Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowa komunikacja z SB-800
ustawiam sabine na tryb REMOTE w aparacie ustawiam tryb commander TTL i polaczenie z lampa jest, teraz mam pytanie czy moge zwiekszyc sile blysku w lampie? bo gdy naciska przyciski + - to nie ma zadnej rekacji.
musisz nacisnac przycisk do korekcji blysku... czyle ten po lewej od lampy i krecic pokretlem pod palcem wskazujacym...
po co ludziom dali instrukcje...
DZieki !! POOLEY dokladnie tak jak mowisz, tylko nie wiem dlaczego podzialka jest od -3 do +1, niestety ja caly sprzet mam ze stanow takze ciezko to odczytac nie po naszemu :-)
gmoszkow
14-06-2006, 01:29
oj shogo23 trzeba się języków uczyć - a tak na serio to jak masz wątpliwości to pytaj.
Korekcję lampy przeprowadzasz z body - w końcu po to Nikon zrobił CLSa i taki jest z niego dumny byś mógł to robić bez podchodzenia do lampy.
Co do zakresu korekcji to jest to jakiś standard, że w górę możesz o jedną działkę a w dół o 3.
Korekcja w dół jest potrzebna dość duża, bo lapma lubi przepalić i to mocno, więc można ją mocno nawet w trybach auto skorygować. Jeśli zaś chodzi o +1 to sądzę, że spowodowane jest to niewielkim zapasem mocy, który ma lapma i jest w stanie dopalić, ale nie więcej niż +1 EV. Dalej by się pewnie lampy paliły.
Pozdro
Grzegorz
+1 EV nie oznacza moc większą od manualnego full. To tylko proporcja mocy błysku do światła zastanego. Nic sie nie przepali, bez obaw. Możliwe, że nie da się osiągnąć +1 EV jak będzie do fotografowanego motywu daleko, i będzie jasno (krótki czas, duża przysłona). lampa błyśnie wtedy pełną mocą - ale zabraknie do +1 ze względu na motyw. Latem w ostrym słońcu to bardzo prawdopodobne. Z kolei jak bedzie blisko i otwarta przysłona, to takie +1EV to moze być bardzo słabiutki błysk, daleko od pełnego wyładowania lampy.
Poza tym - u mnie jak lampa jest załozona na body D200 to daje do +3 EV.
Ponieważ jest to tryb pracy do doświetlania przy świetle zastanym, to bez sensu jest używać więcej niż +3, bo w zdjęciu dominuje swiatło lampy błyskowej w jasnym - co jest efektem bez sensu, z kolei niedoświetlenie o więcej niż -3 EV jest niewidoczne.
Zwróćcie uwagę jaki macie pomiar swiatła (matryc, centralny)
+1 EV nie oznacza moc większą od manualnego full. To tylko proporcja mocy błysku do światła zastanego.
+1EV znaczy nic innego niz korekcje o +1EV. Kwestja jest tylko punkt odniesienia. A punktem odniesienia jest to co sobie zmierzyl, przemyslal a nastepnie ustawil aparat.
Możliwe, że nie da się osiągnąć +1 EV jak będzie do fotografowanego motywu daleko, i będzie jasno (krótki czas, duża przysłona). lampa błyśnie wtedy pełną mocą - ale zabraknie do +1 ze względu na motyw.
Cas przy lampie nie ma znaczenia jesli nie mowimy o trybie HS. Tam zreszta tez nie bardzo. Przy pracy z lampa wazne sa: przyslona i moc blysku.
Kwestia jest dlaczego przy pracy z CLS jest tylko +1EV. Czy to jest standard czy wyniklo to z warunkow zdjeciowych? Sam jestem blizej teorii ze korekcja wiecej niz 1EV nie ma sensu niz to ze lampie brak mocy ;)