Zobacz pełną wersję : D80 + ...jakie szkła...
Jestem zdecydowany na zakup puszki D80, mam natomiast problem z doborem szkieł.
Nie jestem zawodowcem, będzie to pierwsza lustrzanka.
Zastanawiam się czy kupować puszkę w standardzie z 18-70 lub 18-135 ?
czytałem, że 135 gorzej wypada w testach niż 70.
Czy może jakiś inny pomysł?
Przy obecnej cenie puszki (1600zł), na całość chciałbym wydać w granicach 3000zł.
Proszę o Wasze zdania, nie piszcie żebym sobie potestował.
Dzięki za RE.
Ja mogę doradzić tylko jedno - 50mm f/1.8, nie będziesz żałował :D
a 18-135 sprawdza się dobrze, o 18-70 nic nie powiem bo nie miałem ;)
Jestem zdecydowany na zakup puszki D80, mam natomiast problem z doborem szkieł.
Nie jestem zawodowcem, będzie to pierwsza lustrzanka.
Zastanawiam się czy kupować puszkę w standardzie z 18-70 lub 18-135 ?
czytałem, że 135 gorzej wypada w testach niż 70.
Czy może jakiś inny pomysł?
Przy obecnej cenie puszki (1600zł), na całość chciałbym wydać w granicach 3000zł.
Proszę o Wasze zdania, nie piszcie żebym sobie potestował.
Dzięki za RE.
Zdecydowanie 18-70, lub 16-85 VR (lecz tu to 1800 zł)
Sigma 20/1.8 i Nikkor 50/1.8.... a później Nikkor 85/1.8 :)
Zdecydowanie polecam z kitem 18-70 nie tylko ze względu na jakość optyczną ale również na mechanikę (18-135 to tandetny plastik). Jeśli chcesz wydać 3k to załapiesz się jeszcze na 50 1.8 tak jak ktoś Ci wcześniej doradził - naprawdę warto za obecną cenę !
Sorki, że pytam (ale nie jestem pewien), czy mówicie o 50/1.8:
Nikon AF 50 f/1.8D
lub
Nikon MF 50 f/1.8
czylli stałoogniskowych?
bo zastanawiałem się jeszcze nad czymś w stylu 18-200 Sigmie lub Tamronie,
ale z tego co poczytałem, okazuje się że dosyć kiepskie firmy i odradzana jest taka rozpiętość.
Stałoogniskowy AF 50 1.8 kosztuje w sklepach FotoJoker 399 PLN a w internetowych jeszcze mniej. Megazoom'y Sigmy i Tamrona osobiście odradzam, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie...
50/1.8 to oczywiście Nikkor. jak 18-200 to Nikkor VR. piszą o nim różnie, mój kolega jest zadowolony. jest jeszcze Tamron 17-50/2.8.Egzemplarze z Japonii warte polecenia, mam, używam, nie narzekam :)
szelass, ja Ci podpowiem z własnego doświadczenia, dla mnie polecano podobnie jak dla Ciebie i co się okazało? Że 18-70 może i fajny, ale ciemny, duża dystorsja na szerokim no i winieta, a co do 50/1,8 IMHO na dx-ie coś nie leży ta ogniskowa,miałem oba i dosyć szybko się ich pozbyłem, zdecydowanie polecam tamrona 17-50/2,8 jako standardowy zoom, a po pewnym czasie sam zobaczysz czego Ci brakuje, może to będzie 85/1,8 a może coś w stylu 50-150/2,8 a może 70-300VR.
Przede wszystkim musisz się określić, co chcesz focic, wiele jest tu pomysłów od ludzi, którzy sprecyzowali swoje podejście do fotografii, sądzę ze jest potrzebne Ci szkło uniwersalne, przekładanie szkieł stało ogniskowych dla początkującego amatora uważam za niezbyt korzystne rozwiązanie.
Mateusz_K
21-09-2008, 21:44
Znajomy także ma Nikkora 18-200 VR i jest z niego zadowolony, nie musie ciągle zmieniać obiektywów. Ma szeroki kąt i spory zoom w jednym. Jednak cenowo nie jest już tak fajnie ok. 1900 zł. Sigma jest podobno sporo słabsza od Nikkora. Jeśli będziesz miał pieniądze na rozbudowę to na twoim miejscu wybrałbym wspomnianego wcześniej Tamrona 17-50/2,8. W innym przypadku nie wiem czy nie warto byłoby się szarpnąć na Nikkora 18-200 VR, ale nie wiem co masz zamiar fotografować.
Ja mam sigme 18-200. I muszę powiedzieć że w moim przypadku idealnie mi pomogła na początku. Czemu ? Na początku nie wiedziałem w którą stronę będe szedł (czyli w jakie ogniskowe) . Teraz już wiem. Jest słabsza od nikkora to niezaprzeczalny fakt (miałem okazje porównać). Ale ja miałem dobrą okazje do jej zakupu i nie żałuje :) . Nieśmiało moge Ci nią zaproponować jeśli bardzo nie będziesz chciał kita ;)
Osobiście, jeżeli miałbym wybrać między N18-200VR a N16-85VR to zdecydowanie wybrałbym tego drugiego, mniejsza ogniskowa, ale większy kąt. Ogólnie duży zakres ogniskowych nie jest dobrym rozwiązaniem, przy końcowych parametrach zazwyczaj wychodzą mankamenty tych obiektywów.
Mateusz_K
21-09-2008, 22:35
Wszystko zależy od autora czy woli korzystać z kilku obiektywów czy mieć jeden uniwersalny kosztem jakości. Nikkor 18-200VR w perspektywie czasu będzie tańszym zakupem, raz dasz więcej i masz spokój. Kupując np. Tamrona 17-50/2.8 w następnej kolejności będzie trzeba dokupić coś z większą ogniskową. Wszystko zależy od dziedziny fotografii jaką wybrał autor. Jeśli jest niezdecydowany to chyba najlepszym wyborem będzie Nikkor 18-200VR.
Lubię portretować, ale również bardzo przyrodę.
I to chyba tak jakby wyklucza posiadanie jednego szkła, prawda?
Skłaniam się troszkę w kierunku tańszej Sigmy 18-200, muszę rzeczywiście sprawdzić by to poczuć...
Suche pisanie nic tu nie pomoże.
Czy to prawda, że przy założonym kwiatku na Sigme, nie można założyć/zdjąć zatyczki do szkła????
W kwestii poruszonej tu jakości Tamrona w odniesieniu do Nikkora,
szkła Tamrona są dobrym rozwiązaniem,
za nimi przemawia kilku krotnie niższa cena od Nikkora,
piszę o obiektywach ze światełkiem f 2.8
Tamron 17-50 f/2.8 czy też 28-75 f/2.8 to ceny poniżej 1300zł za nowy.
Nikkor 17-55 f/2.8 około 3300zł że o 24-70 f/2.8 nie wspomnę, bo cena zwala z nóg.
Ponieważ posiadam obydwa obiektywy (T i N),
mam okazję "organoleptycznie" ocenić moim niewprawnym okiem różnice w fotkach,
nie uważam aby obraz z Tamrona odstawał na tyle od Nikkora, aby warto się było zarzynać dla kupna tego szkiełka.
Oczywiście jeżeli są na to pieniądze, to warto je kupić.
Reasumując, na początek Tamron ze światłem 2.8 jest bardzo przyzwoitym i ekonomicznie nierujnującym szkiełkiem.
(Na giełdzie i poratalach aukcyjnych używany do zdobycia poniżej 800zł)
Jeżeli częściej będziesz focił w pomieszczeniach, to na pewno ogniskowa min 17-18,
chociaż bez specjalnego problemu i 28-75 mi wystarczał, czasami tylko był zbyt wąski, a nie było gdzie się cofnąć.
tu jest przykład fotek z Tamrona i Nikkora, ustawienia identyczne.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/982aaeb93b51e9c9-1.jpg
źródło (http://images33.fotosik.pl/359/982aaeb93b51e9c9.jpg)
to na tyle w tym przydługim poście.
Panowie, a gdyby na chwilę obecną pozostały na placu Sigma i Tamron 18-200, którego z nich byście doradzili???
mikaczes
22-09-2008, 08:51
Witam wszystkich - jest to mój pierwszy wpis na tym forum.
Jeżeli chcesz mieć przyjemność z robienia zdjęć to na pewno nie powinieneś kupować obiektywu 18-135. Kupiłem takie szkło w kicie z D80. To był wielki błąd. Jakość fotek - tragedia. Może trafiłem na taki egzemplarz, nie wiem. Zostawiłem go w rozliczeniu kupując 16-85. Wiem, że to inna półka cenowa ale warto było.
może rzeczywiście trafiłeś na bubla-kita, bo zdziwiła mnie aż tak mocna krytyka tego szkła.
powiem szczerze, że jestem już w 90% zdecydowany na Tamrona 17-50 /2.8
chyba, że ktoś miał jakieś złe doświadczenia z tym szkłem???
będę wdzięczny za info
parę dni temu widziałem w Augsburgu D80+18-200VR za 800 Euro czyli niecałe 3kPLN... może masz kogoś znajomego kto podróżuje do Niemiec? Spora oszczędność, w sumie to można się nawet za różnicę w cenie bujnąć do Bawarii przy okazji na Oktober Fest
Mati_007
23-09-2008, 09:59
Zgodnie z kolegami polecam 50 1.8. Mam... używam... i jestem zachwycony:) Szkło absolutnie genialne za te pieniądze! Miałem drugi obiektyw 35-70 ale sprzedałem. A wiecie dlaczego? Bo jak założyłem 50 to już jej nie ściągam. Jakość obrazu jaki generuje jest wyśmienita. Polecam to szkło, aby nauczyć się co znaczy prawdziwa ostrość. A tak po za tym szkło to wyrabia w człowieku pewne nawyki, zmusza do myślenia i chodzenia nierzadko:) Ostatnio robiłem zdjęcia u przyjaciół na ślubie.... wiecie czym? 50! powiecie szaleństwo! Może i tak:) Nie byłem głównym fotografem, więc mogłem sobie na to pozwolić. Ale efekty przerosły moje oczekiwania. Naprawdę polecam.
