Zobacz pełną wersję : Karty i D100
Wiem, że mam w instrukcji, ale ona była pisana wieki temu kiedy nie było jeszcze szybkich i pojemnych CF.
Jakiej największej pojemności karty mogę użyć w D100?
Ale prosiłbym tak z doświadczenia.
Widzę, że temat jest rozchwytywany :mrgreen:
Odpowiem, że podobno obsługuje nawet szybkie karty 16 G.
Ale czy może to ktoś potwierdzić???
krzysztof jot
26-09-2008, 21:20
Widzę, że temat jest rozchwytywany :mrgreen:
Odpowiem, że podobno obsługuje nawet szybkie karty 16 G.
Ale czy może to ktoś potwierdzić???
obawiam sie ze mozesz byc w błędzie.
w czasach D100 oprogramowanie nie przewidywało takich pojemnosci kart - bo co do szybkosci to sprawa jest oczywista ze KAZDA obecnie produukowana karta jest szybsza niz mozliwosci transfetu aparatu - ja do D100 miałem Lexary x12 :) co było szokie w porównaniu do wczesniejszych x8 :)) - i to takie po 524. 1 GB to był wtedy kosmos :) Tak wiec spokojnie mozesz odkupić odemnie Lexary 1GB x80 - mam ze trzy...
co do pojemnosci - moze być róznie. Wyprodukowany później fotobank Nikona Coolwalker widział tylko karty do 1GB i dopiero po upgreadzie softu "zobaczył" 2GB. Obawiam sie że d100 może też tak wielkich pojemności nie obsługiwać softowo...
PS>
notabene.. zdobyłeś instrukcje ? bo jak nie...
ja ostatnio kupilem okazyjnie 8gb i po wsadzeniu do d100 (ktorego mam od kolegi wyzej:D ) widzi z tego jakies 4gb
wiec mysle ze wiekszej nie masensu kupowac
Używałem D100 przez 5 lat i maksymalne karty jakie używałęm to 2GB, kiedyś wsadziłem 4-kę ale po paru pstryknięciach wyskoczyłe error a na karcie nic nie było i musiałem ją na nowo sformacić gdyż komp nic na nie nie widział a fizycznie pokazywał że część jej jest zajęta. Moim zdaniem dla pewności używałbym max kart 2GB.
gdasteve
29-09-2008, 00:12
Uzywalem mojego D100 z karta 4GB x40 i smigalo elegancko, bez zadnych bledow
pozdr
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=27372&highlight=d100
Dziękuję wszystkim. Jak zwykle można na Was polegać.
Zakupię sobie "dwójki" i wystarczy.
Pozdrawiam D-setkowiczów jeżeli jeszcze tacy są :mrgreen:.
P.S. Tak na marginesie - SUPER PUCHA :mrgreen: