PDA

Zobacz pełną wersję : Wydajność Photoshop/Bridge

Antonina
24-09-2008, 20:59
Witam
Potrzebuję pomocy przy ustawieniu Photoshopa nigdy nie grzebałam w ustawieniach bo nie było problemów ale od niedawna zaczęły się dziać dziwne rzeczy zawiesza się albo nie odpowiada dość długo na żadne polecenie, prosiłabym o podpowiedzi co zmienić, albo co dokupić kiedyś ktoś coś wspominał na temat jakiejś karty PCI albo wykorzystania Pamięci nie mogę tego wyszukać o co chodziło.
zacznę od Bridge

1.Preferencje> Bufor> czy zmienić miejsce położenia? System jest na dysku C i tylko do tego służy, dokumenty są na innym dysku.

2.Czy wielkość bufora mogę dać na max?,

3.Czy zaznaczyć Automatycznie eksportuj bufory.... ?

PhotoShop >> Wydajność
jakie tam ustawić wartości, Zużycie Pamięci, bufor, Dyski magazynujące zostawić na dysku na którym jest system czy przenieść na inny

Z góry dziękuję za pomoc

Antonina
24-09-2008, 23:28
Widzę że nikt nic nie wie ;) znalazłam coś takiego z 2005

Jeżeli chcesz przenosić plik wymiany to nie dawaj razem z nim niczego innego, bo się to po prostu z celem mija, jeżeli chcesz się bawić w tego typu mieszanie to:
1. tworzysz partycję o rozmiarze od 1 do 2GB (wartość od 1,5 do 2 krotności posiadanego RAM jest tylko orientacyjna, w chwili obecnej najlepiej chyba zastosować partycję o rozmiarze około 2 GB),
2. po utworzeniu partycji formatuje się ją na FAT32, jako nazwę najlepiej wpisać SWAP i nie ruszać!!, nie przenosić tam żadnych danych, nic tam nie wgrywać bo po prostu wtedy cała zabawa mija się z celem, na takiej partycji umieszcza się plik wymiany i tyle, więcej jej nie należy dotykać

dostęp do zmiany położenia pliku stronicowania (dla win xp): Mój komputer (klikamy prawym i wybieramy właściwości z menu kontekstowego właściwości) w oknie, któe się pojawi wybieramy zakładkę zaawansowane, w ramce Wydajność klikamy Ustawienia i wybieramy w nastepnym oknie zakładkę Zaawansowane, w ramce Pamięć wirtualna mamy klawisz zmień, któy pozwala na uzyskanie dostępu do okna dialogowego zmieniającego wielkość oraz rozmiar pliku wymiany,

zamiast Mój komputer można się też dostać do odpowiednich okien poprzez Panel sterowania -> System,

teraz gwoli wyjaśnienia, na jednym dysku zabawa z przenoszeniem pliku wymiany wielkiego sensu nie ma (chociaż może trochę zwiększyć efektywność jednak trzeba naprawdę dbać o system bo inaczej i tak się przytka), generalnie przy przenoszeniu pliku wymiany chodzi o to, żeby przyspieszyć komunikację między pamięcią RAM, a plikiem wymiany oraz sytuacją w której możliwy jest równoczesny odczyt danych i operacje na pliku wymiany - i tak jak wcześnie zaznaczyłem oba te założenia są realizowane gdy mamy dwa dyski twarde o tych samych prędkościach pracy wpięte w niezależne kontrolery (jeden i drugi mogą przesyłać dane nie przeszkadzają sobie wiszeniem na jednej tasiemce),

w sytuacji, w której ktoś ma jeden dysk i BAAArdzo chce się pobawić to można to zrobić (zysk jest taki że zaśmiecenie windowsa poprzez jego powolny rozrost nie zaśmieci nam pliku wymiany i pozwoli utrzymać jego stały rozmiar) ale wtedy należy partycję swap umieścić za partycja systemową i rozmiar oraz format nadać wg w/w zaleceń

źródło
http://www.cyberfoto.pl/software/54210-photoshop-a-wydajnosc.htm

stig
25-09-2008, 08:42
A po co zajmujesz sie systemowym plikiem wymiany? Ile masz RAMu, ze sobie tym glowe zawracasz i szukasz w tym panaceum na przyspieszenie dzialania Bridge'a?

sevenoo
25-09-2008, 09:42
ustaw sobie jakis duzy dysk w ustawieniach PS w polu Scrach Disks ... ewentualnie dwa.
to pomaga na zwiekszenie wydajnosci i pozwol na uzywanie ok 75% dostepnej pamieci RAM ... a jak masz malo RAMu to dokup i tyle.