Co do zooma to powinien narazie wystarczyć 18-70 z kita. Naprawdę przyzwoite, solidnie zbudowane szkło z HSM!
Co do zooma to powinien narazie wystarczyć 18-70 z kita. Naprawdę przyzwoite, solidnie zbudowane szkło z HSM!
Kit 18-70 z HSM? :shock: Czy może chodziło Ci o AF-S?
Mati_007
23-09-2008, 10:06
Sorry za 2 posty po sobie. Jeżeli chodzi o 18-200 VR. to naprawdę uniwersalne szkło. Natomiast zraziłem się do niego po robieniu zdjęć w pomieszczeniu na ogniskowej 18. Zniekształcenia beczkowate są po prostu ogromne. Wiem, że taka duża rozpiętość ogniskowym pociąga za sobą takie rzeczy, natomiast dla mnie jest to nie do przyjęcia.
Mati_007
23-09-2008, 10:19
Dorian chodziło mi dokładnie o to! Nikon AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G ED-IF DX CZYLI WERSJĘ Z WŁASNYM SILNIKIEM. Sorry za ten HSM poniosło mnie z nad dźwiękiem:)
jeśli chodzi o tamrona 17-50 2,8 może warto było by go sprawdzić pod kątem bf/ff. swojego kupowałem przez net, więc nie było możliwości sprawdzić przed zakupem, okazał się jednak dobry, choć wymieniłem go z innego powodu na drugi, ale też był dobry, dodam że z wbudowanym silnikiem
Na fotografii za bardzo się nie znam, zaczynam dopiero swoją przygodę, moje ambicje poszły dalej mianowicie planuje zakup D80, głównie potrzebuje aparatu do robienia zdjęć w ruchu, mianowicie mówie tu o psach (agility, frisbe) oraz koniach (głównie skoki) dla tego poszukuję, obiektywu który łapał by ostrość na np rozpędzonym długowłosym czarnym psie (wiem, wymagam ale najczęściej takie pokazują się w tych sportach) No i czy moglibyście doradzić co powinnam zakupić? Mniejwięcej za obiektyw moge zapłacić 1,5 tysiąca, raczej nie więcej-niestety... Macie jakieś pomysły lub propozycje? Zgóry dziękuję i pozdrawiam ;-)
kptYossarian
23-09-2008, 21:54
Nikkor 50mm / 1.4 jeżeli pasuje Ci ogniskowa i kąt widzenia w takich zdjęciach.
http://allegro.pl/item439997853_nikkor_50_1_4_d_af_nowy_nikon_50mm_1 _4_f_vat.html
Np taki?
A są jakieś inne opcje? Wiem, ze to mega głupie pytanie, ale jak jest z zoomem w tym obiektywie?
Jeśli znajdziesz czas na czytanie to przeszukaj forum w tym zakresie... Było sporo i jest z pewnością.
Pozdrawiam
kptYossarian
23-09-2008, 22:34
Np taki.
Zoomu nie ma, nie można oddalać i przybliżać, jest to obiektyw stałoogniskowy, o stałym przybliżeniu i kącie widzenia. Dlatego wspominałem "jeżeli pasuje Ci ogniskowa i kąt widzenia w takich zdjęciach.".
Jest za to bardzo jasny, dlatego z łatwością będziesz mógł uchwycić ruch ...
Aha no to już mi się rozjaśnia :oops:
Niestety na brak zoomu pozwolić sobie nie mogę, na zawodach trzeba stać za
taśmą i jest to zdecydowanie za daleko :(
A jakiś inny?
kptYossarian
23-09-2008, 22:50
O jakich odległościach mówisz ?
Zawody ? Typowe wystawy psów na wolnym powietrzu ?
Na razie zakupów jakąś książkę o foto, przyda się ;)
Odległosć no takie 30 metrów maks. Jak na wystawach tylko, że dużo szybciej ;)
Oj tak planuje, tak samo jak nawiedzenie znajomego fotografa, by go trochę przycisnąć,
ale on taaak daleko mieszka ;)
Sam zacząłem ten wątek, więc wydaje mi się, że oboje raczej jesteśmy amatorami.
Ilu jest fotografów, to pewnie tyle opini.
Jak amator amatorowi proponuję dwa warianty zoomów:
Nikkor: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83775 (droższe szkło)
Sigma: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83903 (tańsze szkło) - zaczyna się od 700zł
Pewnie inni będą mieli inne zdanie i powiedzą, że te szkła to "buble", po części się zgodzę. Ale uważam, że tak jak ja nie masz jeszcze zupełnie sprecyzowanych oczekiwań i praktyka musi to zweryfikować.
Oj ja jestem totalnym amatorem...
Znaczy ja aparat kupuje w zasadzie tylko i wyłacznie do robienia zdjęć na zawodach/treningach.
Doszłam do wniosku, że D80 będzie spełniającym moje oczekiwania aparatem (no i tanim) tylko
potrzebuje jeszcze odpowiedniego szkła...
Z tąd moje pytani bo zwykły obiektyw to dostane z aparatem, ale nie o to przecież mi chodzi ;)
kptYossarian
25-09-2008, 15:44
W tej kwocie będzie raczej ciężko coś jasnego i dłuższego znaleźć ...
Ja bym celował w Nikona 85 mm / 1.8, pod warunkiem że nie boisz się stałoogniskowych obiektywów.
http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/nikon-af-nikkor-85mm-f_1-8d-p-1489.html?PCID=51318_22
Pozdr.
http://www.agito.pl/mocowanie-nikon/tamron-17-50mm-f28-xr-di-ii-asp-nikon.901.324929.html
a taki? Stałoogniskowe niestety odpadają... Jak narazie szukam po prostu jasnych...
Myślę, że koleżance chodzi raczej o jakiegoś zoom'a
A do koleżanki, przecież nie musisz kupować D80 z kitowym obiektywem, tylko dokupić sobie jaki będzie odpowiadał.
Obecna cena w Fotojokerze na body D80 to 1888zł
A obiektyw kupujesz oddzielnie z zoomem, jeśli takiego potrzebujesz (po co płacić za kita).
Tak tak, ale jak sobie szukałam to zazwyczaj sprzedają z obiektywem jakimś słabym...
Szukam z zoomem, jak już wyszło w którymś z moich postów.
Ale jak narazie nie mogę obiektywu takiego znaleźć ;)
kptYossarian
25-09-2008, 19:55
Tak tak, ale jak sobie szukałam to zazwyczaj sprzedają z obiektywem jakimś słabym...
Zawsze łatwiej sprzedać z lepszym szkłem, niż gorszym :D
http://www.agito.pl/mocowanie-nikon/tamron-17-50mm-f28-xr-di-ii-asp-nikon.901.324929.html
a taki? Stałoogniskowe niestety odpadają... Jak narazie szukam po prostu jasnych...
Też dobry, chociaż nie wiem czy wystarczy Ci zoomu jak będziesz stała za linką.
Ten masz jasny, tylko bez zoomu.
a uwierz mi, że w Fotojokerze jest naprawdę body w dobrej cenie.
a taki: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84147 tylko myślę, że też braknie zooma.
Musisz poszperać może na Allegro i kupić coś używanego w dobrym stanie.
jeśli myślisz poważniej o fotografii i masz trochę wolnej kasy , szukasz jasnego szkła to kup:
nikkor 24-70 f2.8 cena ok 4600zł
nikkor 28-70 f2.8 cena ok 4900zł
te szkła będą pasować jak byś w przyszłości kupił pełną klatkę musisz jednak pamiętać ze do ogniskową musisz podnieść o 1,5 dla małej klatki .
a tu masz masz tańsze rozwiązanie typowo pod dx czyli gorsze światło , gorsza jakość obiektywu , ale uważam że któryś z tych obiektywów ci powinien wystarczyć
nikkor 18-55 f3.5-5.6 ze stabilizacją lub bez cena ok 400zł
nikkor 18-70 f3.5-4.5 bez stabilizacji cena ok 800zł
nikkor 18-105 f3.5-5.6 ze stabilizacją cena ok 950zł
nikkor 18-135 f3.5-5.6 bez stabilizacji cena ok 800zł
nikkor 18-200 f3.5-5.6 ze stabilizacją cena ok 1800zł
Wybór należy do ciebie.
Kurcze chyba jednak zainwestuje w:
http://www.allegro.pl/item441257001_tamron_70_200_2_8_new_ostry_od_ciche go_f_vat.html
gdyby nie ta stabilizacja byłabym pewana na 100000%...
kptYossarian
25-09-2008, 23:15
Widzę, że kwota się zmienia ;)
Najlepszym wyjściem jest kupno Nikkora 80-200 f/2.8, jednak to już większy wydatek ...
Pamiętaj jednak że wybierając tego tamrona ogniskowa zaczyna się w nim dopiero od 70mm i to uniemożliwi ci zrobienie zdjęcia z bliskiej odległości a czasami przydają cię krótsze ogniskowe .
Mamut1986
27-09-2008, 13:14
Witam! Jako, że temat ten pokrywa się z moim pytaniem, chciałbym was zapytać o parę kwestii. Mam zamiar sprowadzić sobie z USA D80 w zestawie z 3 obiektywami Nikona (i innymi bajerami). Mam na to jakieś 3000 zl. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej miałem hybrydę Fuji FinePix 9600.
Chciałbym was zapytać o obiektywy, które dołączone są do zestawu. Czy w ogóle warto brać taki zestaw, czy zamiast tych 3 szkiełek kupić inne.
-Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G Zoom Super Wide Angle Nikkor
-Normal AF Nikkor 50mm f/1.8D Autofocus Lens
-Nikon 70-300mm f/4-5.6G Zoom Telephoto AF Zoom
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.
Po pierwsze w Polsce:
nikon d80 kosztuje 1720zł nowy
nikkor 18-55 kosztuje 400zł nowy
nikkor 50 kosztuje 380zł nowy
nikkor 70-300 kosztuje 395zł nowy
co daje nam w sumie 2895 + cena przesyłek.
Kupując w Polsce nikona masz 1 rok gwarancji , sprowadzając ze stanów tracisz ją .
