Zobacz pełną wersję : popsuty autofocus w d50
Witam,
jestem nową użytkowniczką nikona d50-mam go od 2 tygodni . ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu w piątek autofocus przestał działać. początkowo myślałam, że padł spust migawki.ale aparat robił co drugie, trzecie zdjęcie-nie reagował na ustawianie obiektywu na niebo, natomiast reagował na robienie zdjęć kamiennej drogi. odpięłam obiektyw, wyjęłam baterię.na chwilę się odblokował, a potem padł na amen. resztę zdjęć ustawiałam na manualu. próbowałam już wszystkiego. może macie jakiś pomysł?a w razie czego może orientujecie się ile kosztowałaby naprawa?
Pozdrawiam
nie reagował na ustawianie obiektywu na niebo, natomiast reagował na robienie zdjęć kamiennej drogi. odpięłam obiektyw
Autofocus ustawia ostrość na zasadzie kontrastu - jeśli niebo jest jednolite (brak kontrastu) to za chiny ludowe aparat nie ustawi ostrości, jak ustawiasz na kamienną drogę to jest kontrast i aparat ustawia ostrość.
dokładnie to nie było samo niebo, a niebo z kawałkiem budynku- sorki-nie przemyślałam.
pewnie masz instrukcje do aparaciku, wiec proponuje najpierw sie z nia zapoznac ;)
Sprawdz czy moze przelacznik na obiektywie Ci sie nie przelaczyl przypadkiem an manualne ostrzenie,
jesli jest na Auto to mozesz przetrzec styki na obiektywie.
Przyczyna moze byc tez to ze zmienilas wybierakiem pole focusa i to co bylo w nim nie pozwolilo
zeby aparat "zlapal" ostrosc.
z instrukcją zapoznałam się wnikliwie. pierwsze co zrobiłam, to sprawdzenie ustawień , a czyszczenie styków, to była druga czynność zaraz po. na chwilę obecną brakuje mi pomysłów. obiektyw milczy jak zaklęty:(
z instrukcją zapoznałam się wnikliwie. pierwsze co zrobiłam, to sprawdzenie ustawień , a czyszczenie styków, to była druga czynność zaraz po. na chwilę obecną brakuje mi pomysłów. obiektyw milczy jak zaklęty:(
a jaki to obiektyw? a raczej istotne jest jaki to rodzaj AF? tzw śrubokręt czy silnik SWM?
jeśli to pierwsze - to masz prawdziwy problem bo usterka jest zapewne w aparacie, ale jeśli to obiektyw z napędem SWM to na 90% padł właśnie ten silnik. Spróbuj założyć inny obiektyw do Twojego aparatu i sprawdź jak się zachowuje.
Powodzenia.
obiektyw kitowy nikkor 18-55- silnik SWM. zrobiłam nim (do czasu gdy padł)- około 250 zdjęć (tego dnia 70). sam aparat kupiłam na ebayu-praktycznie nieużywany:(
A jaki jest konkretnie efekt: obiektyw 'kręci' ale nie może złapać ostrości, czy w ogóle się nie rusza?
z autopsji - czy po ustawieniu przelacznika fokusowania na A - da sie latwo obrocic pierscieniem ostrosci (w lewo lub prawo, lub obie strony)??
obiektyw wogóle się nie rusza. po przełączeniu na A nie da się obrócić pierścienia. po tym wypadku zrobiłam około 450 fot na manualu i foty ogólnie wychodzą bez zarzutu.
no to czyli najlepiej bedzie pozyczyc jakies szklo AF i zobaczyc jak temu aparatu dziala srubokret, albo - zobaczyc tenze obiektyw w jakims sklepie z jakims innym body.
Inaczej nie ustalisz co sie sypnelo - czy body czy szklo.
obiektyw wogóle się nie rusza. po przełączeniu na A nie da się obrócić pierścienia. po tym wypadku zrobiłam około 450 fot na manualu i foty ogólnie wychodzą bez zarzutu.
no to czyli najlepiej bedzie pozyczyc jakies szklo AF i zobaczyc jak temu aparatu dziala srubokret, albo - zobaczyc tenze obiektyw w jakims sklepie z jakims innym body.
