Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mrocznie...
kronos28
21-09-2008, 23:03
zima się zbliża więc mrok zaczyna liście i lasy pożerać...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
:)
Jesli o mnie chodzi, to w zasadzie jestem zadowolniony ;)
autograf
21-09-2008, 23:13
A nie wkurza Was ten czy też ta ciemna pionowa kreska?
Wkurza. Dlatego "w zasadzie", ale nie jest to takie wkurzanie, ze mialbym ochote autorowi zrobic krzywde ;)
Dwa naciecia tez bym zrobil, ale intencje podejrzewam o kwadrat i pod tym katem ocenialem.
"kroni rośniesz w sile bracie"
Tez mi sie to cisnelo na usta, ale chcialem sie upewnic.
Piotr_ek
21-09-2008, 23:31
czerń jest tu głównym elementem budującym klimat
powiem szczerze - powiesiłbym to sobie w kuchni - tak by każdy się mnie pytał co jest na tym zdjęciu :)
ciekawa praca, wysoki poziom koncepcji :)
kroni rośniesz w sile bracie :)
autograf: A nie wkurza Was ten czy też ta ciemna pionowa kreska?
Mnie nie wkurza;), Nadaje jakąś geometryczną głębię temu zdjęciu (IMHO).
Podoba mi się, choć mam małe "ale", ale zresztą nieważne - w mój gust zdj. się wpasowuje.
fajny motyw, nawet bardzo. Pionowa krecha wnerwia!
Jesień też mnie wnerwia, ale jakoś ją znoszę ;) Dla mnie świetna fota i wprowadzenie.
podoba się - fotka z pogranicza art :-D
Kasandra
22-09-2008, 07:59
mi tez się podoba!
kronos28
22-09-2008, 13:02
bardzo się cieszę że się podoba :)
harb - to żaden art - to zdjęcie :). Jak zacznę nawijać i bredzić jak potłuczony, że uprawiam art i ogólnie jestem ahhtysta udzielam ci oficjalnego pozwolenia na szczelenie mi w łeb ;)
diZaster
22-09-2008, 18:44
fajne, ladne i tyle.
minimalne i dobrze skomponowane, mnie sie podoba.
borregaard
22-09-2008, 19:49
A cóż to ma wspólnego z krajobrazem...raczej do przyrody i to mocno martwej, przez robaki zżartej..
Krecha w tle i jaskrawa jego część wkurzają....
Rzeczywiście są zadatki na dzieło,bo autor popełnił,wystawił ,wygląda to ohydnie...coś w tym pewnie musi być musi,bo nikt nie wystawiłby gniota bez jakiejś wizji i przekazu,no chyba tylko dla jaj...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
za chol...rę tego nie łykam...chociaż biedny tytuł robi co może...:-D
mnie wkurzają te badyle na 1. planie... z takich ładnych dziurek można by coś geometrycznego machnąc na przyklad. tej sztuki nie czuję.
kronos28
22-09-2008, 20:50
A cóż to ma wspólnego z krajobrazem...raczej do przyrody i to mocno martwej, przez robaki zżartej..
natura jeszcze żyła... wiec stanowiła część krajobrazu. Z założenia to to zdjęcie pasuje do przynajmniej 3 działów... wybrałem ten mea culpa :] maestro
Krajobraz to nie tylko pastelowe barwy, piekne widoczki, długa ekspozycja, białe chmurki na niebieskim niebie i zielona trawka...
Krecha w tle i jaskrawa jego część wkurzają....
a jaka ma być ta część? fioletowa? różowa w białe słoniki? Co do krechy (bo to drzewo było) to sie zgodzę ale albo z lewej mogło być albo inne z prawej... jakby się wysilić i spojrzeć w tło to widać jego gałęzie po prawej...
Rzeczywiście są zadatki na dzieło,bo autor popełnił,wystawił ,wygląda to ohydnie...coś w tym pewnie musi być musi,bo nikt nie wystawiłby gniota bez jakiejś wizji i przekazu,no chyba tylko dla jaj...:mrgreen:
takie głodne teksty to nie do mnie - ja sie na to nie łapie...
za chol...rę tego nie łykam...chociaż biedny tytuł robi co może...:-D
nikt nie każe łykać tylko oglądać
mnie wkurzają te badyle na 1. planie...
te badyle wraz z tymi liśćmi są właśnie częścią tematyki zdjęcia (żeby nie powiedzieć grają główną rolę do spółki z czarnym kolorem)
I z przysłowiowego gó...na można bat ukręcić.
