PDA

Zobacz pełną wersję : Pol B&W slim + UV + szklo 12-24

szczeżuja
24-09-2008, 16:43
Szklo + polar B&W mam. Przymierzam sie do zakupu ochronnego filtra UV 77mm do obiektywu ktory by sie zmiescil jeszcze pod tym polarem. Polara jako ochrony traktowac nie chce bo troche za drogi do takiej funkcji i nieporeczny takze. Zastanawiam sie czy jesli na normalny filtr UV z normalnym zewnetrznym gwintem zaloze slima to pojawia sie jakies nieporzadane efekty w postaci winiety.

Inna sprawa czy pojawia sie juz przy samym UV bez polara...

Jesli ktos ma doswiadczenia z filtrami zakladanymi na szerokokatne szkla to prosze o pomoc.

markB
24-09-2008, 17:06
Ja mam niewielką winietę nawet z samym polarem slim na 24 mm w 24-70 założonym na FX. Podejrzewam, że zestaw norm. UV + polar slim da winietę nawet na DX.

ALF
08-10-2008, 21:53
proponuję zamieniać te filtry bo polar ma właściwości UVki, więc zakładanie dwóch filtrów nie ma żadnego sensu, a na dodatek po co dodatkowy element optyczny? :)
jeżeli chcesz się trzymać B+W to wersja MRC, ale ona potrzebuje dodatkowego dekielka...natomiast Marumi WPC takowego nie potrzebuje i jest tańszy :)

szczeżuja
09-10-2008, 15:39
Pytam z tego wzgledu ze filtry UV tudziez Skylight mam na kazdym swoim szkle i stanowia one niejako nierozerwalna czesc obiektywu, tj. nigdy ich nie sciagam. Polara na codzien nie uzywam ale jesli juz mnie najdzie taka ochota to pytanie brzmi czy musze uprzednio odkrecic ochronne UV zeby zalozyc polara MRC?

Niedlugo bede to juz wiedzial bo zamowiony filtr juz na mnie czeka, ale poki co chcialem jedynie zaspokoic ciekawosc.

ALF
09-10-2008, 15:43
nie musisz, ale powinieneś :D