PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mrocznie...

kronos28
21-09-2008, 23:03
zima się zbliża więc mrok zaczyna liście i lasy pożerać...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

:)

Seeker
21-09-2008, 23:10
Jesli o mnie chodzi, to w zasadzie jestem zadowolniony ;)

autograf
21-09-2008, 23:13
A nie wkurza Was ten czy też ta ciemna pionowa kreska?

Seeker
21-09-2008, 23:18
Wkurza. Dlatego "w zasadzie", ale nie jest to takie wkurzanie, ze mialbym ochote autorowi zrobic krzywde ;)
Dwa naciecia tez bym zrobil, ale intencje podejrzewam o kwadrat i pod tym katem ocenialem.

"kroni rośniesz w sile bracie"

Tez mi sie to cisnelo na usta, ale chcialem sie upewnic.

Piotr_ek
21-09-2008, 23:31
czerń jest tu głównym elementem budującym klimat
powiem szczerze - powiesiłbym to sobie w kuchni - tak by każdy się mnie pytał co jest na tym zdjęciu :)
ciekawa praca, wysoki poziom koncepcji :)
kroni rośniesz w sile bracie :)

msz1977
21-09-2008, 23:31
autograf: A nie wkurza Was ten czy też ta ciemna pionowa kreska?

Mnie nie wkurza;), Nadaje jakąś geometryczną głębię temu zdjęciu (IMHO).
Podoba mi się, choć mam małe "ale", ale zresztą nieważne - w mój gust zdj. się wpasowuje.

jm
21-09-2008, 23:57
fajny motyw, nawet bardzo. Pionowa krecha wnerwia!

fIlek
22-09-2008, 00:07
Jesień też mnie wnerwia, ale jakoś ją znoszę ;) Dla mnie świetna fota i wprowadzenie.

harb
22-09-2008, 07:53
podoba się - fotka z pogranicza art :-D

Kasandra
22-09-2008, 07:59
mi tez się podoba!

kronos28
22-09-2008, 13:02
bardzo się cieszę że się podoba :)

harb - to żaden art - to zdjęcie :). Jak zacznę nawijać i bredzić jak potłuczony, że uprawiam art i ogólnie jestem ahhtysta udzielam ci oficjalnego pozwolenia na szczelenie mi w łeb ;)

diZaster
22-09-2008, 18:44
fajne, ladne i tyle.
minimalne i dobrze skomponowane, mnie sie podoba.

borregaard
22-09-2008, 19:49
A cóż to ma wspólnego z krajobrazem...raczej do przyrody i to mocno martwej, przez robaki zżartej..
Krecha w tle i jaskrawa jego część wkurzają....
Rzeczywiście są zadatki na dzieło,bo autor popełnił,wystawił ,wygląda to ohydnie...coś w tym pewnie musi być musi,bo nikt nie wystawiłby gniota bez jakiejś wizji i przekazu,no chyba tylko dla jaj...:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

za chol...rę tego nie łykam...chociaż biedny tytuł robi co może...:-D

Bielik
22-09-2008, 20:26
mnie wkurzają te badyle na 1. planie... z takich ładnych dziurek można by coś geometrycznego machnąc na przyklad. tej sztuki nie czuję.

kronos28
22-09-2008, 20:50
A cóż to ma wspólnego z krajobrazem...raczej do przyrody i to mocno martwej, przez robaki zżartej..

natura jeszcze żyła... wiec stanowiła część krajobrazu. Z założenia to to zdjęcie pasuje do przynajmniej 3 działów... wybrałem ten mea culpa :] maestro
Krajobraz to nie tylko pastelowe barwy, piekne widoczki, długa ekspozycja, białe chmurki na niebieskim niebie i zielona trawka...

Krecha w tle i jaskrawa jego część wkurzają....

a jaka ma być ta część? fioletowa? różowa w białe słoniki? Co do krechy (bo to drzewo było) to sie zgodzę ale albo z lewej mogło być albo inne z prawej... jakby się wysilić i spojrzeć w tło to widać jego gałęzie po prawej...