Jak mówisz że w stanach ten zestaw kosztuje 3000zł w przeliczeniu na zł to taniej wyniesie cię w Polsce a te akcesoria co tam dodają jak twierdzisz ni są niczego warte (słaba jakość ich wykonania).
Po drugie te dwa szkła oprócz 50mm są słabej jakości optycznej i lepiej kupić jakieś lepsze szkiełko , nie mogę tobie nic konkretnie doradzić ponieważ nie wiem co fotografujesz napisz co focisz a ja ci spróbuje coś doradzić.
Podsumowując :
18-55 jestem na nie
70-300 jestem na nie
50 jestem na tak
I oto moja nie skromna opinia.
Mamut1986
27-09-2008, 17:26
Dzięki wielkie za pomoc. Może troszeczkę uściślę mój przypadek :)
Żeby wiecej nie dywagować co to są za bajery tutaj podaję zestaw, który mnie interesuje:
http://cgi.ebay.com/Nikon-D80-Digital-SLR-Camera-Body-5-Lens-Mega-Kit_W0QQitemZ110291582515QQcmdZViewItem?hash=item1 10291582515&_trkparms=72%3A1205|39%3A1|66%3A2|65%3A12|240%3A13 08&_trksid=p3286.c0.m14
Fotografować chciałbym głównie przyrodę, krajobrazy.
autograf
27-09-2008, 18:01
Bardziej naszpikowany badziewiem zestaw ciężko znaleźć. Autentycznie!
Mati_007
27-09-2008, 18:02
Ten zestaw kosztuje 1 000 dolców? Masakra! Cena bardzo zajefajna!
autograf
27-09-2008, 18:04
Cena bardzo zajefajna!
Czyli jaka? Niska, czy wysoka?
cena jest dość atrakcyjna ale:
musisz doliczyć cło i przesyłkę do polski
tracisz gwarancję
te wszystkie akcesoria to badziewia może z wyjątkiem plecaka lowepro.
Jeśli robisz zdjęcia krajobrazów to kup coś z szerokim kątem i stałke nikkora 50mm 1.8 np:
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM cena 1360zł nowy
taka sigma wydaje mi się w miarę uniwersalna.
Podsumowując kupując w Polsce nowy zestaw d80+sigma daje niewiele ponad 3000zł.
aha jeśli mówisz że fotografujesz przyrodę to jaką zwierzęta , makrofotografię itp sprecyzuj to może doradę ci coś innego.
Mati_007
27-09-2008, 18:25
No jak na zestaw to fajna:) Ale shitów tam strasznie dużo:) Tak naprawdę to z tych obiektywów to tylko 50 zasługuje na uwagę. Ale fakt faktem, że ceny foto w stanach są bardzo atrakcyjne.
Mamut1986
27-09-2008, 20:22
cena jest dość atrakcyjna ale:
musisz doliczyć cło i przesyłkę do polski
tracisz gwarancję
te wszystkie akcesoria to badziewia może z wyjątkiem plecaka lowepro.
Koszt przesyłki i cła może wynieść nawet 0 złotych (słownie zero złotych:P ) Wystarczy, że ktoryś ze znajomuch będzie wracał. Innym sposobem na zmiejszenie kosztów jest odbiór przez kogos w USA i wysłanie tego do polski (nie pomija sie cła, chyba ze wpisze sie ze jest to GIFT, ale przy takiej wartosci sprzetu raczej bym nie ryzykowal)
Badziewia, nie badziewia jednak z tego co wiem to nawet najgorszy statyw jest lepszy niż miałoby go nie być.
Pozdrawiam
autograf
27-09-2008, 20:27
Badziewia, nie badziewia jednak z tego co wiem to nawet najgorszy statyw jest lepszy niż miałoby go nie być.
O widzisz. A ja bym się tu zastanowił raz jeszcze.
Mamut1986
27-09-2008, 22:17
czyli mam rozumieć, że tylko 50mm nadaje się do czegokolwiek, tak?
Możecie mi wytłumaczyć czemu ten 70-300 to jakieś nieporozumienie, bo nie znalazłem nic na jego temat na tym forum.
Pozdrawiam
Oj toś się uparł na ten zestaw.
Tak 50mm nadaje się do czegokolwiek a konkretnie do robienia zdjęć , bardzo fajna stałka za przystępną cenę.
A co się tyczy 70-300 to przy wyższych ogniskowych jest słaba jakość obrazu , jest za ciemny
bardzo plastikowy , budowa obiektywu łatwo łapiąca luzy słaba jakość optyczna.
A czego można się spodziewać od obiektywu o takich ogniskowych za tak niską cenę.
Mamut1986
28-09-2008, 00:07
Nie upieram się :)
Jaki w takim razie możecie polecić mi obiektyw na początek? Fotografia krajobrazu głównie, ale chciałbym, żeby był uniwersalny. Żebym mógł i bączka z bliska pstryknąć i sarenkę z nieco większej odległości :) Wiem, że :"tak to tylko w Erze" Ale może macie jakies sugestie. Pozdrawiam
autograf
28-09-2008, 00:42
O widzisz. A ja bym się tu zastanowił raz jeszcze.
czyli mam rozumieć, że tylko 50mm nadaje się do czegokolwiek, tak?
Możecie mi wytłumaczyć czemu ten 70-300 to jakieś nieporozumienie, bo nie znalazłem nic na jego temat na tym forum.
Pozdrawiam
Akurat pisząc swoje zdanie myślałem o statywie. Postawisz na gównie sprzęt, który kosztuje 2-3k zł?
Oj toś się uparł na ten zestaw.
Tak 50mm nadaje się do czegokolwiek a konkretnie do robienia zdjęć , bardzo fajna stałka za przystępną cenę.
A co się tyczy 70-300 to przy wyższych ogniskowych jest słaba jakość obrazu , jest za ciemny
bardzo plastikowy , budowa obiektywu łatwo łapiąca luzy słaba jakość optyczna.
A czego można się spodziewać od obiektywu o takich ogniskowych za tak niską cenę.
Nie upieram się :)
Jaki w takim razie możecie polecić mi obiektyw na początek? Fotografia krajobrazu głównie, ale chciałbym, żeby był uniwersalny. Żebym mógł i bączka z bliska pstryknąć i sarenkę z nieco większej odległości :) Wiem, że :"tak to tylko w Erze" Ale może macie jakies sugestie. Pozdrawiam
Kol. Mango Ci dobrze zrecenzował 70-300G. Jeśli już potrzebujesz takich ogniskowych to weź pod uwagę 70-300VR.
Choć do krajobrazów to potrzebujesz raczej 18mm niż 300mm.
Ja Ci polecam N18-70/3.5-4.5. A jak potrzebujesz uniwersalnego dużego zakresu to kup 18-200VR.
A przede wszystkim to użyj szukajki i czytaj - bo to wszystko już było.
velaskez
28-09-2008, 03:55
Do kolegi Mamut1986 :) jeśli chciałeś kupić cokolwiek w stanach, np. w sklepie internetowym i dać wysyłkę do Polski, to widać, że nigdy tego nie robiłeś wcześniej, albo chociaż nie próbowałeś. Otóż ze sklepami w stanach jest tak, szczególnie tymi internetowymi, że wysyłają towar tylko na terytorium USA. Opcja przyjaciela, który Ci coś przywiezie jest już lepsza. Na granicy mało kto sprawdza jeśli masz tylko załóżmy jakąś puszkę i jakieś tam obiektywy. Grunt, że nie może to być ilość hurtowa. Co do gwarancji to puszek z USA do Polski nie opłaca się sprowadzać, jeżeli ktoś lubi mieć gwarancję. Jest ważna tylko na terytorium USA. Natomiast szkła jak najbardziej, bo gwarancja jest międzynarodowa. I są tańsze:) Sam ostatnio się rozglądam właśnie i upatrzyłem sobie Sigmę 70-200 f/2.8 za 690$ :)
Badziewie nie badziewie.
Za tą cenę ($1058, czyli jakieś 2200zł+koszt przesyłki, niestety wysoki), to myślę że i tak warto to kupić.
Kolega pofoci tymi kitami, może je sprzeda, kupi coś lepszego, a może nic więcej nie będzie mu potrzebne.
Mamut1986
28-09-2008, 09:31
Do kolegi Mamut1986 :) jeśli chciałeś kupić cokolwiek w stanach, np. w sklepie internetowym i dać wysyłkę do Polski, to widać, że nigdy tego nie robiłeś wcześniej, albo chociaż nie próbowałeś. Otóż ze sklepami w stanach jest tak, szczególnie tymi internetowymi, że wysyłają towar tylko na terytorium USA. Opcja przyjaciela, który Ci coś przywiezie jest już lepsza. Na granicy mało kto sprawdza jeśli masz tylko załóżmy jakąś puszkę i jakieś tam obiektywy.
Otóż mylisz się. Sklepy wysyłają także poza USA, zależy indywidualnie od sklepu. Sęk w tym, że żaden sklep nie zgodzi si wysłać paczki jako "gift" co by zmniejszyło cenę paczki o dobrych kilkaset złotych, poza tym kombinowanie przy cle (zaniżenie wartości paczki do 40$), dzieki czemu stawka cła byłaby bodajże zerowa też jest mega podejrzane :)
Badziewie nie badziewie.
Za tą cenę ($1058, czyli jakieś 2200zł+koszt przesyłki, niestety wysoki), to myślę że i tak warto to kupić.
Kolega pofoci tymi kitami, może je sprzeda, kupi coś lepszego, a może nic więcej nie będzie mu potrzebne.
