PDA

Zobacz pełną wersję : d80 a guma na gripie

orun
25-09-2008, 12:02
Witam.Czytałem test [ z przed 2 lat] na fotopolis i wynika z niego, że d80 posiada wewnątrz uchwytu gumowy pasek
cyt. [Gumę zastosowano tylko w dwóch strategicznych miejscach w postaci wąskich pasków. Wewnątrz uchwytu i po drugiej stronie pod oparciem kciuka z tyłu aparatu] U mnie nie ma na gripie żadnej gumy.Czy jest to wada, czy w nowych modelach- kupiłem nówkę w tym miesiącu-Nikon nie stosuje tego , bo np. się odklejała.

swider
25-09-2008, 13:12
Powaznie? Daj zdjecie bo nie wierze :) Zreszta odkleja sie raczej ta guma pod kciukiem, a nie pod reszta palcow wiec jesli faktycznie zrezygnowali z tej na uchwycie to nie z tego powodu :)

BES
25-09-2008, 13:51
Też mi się w to nie chce wierzyć za bardzo... Jeśli to prawda to o zgrozo... idziemy w stronę plastikowego canona....

orun
25-09-2008, 14:30
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/b71879e74b6fdd1c-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Jest tylko gładka plastykowa zaślepka. nie jest to wgłębienie na gumę

swider
25-09-2008, 14:45
To jest wlasnie guma :D Tylko o innej fakturze niz ta pod kciukiem (gladka).

orun
25-09-2008, 15:18
Nie jest to guma w żadnym wypadku, jest to twardy plastik, bardziej śliski niż reszta gripa, wię jego przeznaczenie jest wątpliwe, w każdym razie nie poprawia chwytu

swider
25-09-2008, 15:29
hmm... to ja nie wiem. U mnie to jest guma, fakt, ze twarda i sliska, ale jednak guma.

velaskez
26-09-2008, 05:10
aż sam pomacałem swoje d80...ja mam gume:)

stamp
26-09-2008, 17:08
Nie jest to guma w żadnym wypadku, jest to twardy plastik,

Zgadza się. U mnie też jest tylko twardy plastik. Guma powinna ugiąć się pod naciskiem np. paznokcia :(

NeXuS
26-09-2008, 22:32
U mnie też z tyłu guma, z przodu plastik, aparat kupiony rok temu.

konax
26-09-2008, 22:38
Też nie mogę jakoś w to uwierzyć - kupiłem nowego gripa dwa miesiące temu i jest guma, już myślałem kiedy mi zacznie złazić ;-)
A Twój grip to oryginalny MB-D80 czy zamiennik typu Delta ? Może w Deltach nie ma gumy ?

Mamut1986
26-09-2008, 22:39
Chińska podróba! :P

Pierre
26-09-2008, 23:07
U mnie jest twardy plastik. Nie mogę jednak powiedzieć aby było niewygodne. Kupione w sierpniu b.r. Nówka z Niemiec (tak więc nie z polskiej dystrybucji).

żółto-czarny
27-09-2008, 00:02
Wygląda na to, że powstały różne wersje gripa! :shock: Żałuję, że nie trafiłem na ten temat wcześniej. Teraz przebywam poza domem i nie mam sprzętu pod ręką.

MartinGrey
27-09-2008, 00:53
Tutaj chodzi o grip (uchwyt) ale ten w aparacie a nie o MB-D80. Potwierdzam tez mam plastik. Aparat kupiony dwa miesiace temu. Czytajac wczesniej ten artykul z fotopolis zdziwila mnie informacja na temat gumy na wewnetrznej stronie uchwytu, dlatego ze u siebie takiej "przypadlosci" nie zauwazylem :)
Jak widac Nikon polecial sobie w kulki

stamp
27-09-2008, 16:31
Mój kupiony w marcu tego roku w oficjalnej polskiej dystrybucji Nikona. Made in Thailand. Guma pod kciuk, plastikowa nasadka pod palce, żadna guma. Nie przeszkadza mi to w żaden sposób ;)

trrr
27-09-2008, 17:17
juz widziałem jak schodzi guma z gripa d80 nie mylić z uchwytem grip to grip

swider
27-09-2008, 17:23
Tutaj chodzi o grip (uchwyt) ale ten w aparacie a nie o MB-D80.
Dokladnie tak. Ale to sa jakies jaja jak jedne D80 maja gume na uchwycie, a inne nie. Albo to jest kwestia co kto rozumie pod pojeciem 'gumy' :D

Damundo
27-09-2008, 21:15
U mnie też zdecydowanie bardziej plastik niż twarda guma. Aparat kupiony pod koniec sierpnia br ;)
Szczerze mi to nie przeszkadza.

Vavamaka
27-09-2008, 21:52
U mnie guma również. Czy to znaczy ze pordróba czy może nie ma to wplywu na oryginalność sprzętu?

swider
27-09-2008, 22:49
Czy to znaczy ze pordróba czy może nie ma to wplywu na oryginalność sprzętu?
Jeszcze nie widzialem podroby Nikona D80 :D Ba,... nie widzialem nigdy podroby zadnego lustra w Polsce :)

Anion
27-09-2008, 22:51
ja też kupiłem nieco ponad rok temu ale mam 2xgumę

asit
27-09-2008, 23:03
Jeszcze nie widzialem podroby Nikona D80 :D Ba,... nie widzialem nigdy podroby zadnego lustra w Polsce :)

cytujac tytulu programu na pewnej stacji tv ze slowem turbo - "Polak potrafi" :)

chociaz ja tez mam plastik wiec wole wierzyc ze to specyficzna guma :)

MartinGrey
27-09-2008, 23:05
Swider no coz, dalej jednak uwazam, ze jest to ewidentnie plastik, guma ugiela by sie pod naciskiem paznokcia czego u mnie nie stwierdzilem.