Rzeczywiście są zadatki na dzieło,bo autor popełnił,wystawił ,wygląda to ohydnie...coś w tym pewnie musi być musi,bo nikt nie wystawiłby gniota bez jakiejś wizji i przekazu,no chyba tylko dla jaj...:mrgreen:

takie głodne teksty to nie do mnie - ja sie na to nie łapie...

za chol...rę tego nie łykam...chociaż biedny tytuł robi co może...:-D

nikt nie każe łykać tylko oglądać

mnie wkurzają te badyle na 1. planie...

te badyle wraz z tymi liśćmi są właśnie częścią tematyki zdjęcia (żeby nie powiedzieć grają główną rolę do spółki z czarnym kolorem)

Sl@wcio
22-09-2008, 20:55
I z przysłowiowego gó...na można bat ukręcić.
Fakt że mógłbyś tą pionową rozmytą w tle krechę jakoś ustawić inaczej.
Może masz serię? Popatrzmy na całość.

borregaard
22-09-2008, 21:52
nikt nie każe łykać tylko oglądać
Nie tylko należy zwracać uwagę na to co się wystawia ,ale i na to co się pisze...:wink:

Możeśz kazać sobie.... dać na wielki luz i tylko tyle,bo to że mi się nie podoba sprawiło,że straciłeś dystans i..po co..?
Zabiłbyś za negatywa....? :mrgreen:
Pzdr
Andrzej

autograf
22-09-2008, 22:05
Kronos28 podziel się tym co paliłeś podczas obróbki lub uskuteczniania :p

kronos28
22-09-2008, 22:18
Nie tylko należy zwracać uwagę na to co się wystawia ,ale i na to co się pisze...:wink:

Możeśz kazać sobie.... dać na wielki luz i tylko tyle,bo to że mi się nie podoba sprawiło,że straciłeś dystans i..po co..?
Zabiłbyś za negatywa....? :mrgreen:
Pzdr
Andrzej

ja jestem na wielkim luzie i wielkim dystansie do siebie oraz moich prac. Nikomu nie każe aby sie mu podobało to co przedstawiam ale jak czytam jakies nieuzasadnione dyrdymały w sensie "jaskrawa cześć wkurza..." to niezbyt dobrze na to reaguje. Uzasadnij dlaczego wkurza i jaka ma być ta cześć tła - to pogadamy. ja juz dałem propozycje - różowe w białe słonie?

Nie będę tez bezkrytycznie przyjmować takich uwag szczególnie jesli są nieuzasadnione (powtarzam się :p). Jak widzisz już w drugim poście ktoś zauważył to drzewo zwane pionową kreską i nawet się słowem nie odezwałem, bo wiem, że ono tam jest - ślepy nie jestem i jestem go jak najbardziej świadom i swojego wyboru umieszczenia go w tym miejscu. Z tym, że uznaje iż przez cień drzewa na fotce z lasu, zdjęcie nie kwalifikuje się z marszu do kategorii gniot...

Źle też reaguje na jakieś pseudo śmieszne insynuacje, że wystawiam sobie prace dla jaj, bo to forum szanuje jak żadne inne miejsce w sieci...

Jak już napisałem krajobraz nie musi być pikny, ładniutki z chmurkami i słoneczkiem jak z pocztóweczki z Seszele, bo świat taki tez nie jest... czasami (a nawet częściej) jest zimno mokro, szaro, buro i ponuro...

A to, że robale liście obżerają to ja nie musze chyba tobie tłumaczyć...

Kronos28 podziel się tym co paliłeś podczas obróbki lub uskuteczniania :p

podczas obróbki - ciągle i niezmiennie dobra szkocka ;)

a swoją drogą to w ps w zasadzie wykadrowałem dodałem ramkę następnie zmniejszyłem, wyostrzyłem i to by bylo na tyle :)

fota jest "inna" i o to właśnie biega...

borregaard
22-09-2008, 22:31
Przestań,czy ja Ci każę robić Seszele,słonie itp i czy w ogóle cokolwiek sugeruję...Rób co chcesz,ale będą nie tylko laurki...Ja do, nikomu niepotrzebnych i długich,polemik mam wstręt,a już zupełnie z nadwrażliwcem...
Nie bierz wszystkiego tak serio,a ja może i mam nieco specyficzne podejście,ale cóż...jestem z innej epoki.
Celowo nie użyję emotek,bo naprawdopodobniej wyrażają zupełnie coś innego niż powinny...

Pzdr
Andrzej

..a myślałem ,że tylko moje dzieciaki takie...