Ten zestaw dałem jako przykład. Cenę za transport mają wziętą z kosmosu. W innych sklepach taryfikator dla sprzętu z USA na obszar UE jest ujednolicony i wynosi około 80$. Nadal pozostaje kwestia cła. Na moje oko taki zestaw łącznie będzie kosztował około 2800 zł. Największym minusem jest oczywiście brak gwarancji na puszkę w Polsce no i bezpieczeństwo transportu. Z doświadczenia w sprowadzaniu sprzętu z innej branży wiem, że to jest ruletka momentami :)
Troszeczkę zrobił się offtop. Dziękuję wszystkim za pomoc. Chyba na początek naprawdę nie będę bawił się w kilka obiektywów i wezmę coś uniwersalnego. Zobaczymy w która stronę potoczy się moja przygoda z Nikonem. Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Chyba na początek naprawdę nie będę bawił się w kilka obiektywów i wezmę coś uniwersalnego. Zobaczymy w która stronę potoczy się moja przygoda z Nikonem. Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Mamut1986 masz rację. Trzeba spróbować, a dopiero później szukać właściwego dla siebie szkła. Ja też tak zrobię, bo przyznam że mnogość opini i subiektywizm tutaj jest ogromny.
autograf
28-09-2008, 11:18
Badziewie nie badziewie.
Jak na moje oko to Money (http://www.money.pl/pieniadze/banki/bph/) mówi, że 1050 dolarów to 2,5k zł.
Więc średnio się opłaca. Ale pewnie Wy wiecie lepiej.
Polecam 18-70 lub 16-85 VR. W przyszłości możesz dokupić 70-300 VR i będziesz miał fajny uniwersalny zestaw.
Obiektywy te mam i jest z nich zadowolony.
Ale decyzja należy do Ciebie.
pzdr
Mati_007
28-09-2008, 11:43
Za kolegą autografem polecam 18-70 nikorra. Bardzo przyzwoity obiektyw za nie duże pieniądze. Polecam.
Wg mnie szkoda kasy na taki zestaw. Oprócz puszki i 50 tki to reszta nic nie warta.
Gwarantuje Ci, że porobisz tymi obiektywami trochę fotek i sam się przekonasz, że te Twoje fotki wyglądają zupełnie inaczej niż te które chociażby tu możesz pooglądać. Filtry pewno marnej jakości, które więcej złego niż dobrego przyniosą. Tandetna karta SD z czytnikiem. Brak pewności, że to co na niej utrwalisz jeszcze zgrasz na komp. Statyw? Co Ci po statywie, który poziomu nie będzie trzymał albo nie gwarantował, że puszka zostanie na swoim miejscu, a nie znajdzie się nagle na glebie
Po to jest to forum żeby korzystać z doświadczeń innych.
Moja rada, kup sobie tam jakieś jasne szkło. Zostaw sobie 1,5 tys na puszkę i kup ją tu na forum. Można kupić naprawdę puszkę w dobrym stanie z malutkim przebiegiem za śmieszne pieniądze. A jak wolisz nową to w sklepie kupisz poniżej 2 tys, a z gwarancja będziesz spał spokojnie.
Lepiej wolniej budować zestaw dobrej jakości niż kupić masę tandety za jednym razem.
A co myślicie o cenie takiej konfiguracji: http://www.e-fotojoker.pl/product/15571
Body można najtaniej kupić w JapanFoto za 1599zł+tam Sigma to jakieś 800zł, więc wychodzi raczej ta sama cena.
Powiem, że szukam szkła na chwilę obecną uniwersalnego. Potem będę dokupował jakieś inne szkiełko. Na pewno jaśniejsze.
Co o tym sądzicie?
autograf
28-09-2008, 18:03
Kol. Szelas - w takim razie kupuj samą puchę nową.
Do tego używanego kita 18-70 (jakieś 500zł), lub N18-200VR (jakieś 1300zł).
Ja bym proponował nową d80kę używanego nikkora 18-70 i nowego nikkora 50mm 1.8 całkiem fajny i niedrogi zestawik jak na początek.
Kol. Szelas - w takim razie kupuj samą puchę nową.
Do tego używanego kita 18-70 (jakieś 500zł), lub N18-200VR (jakieś 1300zł).
Ale wiesz co? O ile Nikkor 18-200VR czytałem coś dobrego, to 18-70 w kitcie ludzie generalnie odradzają.
A co sądzisz o cenie tego kompletu i czy Sigmy są aż tak kiepskie?
wybrane opinie użytkowników na Skąpcu: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83717_komentarze/
autograf
28-09-2008, 18:33
Daje sobie prawą łapę urżnąć, że 90% forumowiczów, którzy używali tego szkła nie napiszą złej recenzji.
Nie zapominajmy, że to szkło ma metalowy bagnet, jest dobrze zbudowane. Optycznie dobre. Cena miód.
ed-
miałem 18-70. 18-200VR też. Sigmy nie miałem, więc sie nie wypowiem.
autograf - tylko te 70 wydaje się trochę mało na uniwersalne szkło...
autograf
28-09-2008, 18:42
autograf - tylko te 70 wydaje się trochę mało na uniwersalne szkło...
A co chcesz fotografować?
a czy ktoś zna opinie na temat sklepu JapanFoto.pl ???
wiesz chciałbym mieć na początku jakieś uniwersalne szkło.
pewnie później dokupię jakąś jasną stałkę, bo lubię portretować.
na japanfoto zestaw D80+18-70 stoi 2.299zł, a to chyba dobra cena, nie sądzisz?
autograf
28-09-2008, 18:45
Ja bym brał z tym kitem. Cena dobra. Lub jak masz fundusze to 18-200VR.
Dzięki autograf... najbardziej przeraża mnie tylko to, że każdy doradza coś innego.
I ja pewnie będę musiał sam poszukać dla siebie coś najlepszego (metodą "prób-błędów").
Może ktoś się podłączy i powie o swoich doświadczeniach z Sigmą 18-200 (też jest z metalowym bagnetem).
autograf
28-09-2008, 18:52
Miałem kilka szkieł. Lub musiałem mieć kilka szkieł, aby zobaczyć co mi tak naprawdę potrzebne.
Na dzień dzisiejszy "mój zakres" kończy się na 30mm ;)
Czy możecie powiedzieć coś o sklepie JapanFoto.pl
Uczciwi-nieuczciwi???
Mamut1986
29-09-2008, 12:37
To chyba nie ten temat...
zacząłem ten wątek i czasami schodził na inne tematy, ale nieważne w każdym razie już się dowiedziałem, że odradzają ten sklep ze względu na bardzo długie terminy realizacji.
to tak dla kogoś, na przyszłość
mam jeszcze jedno pytanie: czy 50/1.8D wystarczy na początek do portretowania i czy może ktoś mógłby wrzucić jakieś foto D80 z tym szkłem (to w sumie 2 pytania :))
byłbym wdzięczny...
autograf
30-09-2008, 23:27
czy 50/1.8D wystarczy na początek do portretowania i czy może ktoś mógłby wrzucić jakieś foto D80 z tym szkłem
Na początek (i nie tylko) zdecydowanie tak.
D80 + 50mm/f1.8:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=73275
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=68759
To może nie szczyt umiejętności. Potraktuj jako poglądowe foty ;)
jordancity
30-09-2008, 23:58
Dzięki autograf... najbardziej przeraża mnie tylko to, że każdy doradza coś innego.
I ja pewnie będę musiał sam poszukać dla siebie coś najlepszego (metodą "prób-błędów").
Może ktoś się podłączy i powie o swoich doświadczeniach z Sigmą 18-200 (też jest z metalowym bagnetem).
Odniosę się do pierwszej części wypowiedzi. To chyba nie do końca jest metoda prób i błędów. W miarę upływu czasu dojdziesz do wniosku, że jakimś sensie, posiadana przez Ciebie optyka Cię ogranicza, ale wtedy sam będziesz wiedział czego Ci brakuje. Nie bez powodu N17-80 itp nazywa się obiektywami standardowymi. Standardowe czyli dające podstawowe zakresy ogniskowych. W przypadku 18-70 masz zakres od szerokiego kąta po ogniskowe do portretu. Zwróć uwagę, że jego cena jest na tyle atrakcyjna, że nie ryzykujesz wydawania potężnych pieniędzy.
Stałka 50mm do portretu jak najbardziej się nada na początek. Zresztą jak napisał autograf "nie tylko" na początek.
Pozdrawiam :)
Witam mam body NIKON D80 + (kit) 18-55 VR ... Ale chcę robić zdiecia z odali np: kaczka na wodzie , bobry na żeremiu i tyn podobne ... Wiec kture szkło ???
(1)...Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
lub
(2)...Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED
Proszę o pozytywną poradę .
P.S Nie chcę przekraczać budrzetu jak 2500 PLN
jordancity
02-10-2008, 10:15
Cześć,
Ja do tego typu zdjęć wybrałem ten pierwszy. Szkło całkowicie warte ceny i w budżecie jaki podałeś się z pewnością zmieścisz. Na forum jest potężny wątek na temat tego obiektywu. Na pewno znajdziesz go w forumowej wyszukiwarce.
Pozdrawiam!
Witam mam body NIKON D80 + (kit) 18-55 VR ... Ale chcę robić zdiecia z odali np: kaczka na wodzie , bobry na żeremiu i tyn podobne ... Wiec kture szkło ???
(1)...Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
lub
(2)...Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED
Proszę o pozytywną poradę .
P.S Nie chcę przekraczać budrzetu jak 2500 PLN
Opcja 1
zdecydowanie
chyba ze jesteś wrogo nastawiony do wymiany słoików ... tylko wtedy po co kupować lustrzankę ;-)
mam pytanie...może do autografa, a może do wszystkich..........tylko proszę nie "zjedzcie" mnie żywce, bo pytanie jest pewnie strasznie laickie i naiwne, ale:
odebrałem dzisiaj stałkę N 50/1.8 i AF działa mi tylko w ustawieniu na 22-kę, natomiast na każdej innej wartości wyświetla mi komunikat "EE" (chyba jako error).
gdyby ktoś mi mógł odpowiedzieć
autograf
09-10-2008, 22:13
Masz zdrowiutkie szkiełko ;)
Masz zdrowiutkie szkiełko ;)
autograf, mówisz to ironicznie? no właśnie nie wiem, może jest "walnięte". pytałem poważnie i liczyłem na poważną odpowiedź...
autograf
09-10-2008, 22:57
Śmiertelnie poważnie powiedziałem. Tym razem też tak mówię i celowo nie użyję emoty.
to w czym rzecz, bo zgłupiałem (albo na ESKK Fotografowania się zapiszę :) - zresztą każdy kiedyś zaczynał).
autograf - łopatologicznie....please!
autograf
09-10-2008, 23:10
Przysłoną sterujesz z poziomy korpusu - nie obiektywu. W przypadku D80 pokrętłem przednim, pod palcem wskazującym - że tak powiem.