Fakt że mógłbyś tą pionową rozmytą w tle krechę jakoś ustawić inaczej.
Może masz serię? Popatrzmy na całość.
borregaard
22-09-2008, 21:52
nikt nie każe łykać tylko oglądać
Nie tylko należy zwracać uwagę na to co się wystawia ,ale i na to co się pisze...:wink:
Możeśz kazać sobie.... dać na wielki luz i tylko tyle,bo to że mi się nie podoba sprawiło,że straciłeś dystans i..po co..?
Zabiłbyś za negatywa....? :mrgreen:
Pzdr
Andrzej
autograf
22-09-2008, 22:05
Kronos28 podziel się tym co paliłeś podczas obróbki lub uskuteczniania :p
kronos28
22-09-2008, 22:18
Nie tylko należy zwracać uwagę na to co się wystawia ,ale i na to co się pisze...:wink:
Możeśz kazać sobie.... dać na wielki luz i tylko tyle,bo to że mi się nie podoba sprawiło,że straciłeś dystans i..po co..?
Zabiłbyś za negatywa....? :mrgreen:
Pzdr
Andrzej
ja jestem na wielkim luzie i wielkim dystansie do siebie oraz moich prac. Nikomu nie każe aby sie mu podobało to co przedstawiam ale jak czytam jakies nieuzasadnione dyrdymały w sensie "jaskrawa cześć wkurza..." to niezbyt dobrze na to reaguje. Uzasadnij dlaczego wkurza i jaka ma być ta cześć tła - to pogadamy. ja juz dałem propozycje - różowe w białe słonie?
Nie będę tez bezkrytycznie przyjmować takich uwag szczególnie jesli są nieuzasadnione (powtarzam się :p). Jak widzisz już w drugim poście ktoś zauważył to drzewo zwane pionową kreską i nawet się słowem nie odezwałem, bo wiem, że ono tam jest - ślepy nie jestem i jestem go jak najbardziej świadom i swojego wyboru umieszczenia go w tym miejscu. Z tym, że uznaje iż przez cień drzewa na fotce z lasu, zdjęcie nie kwalifikuje się z marszu do kategorii gniot...
Źle też reaguje na jakieś pseudo śmieszne insynuacje, że wystawiam sobie prace dla jaj, bo to forum szanuje jak żadne inne miejsce w sieci...
Jak już napisałem krajobraz nie musi być pikny, ładniutki z chmurkami i słoneczkiem jak z pocztóweczki z Seszele, bo świat taki tez nie jest... czasami (a nawet częściej) jest zimno mokro, szaro, buro i ponuro...
A to, że robale liście obżerają to ja nie musze chyba tobie tłumaczyć...
Kronos28 podziel się tym co paliłeś podczas obróbki lub uskuteczniania :p
podczas obróbki - ciągle i niezmiennie dobra szkocka ;)
a swoją drogą to w ps w zasadzie wykadrowałem dodałem ramkę następnie zmniejszyłem, wyostrzyłem i to by bylo na tyle :)
fota jest "inna" i o to właśnie biega...
borregaard
22-09-2008, 22:31
Przestań,czy ja Ci każę robić Seszele,słonie itp i czy w ogóle cokolwiek sugeruję...Rób co chcesz,ale będą nie tylko laurki...Ja do, nikomu niepotrzebnych i długich,polemik mam wstręt,a już zupełnie z nadwrażliwcem...
Nie bierz wszystkiego tak serio,a ja może i mam nieco specyficzne podejście,ale cóż...jestem z innej epoki.
Celowo nie użyję emotek,bo naprawdopodobniej wyrażają zupełnie coś innego niż powinny...
Pzdr
Andrzej
..a myślałem ,że tylko moje dzieciaki takie...