Skrzat
22-09-2008, 22:58
Może nie krajobraz...,może nie trafiać do każdego.....może wkurzać to czy owo...
Kazdy z nas patrzy inaczej, widzi inaczej i odbiera na swój własny sposób, swoimi zmysłami!

Mnie się podoba i do mnie trafia ten kadr za inność, za ciekawość i na dodatek nie wkurza mnie ani pionowa kreska ani badyle na 1 planie.

Proste a jednak ładne ale ja może mało się znam????
Nieważne- i tak mi się podoba!!!

autograf
22-09-2008, 23:04
Ogólnie chłopaczyna zaczął robić dobre zdjęcia (począwszy od wcześniejszego moczykija) - to są zdjęcia o których się pamięta. Kierunek też jest prawidłowy - alkoholizm ;)

Wku*** mnie ta krecha. Poza tym jest naprawdę całkiem w porządku.

kronos28
22-09-2008, 23:21
Przestań,czy ja Ci każę robić Seszele,słonie itp i czy w ogóle cokolwiek sugeruję...

widzisz moze zle odebrałem - ale ostatnia moda na klepanie fotek z pastelowymi barwami, kolorkami, trwaką, wycacanych w PS itd. itd. mogła mnie zmylić

Rób co chcesz,ale będą nie tylko laurki...

a ja nie chcę laurek - ja chce rzeczowej dyskusji :)

Ja do, nikomu niepotrzebnych i długich,polemik mam wstręt,a już zupełnie z nadwrażliwcem...

nadwrażliwy nie jestem - może byc krótko i węzłowato ja też tak lubie - co, jak i dlaczego ma być inaczej.

Nie bierz wszystkiego tak serio,a ja może i mam nieco specyficzne podejście,ale cóż...jestem z innej epoki.
Celowo nie użyję emotek,bo naprawdopodobniej wyrażają zupełnie coś innego niż powinny...

widzisz - żarty żartami ale pisanie, że ktoś wystawia sobie prace "dla jaj" nie jest najtrafniejsze (mimo że to żart - nie każdy zart musi byc śmieszny). Tego "gniota" moge zaakceptowac i wcale mi on nie przeszkadza ale jaj sobie nie robie... mało kto sobie tu robi "jaja" w dziel zdjęciowym, bo wystawiając prace oczekuje na recenzje, zdanie, porady etc. W historii forum o wystawieniu pracy dla jaj i dla zabawy przypominam sobie o 5-6 przypadkach z czego w jednym sam brałem czynny udział :D

borregaard
22-09-2008, 23:45
Noo,teraz inny świat Panie...:-D

Ja zwykle żartuję,ale z nutką prawdy...
OK,to zdjęcie przedstawia to co widać.Ogólnie jest mrocznie,jak tytuł sugeruje.Można czywiście się doktoryzować na temat śmierci i przemijania w kolorze czarnym i odcieniach,ale to dla cierpliwych i mz lekko byłoby "dęte" :-D
Jest faktycznie paskudnie i może był taki zamiar..W tle jest bałagan,to można poprawić,a część jasna faktycznie mnie razi.Tam mogłoby być bardziej spokojnie i w tym miejscu deko ciemniej.O jakich innych rzeczach mówić....nic więcej .Kadr jaki by nie był...tyż pasi,bo jak coś takiego zepsować...Szczerze...gdyby jakiś nowy użytkownik takie coś wystawił,to miałby "niezły" feedback...i to z mety.... i dlatego pożartowałem sobie...:mrgreen:
I dałbym do przyrody....:wink:

Pzdr
Andrzej

Seeker
23-09-2008, 00:02
Kronos, w moim mniemaniu zaszlo pewne nieporozumienie.
Za rzadko zagladasz do dzialu, to i klimat niektorych wypowiedzi mogl ci umknac ;).

Andrzeja o rozne rzeczy mozna posadzac ;), ale nie o zlosliwosc.
My tak rozmawiamy miedzy soba, wyrazajac opinie w dosc pocieszny sposob...
taki "dowcip improwizowany", z sugestiami w tle ;)
Zyczliwie i z klimatem.

Dobrze wiem, ze tez jestes w porzadku.

Dajcie sobie buzi, bo problemu w zasadzie nie bylo ;)

Pozdro