Na obiektywie przysłona ma być na F22 i koniec kropka.
Polsar74
09-10-2008, 23:18
Przysłoną sterujesz z poziomy korpusu - nie obiektywu. W przypadku D80 pokrętłem przednim, pod palcem wskazującym - że tak powiem.
Na obiektywie przysłona ma być na F22 i koniec kropka.
tak jak Ci powyżej kolega napisał - nastawiasz f=22 i blokujesz tym malutkim "babolem" - po czym sterowanie z body
dzięki autograf - wiedziałem, że można na ciebie liczyć :)
Polsar74 - rzeczywiście muszę blokować? a co jeśli nie zablokuję??
autograf
10-10-2008, 00:11
rzeczywiście muszę blokować? a co jeśli nie zablokuję??
To se niechcący przestawisz i Ci wyjdzie EE - a w tym momencie taaaaka dziewczyna podczas spaceru będzie obok Ciebie szła. I co? I dupa. Bo jej nie przyfocisz. A czemu? Boś se nie zablokował i Ci się przestawiło!
;)
Pozdrawiam Cię serdecznie, szkła zazdroszczę i życzę dobrego światełka, albo taaaaakich dziewczyn.. ;)
dzięki "autograf" :)
...a swoją drogą napisałeś, że zazdrościsz szkła, a sam focisz 1.8D (tak pisałeś) ....ja już się zastanawiam na /1.4
pzdr
autograf
10-10-2008, 21:44
Focił-EM drogi Kolego ;) Miał-EM ;)
Panowie profesjonaliści ;) Zwracam się do was jako niewątpliwy amator, z dużą chęcią zakupu swojej pierwszej w życiu lustrzanki. Wybór padł na Nikona D80 i teraz zastanawiam się nad szkiełkami, konkretnie najpierw myślałem o 18-200 Sigmy ale po zapoznaniu się ze zdjęciami i ogólnymi opiniami stwierdziłem że nie będzie to zbyt dobry wybór. Teraz jestem na etapie właściwie 2 szkieł tj. Nikon 70-300MM F/4.5-5.6G ED-IF AF-S VR NIKKOR i Tamrona SP AF 17-50mm f/2.8 dodatkowo oprócz jednego z tych dwóch obiektywów chcę dokupić Nikkor AF 50 mm f/1.8D. Co sądzicie jaki obiektyw powinienem wybrać? Mam zamiar fotografować głównie osoby, faune i florę a także krajobrazy - wiem zabrzmiało jakbym chciał fotografować wszystko ale w końcu rzeczywiście tak jest. Co mi polecacie mam na ten cel ok. 3000 zł, a jako że jestem jeszcze tylko licealistą raczej nie mogę sobie pozwolić na koszta większe niż te dotyczące obiektywów o których wspomniałem. Fotografia jest moją pasją dla nie zadaje tych pytań, bo chce zarobić na lichych fotografiach, wrecz przeciwnie, zadaje je bo chcę się uczyć szklanego rozdziału fotografii a nie chciałbym się od razu do niego zrazić.
autograf
11-10-2008, 18:23
Ja bym za 3k kupił:
N18-70
[500-600zł]
N50/1.8 lub 85/1.8
[350-1000zł]
N70-300VR
[1000-1300zł]
Masz pokryty cały zakres.
Trochę źle mnie zrozumiałeś ale racja mój błąd. 3k chcę (mogę) przeznaczyć na całość nie licząc N50/1.8. A aparat będę sprowadzał z US stąd troszkę niższe kwoty ale tak jak mówię myślę że jak na razie będzie to zestaw body + n50/1.8 + jeszcze jeden, bliżej nieokreślony obiektyw do 1300zł.
autograf
11-10-2008, 18:26
18-200VR sobie kup. I do tego ta pięćdziesiątka.
;)
miało byc razem 3 tys,ten nikkor to chyba jakies 1800 zł
mam tez ten sam problem ale chyba sie zdecyduje na Tamrona SP AF 17-50mm f/2.8
No właśnie 18-200 + 50 wychodzi trochę ponad moje siły :(
autograf
11-10-2008, 18:55
Panowie rozejrzyjcie się za używkami.
Ja nigdy nie miałem nowego szkła ;)
Panowie, a jakie szkło polecilibyście do fotografii sportowej tzn. do relacji z meczy koszykówki (prowadzę portal o tej tematyce)?
Ja właśnie na chwile obecną skłaniam się do Tamrona 17-50 jak myślicie?
A może lepiej kupić jakiegoś hiperzooma np. Sigmę 18-200 która w tym przedziale w testach chyba najkorzystniej wypada?
Albo może taki zestaw: Sigma 28-70 2.8-4.0 & 70-300 ?
autograf
11-10-2008, 19:07
N70-300VR minimum. Albo poszukaj czegoś ze stałym światłem 2.8
A pytanie za 1000 punktów czy Nikon 70-300MM F/4.5-5.6G ED-IF AF-S VR NIKKOR + 50'tka + body to wystarczający zestaw dla amatora?
autograf
11-10-2008, 19:15
A nie lepiej coś szerszego a nie dłuższego?
To 70-300 ED nie jest złym szkłem. Ale do sportu - to tak sobie.
Przyjazny.Eu
11-10-2008, 19:16
Moja subiektywna ocena jest taka, ze nie warto kupowac Zooma i stalki w jednym momencie.
Pstrykniesz pare zdjec stalka i nie bedziesz chcial sciagac. Niestety sredniej klasy zoomy oferuja w porownaniu do
stalki kolosalna roznice.
Sprobuj cos wziazc z szerokiem katem 10-20mm Cokina jest taniutka a nadaje sie
do tego 50mm Nikona ale nie 1.4 nie warto doplacac.
Zacznij pstrykac i zbieraj na cos porzedniejszego np 17-55 Nikona VR
Pisze ci na prawde od serca, kupujac sredniej jakosci zoom i stalke, po prostu wg mnie to sie nie pokrywa
A ja wam bardzo serdecznie dziękuje za szczere rady ale miałem właśnie okazję trochę popstrykać 70-300 i jestem pod wielkim wrażeniem także to od tego szkiełka najprawdopodobniej zacznę swoją przygodę z lustrem ;)
autograf
11-10-2008, 19:26
Kol. Fopbos ale nie ma co się bulwersować. Kol. Przyjazny.Eu, nie powiedział nic niemądrego i na pewno jest w tym sporo racji.
Przesiadka po zoomie na stałkę - to jak hmm...
Zresztą sam spróbuj! ;)
Ja się wcale nie bulwertsuje;) Po prostu myślę że na chwilę obecną to będzie słuszny wybór, i całkiem szczerze dziękuje :)
autograf
11-10-2008, 19:43
Nie odepniesz stałki już nigdy hihi ;)
Podlacze sie z pytaniem, mam D80 z 18-200VR i 18-135 ktory ciagle lezy w torbie, chcialbym kupic jakas portretowa stalke i tu pewnie wybiore tego Nikkora 50 /f1.8 ale ciagle nie wiem co wybrac z obiektywow szerokokatnych, prosilbym o wskazowki odnosnie obiektywu ekono o dobrym stosunku jakosc/cena i propozycje na jaki obiektyw tego typu warto oszczedzac.
autograf
11-10-2008, 20:10
ale ciagle nie wiem co wybrac z obiektywow szerokokatnych, prosilbym o wskazowki odnosnie obiektywu ekono o dobrym stosunku jakosc/cena i propozycje na jaki obiektyw tego typu warto oszczedzac.
W ogóle to my trochę nieładnie se gadamy o słoikach w dziale nie do tego przeznaczonym.
Co do obiektywu szeeeerokiego to osobiście używam Sigmy 10-20/4-5,6
Ale więcej informacji znajdziesz tu:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=74365
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=74422
Przyjazny.Eu
11-10-2008, 20:26
[QUOTE=autograf;923914]Co do obiektywu szeeeerokiego to osobiście używam Sigmy 10-20/4-5,6
Ale więcej informacji znajdziesz tu:QUOTE]
bardzo polecam ten obiektyw jako wersje ekonomiczna.
Mój znajomy pstryka Tokina 11-16 2.8 wychwala bardzo neistety kosztuje sporo:-(
Bo powiem ci skusilbym sie
Panowie profesjonaliści ;) Zwracam się do was jako niewątpliwy amator, z dużą chęcią zakupu swojej pierwszej w życiu lustrzanki. Wybór padł na Nikona D80 i teraz zastanawiam się nad szkiełkami, konkretnie najpierw myślałem o 18-200 Sigmy ale po zapoznaniu się ze zdjęciami i ogólnymi opiniami stwierdziłem że nie będzie to zbyt dobry wybór. Teraz jestem na etapie właściwie 2 szkieł tj. Nikon 70-300MM F/4.5-5.6G ED-IF AF-S VR NIKKOR i Tamrona SP AF 17-50mm f/2.8 dodatkowo oprócz jednego z tych dwóch obiektywów chcę dokupić Nikkor AF 50 mm f/1.8D. Co sądzicie jaki obiektyw powinienem wybrać? Mam zamiar fotografować głównie osoby, faune i florę a także krajobrazy - wiem zabrzmiało jakbym chciał fotografować wszystko ale w końcu rzeczywiście tak jest. Co mi polecacie mam na ten cel ok. 3000 zł, a jako że jestem jeszcze tylko licealistą raczej nie mogę sobie pozwolić na koszta większe niż te dotyczące obiektywów o których wspomniałem. Fotografia jest moją pasją dla nie zadaje tych pytań, bo chce zarobić na lichych fotografiach, wrecz przeciwnie, zadaje je bo chcę się uczyć szklanego rozdziału fotografii a nie chciałbym się od razu do niego zrazić.
Kolego sprowadzając sprzęt z USA musisz się liczyć z brakiem gwarancji Nikon Polska (z tego co mi wiadomo).
