Zobacz pełną wersję : Wycena zdjęć na WWW
Hej, ponawiam pytanie z innego wątku (tam było jako PS) - ile średnio kosztuje zdjęcie 72dpi (zwyczajne widoki z wyprawy, nic unikatowego) na stronę średnio-dużej firmy (jako ilustracje etc, nie jako główne). Mam propozycję 20zł/szt (20 zdjęć). Nie chcę ich sprzedawać za bezcen, ale też nie chcę zdzierać z kogoś.
Podpowiedzcie proszę :)
W prasówce min 100 PLN za szt się cenię.
Zależy też jaka umowa? (na wyłączność, jednorazowa publikacja...). Moim zdaniem trochę mało 20 PLN/szt.
Punktem wyjścia w negocjacjach może być Tabele Wynagrodzeń - stawek minimalnych honorariów autorskich za wykorzystanie fotografii ZPAF (http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php)
wiem wiem, dzięki :-) jak firma odpowie dam znać :-)
Taka względnie prosta strona to 2-3tys.pln. tak więc 400 pln to rozsądna cena. No, chyba, że szykuje się strona "odjazdowa", wtedy chyba warto negocjować, bo 20 pln za zdjęcie to nie jest dużo.
jako ze ostatnio sprzedalem hurtem po 50 netto to taka informacja.
zgoda tylko na net na 3 lata.
ilustracyjne nie glowne.
pozdro
olo
grajnert
08-10-2008, 23:25
Pozwole sie podpiac do watku.
Otoz moj pracodawca chce zalozyc sobie wlasnego stocka - glownie zdj. pracownikow i otoczenia, takze troche drobiazgow. Jako ze nigdy nie sprzedalem zadnego zdjecia - jaki procent ze stawek zpaf'u bylby rozsadny? Zdjecia bylyby odkupione (nie licencja), wszystkie pola ekploatacji oraz zgoda na wykorzystanie wlasnego wizerunku.
Przegladalem cennik zpaf'u, nie wiem jaka jest praktyka w takim przypadku.
--
grzesiek