PDA

Zobacz pełną wersję : Firmware 1.11 do D80

coolbix
24-09-2008, 21:54
Dzisiaj pojawił się nowy firmware do D80. Czy ktoś już instalował? Czy są jakieś zauważalne zmiany w stosunku do 1.10? Nigdzie nie znalazłem szczegółów tej aktualizacji.

rastula
24-09-2008, 22:07
a gdzie on się pojawił?

może pomyliłeś się d80 z d40 - bo do tego drugiego rzeczywiście jakiś czas temu wyszedł frimware o tym numerze...

matyjasz
24-09-2008, 22:08
Bateria się ładuje... zaraz się zobaczy ;)

http://chsvlib.nikonimglib.com/archive1/2jX2S00z6nM900RMftq05UcWXW29/F-D80-V111W.exe

matyjasz
24-09-2008, 22:09
[przepraszam nie to kliknięto :( ]

Yoora
24-09-2008, 22:10
Na stronie Nikona z oprogramowaniem do aparatów z dzisiejszą datą. Link poniżej:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=a*ExtHej&p_lva=&p_li=&p_new_search=1&p_accessibility=&p_adv_search=&p_srch=&p_sort_by=&p_gridsort=&p_row_cnt=&p_prods=&p_cats=648&p_pv=&p_cv=1.648&p_search_type=answers.search_nl&publish_from=&publish_from_day=&publish_from_month=&publish_from_year=&publish_to=&publish_to_day=&publish_to_month=&publish_to_year=&upd_from=&upd_from_day=&upd_from_month=&upd_from_year=&upd_to=&upd_to_day=&upd_to_month=&upd_to_year=&p_page_=1&p_nav=#tabtop

coolbix
24-09-2008, 22:11
Mam nadzieję że załaduje się właściwa strona:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=rt1XtHej&p_lva=&p_li=&p_new_search=1&p_accessibility=&p_adv_search=&p_srch=1&p_sort_by=&p_gridsort=&p_row_cnt=&p_prods=19%2C374&p_cats=648&p_pv=2.374&p_cv=1.648&p_search_text=&p_search_type=answers.search_nl&publish_from=&publish_from_day=&publish_from_month=&publish_from_year=&publish_to=&publish_to_day=&publish_to_month=&publish_to_year=&upd_from=&upd_from_day=&upd_from_month=&upd_from_year=&upd_to=&upd_to_day=&upd_to_month=&upd_to_year=&p_page_=1&p_nav=#tabtop
Edycja:
Yoora był szybszy.

rastula
24-09-2008, 22:18
No to cytując:

Niniejsze oprogramowanie układowe eliminuje problem, który w rzadkich przypadkach powoduje podczas fotografowania miganie wskaźnika poziomu naładowania baterii/akumulatorów niezależnie od faktycznego stanu naładowania baterii/akumulatorów.

czyli bzdet :) - mniej szumów nie będzie ;-)

Yoora
24-09-2008, 22:21
No to cytując:

Niniejsze oprogramowanie układowe eliminuje problem, który w rzadkich przypadkach powoduje podczas fotografowania miganie wskaźnika poziomu naładowania baterii/akumulatorów niezależnie od faktycznego stanu naładowania baterii/akumulatorów.

Szumów mniej nie będzie ale może faktycznie wyeliminuje ten problem, który w moim D80 pojawiał się czasami, niezależnie od poziomu naładowania baterii :(.

tomecki
24-09-2008, 22:23
Kurcze, a już myślałem, że zimnego browca będzie podawać ;-)

arutrek2-
24-09-2008, 23:01
Ej, przecież pisali, że rozwiązuje problem szumów przy długim naświetlaniu. Istotną różnicą jest obsługa nowego protokołu, bodajrze PTP, którego osobiście nie lubię:P A, no i z tym firmwarem, D80 dostaje status "Certified for Windows Vista". A tak btw. To już było ze 3 dni temu;)

wlopis
24-09-2008, 23:16
Zapytam się czy jest istotna różnica w stosunku do tego który instalowano fabrycznie w dniu premiery D80, bo taki posiadam w swoim ?

Seeker
24-09-2008, 23:34
I to by bylo wszystko na temat modelu D80... (wlasnie przestal istniec)

FajaR
24-09-2008, 23:42
I to by bylo wszystko na temat modelu D80... (wlasnie przestal istniec)Eee... Alleeossooochozi? ;)

Seeker
25-09-2008, 00:05
To byl pozegnalny update ;(...

