PDA

Zobacz pełną wersję : Jak robić zdjęcia krajobrazowe nocą?

Thrasher
13-06-2006, 12:09
Bardzo proszę o porady jaki czas migawki używać na czułośći 100 ISO i f/16 - 22, w sytuacji kiedy chcę zrobić zdjęcie pola i drzewa w nocy tak aby było widać jakieś szczegóły ale żeby niebo nie wyszło za jasno. (chcę zrobić zdjęcie z księżycem na niebie, domyślam się, że wyjdzie rozmazany przy dłuższych czasach i przepalony).

slaw74
13-06-2006, 21:20
Ano dobrze sie domyslasz. Przy czasach rzedu kilku minut nie tylko ksiezyc ale i gwiazdki beda poruszone!
Moze to dac calkiem fajny efekt przy czasach kolo kilku godzin! :D
A masz cyfre czy analog? Jesli cyfre to poeksperymentuj z czasami a efekty ocenisz odrazu na wyswietlaczu.
Jesli na negatywie to sprubuj czulosci 400, 800 zmniejsz przyslone do 5,6 gora 8 a czasy nie dluzej niz 30 sek... (a i tak moze byc za dlugo)

Nocny plener mozna tez doswietlac lampami zewnetrznymi, stosujac metode porcjowania swiatla zaleznie od odleglosci planow od aparatu.
Udanych prob!

Niedzwiedz
13-06-2006, 22:12
i ostrosc na nieskonczonosc , i ksiezyc spoza kadruy jak dluzej bodajze niz 4 sek bobedzie rogalik :)

Thrasher
13-06-2006, 23:20
Dziekuje za wskazówki :-) mam analoga. Pozdrawiam

Jacek_Z
14-06-2006, 15:06
to dobrze, że analog, bo matryce sa kiepskie do długich czasów. Przy kilku minutach naswietlania pojawiają sie na nich nieciekawe rozjaśnienia. Rozmazanie księzyca i gwiazd będzie zależało od ogniskowej, na tele zobaczysz szybko, na szerokich kątach - później.