Myślę, że ceny są dosyć zbliżone również w Polsce. Body nowe D80 kupisz za 1600zł, co oznacza że na szkła masz 1400zł, więc raczej poszaleć nie możesz... (chyba, że sprzęt z USA będzie kosztował duuuużo mniej).
Miałem ten sam dylemat. Kupiłem więc body za w/w kwotę. I.....tutaj w zupełności zgadzam się z "autografem", żeby kupować używane (w dobrym stanie szkiełka). Bo jednak w puszkę lepiej zainwestować nową, na gwarancji, a szkła....po kilku m-cach używania sam dowiesz się czego tak naprawdę potrzebujesz.
Ja dokupiłem Sigmę 18-200 za 500zł (praktycznie nieużywaną), jako szkło "wycieczkowe" i uniwersalne. Wiadomo, że ten obiektyw do "orgazmu" nie może doprowadzić (dosyć ciemny), ale cena i jego uniwersalność są na +.
Do tego dokupiłem również używanego N50/1.8D za 240zł (również w przyzwoitym stanie) - po prostu super szkiełko, które uważam każdy w zestawie mieć powinien (no chyba, że ma kupę kasy na swoje hobby...).
Reasumując:
D80 body (nowe, gwarancja Nikon Polska) - 1600zł
Sigma 18-200 (używana) - 500zł
Nikon 50/1.8D - 240zł
SUMA: 2340zł
i uważam, że na chwilę obecną zestaw w zupełności mnie zadowala. A Sigmę....oczywiście, że zmienię za jakiś czas. A Nikona 50/1.8....oczywiście, że kiedyś zmienię na /1.4 (ale pewnie zachowam z sentymentu, bo fajne szkiełko).
Jak widać z prostej matematyki kupując podobny zestaw masz jeszcze rezerwy gotówki (czytaj: możesz pokombinować z innymi szkłami), ale masz z czym zacząć i masz pewność z gwarancją Nikon Polska.
Ale są to tylko przemyślenia amatora (jakich pewnie tu sporo.....nie obrażając oczywiście zawodowców :) ), a sam możesz podjąć zupełnie inną decyzję.
Dobra rada na koniec: nie przeciągaj w nieskończoność decyzji o szkłach, nie czytaj tutaj zbyt wiele rzeczy technicznych, bo tylko zwariujesz a jeśli do końca nie masz o tym pojęcia...propozycję sprzętowych "wymiataczy" cię zabiją).
Po prostu ciesz się foceniem, a sprzęt to podobno tylko mała część ujęcia...to TY stanowisz o jej sile przekazy.
AMEN :)
autograf
11-10-2008, 20:34
Kolego [...]
AMEN :)
Się Kolega odwdzięczył - jak miło ;)
Się Kolega odwdzięczył - jak miło ;)
:)
Witam, właśnie zakończyłem czytanie wszystkich postów w tym temacie i mam kilka pytań.
Aktualnie posiadam Sony H1, ale obiektyw wąskokątny już mnie trochę męczy.
Jestem zdecydowany właśnie na D80, ale mam problem z obiektywem, w grę wchodzą dwa zestawy:
http://www.e-fotojoker.pl/product/16737
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d80-z-ob-sigma-18-200-mm-f-3-5-6-3/
Cenowo jestem dosyć mocno ograniczony, więc zakładamy, że mogę wydać do 2500 zł, a i tak będę musiał brać sprzęt na raty, więc używany obiektyw z racji braku większej gotówki odpada. Czytałem wcześniej, że ta Sigma 18-200 jest dosyć dobra, ja aparatu używam głównie do robienia zdjęć na imprezach i na meczach piłkarskich, stąd muszę mieć duży zajres ogniskowych. Zadażają się jeszcze fotki tak zwane rodzinne, czyli podczas jakiegos wypadu, wakacji itp.
Mam nadzieję, że udało mi się określić w miarę dokładnie moje wymagania co do obiektywów i liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam
autograf
12-10-2008, 18:51
A ja bym na Twoim miejscu zrobił jeszcze inaczej.
To że nie masz gotówki - nie znaczy, że musisz kupować nowy obiektyw. Kup nowy korpus np ten: http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d80-body-/
a za 1000-1300zł kup używany Nikkor 18-200 VR. Weź np pożyczkę w jakimś AIG czy cuś ;)
Ja bym się nie pakował w TĄ Sigmę. Ale to ja.
Kolega "autograf" doradza jak zwykle dobrze, ale.... na pewno ma rację co do N18-200VR i co do gorszej jakości szkła Sigmy - ale to chyba przerosło by twój budżet (wyszło by tak na oko 3k). Więc...poszukaj bo wiele sklepów internetowych prowadzi sprzedaż ratalną, a ceny body D80 zaczynają się od 1600zł (patrz na Skąpcu). No i pojawia się odwieczny dylemat szkła.... Zgadzam się co do zakupu szkła używanego. Natomiast nie zgadzam się, że Sigma 18-200 to totalny badziew dla amatora, zaczynającego swoją przygodę z lustrzanką. Pewnie, że fajnie byłoby od razu kupić dobre szkło, tylko kaska.
Ja sam kupiłem S18-200 i na początek jestem zadowolony.
Co do zestawów przez ciebie linkowanych:
1. z Sigmą 18-50 - nie polecam, ze względu na kitowość już kitowego obiektywu, a poza tym braknie ci rozpiętości, gdybyś chciał focić piłkę nożną (mam tylko nadzieję, że nie naszą polską :) )
2. z Sigmą 18-200 - polecam, ale w Fotojokerze nie kupisz już Kolego tej konfiguracji. Sam chciałem ją kupić, obdzwoniłem z 15 sklepów w okolicy i nic. A przez stronę nie przyjmie ci zamówienia, bo przy finalizacji wyskoczy ci brak dostępności w magazynie. No chyba, że uchował się taki zestaw gdzieś w twojej okolicy.
Tak jak pisałem posiadam taki zestaw + Nikon 50/1.8D i jako niewątpliwy amator na jakiś czas mam się na czym uczyć...
Poza tym zgadzam się z "autografem", kup body na raty w sklepie, a na szkło/szkła weź jakiś kredyt. Ja na samej Sigmie 18-200 zaoszczędziłem 300zł. Biorąc pod uwagę, że zapłacisz jakieś odsetki od rat.
Ale i tak zrobisz co chcesz.... Jak widzisz każdy tutaj ma inne zdanie. tzn. w sumie zgadzam się z "autografem", ale biorąc pod uwagę twój niższy budżet doradzam: patrz wyżej :)
Powodzenia.
autograf
12-10-2008, 19:57
Przy zakupie na raty TYM BARDZIEJ warto kupić OD RAZU lepszy zestaw. Skromnie podsumował autograf ;)
Decyzja jest Twoja!
Poczekam jeszcze trochę w takim razie, może body D80 jeszcze trochę stanieje, a co do szkła zobacze jeszcze czy Sigma czy Nikkor, może uda mi się przetestować oba obiektywy w praktyce. Ale dzięki za pomoc i to tak szybką, teraz przynajmniej wiem, żeby nie kupować Sigmy 18-50. Pozdrawiam
autograf
12-10-2008, 20:33
Żeby Ci tylko dobre kadry nie uciekły ;)
po testach wysnujesz tylko jeden wniosek - KUPUJE NIKKORA !!!!
Tak teraz przeglądam allegro i chyba przy sigmie zostane skoro mowisz ze wedlug Ciebie na poczatek to dobry obiektyw :)
PS. Szelass - (nie)stety fotografuje polska pilke nozna juz od 5 lat o ile się nie mylę, przeleciało się już od 5 do 2 ligi patrząc pod kątem nazw lig przed tegoroczną zmianą nazw ;)
Grzegorz Ląg
13-10-2008, 00:23
Witam
To jest mój pierwszy post na tym forum i być może nie będzie umieszczony w zbyt dobrym miejscu, ale...
Posiadam d80 ze standardowym obiektywem nikorr 18-55 3,5-5,6G VR ale nie jestem z niego zbytnio zadowolony (przede wszystkim kiepsko to wygląda przy 55mm, gdy chce zrobić portret, przysłona 5,6 to dla mnie trochę za słabe parametry). Chciałbym kupić 50tkę, ale nie wiem jakie są opcje. Czy tylko są AF 50mm f/1.8 D i 1.4D, czy są też jakieś inne modele? Znalazłem na stronie nikona jeszcze model : AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G. Nie znam się na tym specjalnie, ale jak rozumiem, chodzi o to, że ma on wbudowany silnik. Niestety nie znalazłem jego ceny, ale jak się domyślam będzie droższy niż bez silniczka. Tylko czy warto wydać kasę? zdaje się że puszka d80 powinna sobie poradzić z obiektywami bez silniczka? Zastanawiam się nad tańszym modelem 1.8D (żona mi na droższy na pewno nie pozwoli, już przy tym kręci nosem ;)) i mam dodatkowe pytanie, czy wiecie jak w Poznaniu mółgbym kupić to szkło używane? nie znam tutaj żadnych komisów, a przez net ze względu na ryzyko transportu wolałbym nie kupować. Możecie mi coś doradzić?
Przepraszam za milion pytań do, ale może ktoś mi na część z nich będzie w stanie odpowiedziec :) z góry dzięki.
autograf
13-10-2008, 00:28
Miałem 1.8 i byłem zadowolony. 50mm jest dobre, ale na DX trochę "ciasne" zwłaszcza w pomieszczeniach.
Do Twoich wątpliwości dołożę jeszcze jedną ;)
Masz dużo czasu? Jak tak to odsyłam do wątku Zbyszka: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=31592
Miłej lektury ;)
A ja jeszcze z jednym pytaniem: jest sens kupowania używanego body D80? A jeśli tak to na co szczególnie zwrócić uwagę?
autograf
13-10-2008, 00:38
Nie to że się reklamuję (mam właśnie takiego na sprzedaż) ale powtarzam to od ładnych paru miesięcy. Czyli od momentu jak go kupiłem.
Ano taki. Że jak TU przylazłem rok temu - powiedzmy tak jak TY - to se chciałem kupić nowego D40.
A wszyscy mi mówili bierz używane D50.
I kupiłem D40. A po miesiącu sprzedałem. I kupiłem D80.