Inaczej nie ustalisz co sie sypnelo - czy body czy szklo.
Jeśli obiektywu nie da się poruszyć po przełączeniu w "A" oraz po odpięciu od korpusu - najprawdopodobniej rozsypały się mechanizmy napędu. Każda próba siłowego rozwiązania sprawy może zwiększyć rozmiary klęski. Do naprawy.
ekonet_pth ale przy silniku SWM nie da sie poruszyc pierscieniem ostrosci nawet po odpieciu szkla od body - blokady nie stanowi wtedy silnik AF z body, lecz konstrukcja samego silnika SWM - czyli jest to naturalne, i nie musi swiadczyc o rozsypaniu sie mechanizmu. Chodzilo mi o to, ze w 18-55 silnik porusza nie bezposrednio pierscieniem AF, tylko poprzez dodatkowy pierscien z dwoma "listkami". te listki posiadaja wypustki kotwiczace w pierscieniu ostrosci. Wszystko jest z plastiku, wiec bardzo wrazliwe. czasami przy wkladaniu zestawu body + 18-55 przy np. pierscieniu AF wykreconym do pozycji skrajnie "do przodu" sila nacisku probuje wkrecic go wglab obiektywu. I jesli ustawiony przycisk mamy na A, wtedy moze dojsc do zerwania plastikowych mocowan na wspomnianych "listkach". Zerwanie mocowan daje efekt taki, ze nawet przy guziku na A, pierscien ostrosci w jedna strone bedzie mial opor, w druga zas bedzie sie krecil luzno.
Wiem, ze to malo jasne i klarowne, ale tak sie wlasnie dzieje - mialem juz takowe obiektywy w naprawie (swoj oraz kolegi).
Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze uzywanie sily przy sprzecie foto zazwyczaj nie wychodzi mu na dobre;).
A propo - jesli ktos ma 18-55 z usterka wymieniona powyzej - moge podjac sie proby nieodplatnej naprawy - w ramach kolezenstwa na forum:).
Tak - robie domorosla konkurencje tym z po(d)stepu:D.
ekonet_pth ale przy silniku SWM nie da sie poruszyc pierscieniem ostrosci nawet po odpieciu szkla od body - blokady nie stanowi wtedy silnik AF z body, lecz konstrukcja samego silnika SWM.
Jest prawdą to, co mówisz, chociaż, z punktu widzenia żelaznej logiki, nie do końca. Należałoby uściślić, że jest tak w przypadku tego konkretnego obiektywu (N18-55). W obiektywach np. N18-70, N24-70, N17-55 można bez problemów kręcić pierścieniem ustawiania ostrości w każdej sytuacji - nie wynika to wg mnie z konstrukcji samego silnika, lecz mechanicznej "otoczki" tegoż silnika.
Jest prawdą to, co mówisz, chociaż, z punktu widzenia żelaznej logiki, nie do końca. Należałoby uściślić, że jest tak w przypadku tego konkretnego obiektywu (N18-55). W obiektywach np. N18-70, N24-70, N17-55 można bez problemów kręcić pierścieniem ustawiania ostrości w każdej sytuacji - nie wynika to wg mnie z konstrukcji samego silnika, lecz mechanicznej "otoczki" tegoż silnika.
Mozliwe, nie znam jednak tych szkiel (znaczy znam opinie i recenzje, jednak zadnego nie trzymalem w reku). Z tego zas co sie orientuje, pierscieniem ostrosci mozna pokrecic nawet w trybie A, bo nie jest to do konca A, tylko M/A, czyli autofokus z mozliwoscia recznego doostrzenia. czyli zapewne posiada jakies sprzeglo cierne, umozliwiajace obrot pierscienia ostrosci w trybie M/A, bez niszczenia mechanizmu silnika i calego AF.
aparat sprawdzony, padło obiektyw. a miałam go 2 tygodnie...
aparat sprawdzony, padło obiektyw. a miałam go 2 tygodnie...
Dobrze, że obiektyw a nie aparat:-D, a to szkiełko i tak było warte niewiele.