Może nie krajobraz...,może nie trafiać do każdego.....może wkurzać to czy owo...
Kazdy z nas patrzy inaczej, widzi inaczej i odbiera na swój własny sposób, swoimi zmysłami!
Mnie się podoba i do mnie trafia ten kadr za inność, za ciekawość i na dodatek nie wkurza mnie ani pionowa kreska ani badyle na 1 planie.
Proste a jednak ładne ale ja może mało się znam????
Nieważne- i tak mi się podoba!!!
autograf
22-09-2008, 23:04
Ogólnie chłopaczyna zaczął robić dobre zdjęcia (począwszy od wcześniejszego moczykija) - to są zdjęcia o których się pamięta. Kierunek też jest prawidłowy - alkoholizm ;)
Wku*** mnie ta krecha. Poza tym jest naprawdę całkiem w porządku.
kronos28
22-09-2008, 23:21
Przestań,czy ja Ci każę robić Seszele,słonie itp i czy w ogóle cokolwiek sugeruję...
widzisz moze zle odebrałem - ale ostatnia moda na klepanie fotek z pastelowymi barwami, kolorkami, trwaką, wycacanych w PS itd. itd. mogła mnie zmylić
Rób co chcesz,ale będą nie tylko laurki...
a ja nie chcę laurek - ja chce rzeczowej dyskusji :)
Ja do, nikomu niepotrzebnych i długich,polemik mam wstręt,a już zupełnie z nadwrażliwcem...
nadwrażliwy nie jestem - może byc krótko i węzłowato ja też tak lubie - co, jak i dlaczego ma być inaczej.
Nie bierz wszystkiego tak serio,a ja może i mam nieco specyficzne podejście,ale cóż...jestem z innej epoki.
Celowo nie użyję emotek,bo naprawdopodobniej wyrażają zupełnie coś innego niż powinny...
widzisz - żarty żartami ale pisanie, że ktoś wystawia sobie prace "dla jaj" nie jest najtrafniejsze (mimo że to żart - nie każdy zart musi byc śmieszny). Tego "gniota" moge zaakceptowac i wcale mi on nie przeszkadza ale jaj sobie nie robie... mało kto sobie tu robi "jaja" w dziel zdjęciowym, bo wystawiając prace oczekuje na recenzje, zdanie, porady etc. W historii forum o wystawieniu pracy dla jaj i dla zabawy przypominam sobie o 5-6 przypadkach z czego w jednym sam brałem czynny udział :D
borregaard
22-09-2008, 23:45
Noo,teraz inny świat Panie...:-D
Ja zwykle żartuję,ale z nutką prawdy...
OK,to zdjęcie przedstawia to co widać.Ogólnie jest mrocznie,jak tytuł sugeruje.Można czywiście się doktoryzować na temat śmierci i przemijania w kolorze czarnym i odcieniach,ale to dla cierpliwych i mz lekko byłoby "dęte" :-D
Jest faktycznie paskudnie i może był taki zamiar..W tle jest bałagan,to można poprawić,a część jasna faktycznie mnie razi.Tam mogłoby być bardziej spokojnie i w tym miejscu deko ciemniej.O jakich innych rzeczach mówić....nic więcej .Kadr jaki by nie był...tyż pasi,bo jak coś takiego zepsować...Szczerze...gdyby jakiś nowy użytkownik takie coś wystawił,to miałby "niezły" feedback...i to z mety.... i dlatego pożartowałem sobie...:mrgreen:
I dałbym do przyrody....:wink:
Pzdr
Andrzej
Kronos, w moim mniemaniu zaszlo pewne nieporozumienie.
Za rzadko zagladasz do dzialu, to i klimat niektorych wypowiedzi mogl ci umknac ;).
Andrzeja o rozne rzeczy mozna posadzac ;), ale nie o zlosliwosc.
My tak rozmawiamy miedzy soba, wyrazajac opinie w dosc pocieszny sposob...
taki "dowcip improwizowany", z sugestiami w tle ;)
Zyczliwie i z klimatem.
Dobrze wiem, ze tez jestes w porzadku.
Dajcie sobie buzi, bo problemu w zasadzie nie bylo ;)
Pozdro