P.S. Oszczędności przy zakupie używanego korpusu przeznaczysz na szkła.
To jest mój pierwszy post na tym forum i być może nie będzie umieszczony w zbyt dobrym miejscu, ale...
Posiadam d80 ze standardowym obiektywem nikorr 18-55 3,5-5,6G VR ale nie jestem z niego zbytnio zadowolony (przede wszystkim kiepsko to wygląda przy 55mm, gdy chce zrobić portret, przysłona 5,6 to dla mnie trochę za słabe parametry). Chciałbym kupić 50tkę, ale nie wiem jakie są opcje. Czy tylko są AF 50mm f/1.8 D i 1.4D, czy są też jakieś inne modele? Znalazłem na stronie nikona jeszcze model : AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G. Nie znam się na tym specjalnie, ale jak rozumiem, chodzi o to, że ma on wbudowany silnik. Niestety nie znalazłem jego ceny, ale jak się domyślam będzie droższy niż bez silniczka. Tylko czy warto wydać kasę? zdaje się że puszka d80 powinna sobie poradzić z obiektywami bez silniczka? Zastanawiam się nad tańszym modelem 1.8D (żona mi na droższy na pewno nie pozwoli, już przy tym kręci nosem ) i mam dodatkowe pytanie, czy wiecie jak w Poznaniu mółgbym kupić to szkło używane? nie znam tutaj żadnych komisów, a przez net ze względu na ryzyko transportu wolałbym nie kupować. Możecie mi coś doradzić?
Przepraszam za milion pytań do, ale może ktoś mi na część z nich będzie w stanie odpowiedziec z góry dzięki.
1. 50 mm to trochę za krótko do portretu, ale wiele osób chwali sobie
2. Jest jeszcze 50 mm Sigmy, z silnikiem
3. 50/1,4 AF-S to nowy obiektyw, nie ma go w sprzedaży, więc ceny też nie ma, a używek to już w ogóle.
do "Ster" - ja nie kupowałbym używanego body. Zainwestuj w nową puszkę!!!
do "Grzegorz Ląg" - jest kilka jasnych szkiełek. Polecam na początek Nikkora 50/1.8, sam takiego używam i na początek ok, a i cena w porzo. Używanego szkła poszukaj na Allegro, z tym transportem to nie przesadzaj. Ewentualnie poszukaj na allegro kogoś ze swojej okolicy i wybierz odbiór osobisty. Ja w/w Nikkora kupiłem za 240zł....
Grzegorz Ląg
13-10-2008, 09:47
Autograf - dzięki za linka, dałeś mi do myślenia. Przy czym z drugiej strony 35tka na DXie to jednak nie jest szczególnie szeroki kąt (myślę o plenerach, nie o fotach w budynku, stąd marzenia o jakieś 14tce, 20tce, poprawcie mnie jeśli jestem w błedzie). Ale jakby czaić się na bardzo szerokiego nikona (co jest moim marzeniem), to nie kupię już wózka dla bobasa którego oczekujemy i żona mnie zabije ;) Z drugiej strony wolę portrety w plenerze. Więc "ciasnota" o której piszesz, da się przeskoczyć, zwłaszcza, że z wykorzystaniem aktualnego kijowego kitu też kręcę do 55mm, a wtedy to już to co wspomniałem, czyli przysłona 5.6 i nie jestem zadowolony ze zdjęć :(
Chyba więc na początek kupię sobie 50tkę, zobaczymy co się z nią da zrobić, na pewno wiele, bo czytałem o niej wiele pozytywnych opinii i dlatego jestem na nią mocno zdecydowany.
Z drugiej strony za jakiś czas będę chciał kupić długi obiektyw, interesują mnie wyjścia do lasu na dzika czy jelenia. Dlatego będę potrzebował długą i najlepiej jak najbardziej jasną lufę (zwierzynka lubi sobie pospacerować pod wieczór, bądź wcześnie rano, stąd moja nadzieja na lepsze scjęcia (choć wiem że ze względu na GO mogę mieć problem z ostrzeniem). Czy jesteście mi w stanie coś doradzić. Od razu powiem, że nie wysupłam na pewno na obiektywm kilku tysięcy. Może na jakąś używkę, zobaczymy. Ale w jakim kierunku powinienem iść. Intuicyjnie wydaje mi sie, że nic poniżej 200mm nie wchodzi w rachubę, a tak naprawdę zabawa powinna zacząć się od 300. czy macie jakieś typy? co z alternatywą dla nikora? jakieś dobre obiektywy innych firm? często się spotykam z opinią, że poza nikorem to już nic nie jest zbyt dobre :(
Z góry dzięki za informacje
Pozdrawiam forumowiczów.
Witam ponownie, dziś wpadła mi w ręce ulotka Euro RTV AGD, w której jest Nikon D80 w zestawie z obiektywem Nikkor 18-55 mm AF-S DX ale nie ma w ulotce dopisanego VR, mimo że na zdjęciu oferty jest notka o posiadaniu redukcji drgań przez owy obiektyw. Cena to 1999 zł.
Pytanie: Pomijając rzeczy które chcę fotografować czy ten obiektyw jest dobry do nauki i rozpoczęcia zabawy z lustrzanką?
autograf
13-10-2008, 19:54
Ster, tak jest dobry. I nic więcej. Po prostu dobry. Używane chodzą po jakieś dwie stówki. Więc korpus wyjdzie Cię ok 1800zł.
P.S. Wciąż namawiam do zakupu samego korpusu (nowy lub używany) i do tego N18-70/3.5-4.5 - używane znajdziesz za ok 500-600zł.
W EURO-RTV w gazetce październikowej widziałem za 1999zł......ale Canona z kitowym szkłem. Natomiast nie widziałem w ich ofercie D80 z kitowym obiektywem. Ale może to jakaś oferta specjalna. Nie licz na VR w tym kitowym szkle.
...a może wreszcie posłuchasz kolegów i kupisz samo body (nowe) i do tego jakieś używane fajne szkiełko?????
Fakt, to jest oferta specjalna, bo po remoncie otwierają na nowo jeden ze swoich sklepów. Co do rad Kolegów, napewno biore je bardzo do serca, ale jakoś usilnie próbuję znależć jakiś zestaw, który najłątwiej wziąść na raty :) Zobaczę, może do końca tygodnia uda mi się dozbierać na body i wtedy jakiś obiektyw z używek zakupię. Ale jak znajdę jeszcze gdzieś jakąś ofertę z obiektywem, którego nie znam to zapewne zapytam Was po raz kolejny o zdanie :) Pozdrawiam
autograf
14-10-2008, 01:19
Ja jak bym miał zapłacić 1000zł za nowego N18-70 czy N18-135 (Sigm nie biorę pod uwagę, już o tym mówiłem) - to bym się rozejrzał za używanym 17-50 z dziurą 2.8.
Nowu ja ;) poszedłem trochę za Waszym głosem i teraz mam pytanie porównujące 3 obiektywy, a dokładnie chodzi o: AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm, AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR i AF 18 - 200 mm XR DiII LD Aspherical IF Macro, przy czym ten drugi chodziłby z D90 (o to co lepsze, D80 czy D90 się nie pytam, bo to w końcu nie ten temat). Przypominam, że zdjęcia jakie robię to zdjęcia z imprez, koncertów, mecze piłkarskie i od czasu do czasu jakieś portrety, wycieczki i spotkania rodzinne.
Jeśli chodzi o focenie meczy to coś poniżej 200mm może być niewystarczające. A jeśli chodzi o pozostałe rodzaje zdjęć to ja bym wziął chyba ten 105mm, o 135mm słyszałem wiele złego...
Problem polega na tym, że do piłki potrzebujesz zooma, a do pozostałych mógłbyś sobie kupić sobie coś jaśniejszego (może Tamron 17-50 /2.8).
Dlatego w twoim przypadku polecałbym jednak uniwersalne szkło i jeśli masz fundusze niech to będzie Nikkor 18-200.
A poza tym polecam testy obiektywów na:
http://optyczne.pl/Testy_aparat%C3%B3w_Testy_obiektyw%C3%B3w_Testy_lo rnetek_Inne_testy.html
Poczytaj, pooglądaj chociaż wiele tam mocno technicznego gadania...
grzej306
16-10-2008, 07:14
Mam 80 w parze z 18-200VR , 50/1,8 , ale i tak najczesciej uzywam SIGMY 24-70 2.8 EXDG-swiatne starsze szkło, tylko trzeba się go troche "nauczyć".
greenman
31-10-2008, 00:48
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich, pozwolę sobie trochę odświeżyć temat. Przyszedł czas pozbyć się fuji s6500 i przesiąść się na lustro. Jakiegoś doświadczenia już nabrałem więc nie jestem zielony w tym temacie, wiem że potrzebuję aparatu do sesji w plenerze, prawie co miesiąc mam "półprofesjonalne" studio, w domu chcę pobawić się ze stołem bezcieniowym poza tym chciałbym chyba porobić trochę streetphoto, czasami jakiś krajobraz. Po fuji wiem że więcej niż 150 nie jest mi potrzebne, czasami wyjątkowo się używa.
Aparat chcę kupić w RTV EURO AGD, na raty 0%, więc w grę wchodzi tylko ten sklep (chyba że ktoś poleci inny z takimi ratami).
Myślałem nad zestawem Nikon D-80 + Tamron AF 18-200 mm XR DiII LD Aspherical IF Macro, ale stwierdziłem że lepiej (tak jak ktoś tu już napisał) kompletować sprzęt powoli i z namysłem, więc nie chcę się pakować w zoom 3in1 :P
Przeczytałem temat na forum i myślę że na początek wystarczy mi Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR DiII LD Aspherical IF, potem może dokupię jakieś używane 85 bo 50 będzie w Tamronie, a z tego co widziałem to przynajmniej dla mnie nie ma jakichś różnic na korzyść stałego obiektywu, więc 85 będzie akurat, jeśli naprawdę będę miał czas na chodzenie gdzieś dalej to zainteresuję się szerokim kontem.
Myślicie że ten T17-50 do zastosować w studiu, plenerze i w takiej "codziennej" fotografii się sprawdzi?
