PDA

Zobacz pełną wersję : D700 CHR error

PawelPrzez
21-09-2008, 21:36
Nówka sztuka - ma cos ze 2000 klepniec i wywala błąd karty CHR. Karty są cztery, dwa kingstony i dwa sandiski. W zasadzie to jeden sandisk jakoś działa - z resztą kart są problemy. Co o tym sądzić? Serwis? Czy są jakieś sztuczki? Kingstony to jakieś zwykłe 2 GB, a sandisk to extreme III 4GB.

tigre251
21-09-2008, 21:47
A formatujesz kartę za każdym razem po jej włożeniu?

Bonthyc
21-09-2008, 21:50
Wina karty - miałem to samo w D200.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=823629#post823629

tigre251
21-09-2008, 22:01
Miałem to w Kingstonie 512MB z D70 non stop ale w końcu zacząłem formatować kartę i czasem mam CHR..
Z sandisk Extreme IV 8GB nie ma problema.

PawelPrzez
21-09-2008, 22:17
A formatujesz kartę za każdym razem po jej włożeniu?

Po formatowaniu też jest nie za bardzo. Rozumiem, że sandisk extreme III (30 MB/s) daje ciała, bo takie głosy już były. Ale zwykły kingston? Z drugiej strony - na d80 przez dwa i pół roku na różnych kartach (tylko SD) nie było ani jednego takiego problemu.

PawelPrzez
21-09-2008, 22:24
Wina karty - miałem to samo w D200.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=823629#post823629

Ja pierdziu - czy te karty CF to taki syf - możliwe żeby trzy sztuki u mnie były walnięte od nowości? Macie jakieś propozycje kart?

tigre251
21-09-2008, 22:29
To faktycznie wielka lipa.

Bonthyc
21-09-2008, 22:39
Może miałeś po prostu dużego pecha, ja swoją wymieniłem, trwało to ok 20dni, przez ten czas kupiłem na forum 2x Extreme III 2GB z dawnej serii "20MB/s" i póki co żaden błąd nie wyskoczył, a tą wymienioną trzymam jako zapas na jakieś większe wyprawy bez możliwości zgrania zdjęć z karty (czyli najpewniej przyszłe wakacje ;)) bo po moich przejściach boję się ją do aparatu włożyć ;) Za wiele fajnych zdjęć straciłem przez ten błąd.

PawelPrzez
21-09-2008, 23:21
Może miałeś po prostu dużego pecha, ja swoją wymieniłem, trwało to ok 20dni, przez ten czas kupiłem na forum 2x Extreme III 2GB z dawnej serii "20MB/s" i póki co żaden błąd nie wyskoczył, a tą wymienioną trzymam jako zapas na jakieś większe wyprawy bez możliwości zgrania zdjęć z karty (czyli najpewniej przyszłe wakacje ;)) bo po moich przejściach boję się ją do aparatu włożyć ;) Za wiele fajnych zdjęć straciłem przez ten błąd.

To się chyba nazywa megapech - cztery nowe karty - trzy na out.
Chyba kupię teraz Extreme III 2 GB ze zcztery sztuki i może będzie po problemie.
Na szczęście straciełem może razem z 10 fotek - resztę jakoś się dało odczytać. W całości tych straconych bardzo może nie będzie widać - ale szkoda.

jerryjola
22-09-2008, 00:10
Nówka sztuka - ma cos ze 2000 klepniec i wywala błąd karty CHR. Karty są cztery, dwa kingstony i dwa sandiski. W zasadzie to jeden sandisk jakoś działa - z resztą kart są problemy. Co o tym sądzić? Serwis? Czy są jakieś sztuczki? Kingstony to jakieś zwykłe 2 GB, a sandisk to extreme III 4GB.

zobacz, czy przypadkiem nie masz coś z nóżkami w gnieździe CF...

jeżeli zgrywasz zdjęcia wkładają kartę do czytnika, to być może gdzieś ułamała Ci się nóżka, która pozostała albo i też ułamała Ci się nóżka w gnieździe....

Wiem coś o tym, bo mnie samemu tak się przytrafiło - ułamała się nóżka w czytniku, włożyłem nieświadomy tego kartę do aparatu, tam też się ułamała...i aparat jakoś działał tylko z tą kartą...z pozostałymi już nie
(jak to zrobiłem? Chęć focenia pod wpływem nadmiernej ilości alk.....i próba zgrania zdjęć na żywo)

PawelPrzez
22-09-2008, 00:19
zobacz, czy przypadkiem nie masz coś z nóżkami w gnieździe CF...

jeżeli zgrywasz zdjęcia wkładają kartę do czytnika, to być może gdzieś ułamała Ci się nóżka, która pozostała albo i też ułamała Ci się nóżka w gnieździe....

