Zobacz pełną wersję : D700 - wariujący światlomierz?
Dziś po raz kolejny stwierdziłem, że niektóre zdjęcia są prześwietlone o kilka EV. Nie wiem dokładnie ile, ale dwa pod rząd zdjęcia były całkiem białe na monitorku LCD. Podejrzewam dwie rzeczy: błąd w sofcie i wariujący pomiar światła czujnikiem RGB albo jakieś problemy z ustawianiem przesłony w obiektywie (walnięty obiektyw, silniczek się nie wyrabia, coś się zacina). Obiektyw to 50/1.8, więc amatorka. Problem jest na tyle rzadki, że musiałbym teraz cały czas chodzić z innym szkłem, żeby coś wywnioskować.
Problem występuje z częstotliwością 1 zdjęcie na około 500-800, ale jak napisałem, dziś aż dwa pod rząd były całkiem białe.
Czytałem, że w D700 zastosowano nowy napęd AF do śrubokręta (ze sprzęgłem antywyłamaniowym), więc może to jednak również mechanika ustawiania przesłony? (Wiem, jedno z drugim nie ma nic wspólnego)
Czy ktoś się z tym spotkał?
Dziś po raz kolejny stwierdziłem, że niektóre zdjęcia są prześwietlone o kilka EV. Nie wiem dokładnie ile, ale dwa pod rząd zdjęcia były całkiem białe na monitorku LCD. Podejrzewam dwie rzeczy: błąd w sofcie i wariujący pomiar światła czujnikiem RGB albo jakieś problemy z ustawianiem przesłony w obiektywie (walnięty obiektyw, silniczek się nie wyrabia, coś się zacina). Obiektyw to 50/1.8, więc amatorka. Problem jest na tyle rzadki, że musiałbym teraz cały czas chodzić z innym szkłem, żeby coś wywnioskować.
Problem występuje z częstotliwością 1 zdjęcie na około 500-800, ale jak napisałem, dziś aż dwa pod rząd były całkiem białe.
Czytałem, że w D700 zastosowano nowy napęd AF do śrubokręta (ze sprzęgłem antywyłamaniowym), więc może to jednak również mechanika ustawiania przesłony? (Wiem, jedno z drugim nie ma nic wspólnego)
Czy ktoś się z tym spotkał?
EDIT: dopisuję, że pomiar był matrycowy.
Pokaż taką prześwietloną fotkę z Exif'em.
...... Podejrzewam dwie rzeczy: błąd w sofcie ....
To sobie odpuść, bo soft jest identyczny we wszystkich D700. Jeśłi by tam były takie błędy, to forum by wrzało. Jeśli jest cisza, to soft raczej działa prawidłowo.
.... wariujący pomiar światła czujnikiem RGB .....
To już niecoo bardziej prawdopodobne. A najbardziej prawdopodobny jest mechanizm domykania przysłony w obiektywie. To jest mechanika i dość łatwo to sprawdzić.
....... Czytałem, że w D700 zastosowano nowy napęd AF do śrubokręta (ze sprzęgłem antywyłamaniowym), więc może to jednak również mechanika ustawiania przesłony? (Wiem, jedno z drugim nie ma nic wspólnego) ....
No właśnie. Co ma jedno do drugiego? Co ma wspólnego ustawianie przysłony z silnikiem AF?
"EDIT: dopisuję, że pomiar był matrycowy." Czy to 1.8 z D czy bez D, bo o ile wiem, to te drugie (mam takie) na matrycowym nie bardzo...:)
Przepraszam za spam, ale tu się pojawia legendarne już "i poza tym przepala na matrycowym..." - toż to ta sama przypadłość, którą nabył D300 po premierze D700, czyżby zwiastun rychłej premiery czegoś nowego?? ;)
"EDIT: dopisuję, że pomiar był matrycowy." Czy to 1.8 z D czy bez D, bo o ile wiem, to te drugie (mam takie) na matrycowym nie bardzo...:)
Z D. To zwykła 5-ka jaka leży w każdym sklepie, światło 1.8 (wersja chyba z 2002 roku).
Przepraszam za spam, ale tu się pojawia legendarne już "i poza tym przepala na matrycowym..." - toż to ta sama przypadłość, którą nabył D300 po premierze D700, czyżby zwiastun rychłej premiery czegoś nowego?? ;)
D700 naświetla wzorcowo! Te sporadyczne błędy w ekspozycji są tak wielkie, że nawet trudno mówić o przepalaniu, bo to lekko 4 EV, a czasami do bólu (wszystko białe).
bardziej pasuje to na problem mechaniczny z popychaczem przyslony... z kazdym szklem jest problem?
Pokaż taką prześwietloną fotkę z Exif'em.
Poszukam, ale być może skasowałem bezmyślnie te zdjęcia. Teraz mi się przypomniało, że te mega przepały były gdy strzelałem serią.
serio mówiąc, to po mojemu R ma rację, sprawdź inne szkła
Teraz mi się przypomniało, że te mega przepały były gdy strzelałem serią.
To tylko potwierdza to, że prawdopodobnie powodem jest szkło (a ściślej przysłona).
To tylko potwierdza to, że prawdopodobnie powodem jest szkło (a ściślej przysłona).
Też to czuję w kościach. Jakoś się dziwnie składa, że dziś wyszła nowa pięćdziesiątka z silniczkiem :-)
Ale to nie ma nic wspólnego z tym silniczkiem. Tu chodzi o popychacz przysłony, który ją domyka do wartości roboczej bezpośrednio przed wykonaniem zdjęcia i o sprężynkę w szkle, która wymusza szybki powrót do pełnej dziury zaraz po zrobieniu zdjęcia.
Ale to nie ma nic wspólnego z tym silniczkiem. Tu chodzi o popychacz przysłony, który ją domyka do wartości roboczej bezpośrednio przed wykonaniem zdjęcia i o sprężynkę w szkle, która wymusza szybki powrót do pełnej dziury zaraz po zrobieniu zdjęcia.
Ale ja to wiem :)