzwoicie.
Mój wniosek jest taki nogi są OK ale głowice trzeba zaplanować inną.
Jest jeszcze taka opcja że ta moja się wyeksploatowała, ale w trzy lata, to by i tak źle o niej świadczyło.
ja swoja uzywalem niemal 3 lata i szkielka w desen 70-300 czy 70-200 trzymala bez najmniejszych problemow.
dobryjanek
14-10-2008, 16:26
Jako że również posiadam już rzeczony statyw, to stwierdzić mogę, że nie do końca jest to takie wspaniałe. Liczyłem na jakiś mechanizm z wydzielonymi "stopniami" dokręcenia, jakieś takie blokadki, tymczasem jest to jakby zwykły gwint, przy czym istotnie jeśli się tego nie dokręci, to można się porywać na panoramy. Tyle tylko, że nie jest to blokada jednej osi, po prostu w pionie jest w miarę dokręcania coraz trudniej ruszyć, a w poziomie jeszcze można śmiało machać.
Podejrzewam, że można panoramować, ale z ostrożna i może jeszcze w zależności od tego, jak ciężkie słoje się doczepia. Tak czy siak z ostrożna :)
A przy okazji, orientuje się ktoś czy sensowne są wynalazki tego typu (http://www.allegro.pl/item451592081_poziomica_do_nikon_d300_d200_d80_d70 s_d60_d40x_d40.html)? Bo jednak brakuje mi poziomicy, panoramy swoją drogą, ale zwyczajnie też chciałbym móc równo ustawiać aparat i robię to na razie sugerując się liniami podziału w wizjerze :|