Zobacz pełną wersję : Stałka do portretu w rozsądnej cenie
Przymierzam się do zakupu obiektywu portretowego. Biorę pod uwagę następujące opcje:
1. Nikkor AF 85 1.8
2. Sigma AF 105 2.8 EX macro DG
3. Tamron AF 90 2.8 macro
Portret chcę robić przy świetle zastanym w pomieszczeniach, jak również w plenerze. No i prośba do Was - co będzie najlepsze z tej trójki. Nie zależy mi na obiektywie do zdjęć macro, tylko na portrecie.
Osobiście najbardziej pasowałby mi Nikkor, ze względu na światło. Wolałbym jednak dłuższą ogniskową, np. 105mm Sigmy. Lubię duże zbliżenia i ładnie rozmyte tło. Portret w moim wydaniu to często sam fragment twarzy. Moja puszka to D80. Na dzień dzisiejszy do portretu używam Nikkora 70-300 VR.
Wiem, że jest Nikkor 85 1.4 lub 105 2.8 VR, ale to już niestety inna półka cenowa. Szukam czegoś w okolicach 1000-1300 PLN. Proszę, doradźcie coś...
Przymierzam się do zakupu obiektywu portretowego. Biorę pod uwagę następujące opcje:
1. Nikkor AF 85 1.8
2. Sigma AF 105 2.8 EX macro DG
3. Tamron AF 90 2.8 macro
Z powyższych ja bym wybrał Nikkora. Obiektyw zbiera same plusy przy portretach. Dodatkowo dobre światło.
Wiem, że jest Nikkor 85 1.4 lub 105 2.8 VR, ale to już niestety inna półka cenowa.
Moim zdaniem stawianie obu obiektywów na równi jest nieco krzywdzące dla 85. To obiektyw niemal już legendarny, z super światłem, pięknym bokehem, i całym stosem innych achów i ochów. To zdecydowanie mój kolejny zakup.
Podsumowując jeśli kwoata do 1500 PLN to ja bym wybrał 85 1.8, jeśli do 2500 PLN to bym wybrał 85 1.4
Pozdrawiam
Moim zdaniem stawianie obu obiektywów na równi jest nieco krzywdzące dla 85
Dzięki za opinię. Nie stawiam ich absolutnie na równi. Wiem że 85 1.4 to rewelka przez duże R. Chodzi mi tylko o półkę cenową przekraczającą 2k PLN :)
Zdecydowanie 85 1.8 na plener, w pomieszczeniu 50 1.4, chyba ze masz długie pomieszczenia
tymoteuss
24-09-2008, 23:31
85 to wspaniały obiektyw w plenery. W pomieszczeniach też się nada. Wykonałem nim wiele portretów właśnie w domu, przy świetle zastanym.
Też polecam z tych podanych zdecydowanie Nikkora 85/1.8!
Widzę że jesteście jednomyślni :) Zresztą takich odpowiedzi się spodziewałem. Zastanawiam się tylko czy nie czekać aż pojawi się wersja z SF-S'em, aczkolwiek w pierwszej kolejności pojawi się pewnie 85 1.4.
Mam teraz inny dylemat. Nowy 85 1.8 można kupić na e-bay'u za ok. 800 PLN (razem z wysyłką), czyli za tyle samo ile kosztuje używka na allegro (bez D). Czy kupowaliście kiedyś obiektywy przez e-bay, a jeśli tak to z jakie macie doświadczenia? Nowe oczywiście...
Podsumowując jeśli kwoata do 1500 PLN to ja bym wybrał 85 1.8, jeśli do 2500 PLN to bym wybrał 85 1.4
Pozdrawiam
Gdzie mozna dostac nowy 1.4 do 2500zl? Nie spotkalam jeszcze nigdzie takiej okazji..:)
Zuzus na angielskim e-bauy, spotkałem takie oferty.
Gdzie mozna dostac nowy 1.4 do 2500zl? Nie spotkalam jeszcze nigdzie takiej okazji..:)
np. tutaj http://www.martinscamerashop.co.uk/nikon-af-85mm-f14-d-93-p.asp :-D
np. na naszej giełdzie bywały takie oferty importu z USA... sam się zastanawiałem nad kupnem.
superkomornik
25-09-2008, 13:12
Robiłem zdjęcia 85 w wersji 1.8 i 1.4. I, wg mnie, 1.4 rysuje dużo ładniej :) Plastyka jest cudowna. 1.8 nie jest złe, szczególnie ze kosztuje 2-3 razy mniej niż wersja 1.4 :-)
W cenie do 1500zł bierz 85/1.8 (można wyrwać nowe za 1200). Od f/2.2 dostaje qrwicy i można się golić :]
faktycznie, dzieki Panowie.
Myslalam jednak, ze mowicie o polskiej dystrybucji, stad moje male zdziwienie:)
Od f/2.2 dostaje qrwicy i można się golić :]
ROTLF:lol::lol::lol::mrgreen::mrgreen:
Tutaj (http://www.martinscamerashop.co.uk/nikon-af-85mm-f14-d-93-p.asp)