Zobacz pełną wersję : zdjecie pseudo 16:9
neverhood
23-09-2008, 00:58
fotografowalem ostatnio pewna grupe ludzi, niestety miejsce zupelnie nie pozwalalo na oddalenie sie bardziej od nich wiec pstryknalem sobie kilka zdjec dzielac ich grupe na 3. to mialo byc zdjecie wspolne. problem w tym ze nie mialem tez statywu. jednym slowem kicha,. choc cos mi z tego udalo sie stworzyc. ale nie jestem zadowolony tak do konca.
mam D80 + 18-70 i tak sie zastanawiam czy da sie pstryknac zdjecie pseudo panoramiczne np. w proporcjach obrazu 16:9, tak by jakos poszerzalo obraz.
truman20
23-09-2008, 08:11
Nawet te 18mm nie starczyło? Musiałeś naprawdę blisko stać :P. Matrycy nie rozciągniesz a na mniejszej ogniskowej zdjęcie będzie niefajnie wyglądało. Więc albko stajesz dalej, albo inaczej ustawiasz ludzi, albo zaryzykujesz mniejszą ogniskową, albo statyw i składanie zdjęcia - co nie zawsze może wyjść fotografując ludzi.
bez statywu też można, zapewniam : P
mam D80 + 18-70 i tak sie zastanawiam czy da sie pstryknac zdjecie pseudo panoramiczne np. w proporcjach obrazu 16:9, tak by jakos poszerzalo obraz.
Znaczy robiac zdjecie chcialbys zeby obiektyw zrobil Ci sie bardziej szerokokany niz jest w rzeczywistosci?
Tak to tylko w E.. ;)
neverhood
24-09-2008, 00:55
stalem zaledwie 3 m od duzej grupy, zrobilem z reki serie 5 ujec i je zlaczylem, ale na przyszlosc szukam jakiegos pomocniczego rozwiazania w tak ekstremalnych warunkach. w kamerach jest opcja przelaczenia obrazu z 4:3 na 16:9, widzialem tez w jakims kompakcie podobnie dzialajaca funkcje co zwala sie ladnie zdjecie panoramiczne i obcinala gore i dol ale szerzej niejako robila w poziomie. stad moje pytanie, czy moze w D80 jest jakas podobna funkcja.
Nie da się rozszerzyć obrazu w sposób o jaki pytasz.
Matryca aparatu, w lustrzankach i również w kompaktach, jest wykorzystana właściwie na całej użytecznej powierzchni.
Panoramę uzyskuje się rezygnując z kawałka zdjęcia odciętego horyzontalnie.
Ten sam efekt uzyskuje się już na poziomie sprzętu rejestrującego,
czyli kawałek matrycy pozostaje nie wykorzystany podczas takiego ustawienia.
No chyba że to super sprzęt i matryca jest w formacie innym od 2:1,
to wtedy nie wykorzystana powierzchnia matrycy jest przy innych ustawieniach.