Wiem coś o tym, bo mnie samemu tak się przytrafiło - ułamała się nóżka w czytniku, włożyłem nieświadomy tego kartę do aparatu, tam też się ułamała...i aparat jakoś działał tylko z tą kartą...z pozostałymi już nie
(jak to zrobiłem? Chęć focenia pod wpływem nadmiernej ilości alk.....i próba zgrania zdjęć na żywo)

Nóżki sprawdziłem - są OK, nic nie brakuje. Sęk w tym, że jedna karta działa poprawnie, druga niby wywalała CHR ale teraz nie wywala - za to niektóre fotki są uszkodzone, trzecia podobnie jak druga, a czwarta CHR i nie da się sformatować - wszystie karty kupione w ciągu tygodnia.

Maciek321
22-09-2008, 00:41
(...), a czwarta CHR i nie da się sformatować(...).

A formatujesz za pomoca aparatu?
pytam bo kiedys sformatowałem karty w czytniku komputera i po tej operacji mialem (w D80) w pewnym momencie CHR, akurat kiedy młodzi zakładali sobie obraczki na ślubie... Więc wymienilem szybko karty i udało się. Ale od tej pory zawsze formatuje karte za pomocą formatu w aparacie. Dzis perzed chwilka sformatowałem w czytniku kart komputera karte CF założyłem do body i pokazalo mi na czystej karcie 392 zdjecia. a Po przeformatowaniu jej przez aparat juz bylo 396 zdjęc. Więc te oba formaty jednak czyms sie różnią.

PawelPrzez
22-09-2008, 08:27
A formatujesz za pomoca aparatu?

Tak - za pomocą aparatu.

Tok'Ra
22-09-2008, 08:44
W jednym serwisie widziałem karteczkę szkoleniową od szefa: "Karty i pendrive'y marki Kingston = kłopoty. [Nie dotyczy kości pamięci do komputerów]" ;-)

Chodziło o to, by nie kupować ani kart pamięci tej marki, ani pendrive'ów. Za to kości do komputerów jedne z najlepszych na rynku.

Tipy zakupowe mówią tak: kup kartę Sandisk, Pretec, Transcend, GoodRam, a będziesz miał mniej kłopotów, bo statystyka błędów wśród tych marek występuje rzadziej.

marekm
22-09-2008, 08:58
W jednym serwisie widziałem karteczkę szkoleniową od szefa: "Karty i pendrive'y marki Kingston = kłopoty. [Nie dotyczy kości pamięci do komputerów]" ;-)

Chodziło o to, by nie kupować ani kart pamięci tej marki, ani pendrive'ów. Za to kości do komputerów jedne z najlepszych na rynku.

Tipy zakupowe mówią tak: kup kartę Sandisk, Pretec, Transcend, GoodRam, a będziesz miał mniej kłopotów, bo statystyka błędów wśród tych marek występuje rzadziej.

Służbowo i prywatnie używam co najmniej kilkunastu Pendrive'ów Kingston DataTraveller od 0,5 GB do 8 GB i z żadnym do tej pory nie było problemu.

flakon
22-09-2008, 09:11
Witam-miałem tow D200-wina na 100 % karty-wogóle te Extreme to dosc czesto padaja

PawelPrzez
22-09-2008, 11:54
Witam-miałem tow D200-wina na 100 % karty-wogóle te Extreme to dosc czesto padaja

W takim razie co i gdzie kupić - tzn jakie karty i najlepej pewnie 2 GB?
Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.
Tego sandiska (Extreme III 4GB 30MB/s) sformatowałem na FAT 16 i też jakoś działa. Ale nismak pozostał. I przy ważnych zdjęciach będę miał cykora :-(. A taki zawalisty sprzęt miał być.

marekm
22-09-2008, 12:20
Używam czterech kart:

2 x Pqi 8 GB
2 x Lexar UDMA 4 GB

Z D300 nie było żadnych problemów, teraz używam z D700 i również wszystko jest OK.

Tok'Ra
22-09-2008, 17:08
Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.

Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.

PawelPrzez
22-09-2008, 17:34
Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.

Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Dzwoniłem do serwisu - szanowna pani poinformowała mnie że kingston sie nie nadaje. Potestuje tego sandiska jeszcze zobaczymy czy problem się powtórzy. Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?

lannes
22-09-2008, 17:54
Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Dzwoniłem do serwisu - szanowna pani poinformowała mnie że kingston sie nie nadaje. Potestuje tego sandiska jeszcze zobaczymy czy problem się powtórzy. Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?

