Zobacz pełną wersję : Niewielki światłomierz
whatsilenceknows
25-09-2008, 01:10
No właśnie. Nie chciałem się podpinać pod wątek o światłomierzu w dziale 'Studio', ponieważ szukam raczej miernika światła odbitego i padającego, a nie fleszmiarki (chociaż najlepiej jakby było to i to, ale nie jest to konieczne). Relatywnie niedrogi, niewielki, tak akurat żeby włożyć do kieszeni przy wyjściu. Chciałbym również, aby wygoda użytkowania była bliższa nowoczesnym Sekonicom, niż Sverdlovskowi. ;-)
Jakieś idee? Z góry dzięki.
Jeśli chcesz coś o jakości obsługi współczesnych Sekoników (rozumiem, że nie chcesz tych rodzajów z obrotową tarczą i analogową wskazówką) to trudno będzie znaleźć taki przyrząd w cenie poniżej 600 zł. Najtańszy analogowy Sekonic L-208 to ca 65 funtów, trochę lepszy, bo z wyświetlaczem cyfrowym Gossen Digisix to 90 funtów, a najtańszy z tych co spełniałby twoje warunki to Gossen Sixtomat za ca 150 funtów. To już lepiej kupić taki co mierzy również światło flesza, bo jest tańszy (np. Gossen Digipro F za 120 funtów lub Sekonic L-308s za 125 funtów). Możesz się spodziewać, że w Polsce ceny nie będą niższe, a raczej znacznie wyższe. Można jeszcze popatrzeć za używanymi Minoltami na E-bayu lub Allegro. Te na pewno uda sie kupić taniej.
Jak masz trochę kasiorki, to Step.Tom w giełdzie właśnie wystawił fajne coś :)
whatsilenceknows
25-09-2008, 18:23
Widziałem, widziałem. Niestety chwilowo spoglądam to na Voigtlandera 28/1.9 leżącego na biurku, to na pustawe konto bankowe. :lol: Światłomierz planuję dopaść w okolicach eBay.com/co.uk - właśnie ze względu na ceny.
markB: Dokładnie. Jakoś mi się tarczowiec nie widzi, a przynajmniej nie taki jak zewnętrzne światłomierze Leitza/Voigtlandera, które miałem okazje widzieć (ustawianie czasu/przysłony i manipulowanie czasem/przysłoną aż zaświeci ci się diodka - chciałbym jakąś symulację priorytetu przysłony, z wyświetlaniem dokładnych czasów). Dzięki za polecenia.
A co ze światłomierzami firmy Polaris? Ktoś miał styczność? Ostatnio widziałem na eBay.com używanego Polarisa SPD100 (http://www.amazon.com/Polaris-SPD100-Digital-Exposure-Meter/dp/B00009X3UA), który poszedł całkiem niedrogo.