W przyszlym roku D40X.

miodzik
25-09-2008, 09:21
no moja bateria już się ładuje... po południu dam znać jakie tego efekty wyszły i czy znalazłem coś jeszcze zmienionego w ustawieniach lub w pracy. chcę go sprawdzić pod kątem matrixa ponieważ z doświadczenia wiem, że producenci nie piszą wszystkiego co dają w uaktualnieniach.. ;-)

prz3mo
25-09-2008, 09:34
To byl pozegnalny update ;(...

Czyli co ? Po jego wczytaniu pokazuje się animowana łapka machająca do użytkownika?
I w rytm skocznej muzyki pojawiają się na LCD cytaty z forum Nikona w Polsce o D80 typu : "przepala na matrycowym - never again"... "szumi jak sk.. na iso1600 - never again"... etc. Po czym aparat się wyłącza i nigdy już nie włączy...

A mówiąc poważnie - ten model będzie miał dla mnie zawsze wartość sentymentalną - to od niego zaczęła się moja przygoda z "fotografią na poważnie". I mimo, że szykuję się "powoli" ;) do kupna wyższego modelu N to D80 pozostaje u mnie w torbie :)

Przepraszam, ale łzy zalewają mi oczy i nie mogę dalej pisać...

;)

core
25-09-2008, 09:38
Proponuję jeszcze przez jakiś czas wstrzymać się z uczczeniem D80 minutą ciszy ;)

Seeker
25-09-2008, 11:10
"A mówiąc poważnie - ten model będzie miał dla mnie zawsze wartość sentymentalną"

Mam dokladnie to samo. Taki maly szatan ;) i bardzo mi sie podoba, ze D90 pozostanie "prawie" taki sam.

Caly ten "last", to dlatego, ze kazda puszka na odchodne dostaje update. Oczywiscie nie bede plakac ;)

Yoora
25-09-2008, 11:24
"A mówiąc poważnie - ten model będzie miał dla mnie zawsze wartość sentymentalną"

Mam dokladnie to samo. Taki maly szatan ;) i bardzo mi sie podoba, ze D90 pozostanie "prawie" taki sam.

Caly ten "last", to dlatego, ze kazda puszka na odchodne dostaje update. Oczywiscie nie bede plakac ;)

Tylko, że w ciągu ostatnich 2 miesięcy to jest drugi ( chyba ) update do D80.

leon112
25-09-2008, 11:31
Czyli upadnie dwa razy ? :)

Seeker
25-09-2008, 11:32
Pierwszy z usprawnieniami (czas publikacji przypadkowy), a drugi dla zasady (premiera D90).
Pewnie zamykaja temat i dali, co maja.

"Czyli upadnie dwa razy ?"

Nie ;) Poza tym, kto tu mowi o upadku? UPDATE i UPADEK, to slowa podobne, ale rozne...

Nadal mam D80 i nadal zamierzam uzywac.
Nie przestalem go lubic i wszystko jest fajnie,
tylko chcialbym lepsza jakosc obrazu w slabym swietle.

fader_audio
25-09-2008, 12:51
ja równiez podzielam słwoa prz3mo oraz seekera, podobnie d80 wprowadził i nadal pewnie będę sie uczył dzieki niemu. Jakośc znowu nie jest aż taka zła, dla mnie ok, chyba że ktoś ma wygórowane wymagania. Tak czytałem ten wątek i jakos nie dowiedziałem się co takigo wprowadza nowy soft, ale oprócz migotania wskaźnika baterii...

wlopis
25-09-2008, 13:03
migotanie baterii na wyświetlaczu ? ale to już było :) w F80

kono78
25-09-2008, 13:05
Może zacznie kręcić filmy

Corvus5
25-09-2008, 13:07
Uaktualnia matrycę do CMOS.

The Structorr
25-09-2008, 16:54
Uaktualnia matrycę do CMOS.

A miałem nadzieję że do FX, ech....

arutrek2-
25-09-2008, 18:16
Skąd macie takie informacje jak np. o matrycy CMOS? Na oficjalnych stronach Nikona sie tego nie doczytalem... Jeszcze pytanie. Czy instalując 1.11 mam to co było w poprzednim updacie + 1.11, czy tego, co usprawniał poprzedni update nie dostanę?