a co do buforow ... sa ustawienia programow w ktore nie powinienes sie zaglebiac bez posiadania wiekszej wiedzy - i to sa wlasnie te ustawienia jak sadze ktorych nie powiniens ruszac :)

Antonina
25-09-2008, 14:54
Witam
teraz dopiero mogłam odpowiedzieć, pamięci mam 4GB. Szukam rozwiązania ponieważ w ACR przy zapisie po pewnej ilości zapisanych zdjęć wyskakuje komunikat ze jest za mało pamięci, natomiast Bridge podczas porządkowania przenoszenia zdjęć blokuje się i nie odpowiada na żadne polecenia, nigdy takie rzeczy się nie działy dopiero gdzieś od dwóch tygodni

samek
25-09-2008, 15:00
...pamięci mam 4GB. Szukam rozwiązania ponieważ w ACR przy zapisie po pewnej ilości zapisanych zdjęć wyskakuje komunikat ze jest za mało pamięci, natomiast Bridge podczas porządkowania przenoszenia zdjęć blokuje się i nie odpowiada na żadne polecenia, nigdy takie rzeczy się nie działy dopiero gdzieś od dwóch tygodni

Ja tam się nie znam - ale na wszelki wypadek spytam ile i jakie masz dyski i ile jest w tej chwili na nich (na nim) wolnego miejsca?

stig
25-09-2008, 15:02
nigdy takie rzeczy się nie działy dopiero gdzieś od dwóch tygodniNo i w zwiazku z tym podejrzewasz, ze nagle tego samemego Photoshopa nie zadawala ta sama ilosc pamieci co jeszcze do niedawna? Kombinacje z plikiem wymiany maja sens, kiedy naprawde masz tak malo RAMu, ze aplikacje na biezaco z tego pliku korzystaja. Przy 4 GB, powody komunikatow o braku pamieci, sa na pewno zgola inne. Przyjrzyj sie oprogramowaniu, ktore ostatnio instalowalas (poprawki do systemu, programy, pluginy, itd.). Ja mam 3 GB RAMu i puszczalem juz nie raz zapis setek zdjec z ACRa i nigdy takiego komunikatu nie zobaczylem.

sevenoo
25-09-2008, 15:14
Ja tak jak Stig , w niedziele ACR obrabial ponad 8gb NEFów a w miedzyczasie ja obrabialem fote w PSie i nie bylo problemu zupelnie ... dodam ze oczywiscie na 1 komputerze:)
moze komunikat ze masz za malo pamieci dotyczy pamieci w sensie miejsca na dysku.

Antonina
25-09-2008, 15:23
Ja tam się nie znam - ale na wszelki wypadek spytam ile i jakie masz dyski i ile jest w tej chwili na nich (na nim) wolnego miejsca?

Dysk na którym jest system ma jeszcze 130GB natomiast dysk z danymi około 60GB ale po zapełnieniu zdjęcia zawsze przenoszę na dysk magazynujący, Dzisiaj przywróciłam kopię dysku C która była zrobiona na świeżym systemie teraz pobierają się aktualizacje do PS około 130MB dam znać za godzinkę czy jest już wszystko ok

No i w zwiazku z tym podejrzewasz, ze nagle tego samemego Photoshopa nie zadawala ta sama ilosc pamieci co jeszcze do niedawna? Kombinacje z plikiem wymiany maja sens, kiedy naprawde masz tak malo RAMu, ze aplikacje na biezaco z tego pliku korzystaja. Przy 4 GB, powody komunikatow o braku pamieci, sa na pewno zgola inne. Przyjrzyj sie oprogramowaniu, ktore ostatnio instalowalas (poprawki do systemu, programy, pluginy, itd.). Ja mam 3 GB RAMu i puszczalem juz nie raz zapis setek zdjec z ACRa i nigdy takiego komunikatu nie zobaczylem.

No właśnie pomyślałam że może się coś pozmieniało w tych ustawieniach dlatego zapytałam co najlepiej zmienić, z plug inów mam tylko Epson Print a z programów to Panda 2009 skończyła się wersja 2008 i chciałam przed zakupem sprawdzić jak ta wersja 2009 się sprawuje i teraz jak napisałeś o tych programach skojarzyłam że to się zaczęło dziać od tego momentu jak ją zainstalowałam
Po aktualizacji sprawdzę czy będzie wszystko ok
Pozdrawiam

Antonina
04-10-2008, 14:52
Witam
A więc problem został znaleziony, wszystkiemu winna była pamięć ram okazało się że podczas testu jak to określił gość który testował sypała błędami, po wymianie wszystko śmiga :-D jak dawniej
Pozdrawiam