PDA

Zobacz pełną wersję : Swiatlomierz

sebah
22-09-2008, 22:13
W!

Czy taki swiatlomierz nadaje sie tylko do zdjec w studiu? Czy mozna go uzywac np: przy fotografowaniu ptakow, krajobrazow?
Jesli tak to jaki byscie polecilo? tak do 2 tys?

P!

Zen
22-09-2008, 22:51
Wiesz nie wyobrażam sobie pomiaru światłomierzem światła odbitego..... szczególnie jeżeli chodzi o ptaki.

marszull
22-09-2008, 23:07
ale do krajobrazu jakis ze spotem
(sekonic lub minolta - tylko teraz jakos inaczej sie nazywa)
moim zdaniem jak znalazl

Zen
22-09-2008, 23:33
Mz pomiar światła w które są wyposażone współczesne aparaty jest b. dokładny, na tyle dokładny że w znakomitej większości sytuacji posiłkowanie się zewnętrznym światłomierzem jest zbyteczne. Nie sądzę że dla amatora nawet tego bardzo zaawansowanego jest rzeczą niezbędną. Problem leży nie w niedokładności pomiaru w aparatach ale z uśrednianiem wyników tego pomiaru i przez to doborem ekspozycji przez automatykę. Ale jeżeli nie potrafimy korygować ekspozycji na + lub - i dobierać właściwej ekspozycji, to moje pytanie ?: ... w czym wyręczy nas światłomierz ?.

markB
23-09-2008, 16:12
Za 2 tys. możesz kupić światłomierze z najwyższej półki: Sekonic L-758, Gossen Starlite lub Kenko KFM-2100. Mają wbudowany pomiar punktowy. Przydatne w krajobrazie, ale do ptaków chyba tylko w przypadku jeśli nie masz pomiaru punktowego w aparacie, co by było dziwne w współczesnych czasach. Można oczywiście dokupić radiowy trigger do operowania światłomierzem z odległości i używać pomiaru z kopułki, ale wątpię aby którykolwiek ptak byłby skłonny potrzymać Tobie światłomierz.

yaqb
23-09-2008, 18:48
Za 2 tys. możesz kupić światłomierze z najwyższej półki: Sekonic L-758, Gossen Starlite lub Kenko KFM-2100. Mają wbudowany pomiar punktowy. Przydatne w krajobrazie, ale do ptaków chyba tylko w przypadku jeśli nie masz pomiaru punktowego w aparacie, co by było dziwne w współczesnych czasach. Można oczywiście dokupić radiowy trigger do operowania światłomierzem z odległości i używać pomiaru z kopułki, ale wątpię aby którykolwiek ptak byłby skłonny potrzymać Tobie światłomierz.

Z tych światłomierzy zdecydowanie bym polecił Sekonica L-758DR (w pstryku jest już za 1749 złociszy). Ma on wbudowaną łączność radiową. Co w połączeniu z pocket wizardami daje zajefajne rezultaty w studio.

wojkij
23-09-2008, 22:28
W usa 500$ - nawet z vatem i clem wychodzi taniej...

yaqb
24-09-2008, 06:46
W usa 500$ - nawet z vatem i clem wychodzi taniej...

Wiem że tam jest taniej. Jeśli ktoś kupuje dla samego światłomierza to ok. Ale jeśli ktoś kupuje Sekonica do współpracy z pocketami to musi uważać na częstotliwości, bo sekonic'i i pockety wypuszczają z częstotliwościami na USA i na Europę. A wtedy jesli sekonic będzie z częstotliwością na EU a pockety na USA no to kiszka.

sebah
24-09-2008, 23:55
Dziekuje za doglebne wyjasnienie mi calej sprawy. Po przeanalizowaniu informacji w nternecie doszedlem do wniosku ze swiatlomierz nie bedzie mi potrzeby w moim kierunku fotograficznym. Takze odpuszczam ten pomysl.