BES
25-09-2008, 18:25
Skąd macie takie informacje jak np. o matrycy CMOS? Na oficjalnych stronach Nikona sie tego nie doczytalem... Bo to są tajne dane.

Jeszcze pytanie. Czy instalując 1.11 mam to co było w poprzednim updacie + 1.11, czy tego, co usprawniał poprzedni update nie dostanę?Nie no tracisz wszystko bezpowrotnie. Poprawili wskaźnik baterii ale wszystkie wcześniejsze poprawki wywalili. Ot taka poprawka cofająca.

Matko....

core
25-09-2008, 18:59
Nie no tracisz wszystko bezpowrotnie.

Zwłaszcza sensor CCD w miejsce którego instaluje się nowiuśki CMOS ;)

Tofifik
25-09-2008, 19:51
i dodatkowo wymienia mogawkę na nową.

Tak na poważnie to dopiero 2 tygodnie temu robilem upgrade do 1.10 z 1.00. i po upgradzie nic nowego wiec pewnie teraz też niezauważlane zmiany.
A może jednak mniej szumi? :p

brun
26-09-2008, 11:07
ktoś sprawdził już dokładnie ten updejt?

misieek
26-09-2008, 11:13
Mi ten updejt też matówke wymienił... polecam :D

Valwit
26-09-2008, 11:18
I to by bylo wszystko na temat modelu D80... (wlasnie przestal istniec)

przesadzasz :)

todominik
26-09-2008, 12:32
Jak ktoś konkretnie będzie wiedział czy to coś faktycznie zmienia i czy jest sens aktualizacji oprogramowania układowego niech da znać :)

Valwit
26-09-2008, 14:49
Jak ktoś konkretnie będzie wiedział czy to coś faktycznie zmienia i czy jest sens aktualizacji oprogramowania układowego niech da znać :)

sprawdz sobie. jakby co zawsze mozesz sciagnac z sieci starsza wersje i tez wgrac

asit
26-09-2008, 17:02
napisali co poprawia. jesli ci bateria nie miga to nie aktualizuj. tyle.

Seeker
26-09-2008, 17:13
"przesadzasz "

Nie, nadal uzywam ;)

Szybszy26
26-09-2008, 20:01
Raz tylko miałem problem z baterią ale to właśnie był ten moment, już 2 dni temu zainstalowałem i dużych zmian nie widzę. Aparat nadal robi zdjęcia ;)

Fenix90
26-09-2008, 20:54
ja zainstalowałem i bateria sama sie ładuje , na słońcu . Taka opcja :mrgreen:

Schlag
26-09-2008, 21:01
... sama sie ładuje , na słońcu ...
To niezły kawałek drogi trzeba się przelecieć ...:-D
Moja się w kuchni ładuje. Ale ja mam tylko 1.10 wersję.

Valwit
26-09-2008, 22:19
"przesadzasz "

Nie, nadal uzywam ;)

ja tez. jak na razie obraz z d80 najbardziej mi sie podoba. nowsze moze i maja mniej szumow, lepszy af i mnostwo fajnych rzeczy, ale i tak D80 rulez :)

Seeker
26-09-2008, 23:07
W kazdym razie moj troche lasow i pol pozwiedzal ;) Podoba mi sie i 90, bo niemal identyczny,
a przydalyby sie 2 puszeczki.

eskade1
27-09-2008, 12:55
Panie moderatorze, proszę zamknąć wątek bo towarzystwo zaczyna bredzić! Dzięki!

bercik
27-09-2008, 13:23
Przyłączam się do postulatu eskade 1,
na marsa wysłać !

Seeker
27-09-2008, 18:39
Popieram! Rasizm nalezy tlumic w zarodku...

pil74
27-09-2008, 19:46
5 stron, 45 postów o niczym. Zakończyć i wstydu oszczędzić.

jm
27-09-2008, 19:52
eee a ja liczyłam, że coś o matrycowym jest.... i Zbyszek wpadnie:)
A tu..tylko coś o baterii.
Ja mojego też nie sprzedam! Nawet kiedy kupię jakiś nowszy/wyższy model. Tak się przyzwyczaiłam! (mam jeden z pierwszych egzemplarzy), a od kiedy z miesiąc temu mu się guma zaczęła odklejać pod kciukiem.... jest ...jak członek rodziny , normalnie;)