Proponuję kupić nową kartę w innym sklepie, a wadliwą spróbowac wymienić. Tego typu problemy lubią się powtarzać w najmniej dogodnych momentach, tak więc szkoda nerwów i czasu na testowanie wadliwej karty. Warto także zapoznać się z listą kart przetestowanych i polecanych przez Nikona.

Tok'Ra
22-09-2008, 21:01
Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?

Kartę formatuj w aparacie. Sprawdź, czy problem się nie pojawia jak masz już zasilanie ku końcowi. Z Pendrive'ami Kingstone'a jest np. tak, że w niektórych komputerach nie chcą działać albo działają wadliwie - i to zawsze tam, gdzie z USB jest słabe źródło ich zasilania. Czasami pomagało wpinanie takiego pendrive'a do gniazd z tyłu na płycie - gdzie lepiej były zasilane. Obserwując Twój problem wnioskuję, że skoro w czytniku zasilanym z komputera karty śmigają - to problem może dotyczyć niekompatybilności wynikającej z prądożerności tej marki.

Czytnik z body nie daje im wystarczająco dużo energii i dzieją się cyrki. Mniej energochłonne kości chwalonego raczej Sandiska lepiej sobie radzą. Sprawdź, czy jak zmienisz baterię na inną - czy nagle wada nie ustąpi - to może świadczyć o tym, że bateria jest już zużyta czy wadliwa, o obniżonej pojemności na skutek zużycia czy wady (np. jedno ogniwo litowo-jonowe to padlinka) - środkowy styk akumulatora pracujący w protokole I-Wire, komunikujący się z body ładnie informuje że masz sporo energii, ale tak na prawdę bateria zamiast obiecanych 1500mAh może mieć tylko 500mAh z tylko np. jednego działającego ogniwa bo drugie padło przykładowo - body stara się zasilić wbudowany czytnik kart, a energii mu nagle brakuje. I masz cyrk z kartami, które mogą być sprawne w innym sprzęcie.

PawelPrzez
22-09-2008, 21:24
Czytnik z body nie daje im wystarczająco dużo energii i dzieją się cyrki. Mniej energochłonne kości chwalonego raczej Sandiska lepiej sobie radzą. Sprawdź, czy jak zmienisz baterię na inną - czy nagle wada nie ustąpi - to może świadczyć o tym, że bateria jest już zużyta czy wadliwa, o obniżonej pojemności na skutek zużycia czy wady (np. jedno ogniwo litowo-jonowe to padlinka) - środkowy styk akumulatora pracujący w protokole I-Wire, komunikujący się z body ładnie informuje że masz sporo energii, ale tak na prawdę bateria zamiast obiecanych 1500mAh może mieć tylko 500mAh z tylko np. jednego działającego ogniwa bo drugie padło przykładowo - body stara się zasilić wbudowany czytnik kart, a energii mu nagle brakuje. I masz cyrk z kartami, które mogą być sprawne w innym sprzęcie.

Sprawdzę - to samo dziś rano mi łaziło po głowie :-) - choć już praktycznie zrezygnowałem z tych kingstonów i może uda mi się odsprzedać je kumplowi, który ma olka

krzysztof jot
23-09-2008, 01:26
pozostaje jeszcze kwestia oryginalności produktu - kupic oryginalne karty to teraz wielka sztuka, wymagająca
posiadania naprawde wiarygodnego dostawcy (sklepu) Podrabiane karty sa tak perfekcyjnie zrobione, ze nawet majac oryginał wyłapanie różnic wymaga "znajomości" tematu - w sandisku bedziesz miał wszystko - i pudełko, i płyte z softem i pokrowiec na karty - wiec kto może, to sprzedaje podróby - tu tez moze byc przyczyna, bo cokolwiek by nie powiedziec o "padaniu" kart - a sam miałem taki przypadk - to obecnie mam Sandiski 3x 8 GB, 2x 4GB, 3x 2GB i jeszcze 2x 1 GB stare Lexary x80 i wszystko śmiga bez problemu od miesięcy...wiec 3 wadliwe na 4 troche dziwne...

Maciek321
23-09-2008, 02:09
Służbowo i prywatnie używam co najmniej kilkunastu Pendrive'ów Kingston DataTraveller od 0,5 GB do 8 GB i z żadnym do tej pory nie było problemu.

