Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla 18-135 - żeby body nie gubiło .....
Lawnowerman
24-09-2008, 13:03
Jak wiem z racji występującej czasem wady pierścienia obiektywu gubi on kontakt z body.
Czy jest jakiś inny obiektyw który ma metalowy pierścień i nie powoduje tego błędu?
ale żeby zachować w/w ogniskowe (ew. może być więcej)
sokrates
24-09-2008, 13:08
18-200vr
Jak wiem z racji występującej czasem wady pierścienia obiektywu gubi on kontakt z body.
Czy jest jakiś inny obiektyw który ma metalowy pierścień i nie powoduje tego błędu?
ale żeby zachować w/w ogniskowe (ew. może być więcej)
Mnie naprawa związana z tym problemem (na Postępu) kosztowała ca. 100 pln, więc może najekonomiczniej jest go po prostu naprawić.
Pozdr.,
Lawnowerman
24-09-2008, 13:11
Mnie naprawa związana z tym problemem (na Postępu) kosztowała ca. 100 pln, więc może najekonomiczniej jest go po prostu naprawić.
Pozdr.,
A na czym polegała?
Aparat i obiektyw mam na gwarancji
Element pod bagnetem miał zerwany gwint - ten w który wkręcone są śrubki mocujące bagnet. Wbrew obiegowej opinii to wcale nie plastikowy bagnet stanowi aż tak wielki problem tylko ten plastikowy element poniżej. Wskutek tego w pewnej płaszczyźnie obiektyw dawał się odchylic o kilka stopni od osi - i wtedy puszka traciła kontakt z obiektywem.
A ogólnie to dziwny ten serwis. Jak zanioslem to powiedzieli mi, że na wycenę trzeba czekać ok. 3 tygodni i naprawa będzie pewnie dużo kosztowała. Trochę się wahałem czy warto (w przypadku rezygnacji z naprawa wycena jest płatna), ale zaryzykowałem - po 3 dniach telefon, że obiekty naprawiony i koszt ca. 100 pln. Dziiiiiwne.
Pozdr.,