Teraz można zamknąć:)

Valwit
27-09-2008, 20:54
eee a ja liczyłam, że coś o matrycowym jest.... i Zbyszek wpadnie:)

o matrycowym to mozemy podyskutowac biorac pod uwage poprzedni update :) podtrzymuje ze poprawili :)

Seeker
28-09-2008, 14:52
Tez mam wrazenie, ze poprzedni zamieszal cos z pomiarem, tylko ja nie uzywam matrycowego.

piotrsmolnicki
29-09-2008, 01:48
Coś więcej jednak się zmieniło i wiem to bez instalowania - wg. obrazkowej instrukcji instalowania sterów zmieniła się kolorystyka Menu ;) (chyba mi się przewidziało :P)

A tak zbaczając z tematu - próbował ktoś instalować firmware D90-tki na D80-tce? :mrgreen: Pytam z ciekawości...

miodzik
29-09-2008, 09:27
A tak zbaczając z tematu - próbował ktoś instalować firmware D90-tki na D80-tce? :mrgreen: Pytam z ciekawości...

Tak sądzę, że na razie to nikt nie wpadłby na tak ciekawy pomysł to po pierwsze, po drugie aparat "obcego" softu zwyczajnie nie przyjmie. Znaczy nie zaktualizuje się ;-)

Seeker
29-09-2008, 10:32
"A tak zbaczając z tematu - próbował ktoś instalować firmware D90-tki na D80-tce?"

To nie jest specjalnie udany pomysl... nie polecam ;)

hddk
29-09-2008, 13:55
"A tak zbaczając z tematu - próbował ktoś instalować firmware D90-tki na D80-tce?"

To już lepiej z D700 lub D3 wgrać ;)

piotrsmolnicki
29-09-2008, 14:08
Spytam inaczej - Na własną odpowiedzialność instalując oprogramowanie nowszego modelu z tej samej rodziny, jeśli aparat nie przestanie działać, to można zyskać parę "ukrytych" przez producenta możliwości. Więc nie licząc różnic sprzętowych obu modeli (matryca) można podkręcić model niżej na model wyżej (ilość pól AF, zakres ISO)? Jeszcze parę lat temu takie rzeczy były możliwe - nie wiem jak dziś - nikt o tym nie pisze.

Damianollo
29-09-2008, 14:53
Podobnie było z telefonami SonyEricsson. Model K750 (tańszy) był identyczny z modelem droższym - W800. Różnica była w firmware. Spokojnie można było wgrać oprogramowanie z W800 do K750 (po odpowiednim software'owym rozblokowaniu zabezpieczenia dostępu do modyfikacji w oprogramowaniu telefonu). Z tym że K750 i W800 hardware'owo nie różniły się niczym poza obudową. Natomiast w każdym modelu Nikosia siedzi coś innego :-/ w związku z tym oprogramowanie z innego modelu może się poprostu gryźć z aparatem, jeżeli w ogóle go do niego damy radę wrzucić.

Valwit
29-09-2008, 15:07
Spytam inaczej - Na własną odpowiedzialność instalując oprogramowanie nowszego modelu z tej samej rodziny, jeśli aparat nie przestanie działać, to można zyskać parę "ukrytych" przez producenta możliwości. Więc nie licząc różnic sprzętowych obu modeli (matryca) można podkręcić model niżej na model wyżej (ilość pól AF, zakres ISO)? Jeszcze parę lat temu takie rzeczy były możliwe - nie wiem jak dziś - nikt o tym nie pisze.

dzwoni, ale nie w tym kosciele. chyba nawet w ogole w kosciele nie dzwoni :>

piotrsmolnicki
29-09-2008, 19:33
Pytałem, żeby nie szukać w stertach moich magazynów, ale chyba będę musiał przezwyciężyć uczulenie na kurz ;)

bhk
30-09-2008, 14:10
Po aktualizacji z 1.01 do 1.11 Camera Control Pro 2.3 przestal widziec aparat. Wogole Win XP przestal widziec aparat, nie rozpoznaje urzadzenia. Co z tym zrobic? Czy konieczne jest przywrocenie starej wersji firmware'u?

