Zobacz pełną wersję : Przesiadka na Maca - kilka pytań
Witam,
ponieważ powoli pada mój domowy pecet (diagnoza to przewlekłe opuchnięcie kondensatorów na płycie głównej co raczej słabo rokuje) - pojawia się okazja, żeby przesiąść się na Maca. Ze względu na finanse w grę wchodzi iMac Mini. Pomimo przesiadki chciałbym odzyskać co się da z peceta, w związku z czym mam parę pytań:
1. Dysk twardy. Mam 300Gb dysk ATA (nie sata). Zakładam, że po dokupieniu kieszeni typu USB będzie z powodzeniem pracował z Maciem. Pytanko co z systemem plików? Czy może pozostac NTFS czy muszę reformatować?
2. Nagrywarka DVD. Czy poprzez kieszeń USB będe mógł do jabłuszka podłączyć też nagrywarkę DVD wyjętą z PCta?
Ze względu na to, że nie mogę zupełnie rozstać się z windowsem (zajmuję się czasem developerką i muszę mieć dostęp do visual studio) mam jeszcze pare pytań:
3. Zakładając, że skorzystam z wirtualizacji - co lepsze - VMWare Fusion czy Parrallels? Jest jakaś darmowa alternatywa?
3b. Która edycja windowsów da się zainstalować i aktywować w takiej wirtualnej maszynie. Ze strony M$ wynika chyba, że tylko Vista Ultimate i wersje serwerowe. Spory koszt :-(
4. Zakładając konfigurację dual boot - czy moge zainstalować windows na odrębnym dysku i odpalać system via usb? Czy jednak muszę się bawić w zakładanie dwóch partycji na dysku wewnątrz maca?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdr.,
szkiełko
25-09-2008, 11:09
Macintosha używam od chyba 10 lat więc tak:
Ad 1) będzie niezbędny format na Journaled HFS+,
Ad 2) nie powinno być żadnych problemow,
Ad 3) darmowa alternatywa jest w systemie Leopard, nazywa się bootcamp. Działa to tak, że przy restarcie lub włączeniu musisz trzymać wciśnięty klawisz alt. Chwilę po tym pojawiają się wszystkie dostępne dyski i strzałką wybierasz, który cię interesuje. Parallels różni sie tym od tego rozwiązania, że nie musisz restartować kompa. Po prostu działa jako drugi system równolegle na jednej maszynie.
Ad 3b) Pod Parallelsem i bootcmapem działają WIN XP (tylko 32 bit!!!) i Vista też 32 bit!!.
Ad 4) Nie wiem czy da się zainstalować Winde na zewnętrznym dysku spod maca, ale jeśli się da, to nie ma problemu, żeby z niego się odpalać na USB. Gdzieś czytałem, że można odpalać się nawet z systemu na pendrive, ale nigdy sam tego nie testowałem.
wszystkie odpowiedzi szkielko sa zgodne z prawda.
mam watpliwosci tylko w jednej sprawie:
z tego co wiem odpalac kompa (maca) mozna bylo zawsze jedynie poprzez interfejs firewire. jeszcze niedawno czytalem na myapple ze z usb nawet 2 nie da sie. jesli cos sie zmienilo w systemie 10,5 to przepraszam za zamieszanie, ale wydaje mi sie ze wciaz niezbedne jest fw.
pozdro
olo
marszull
25-09-2008, 11:41
co do pierwszego pytania NTFS moze zostac ale na macu jest tylko do odczytu
jesli chcesz miec dysk taki zeby mozna bylo i na pc i mac to foramt fat na macu 9na na pc tylko patycje po 32 bodajze GB)
a tak przy okazji instalacji windows na macu dostalem wlasnie podczas pisania tego posta maila z linkiem (http://www.parallels.com/en/landingpage/dskd10_7/) :-)
A tak z innej beczki - ile teraz kosztuje iMac Mini i co w sobie ma (sprzęt i soft)? Będę potrzebować czegoś dla dzieciaków (do prostych gierek we flashu, internetu, edytora tekstu itp) i taki Mini mógłby być cacy (to ten maluch do schowania w szufladzie?).
W iSpocie Galeria Mokotów za najtańszą wersję 1.83GHz, 1GB, 80GB, combo chcą 1929 brutto. Soft to MacOS X + iLife. Do tego masz w zestawie pilot (klawiatura i myszka niestety nie). Jest za to oferta raty 10x0% lub 20x0%+prowizja 5%.
Troszkę sporo, więc w moim przypadku zakup Maczka nie jest jeszcze do końca przesądzony, zastanawiam się też nad MSI Windem. Moja żona ma MacBooka od jakiegoś czasu - bardzo fajny komputerek a ww. parametry są w zupełności wystarczające do użytkowania na codzień.
Słabo się za to znam na sofcie (żona to tylko www + ms office). Na pececie do fotografii używam Paint Shop Pro oraz Picasę. Jaki odpowiedniki (i ile kosztują) są godne polecenia dla Maca?
Pozdr.,
szkiełko
25-09-2008, 13:22
wszystkie odpowiedzi szkielko sa zgodne z prawda.
mam watpliwosci tylko w jednej sprawie:
z tego co wiem odpalac kompa (maca) mozna bylo zawsze jedynie poprzez interfejs firewire. jeszcze niedawno czytalem na myapple ze z usb nawet 2 nie da sie. jesli cos sie zmienilo w systemie 10,5 to przepraszam za zamieszanie, ale wydaje mi sie ze wciaz niezbedne jest fw.
pozdro
olo
Tak było. Zgadza się. Ale teraz na 10.5.5 mam drugi dysk (bo wymontowalem stary z maca ;) ) i bez problemów na USB 2.0 odpala mi się system ze starego dysku.
szkiełko
25-09-2008, 13:24
W iSpocie Galeria Mokotów za najtańszą wersję 1.83GHz, 1GB, 80GB, combo chcą 1929 brutto. Soft to MacOS X + iLife. Do tego masz w zestawie pilot (klawiatura i myszka niestety nie). Jest za to oferta raty 10x0% lub 20x0%+prowizja 5%.