Prawda.... Nie mówiąc juz o RAM'ie do komputera (ale o tym juz ktos wspomniał, ze jest dobry)

PawelPrzez
23-09-2008, 15:24
wiec 3 wadliwe na 4 troche dziwne...

Kingston po prostu z D700 się nie wyrabiał - generalnie są dobre ale nie z tym body. Jeden sandisk dzisiaj odesłany, drugi OK. Czyli dwie karty problem z kompatybilnością, jedna uszkodzona.

himi
20-05-2010, 09:15
Klasyk, dziś rano puszka widziała nowe zdjęcia, czytnik nie. Po 3 kolejnych próbach CHR i totalna odmowa w aparacie - komunikat o uszkodzonej karcie, czytnik bez reakcji. Karta ma 2 miesiące - Lexar 8 GB 233x. Największy problem to fakt, że mam tam ważne zdjęcia. Coś da się zrobić? Chciałbym bardzo je odzyskać, ale nie mam pomysłu jak przy pełnej odmowie aparatu i czytnika.

himi
20-05-2010, 10:14
Jeszcze jedno, komp domaga się jej sformatowania, czy po takiej akcji dane są do odzyskania? Muszę jakoś wydobyć zdjęcia z tej małpy, ale nie wiem jak

himi
20-05-2010, 11:59
Zdjęcia odzyskałem - image rescue3 - musiałem sformatować kartę. 4 zdjęcia na 8 GB mają błędy - cześć nieczytelna. Zastanawiam się co może być powodem problemów. Karta już trochę pracowała, nie jest kompletną nówką, nigdy nie było problemów. Od tygodnia mam niesystemowe szkło - Sigmę. wierzyć mi się nie chce, że ona może mieć związek z problemem, ale on nigdy wcześniej nie występował, a od zakupu sigma cały czas siedzi na body - sprawdzam ją. Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie? Gdzieś w sieci trafiłem na opinię, że szkło może konfliktować w taki sposób.

bialogardzianin
27-10-2011, 10:25
Odświeżam wątek: we wtorek, podczas sesji plenerowej na dworze (ok +7 st. C), pod sam jej koniec wyświetlił mi się komunikat CHR. Załamałem się lekko, poinformowałem fotografowanych, że na tym sesję zakończymy, pomyślałem, ze nie ma co panikować, że są softy do odzysku danych, firmy odzyskujące materiał z nośników pamięci, itp. Na szczęście, w domu udało się zrzucić nefy na dysk twardy i żaden plik nie był uszkodzony, smsem powiadomiłem, że sesji nie trzeba będzie powtarzać. :) Nefy zapisywane były na oryginalnego Preteca 4GB x133 kupionego w polskiej dystrybucji. Karta nie upadła i nie było z nią problemu, a dobre 2-3 tys. nefów już zapisała w kilkunastu cyklach reportażowych (traktowana jako karta "portretowa" z uwagi na niższą prędkość od sandisków extreme III). Zastanawia mnie co z nią nie tak (czy aparatem- to stało się po serii zdjęć), czy przypadkiem nie dobiegł jej kres (kurde, a miały być takie dobre, testowane w kosmosie przez NASA ;) )? Mam 3 takie karty, z tego jedna już wyłączona z użytku po tym, kiedy upadła mi na podłogę (pusta) i po załadowaniu do d700 wyskoczył komunikat CHR, oraz dwie zdatne do użytku (po tym feralnym wtorku podejrzewam, że już tylko jedna). Jeden z forumowych kolegów gdybał, że może chodzić o problem na linii bufor-karta i że karta będzie zdatna (od wtorku zgrałem nefy na HD i nie tykałem karty ani aparatu). Proszę o Wasze spostrzeżenia i porady- zrobić trzykrotny format i używać dalej, czy pora na nową kartę?

PawelPrzez
31-10-2011, 15:00
pora na nową kartę :)

tweethy
14-09-2013, 14:57
Witam! Właśnie wyciągnąłem swego D700 i tu nagle na wyświetlaczu CHR ! Szok Druga karta to samo! Wyciągnąłem baterię, kartę i ponownie włożyłem - i bez zmian.
Bez karty też wyświetla CHR. Co jest?

MstrG
14-09-2013, 15:06
Może któryś pin w gnieździe się wykrzywił? Narmalnie bym postawił na uszkodzone karty, ale tutaj dziwne jest to, że po wyjęciu karty błąd pozostaje.

//edit
PS. Wątek jest do działu Serwis (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=169), może ktoś go wydzieli i przeniesie.