miodzik
30-09-2008, 14:31
Po aktualizacji z 1.01 do 1.11 Camera Control Pro 2.3 przestal widziec aparat. Wogole Win XP przestal widziec aparat, nie rozpoznaje urzadzenia. Co z tym zrobic? Czy konieczne jest przywrocenie starej wersji firmware'u?
u mnie po aktualizacji z 1.01 do 1.11 zauważyłem, że sporo ustawień moich własnych wróciło do ustawień fabrycznych. Sprawdź u siebie czy przypadkiem nie masz przestawione w aparacie na mass storage, bo tak jest chyba domyślnie (wtedy Xpek wykryje Ci go tylko jako dodatkowy dysk twardy do kopiowania plików)

No i dodam, że mam takie subiektywne odczucie jakby matrix się po aktualizacji poprawił ;-) jakoś jakby mniej przepala..

bhk
30-09-2008, 14:48
Mam dalej tak jak mialem na PTP, ale juz wiem w czym problem. Zmienilem przy okazji kabel USB 3m i chyba dostarcza za malo pradu, bo wola o sterownik (nie rozpoznaje aparatu), choc wykrywa, ze cos jest na kablu.

swider
30-09-2008, 21:11
No i dodam, że mam takie subiektywne odczucie jakby matrix się po aktualizacji poprawił ;-) jakoś jakby mniej przepala..
Autosugestia :)

diksa
30-09-2008, 21:58
Sofcik zmieniony na razie nie zaobserwowałem zmian, trzeba popstrykać może jakieś nowe spostrzeżenia, co do kabelka USB 3m to potwierdzam przy niektórych płytach głównych potrafi się S...

mikiki92
02-10-2008, 10:42
jest to soft do d80-ki który w niczymy nie pomaga a nawet psuje przynajmniej u mnie tak jest.Wjechalem na 3 dni w góry użytkowałem go całkiem dużo i w menu miałem 0% baterii a na górnym wyświetlaczu było z 80% więc po instalacji występuja tylko i wyłącznie błędy NIE POLECAM

Valwit
02-10-2008, 15:38
no to wgraj stary. masz chocby tu: http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14483
i tu: http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23699

mikiki92
03-10-2008, 00:12
wiem o tym że jest taka możliwość ale sam Nikon ostrzega przed robieniem tego ponieważ może to uszkodzić aparat i będzie trzeba go oddać do serwisu a taka naprawa softu też swoje kosztuje

Valwit
03-10-2008, 00:16
tak, zupelnie tak samo jak ostrzega przed wgraniem dowolnego firmware. niemniej to twoja decyzja :)

Damianollo
03-10-2008, 00:48
Mam ten soft kilka dni i nie zauważyłem błędu opisanego przez mikiki92

Maciek321
03-10-2008, 01:58
A u mnie migała ta bateryjka. Raz na kilka ujęć i tylko z Nikkorem 18-200. Wkurzające to było. Chcesz zrobic zdjecie i nie mozesz, bo bateria za słaba. I trzeba aparat na off/on i juz ok.

Damianollo
03-10-2008, 02:06
Mam Nikkora 18-200mm i u mnie nie było podobnych sytuacji. Wgrałem firmware 1.11 i też nie mam z nim problemów a foce dziennie, także na 100% zauważyłbym że jest coś nie tak.

asit
03-10-2008, 09:53
tez mialem tak jak Maciek321. chociaz u mnie nie dosc ze bateria migala to jeszcze bylo f-- :) przecieranie stykow nic nie pomagalo ale na szczescie od dluzszego czasu nic takiego sie nie pojawia. na ile jest to zasluga nowego softu to nie wime bo problem zniknal jeszcze przed jego wgraniem. :)
a mikki92 moze zle aktualizowales i stad te bledy?

wasilewk
03-10-2008, 10:23
...
a mikki92 moze zle aktualizowales i stad te bledy?

Ja wgrałem, wszystko ok.

Ale trzeba pamiętać, żeby przygotować sobie DWIE sformatowane karty - najlepiej nie SDHC ale zwykłe SD (ja użyłem 2GB).
Na każdą skopiować odpowiednie części firmware (A i B) do katalogu głównego.

NIKON pisze, żeby z firmware "B" postąpić od punktu 2 - tak samo jak z firmware "A" -- czyli zacząć od sformatowania karty. Tylko ,że wtedy mam dopiero wgraną pierwszą część firmware i formatowanie karty może się nie powieść. A poza tym, to trzeba czekać aż aparat się wyłączy sam (po wgraniu każdej z części).

