Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do zdjęć nocą?
Witam!
Jaki filtr najlepiej używać do zdjęć nocnych miasta - chodzi mi dokładnie żeby robiąc na długich czasach nie mieć zbyt prześwietlonych okolic latarni a za mało doświetlonych części ciemnych.
Nie chodzi mi o efekty typu gwiazdki.
Czy sprawdziły by się filtry ND? jeśli tak to NDx ?
Co polecacie?
filtr ND to raczej w dzień niż w nocy.
Jaki filtr najlepiej używać do zdjęć nocnych miasta - chodzi mi dokładnie żeby robiąc na długich czasach nie mieć zbyt prześwietlonych okolic latarni a za mało doświetlonych części ciemnych.
To się nazywa rozpiętość tonalna ;)
Rób w rawach, staraj się ustawiać tak czasy żeby nie prześwietlić pewnych rzeczy, cienie wyciągniesz w programie graficznym.
Zresztą, nie wiem o jakie prześwietlenie latarni Ci chodzi. Bo takie przy żarówce - zawsze będzie :) tuż to matryca.
dla mnie CameraRaw.
Pokaż przykład zdjęcia - który twoim zdaniem jest przepalony i ciemny (czyli źle naświetlony).
z filtrow pomocne moga byc 80A albo 80B, a w przypadku rasowych ulicznych sodowek nawet KB20, ale problemu
rozpietosci tonalnej to zupelnie nie rozwiaze. pomoze zmiescic nieco wiecej tonow, ale nadal wszystkiego sie nie da.
prawde mowiac, to mnie osobiscie 80A lub 80B (mam oba, uzywam wedlug potrzeb/mozliwosci) wystarczaja
i to co sie da nimi zrobic mnie odpowiada. jest to poglad dosc niepopularny w okresie rozpanoszenia ewangelii
blogoslawionego HDR-a jako remedium na nieumiejetnosc naswietlenia... niemniej, jesli bedziesz mial okazje kupic
tanio odpowiedni filtr - na allegro mozna czasem trafic za kwote rzedu 30-40zl - to polecam sprobowac. znacznie
poprawia kolory, bez porownania lepiej niz balans bieli, a przy tym pozwala dostatecznie dobrze zalatwic sprawe
jedna ekspozycja. a to oszczedza sporo czasu
Dokładnie chodzi mi jak zrobić coś takiego?
http://www.digart.pl/zoom/697523/last_metropolis.html
Dokładnie chodzi mi jak zrobić coś takiego?
http://www.digart.pl/zoom/697523/last_metropolis.html
To nie filtr czyni takie cuda to HDR z niewiadomo ilu zdjęć :-D Czysty PS.
no nie wiem cz z niewiadomo ilu - patrząc na ślady lamp samochodów - kwestia tylko czy nie z jednego wywołanego w niewiadomo ilu tonacjach :)
no nie wiem cz z niewiadomo ilu - patrząc na ślady lamp samochodów - kwestia tylko czy nie z jednego wywołanego w niewiadomo ilu tonacjach :)
Sam autor napisał że z 5 lub 6 pionowych klatek a ile do HDRa to nie wiem.
filtry ND jak najbardziej się przydają również do zdjęć nocnych...niwelują nieznacznie kontrasty, wydłużają czas ekspozycji, co daje efekt rozmytego ładnie nieba przy jednocześnie ostrych obiektach...
Poszukuję czegoś w rodzaju NiSi Natural Night. Ten akurat w rozmiarze 77 pierońsko drogi - 600 złotych. Czy za mniejsze pieniądze dostanę coś podobnego? Widziałem Hoya za połowę wspomnianej kwoty, ale może jednak warto dopłacić... Macie jakieś doświadczenia z tego typu filtrami?
Ale po co ?
Pytam serio bo wygląda mi na filtr który podwyższa temp. barwową o 300-400K
Filtry barwne do zdjęć nocnych bardzo się przydają. Wyrównują one poziom sygnału w kanałach. W typowym krajobrazie miejskim, oświetlonym lampami sodowymi, dominuje kolor żółty. Jeśli komuś to pasuje, nie musi nic robić. Ale próba uzyskania bieli wymaga przesunięcia suwaka w okolice 2000K. A tam regulacja jest już skokowa i występują dziwne efekty. Wynika to z bardzo mocnego niedoświetlenia kanału B. Jest on wyciągany programowo, co oznacza obcinanie bitów.
Stare filtry do zdjęć nocnych głównie zmieniały WB. Te nowe selektywnie wycinają pasmo lamp sodowych.