Troszkę sporo...
Pozdr.,
Polecam: http://www.cortland.pl/Mac-mini_idc=279_868.html
lub w Szwajcarii: http://shop.heinigerag.ch/intel-superdrive-p-137492.html (Cenę należy pomnożyć przez 2 :D)
marszull
25-09-2008, 13:49
co do kupna maka mini to popatrz sobie na myapple.pl w dziale gielda. jest tam kilku sprzedawcow z dobrymi opiniami i cenami.
Ceny kompletnie z kosmosu, jak dla mnie jednak (biorąc pod uwagę możliwości). Pozostaję więc w świecie PC :-)
Adam Rimbaud
25-09-2008, 20:15
Na dzien dobry to ja sie przywitam i przedstawie ;)
Teoretycznie fotograf, pasja i zawod wyuczony i porzucony na rzecz komputerow z nadgryzionym jablkiem.
Administrator, systemowiec, etc. ze szczegolnym naciskiem na stacje graficzne/foto/video
Cos mnie podkusilo pare dni temu i jutro zamiast nowego MacPro przyjedzie do mnie d700 :D
Zona mnie przeswieci, ale co tam. ;)
A teraz do rzeczy.
Witam,
1. Dysk twardy. Mam 300Gb dysk ATA (nie sata). Zakładam, że po dokupieniu kieszeni typu USB będzie z powodzeniem pracował z Maciem. Pytanko co z systemem plików? Czy może pozostac NTFS czy muszę reformatować?
Kup najlepiej obudowe FW/USB, choziazby jakiegos Wellanda
2. Nagrywarka DVD. Czy poprzez kieszeń USB będe mógł do jabłuszka podłączyć też nagrywarkę DVD wyjętą z PCta?
Tak, ale znowu lepiej FW
3. Zakładając, że skorzystam z wirtualizacji - co lepsze - VMWare Fusion czy Parrallels? Jest jakaś darmowa alternatywa?
3b. Która edycja windowsów da się zainstalować i aktywować w takiej wirtualnej maszynie. Ze strony M$ wynika chyba, że tylko Vista Ultimate i wersje serwerowe. Spory koszt :-(
4. Zakładając konfigurację dual boot - czy moge zainstalować windows na odrębnym dysku i odpalać system via usb? Czy jednak muszę się bawić w zakładanie dwóch partycji na dysku wewnątrz maca?
Bootcamp nie pozwala zainstalowac win na dysku zew. Sa na to "magiczne myki" ale nie probowalem.
Ja osobiscie uzywam Parallels, podobno VMWare sie szybciej uruchamia, nie wiem nie mialem okazji potestowac zbyt mocno, znajomi i klienci sie skarzyli na stabilnosc. Z Parallels nie mialem takich problemow.
O systemach juz koledzy napisali. U mnie dziala konfiguracja Mac OS X 10.5.5 + bootcamp (partycja z windows xp pro) i do tego Parallels korzystajace z partycji bootcampa. Oszczedza sie miejsce na dysku i nie robi sie balganu z windowsami tu i tam ;). W zaleznosci od potrzeb albo wirtualna maszyna albo natywnie windows. Naturalnie natywnie jest kilkakrotnie szybszy.
ps. Mac z procesorem intela uruchomi sie z dysku USB, ale nie musi. Apple tego oficjalnie nie wspiera. Cyt "moze zadzialac, ale nie musi"
szkiełko
29-09-2008, 08:08
Na dzien dobry to ja sie przywitam i przedstawie ;)
Teoretycznie fotograf, pasja i zawod wyuczony i porzucony na rzecz komputerow z nadgryzionym jablkiem.
Administrator, systemowiec, etc. ze szczegolnym naciskiem na stacje graficzne/foto/video
Cos mnie podkusilo pare dni temu i jutro zamiast nowego MacPro przyjedzie do mnie d700 :D
Zona mnie przeswieci, ale co tam. ;)
A ja zafundowałem sobie nowego iMaca i d700 :D
ps. Mac z procesorem intela uruchomi sie z dysku USB, ale nie musi. Apple tego oficjalnie nie wspiera. Cyt "moze zadzialac, ale nie musi"
U mnie dysk zewnętrzyny na USB z sysytemem MacOSX odpala się z systemu na 3 macach. Jak na razie nie mam problemów z tym.
Adam Rimbaud
14-11-2008, 01:43
A ja zafundowałem sobie nowego iMaca i d700 :D
:D no to gratulacje :) Chwilowo moj budzet nie zniesie wiecej wydatkow. Pod choinke bedzie MP 2x3,2 :D
Narazie uzywam sluzbowego :P i nie oddam go latwo.
U mnie dysk zewnętrzyny na USB z sysytemem MacOSX odpala się z systemu na 3 macach. Jak na razie nie mam problemów z tym.
ZTCP byly z tym problemy w pierwszych intelach. Laptopy PPC tez sie bronily (ibooki clamshell stratowaly) Aktualnie Apple wycielo FW z nowych MB wiec na 90%* beda wspieraly start z USB.
*kurde zapomnialem sprawdzic, postaram sie poprawic w weekend, kilka ma jutro przyjechac.