Te wszystkie zalecenia NIKON-a są "krytyczne" - czyli obowiązkowe - przy wykonywaniu upgrade firmware.
Nieprzestrzeganie niektórych, może nie mieć wpływu (czasami) na dalszy bieg upgrade - jednak jest to własne ryzyko.

Pzdr.

pil74
03-10-2008, 10:58
Ja wgrałem, wszystko ok.
Ale trzeba pamiętać, żeby przygotować sobie DWIE sformatowane karty - najlepiej nie SDHC ale zwykłe SD (ja użyłem 2GB).
Pzdr.
A dlaczego dwie i nie SDHC???
Aktualizacja softu jest prosta jak obuch od siekiery. Więc po co sobie ją komplikować. Wgrać i już.
Po wgraniu jedyne co mi się zmieniło i co zauważyłem to nr oprogramowania. Nic się samo nie przestawiło, żadne ustawienia nie uległy przestawieniu na fabryczne itp.

wasilewk
03-10-2008, 13:44
A dlaczego dwie i nie SDHC???
........

Dlatego dwie, że firmware wgrywa się dwa razy: część A i część B.
Tak więc: po wgraniu części A aparat się wyłączy. Jeśli mamy tylko tę jedną kartę, to włączyć aparat i sformatować ją (tak zaleca NIKON). Jednak trzeba pamiętać, że aparat zastartował tylko z jedną połówką firmware, a nie z całym nowym softem - dlatego jego zachowanie może być nieprzewidywalne.
Jeśli jednak mieliśmy przygotowaną wcześniej drugą kartę z wgraną drugą częścią softu - to problemów nie powinno być.

SDHC inne niż Sandisk - Czasami są problematyczne i przy starcie z niepełnym software: ryzykowne.
Skoro mówisz o prostocie, jak obuch od siekiery, to dlaczego takich prostych rzeczy się dopytujesz ?

Pzdr.

P.S.
Komplikować prostych rzeczy nie ma co. Jednak zmiany firmware nie dokonujemy codziennie i warto dołożyć starań, by zrobić to dobrze, bo straty mogą być uciążliwe.

Valwit
03-10-2008, 13:53
Ja wgrałem, wszystko ok.

Na każdą skopiować odpowiednie części firmware (A i B) do katalogu głównego.

NIKON pisze, żeby z firmware "B" postąpić od punktu 2 - tak samo jak z firmware "A" -- czyli zacząć od sformatowania karty. Tylko ,że wtedy mam dopiero wgraną pierwszą część firmware i formatowanie karty może się nie powieść. A poza tym, to trzeba czekać aż aparat się wyłączy sam (po wgraniu każdej z części).

Te wszystkie zalecenia NIKON-a są "krytyczne" - czyli obowiązkowe - przy wykonywaniu upgrade firmware.
Nieprzestrzeganie niektórych, może nie mieć wpływu (czasami) na dalszy bieg upgrade - jednak jest to własne ryzyko.

Pzdr.

troche niepotrzebnie siejesz panike. mozesz wgrac dowolna czesc i bez zadnego problemu miec A1.10 i B1.11, nic sie nie stanie. jedna czesc to praktycznie tylko UI, druga to wlasciwy firmware. kaszana jest tylko wtedy jak nie zmienisz interfejsu a firmware doda nowe opcje - wtedy nie beda dostepne. stare beda dzialaly, sam aparat tez bedzie dzialal bez problemu.

karta wystarczy jedna, nie trzeba jej formatowac, mozna nawet miec na niej fotki. instrukcja jest robiona dla idiotow dlatego wspomina o formatowaniu. firmware musi byc bezposrednio w glownym katalogu, i tylko jeden na raz. jesli wgrasz a i b jednoczesnie to nie uda ci sie zaktualizowac obu wersji, do czasu az skasujesz te ktora juz zaktualizowales. jesli firmware wrzucisz do podkatalogu apart go nie zobaczy. dlatego opis mowi zeby robic po kolei i formatowac. jak wiesz co robisz to nie musisz sie tym przejmowac.

wazne jest tylko aby aparat nie zdechl ci w czasie flashowania, przy czym szansa ze wtedy sie uszkodzi tez jest mala bo musialby pasc dokladnie w ciagu tych paru sekund kiedy aparat juz skasowal stary firmware a nie zapisal do konca nowego - szybka karta zwieksza bezpieczenstwo redukujac czas operacji :)

chcesz byc w pewniejszy - uzyj zasilacza

w razie jakby sie cos stalo czeka cie kilkunastominutowa wizyta w serwisie gdzie przez zlacze jtag technik ma bezposredni dostep do pamieci i moze wgrac soft bezposrednio.

wasilewk
03-10-2008, 13:59
troche niepotrzebnie siejesz panike. ....