Poszukuję czegoś w rodzaju NiSi Natural Night. Ten akurat w rozmiarze 77 pierońsko drogi - 600 złotych. Czy za mniejsze pieniądze dostanę coś podobnego? Widziałem Hoya za połowę wspomnianej kwoty, ale może jednak warto dopłacić... Macie jakieś doświadczenia z tego typu filtrami?
nakrecany filtr 80A w tym rozmiarze. duzo taniej a efekt podobny
Filtry barwne do zdjęć nocnych bardzo się przydają. Wyrównują one poziom sygnału w kanałach. W typowym krajobrazie miejskim, oświetlonym lampami sodowymi, dominuje kolor żółty. Jeśli komuś to pasuje, nie musi nic robić. Ale próba uzyskania bieli wymaga przesunięcia suwaka w okolice 2000K. A tam regulacja jest już skokowa i występują dziwne efekty. Wynika to z bardzo mocnego niedoświetlenia kanału B. Jest on wyciągany programowo, co oznacza obcinanie bitów.
Stare filtry do zdjęć nocnych głównie zmieniały WB. Te nowe selektywnie wycinają pasmo lamp sodowych.
fakt cholera...
Bardzo ładnie to objaśniłeś. Czyli z poziomu programu przyzwoicie nie skoryguję światła sodowego.
Ponawiam pytanie: czy ktoś z Was pracował z filtrami typu "natural night" (nisi) albo "strascape" (hoya) lub tez podobnymi i chciałby się podzielić swoimi wrażeniami? Jeśli hoya daje radę to po co płacić prawie dwukrotnie więcej za nisi?
info ktore znalazlem wyglada tak: filtry do "czyszczenia nieba" sa projektowane tak, zeby mocno tlumic te fragmenty spektrum barwnego, gdzie jest swiatlo ze sztucznych zrodel (zarowki, sodowki) nie ruszajac zanadto reszty spektrum, czyli tam gdzie jest gross interesujacej fotografa nieba ekspozycji.
dla Hoyi Starscape znalazlem taki wykresik:
46705
Nisi trzyma sie wersji "nasz filtr jest magiczny, it's gonna be great, you're gonna love it" uznajac, ze naukowa podbudowa jest niepotrzebna :D
dla porownania wykres dla filtrow korekcyjnych 80X, wiec jak widac roznica w efektach moze byc spora
46706
osobiscie nie foce gwiazd, wiec nie mam okazji rozwazac, czy moj holenderski kalwinistyczny waz w kieszeni zatrzymalby mnie przed wydaniem 100 EUR za taki kawalek szybki ;)
Osobiście mam Hoya 80B i jego działanie jest równoznaczne ze zmianą suwakiem. Ale coraz trudniej go stosować, bo w miastach zaczęto używać lamp LED, które wychodzą wtedy na niebiesko. Taki filtr selektywny może dać dużo lepsze efekty.
No to jeszcze warto dodać, że właśnie ten przypadek jest jednym z niewielu, gdzie dokładnie widać różnicę pomiędzy 12-to i 14-to bitowym plikiem RAW. Trzeba też pamiętać o tym, że większość światłomierzy w korpusach bazuje na kanale zielonym (G) i w efekcie bardzo łatwo jest przepalić kanał czerwony (R). Po takim przepaleniu mamy utratę detali w światłach w kanale (R), bo są przepalone i brak detali w kanale (B), bo mamy za małą rozdzielczość w cieniach. Często, choć nie zawsze, pomaga tu coś, co wydaje się nienaturalne, czyli korekta ekspozycji w dół. No ale to już są ekstremalne przypadki.
Jest jeszcze Haida https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B071JQ3N28/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1
https://www.craftinglight.com/blog/2018/6/haida-clear-night-filter-review
jeszcze takie cos w wersji prostokatnej. chyba najtansza uczciwa opcja, bo Nisi czy Haidy juz sa drozsze w 100mm:
https://www.amazon.de/-/en/Concept-Pollution-Rectangular-Photography-Astrophotography/dp/B07NZ32CXQ/ref=pd_vtp_4?pd_rd_w=cHrul&pf_rd_p=b82fdab5-714d-44f8-bd2d-596f98bc21e4&pf_rd_r=EQ1G1FE4TZ22YXBHPJPF&pd_rd_r=035a966b-d85e-4a9c-972b-e310270dc13c&pd_rd_wg=eQGU9&pd_rd_i=B07NZ32CXQ&th=1
- - - - kolejny post - - - - - -
swoja droga, jak patrze na te krzywe to mi wychodzi, ze taki filtr "nocny" bedzie zzeral duzo mniej swiatla niz klasyczny 80A, ktory nominalnie wydluza ekspozycje 2 dzialki (a we wzorcowych zastosowaniach, tj. przy zarowkach, moze wymagac i mocniejszej korekty). taki nocny filtr to pewnie cos w okolicach 1/3 ~ 2/3 EV. fajna rzecz, jak chce sie troche ruchu wody zamrozic
Pitermaster
29-12-2020, 17:35
Ja mam hoya staracape, ale nie focilem jeszcze. Pytałem kolegi który mocno astro cyka i mówił że czasem mu pomaga. No i czasem połówki nd, ale to od kadru zależy.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka