PDA

Zobacz pełną wersję : Legalny soft - kto wie dlaczego nalezy za niego placic :-)

totek
24-09-2008, 01:28
Witam szanownych forumowiczów. Nazywam sie jacek i jestem.... 'nowy' :). Gesto i czesto ostatnio przegladam to forum bo stalem sie szczesliwym posiadaczem d80 i paru szkielek. a z racji wykonywanego zawodu zywo interesuje sie softem. Jestem 'operatorem PS' :-) (bo graficy to sa po ASP :-) )

Mam pytanie do szanownych forumowiczow, mniej lub bardziej zaawansowanych, mianowicie czy kto kolwiek z was postaral sie o legalna licencje na Adobe? W jakiej kolwiek postaci: od Creative S. poprzez PS a na light room'ie konczac.

Interesuje mnie to tym bardziej ze czesto i gesto reporterzy weselni, i inni, demonstruja sile tego softu... a nawet na tym zarabiaja :).

Prosze o szczere odpowiedzi.

Władca Pixeli
24-09-2008, 01:53
Pytasz się z czystej ciekawości czy jesteś przedstawicielem BSA? :mrgreen:

totek
24-09-2008, 02:58
jak juz napisalem jestem grafikiem, i nie mam nic wspolnego z policja ani innymi sluzbami :), no moze raz mialem dziewczyne policjantke... ale juz sie do mnie nie odzywa od paru lat, zatem tez odpada. co do mojej motywacji odnosnie tego watku, to po prostu z ciekawosci chce wiedziec jak to wyglada.

szymony
24-09-2008, 03:07
co do mojej motywacji odnosnie tego watku, to po prostu z ciekawosci chce wiedziec jak to wyglada.
Pewnie tak samo jak w przypadku innego softu. Co za różnica czy to os od m$, czy PS.

totek
24-09-2008, 04:04
a wlasnie ze roznica jest znaczaca, szczegolnie w przypadku softu adobe, za pare dni sie wypowiem dokladniej.

odie
24-09-2008, 09:54
Ja zawsze używam legalnego softu. Dlaczego? To proste - jestem z zawodu programistą i wiem, ile potu, krwi i łez potrzeba żeby stworzyć w miarę sensownie działające oprogramowanie. Używając pirackiego softu miałbym uczucie, że sam siebie okradam. Dotychczas nie używałem Adobe'a, bo za drogo, ale to się zmieni już niebawem.

Jacek S
24-09-2008, 13:20
Szczerze, to nie wiem nad czym tu dyskutować?! Jeżeli ktoś coś zrobił i nie chce dobrowolnie dać nam tego za darmo, to ma do tego pełne prawo, jeżeli sami bez jego zgody to sobie weźmiemy, to jest kradzież i tyle!

pinio
24-09-2008, 13:28
Ja zawsze używam legalnego softu.
A od zawsze?

Dlaczego? To proste - jestem z zawodu programistą i wiem, ile potu, krwi i łez potrzeba żeby stworzyć w miarę sensownie działające oprogramowanie. Używając pirackiego softu miałbym uczucie, że sam siebie okradam.
Tylko dlatego nie używasz piratów?

Dotychczas nie używałem Adobe'a, bo za drogo, ale to się zmieni już niebawem.
Czyżby Adobe miał zmienić politykę cenową i do użytku domowego miał zrobić bardziej przyjazne ceny dla domowego budżetu?

P.S> Adobe najbardziej wkurza nie uaktualniając wcześniejszych wersji o obsługę nowych aparatów :evil:

pn
24-09-2008, 13:32
Ja mam wszystko legalne, system i programy. Wlacznie z RAW Shooter i Lightroomem.

mikkay
24-09-2008, 13:33
odie, jacekmarysienka - popieram, zdrowe podejście. Taka ankieta nie ma żadnego znaczenia. Że piractwo jest dość "popularne" to od dawna wiadomo i nie trzeba do tego ankiety. Cel samo-usprawiedliwiający? Tyle osób kradnie to ja też mogę?

pn
24-09-2008, 13:37
Sam mam wszystko legalne, ale nie mam nic przeciwko temu, zeby ktos inny mial nielegalne. Nie przeszkadza mi to.

odie
24-09-2008, 13:38
A od zawsze?

Niestety, człowiek jest istotą ułomną. ;)

Tylko dlatego nie używasz piratów?

Nie. Staram się kierować uczciwością. Ale nie lubię tego argumentu, bo jego użycie w dyskusji może sugerować, że negatywnie oceniam moralne kwalifikacje adwersarza. Wole więc nieco przewrotnie użyć argumentu bardziej materialistycznego.

Czyżby Adobe miał zmienić politykę cenową i do użytku domowego miał zrobić bardziej przyjazne ceny dla domowego budżetu?

Niestety. :(

pietruh57
24-09-2008, 13:42
Legalne - system, CS3, NX2, teraz czekam na upgrade CS4. Mam nadzieję że będzie poniżej 1 k zł.
Pozdrawiam

Czornyj
24-09-2008, 13:49
Nie widzę zasadności zakładania tego typu wątku. Ci, co płacą mogą się tylko wqrvić tym, że inni mają to w nosie, ci, których nie stać mogą się wqrvić przechwałkami tych, których na ten luksus stać, a ci którzy nie płacą mogą próbować usprawiedliwiać swe postępowanie powszechnością tego procederu.

Na forum piractwa nie popieramy. Temat zamykam.