W swojej długoletniej praktyce informatycznej spotkałem już różniste przypadki...
Dlatego uznałem, że zachowanie maximum bezpieczeństwa - nikomu nie zaszkodzi.
A może zaszkodzi ?

w takim razie przepraszam !

Pzdr.

pil74
03-10-2008, 14:03
Skoro mówisz o prostocie, jak obuch od siekiery, to dlaczego takich prostych rzeczy się dopytujesz ?

Żeby dowiedzieć się dlaczego tak to komplikujesz. :)
Wgrywasz na kartę soft A akualizujesz, potem kasujesz A, wgrywasz B, aktualizujesz i już. Nic więcej nie potrzeba.

wasilewk
03-10-2008, 14:11
...
Wgrywasz na kartę soft A akualizujesz, potem kasujesz A,

Teraz trzeba wyłączyć aparat, który ma tylko połowę softu, wyjąć kartę, włożyć do komputera, wgrać część B, potem włożyć tę kartę do aparatu i włączyć aparat. Ja nie jestem taki pewien, czy ten aparat z połową softu zachowa się tak stabilnie, jak z całym softem i wolę 'na zimne dmuchać' - 'może mnie nie ubędzie'.

wgrywasz B, aktualizujesz i już. Nic więcej nie potrzeba.

Pzdr.

Valwit
03-10-2008, 14:16
W swojej długoletniej praktyce informatycznej spotkałem już różniste przypadki...
Dlatego uznałem, że zachowanie maximum bezpieczeństwa - nikomu nie zaszkodzi.
A może zaszkodzi ?

nie zaszkodzi ale moze zbyt mocno skomplikowac i ludzie maja potem problem albo zwyczajnie sie boja. cala operacja jest dosc dobrze zabezpieczona od strony aparatu wiec nie powinno byc problemu. no i nie zmieniasz calkiem wszytskiego, zawsze malutka czesc ktora jest odpowiedzialna za zmiane i te czesc mozesz zmienic tylko w serwisie przez jtag. wiec nawet jesli faktycznie cos pojdzie nie tak - padnie akumulator (a nie uruchomisz update jak bedzie zbyt pusty) albo karta - to powiniens miec jeszcze opcje powtorzenia zanim bedziesz sie musial wybrac na ul. postepu

w takim razie przepraszam !

Pzdr.

nie masz za co, no bez przesady :)

Valwit
03-10-2008, 14:18
Teraz trzeba wyłączyć aparat, który ma tylko połowę softu, wyjąć kartę, włożyć do komputera, wgrać część B, potem włożyć tę kartę do aparatu i włączyć aparat. Ja nie jestem taki pewien, czy ten aparat z połową softu zachowa się tak stabilnie, jak z całym softem i wolę 'na zimne dmuchać' - 'może mnie nie ubędzie'.

Pzdr.

nie ma polowy softu, ma caly soft. zauwaz ze d300 dlugi czas mial A1.01 i B 1.00, D40 jakis czas podobnie. Seeker z kolei dosc dlugo w D80 mial updatnieta tylko jedna czesc. czesc a i B sa odpowiedzialne za rozne rzeczy i sa praktycznie od siebie niezalezne.

wasilewk
03-10-2008, 14:20
nie zaszkodzi ale moze zbyt mocno skomplikowac i ludzie maja potem problem albo zwyczajnie sie boja. cala operacja jest dosc dobrze zabezpieczona od strony aparatu wiec nie powinno byc problemu. no i nie zmieniasz calkiem wszytskiego, zawsze malutka czesc ktora jest odpowiedzialna za zmiane i te czesc mozesz zmienic tylko w serwisie przez jtag. wiec nawet jesli faktycznie cos pojdzie nie tak - padnie akumulator (a nie uruchomisz update jak bedzie zbyt pusty) albo karta - to powiniens miec jeszcze opcje powtorzenia zanim bedziesz sie musial wybrac na ul. postepu
....