Zgadzam sie tez ze zdaniem Dumando oraz uzytkownikiem Stamp. Plastik mi nie przeszkadza, a aparat trzyma sie bardzo wygodnie i na pewno nie slizga sie w lapach, chociaz wiadomo guma to guma.

Vavamaka bardzo watpie by tylu uzytkownikow zakupilo "podroby", smiem twierdzic ze sa to na pewno oryginalne, pelnowartosciowe Nikony D80 (nie zauwazylem braku jakis funkcji, czy dziwne dzialanie aparatu ;)). Byc moze Nikon, nie wiedziec czemu, uznal stosowanie gumy na wewnetrznej stronie uchwytu za zbedne :) Jestem bardzo ciekaw jak sie ma sprawa z Nikonem D90, poniewaz jest to niemalze blizniacza konstrukcja jezeli chodzi o budowe zewnetrzna, moze ktos sprawdzal ? mial porownanie ?

jm
27-09-2008, 23:10
A ja mam jeden z pierwszych egzemplarzy D80 - kupiony dwa lata temu...i w opisywanym miejscu (czyli z przodu body, po wewnętrznej stronie uchwytu) ma..... raczej jakieś tworzywo - nie wydaje mi się, aby to była guma - jeśli tak to twarda i przypominająca...tworzywo;)

Mam podróbę?;););)
Jedyna funkcja, która u mnie od nowości nie działa, to....przepalanie na matrycowym:mrgreen: - teraz wreszcie wiem czemu;)

A serio - to wydaje mi się, że wszystkie D80 mają ten sam materiał - po prostu każdy z nas nieco inaczej go czuje i opisuje.

swider
27-09-2008, 23:14
Jedyna funkcja, która u mnie od nowości nie działa, to....przepalanie na matrycowym:mrgreen: - teraz wreszcie wiem czemu;)
To juz ewidentna podrobka, D80 bez przepalow na matriksie nie moze byc oryginalny ;)

MartinGrey
27-09-2008, 23:28
Ja rowniez uwazam ze masz podrobe jak nie przepala na matrycowym ;) A tak serio to na temat matrycowego byly pisane ksiegi i jak wiadomo matrix dziala bardzo dobrze.

Co do aparatu, to nadal uwazam, ze to platik. Ma taka fakture, ze moze wydawac sie ze to guma, sam macalem ze 20x zeby sie upewnic, ale jednak plastik :) Aby sie wyjasnilo specjalnie napisze do NP w tej sprawie, szczerze watpie ze dostane odpowiedz, ale nadzieje mozna miec ;)

jm
27-09-2008, 23:37
....;) A tak serio to na temat matrycowego byly pisane ksiegi i jak wiadomo matrix dziala bardzo dobrze.

i komu Ty to mówisz.... ech....

Tofifik
28-09-2008, 00:46
tez sprawdziłem i gumą tego z przodu nazwać nie można. Za to wszystkie gumowe elementy mi się rozszerzyły wiec mogę się podzielić :).
Właśnie nie wiem czy też tak macie ale mi osłonki gumowe na wtyki się rozrzeszyły i się nie domykają, a z pod kcika się odkleja ale to standard.

sibelio
29-04-2009, 19:15
A ja chciałem tylko wyrazić swoją frustracją tym kawałkiem plastiku na gripie w D80
Zawsze w każdej recenzji kazdy sie podnieca ze jest "guma", a łapa sie po tym tylko bezwiednie ślizga i w efekcie ten pasek/zaślepka
sprawia że aparat sie gorzej trzyma.
Plastik z którego zrobione reszte body jest o NIEBO a nawet dwa lepszy pod względem trzymania niz ten pic na wode i fotomontaż.
Dla mnie Nikon ma minus za to niestety.
Oraz za to że sterowanie lampy błyskowej umiescil w MENU na pozycji 22!!

No, już mi lepiej :)

swider
29-04-2009, 21:24
Ales trupa odkopal... smierdzi zgnilizna na kilometr :)

PawelR
29-04-2009, 22:28

Trup - trupem, a posiadacze D80 niech nie narzekają - w D90 jest jeszcze gorzej, naklejony pasek jakiegoś cienkiego i śliskiego tworzywa a'la skay - guma z całą pewnością to nie jest :)

swider
29-04-2009, 22:37
No to widze, ze Nikon z roku na rok oszczedza coraz bardziej ;)

GeparD
30-04-2009, 07:55
credit crunch jakby nie bylo ;)

artq
30-04-2009, 15:41
hehe ale jazda gdyby nie ten wątek nawet bym nie zauważył ze coś takiego ma miejsce. Jak dla mnie aparat trzyma się bardzo dobrze i w niczym mi to nie przeszkadza :)

sibelio
30-04-2009, 16:32

Odkopal ale musialem wyrazic swoja frustracje tym ze na kazdym tescie wszyscy sie podniecaja czy jest "guma" czy nie a jest jest to wala plusy, a to ze istotnie ten plastik sie trzyma duzo gorzej niz gole body nie ma znaczenia :)

wiec nawet czyms popsutym mozna sobie punkty nabic :)