PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja na akumulatory

_k_o_s_t_e_k_
24-09-2008, 11:21
Witam!

Czy orientujecie się może jak to jest dokładnie z gwarancją na akumulatory ?

W moim przypadku chodzi o uszkodzone eneloopy, sprzedawca poinformował mnie że, cytuję "na odnawialne źródła energii w Polsce nie ma gwarancji i nawet NIKON nie daje gwarancji na akumulatory" :???:. Na moje pytanie na jakiej podstawie tak twierdzi, odpowiedział że, cytuję "zrobili im szkolenie ludzie z logistyki".

Na akumulatory nie mam pisemnej gwarancji, tylko paragon, zastanawiam się więc czy reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową jest podstawna ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

markB
24-09-2008, 15:29
W USA na eneloopy jest roczna gwarancja (http://www.eneloopusa.com/warranty.html). Najlepiej w tej sprawie skontaktuj się z Sanyo Europe
(http://www.eneloop.info/europe_pl.html)

_k_o_s_t_e_k_
24-09-2008, 15:44
Na swoje "nieszczęście" kupiłem w FOTOJOKERZE (jest na liście polskich dystrybutorów) :( Powyżej cytowane odpowiedzi uzyskałem od niezwykle "kompetentnej" pracownicy salonu, która na zakończenie rozmowy raczyła nadmienić że reklamację mogę sobie składać ale niewiele to da bo mają dobrych prawników :D

mini21
24-09-2008, 17:44
A co z ustawą konsumencką?
Jak dawno kupiłeś aku?
Jeśli nie minęło pół roku od zakupu to powinni wymienić je pawie że od ręki, gdyż "towar był uszkodzony w momencie zakupu".

kronos28
24-09-2008, 18:21
Jeśli nie minęło pół roku od zakupu to powinni wymienić je pawie że od ręki, gdyż "towar był uszkodzony w momencie zakupu".

aha taaaaaak mini - myk polega na tym że musisz to UDOWODNIĆ - a w takich przypadkach jest to ciężko zrobić (żeby nie powiedzieć niemożliwe), bo po prostu napiszą, że były nieprawidłowo użytkowane, nieładowane w odpowiedni sposób, nie formatowane etc. etc.

Erie
24-09-2008, 18:50
aha taaaaaak mini - myk polega na tym że musisz to UDOWODNIĆ - a w takich przypadkach jest to ciężko zrobić (żeby nie powiedzieć niemożliwe), bo po prostu napiszą, że były nieprawidłowo użytkowane, nieładowane w odpowiedni sposób, nie formatowane etc. etc.

właśnie nie - w ciągu pierwszych 6 miesięcy to sprzedawca MUSI udowodnić, że uszkodziłeś je źle użytkując, po 6 mieisącach niestety już ty MUSISZ udowodnić, że wada istniała od początku

mini21
24-09-2008, 19:52
Erie mnie wyprzedził.
Dokładnie tak, jeśli nie upłynęło 6 miechów, to sprzedawca ma problem, nie kupujący.

_k_o_s_t_e_k_
24-09-2008, 21:43
Sprawdziłem właśnie paragon i nie upłynęło jeszcze ustawowe 6 miesięcy od daty zakupu, w piątek się do nich udam z pismem i zobaczymy jak załatwią sprawę. W sumie to tylko 40 zł ale niesmak po kontakcie z pracownikiem salonu pozostaje, ta firma to jednak jeden wielki FOTO(JOKE)R.

jaś
24-09-2008, 22:23
Dziwne na akumulator samochodowy dostałem gwarancję.

yaqb
24-09-2008, 22:37
Dziwne na akumulator samochodowy dostałem gwarancję.

tutaj jest mowa o gwarancji na akumulatorki AA tzw. paluszki.

Polsar74
24-09-2008, 23:02
prawo prawem a życie pisze jak zwykle swoja wersję...

ps.
swoja drogą bardzo latwo "załatwić" sobie accu - wystarczy np. je zewrzeć ( + z - ) lub ładować w nieinteligentnej ładowarce zbyt długo, lub wyładować poniżej progu bezpieczeństwa

jaś
24-09-2008, 23:13
tutaj jest mowa o gwarancji na akumulatorki AA tzw. paluszki.
a co samochodowy nie jest cytuję "odnawialnym źródłem energii" jakby nie musieli dawać gwaracji to by nie dawali :).

Erie
24-09-2008, 23:17
a co samochodowy nie jest cytuję "odnawialnym źródłem energii" jakby nie musieli dawać gwaracji to by nie dawali :).

nie muszą dawać gwarancji - w Polsce gwarancja nie jest obowiązkowa, muszą tylko zapewnić, że akumulator samochodowy spełnia wszelkie wymagane normy i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia/ życia użytkowników

_k_o_s_t_e_k_
25-09-2008, 08:43
prawo prawem a życie pisze jak zwykle swoja wersję...

ps.
swoja drogą bardzo latwo "załatwić" sobie accu - wystarczy np. je zewrzeć ( + z - ) lub ładować w nieinteligentnej ładowarce zbyt długo, lub wyładować poniżej progu bezpieczeństwa

Używam ładowarki BC-700, więc kwestia ładowarki odpada. Akumulatory (4 szt.) używałem w SB-800, 3 szt. są zwarte, więc może je zwyczajnie zarżnąłem :???:

suomi
02-10-2008, 18:12
Moje 2 eneloopy też umarły tle że ja nie miałam możliwości ich zarżnąć :| - przy okazji pierwszej próby naładowania okazało się, że ładowarka (BC-900) nie widzi 2 z 4 akumulatorów :(. Aż się boję sprawdzić co z drugim zestawem.
Jak je reklamować? Pisać do sklepu (już chyba 3 miesiące po zakupie) czy gdzie?