Ty powiedz to tym, którym zmiana firmware się nie udała !

Pzdr.

Valwit
03-10-2008, 17:06
Ty powiedz to tym, którym zmiana firmware się nie udała !

Pzdr.

na forum nie widze ich tu zbyt wielu

Seeker
03-10-2008, 17:23
"Seeker z kolei dosc dlugo w D80 mial updatnieta tylko jedna czesc. "

Ma nadal. Nawet uzywa ;)

A-1.10 B-1.00

Valwit
04-10-2008, 18:08
a jakos mialem wrazenie ze sie zlamales i upgradnales :)

prz3mo
04-10-2008, 19:53
A ja nie zmieniam na ten najnowszy firmware, skoro jest u mnie wszystko OK to na cholerę będę go wczytywał...
I tak praktycznie nic nowego nie wnosi.

amirez
04-10-2008, 22:10
"Upragowałem" ;) i dzisiaj były próby. Żona na fotach wyszła z pięć lat młodziej. A więc działa.

stamp
08-11-2008, 00:32
Aktualizacja poszła niezwykle sprawnie. Jedna karta, sformatowana, najpierw część A. Później po skasowaniu części A wgrałem część B- bez ponownego formatowania. Problem migającego wskaźnika świeżo naładowanej baterii występował u mnie jak na mój gust dość często. Łapałem jakiś kadr, naciskałem spust a tu kicha. Bardzo denerwujące:evil: Włączenie- wyłączenie i już wszystko ok. Do czasu :-|
Zobaczymy czy ten nowy soft faktycznie wyeliminuje to wkurzające zjawisko :?:

mrpawcio
10-11-2008, 01:14
Ja u siebie tego problemu jeszcze nigdy nie zauważyłem...chyba mam jakąś świetną sztukę:)

irek6311
10-11-2008, 01:24
Ja u siebie tego problemu jeszcze nigdy nie zauważyłem...chyba mam jakąś świetną sztukę:)Nie mialem tego problemu na starym Sofcie 1,01 > ciekawe co wniesie nowy Soft ,
dziś Aktualizowalem Soft w Body D80 ... ciekawe czy dobrze zrobilem .

blue7
13-11-2008, 17:49
Nie mialem tego problemu na starym Sofcie 1,01 > ciekawe co wniesie nowy Soft ,
dziś Aktualizowalem Soft w Body D80 ... ciekawe czy dobrze zrobilem .

ja z podstawowego 1.01 zaktualizowałem do 1.11 i zauważyłem jedynie (a może aż!!) mniejsze szumy.

fader_audio
14-11-2008, 16:11
jesli rzeczywiście mniejsz szumy fajnie by było zobaczyć różnice, może to już tylko subiektywne wrażenie

irek6311
28-12-2008, 22:37
ja z podstawowego 1.01 zaktualizowałem do 1.11 i zauważyłem jedynie (a może aż!!) mniejsze szumy.Zludzenie z tymi szumami ,
ja nic takiego nie zaobserwowalem :|
żyje nadzieją że w 2009 jakiś extra Soft od Nikona wyjdzie do D80 ... chyba już ostatni bo Body się zestarzalo .

mariobor
29-12-2008, 00:56
Nadzieja matką... raczej nie ma co marzyć o aktualizacji softu. Jedyna możliwość to pokazanie się jakiś krytycznych błędów a te jeśli by były to już dawno zostałyby wyłapane. Z marketingowego punktu widzenia byłby to strzał w kolano dla firmy Nikon. Ty masz kupić sobie nową puchę a tuningować starą ;)

Valwit
29-12-2008, 02:38
Zludzenie z tymi szumami ,
ja nic takiego nie zaobserwowalem :|
żyje nadzieją że w 2009 jakiś extra Soft od Nikona wyjdzie do D80 ... chyba już ostatni bo Body się zestarzalo .

i co ona ma niby robic? przeciez wszytsko dziala tak jak powinno :) nawet matriksowy :D

velaskez
29-12-2008, 04:51
Nie zaczynaj Valvit...

Valwit
29-12-2008, 14:45
nie zaczynaj valvit...

:)

okoterroru
20-01-2009, 19:31
Autorytatywnie stwierdzam, że po zainstalowaniu nowego firmware w D80, zgodnie z moimi oczekiwaniami nie zmieniło się absolutnie nic. (no może poza wyświetlaną wersją firmware)