Pozdrawiam
robertG7
31-10-2008, 01:02
zobacz w fotojokerze... 10rat 5% wartości, 20 rat 10% zakupu. Przy cenach FJ vs inne sklepy to jednak opłacalny zakup
greenman
31-10-2008, 01:06
Niestety w moim mieście nie mają stacjonarnego sklepu.
autograf
31-10-2008, 01:32
i teraz mam pytanie porównujące 3 obiektywy, a dokładnie chodzi o: AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm, AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR i AF 18 - 200 mm XR DiII LD Aspherical IF Macro
18-135 i 18-105 mają plastykowe bagnety. Odradzam. Odradzać będę.
Ja bym na Twoim miejscu kupił 18-70 oraz 70-300VR. Masz pełny zakres i solidne szkła.
18-200VR to również dobra alternatywa. Takie prawie dwa (wyżej wspomniane) w jednym!
edit-
greenman - zapytaj tutaj: www.imfoto.pl - nie znam lepszego sklepu, a raty mają chyba na 1%
greenman
31-10-2008, 13:48
Dzisiaj się głębiej zastanowiłem, przejdźmy do konkretów: na body + szkło mam 3000zł, interesują mnie raty, najlepiej 0% :)
Pomyślałem o tym T17-50 2.8 ale przecież robię dużo portretów, wystarczy mi zakres do 50?? Obiektyw powinien mi wystarczyć przynajmniej do przyszłych wakacji, bo dopiero wtedy będę miał pieniądze na jakieś zmiany.
Może lepiej jednak wziąć N18-70 jest też podobna sigma, co byście polecili jako pierwszy obiektyw? Może jednak zastanowić się nad tym T18-200, a w wakacje sprzedać go i kupić coś innego?
Na imfoto body jest droższe niż w rtv euro agd.
Polsar74
31-10-2008, 13:53
portret na 50mm - życzę sukcesów :-)
greenman
31-10-2008, 14:02
Chyba zostałem źle zrozumiany, przecież nie będę podchodził do modelki na odległość nosa i portretował, wiem że do portretu najlepsze jest około 100mm (w dużej klatce).
W takim razie może ta Sigma AF 17-70 mm f/2,8-4,5 DC HSM Macro będzie dobra do moich zastosowań? Co to jest HSM, jakiś napęd?? i czy do d80 brać z czy bez?
Chyba zostałem źle zrozumiany, przecież nie będę podchodził do modelki na odległość nosa i portretował, wiem że do portretu najlepsze jest około 100mm (w dużej klatce).
W takim razie może ta Sigma AF 17-70 mm f/2,8-4,5 DC HSM Macro będzie dobra do moich zastosowań? Co to jest HSM, jakiś napęd?? i czy do d80 brać z czy bez?
wydaję mi się, że za bardzo zacząłeś zgłębiać "problem"...z tego co napisałeś w pierwszym wpisie i w sumie sam sobie odpowiedziałeś byłem najbardziej zadowolony :)
jasne bierz jasne szkiełko. myślę, że decyzję Tamron /2.8 czy Sigma /2.8 pozostawię Tobie. bo jedna i druga firma ma tylu zwolenników, co przeciwników (chociaż wydaję mi się, że coraz więcej osób skłania się ku Sigmie).
ja też będę swoją wycieczkową Sigmę zmieniał na /2.8 Tamrona lub Sigmy.
powodzenia
greenman
01-11-2008, 08:16
To widzę że pozostaje mi chyba tylko iść do sklepu i pobawić się oboma, jeszcze popatrzę, poczytam i jakoś zdecyduje. Potrzebny jest HSM przy d80??
Co to jest HSM, jakiś napęd?? i czy do d80 brać z czy bez?
To widzę że pozostaje mi chyba tylko iść do sklepu i pobawić się oboma, jeszcze popatrzę, poczytam i jakoś zdecyduje. Potrzebny jest HSM przy d80??
HSM oznacza w obiektywach Sigmy to samo co AF-S w Nikkorach czyli silnik w obiektywie. Do D80 nie jest konieczny. Osiemdziesiątka posiada silnik napędu AF (popularnie nazywany śrubokrętem).
Stach2008
03-11-2008, 13:06
Co to jest HSM, jakiś napęd??
ech... google Twoim przyjacielem :)
polecam ten link (http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_obiektyw_czesc_II/id/174/page/2)
HSM oznacza w obiektywach Sigmy to samo co AF-S w Nikkorach czyli silnik w obiektywie.
a dokładniej to HSM w sigmie oznacza to samo co USM w canonie lub SWM w nikkorach czyli silnik ultradźwiękowy
Sigma 20/1.8 i Nikkor 50/1.8.... a później Nikkor 85/1.8 :)
To juz wolalbym poczekac i kupic Nikkor 50/1.4...wprawdzie drozszy ale pelnowartosciowy i nie z plastiku.
ck_dezerter
13-11-2008, 23:39
Witam!
Na początek jako nowy chciałbym powitać wszystkich na forum!
Poza tym chciałbym dodać swoje 3 grosze - jeśli chodzi o D80+ Nikkor 50/1.8, to taki zestaw był niedawno do kupienia w FOTOJOKERZE za 2099zł ( obiektyw wtedy wychodzi za ok 200zł). Wtedy zostaje Ci ok 900zł na drugie szkło i na ALLEGRO można znaleźć za tę kwotę używany zoom standardowy z światłem 2.8 (Sigma albo Tamron ) ewentualnie coś ciemniejszego, np Nikkor 17-70/3.5-4.5 (są po około 600zł) .
pozdrowienia!
Przyjazny.Eu
14-11-2008, 00:04
nowy Nikon D80 jest do kupienia za 1600zl praktycznie wszedzie wiec 2100 z 50mm to taka promocja jak zadna powiedzialbym ze drogo
Articool
14-11-2008, 00:41
nowy Nikon D80 jest do kupienia za 1600zl praktycznie wszedzie wiec 2100 z 50mm to taka promocja jak zadna powiedzialbym ze drogo
Trochę naciągane to 1600... Chyba że ktoś chce wpłacić pieniądze i się modlić, że w końcu dojedzie do niego to body ;] ale ja nie preferuje takich sklepów
1600 zł + 100-300 zł to realna cena body D80. Wystarczy popatrzeć:
http://www.ceneo.pl/386227
Nikon D80 body
Znaleziono w 54 sklepach w cenie od 1650,00 zł do 3463,00 zł
Swoja drogą, czy ktoś sie kiedys skusi na puszkę D80 za 2463 zł:mrgreen:
jesli chodzi o ceny to ja ostatnio dalem 450 funtow (nie cale 1900 zl) za d80 + 18-55 VR
Przyjazny.Eu
14-11-2008, 17:54
Trochę naciągane to 1600... Chyba że ktoś chce wpłacić pieniądze i się modlić, że w końcu dojedzie do niego to body ;] ale ja nie preferuje takich sklepów
to nie wiem gdzie tu widzisz naciagniecie... Wartosc nowego nieodpakowanego apartu to 1600zl w Polsce. No ale jak lubisz wybierac w drozszych sklepach to prosze bardzo wybór zawsze należy do ciebie:-)
Drogo to nie jest, co najwyzej normalnie. Promocja trwa od poczatku wrzesnia i wtedy cena wydawala sie bardzo atrakcyjna. Sam skorzystalem z tej oferty - transakcja na miejscu, pewna, przeprowadzona sprawnie i w milej atmosferze.
to nie wiem gdzie tu widzisz naciagniecie... Wartosc nowego nieodpakowanego apartu to 1600zl w Polsce. No ale jak lubisz wybierac w drozszych sklepach to prosze bardzo wybór zawsze należy do ciebie:-)
Widze tylko dwoch sprzedawcow oferujacych D80 za sume 1,6k, u calej reszty drozej. Rownie dobrze, mozna zripostowac: jesli dla zysku groszowych sum, wolisz ryzykowac zakup w sklepach watpliwej renomy to prosze bardzo (...) ;)
Articool
15-11-2008, 21:02
1600 zł + 100-300 zł to realna cena body D80. Wystarczy popatrzeć:
http://www.ceneo.pl/386227
Zgadza się. +100 - 300 zł Czyli realna cena D80 to niestety (stety) 1700zł. Osobiście wykluczam sklepy typu JapanFoto, gdzie faktycznie cena najniższa na rynku, tylko wystarczy poczytać komentarze na temat tego sklepu.... wole jednak dołożyć tą stówkę...
Wtrąciłem się, bo akurat jestem na etapie zakupu tego body, więc codziennie od paru tygodni sprawdzam cenę, ale mimo wszystko wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, czy kosztuje 1600 czy 1700. Jest tani i to można przyznać i z pewnością sobie go kupię, bo świetna puszka, tylko muszę dozbierać troszkę...
jesli dla zysku groszowych sum, wolisz ryzykowac zakup w sklepach watpliwej renomy to prosze bardzo (...)
Bardzo mądre stwierdzenie i ja się tym kieruję przy zakupie sprzętu
DarekD80
15-11-2008, 22:38
Stoję przed kupnem D80. Rozważam D80 KIT lub samo body i dokupienie szkła do tego korpusu.
Jaki niedrogi (300-450 zł) obiektyw polecicie ?
Będę pstrykał głównie (90%) samochody - z bliska, na otwartej przestrzeni, zdjęcia statyczne (90 %, czasem rajdy / OESy).
Co jest godnego polecenia, jakie szkło do D80 ?
Mariusz888
15-11-2008, 22:49
Jak za takie małe pieniądze to mogę Ci polecić 18-55VR - jak za tą kasę uważam że rewelacja :) Sam będę go sprzedawał bo zależy mi czymś jaśniejszym i pewnie będzie tamron ale to 3x cena tego nikkorka który defacto za te pieniądze chyba nie ma konkurencji ;)
DarekD80
15-11-2008, 22:59
Nikkor obiektyw AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR na Allegro jest za 450 zł, czyli jeszcze bym się zamknął w tej sumie.
Żadnej (ciut) tańszej alternatywy ?
Articool
15-11-2008, 23:00
Stoję przed kupnem D80. Rozważam D80 KIT lub samo body i dokupienie szkła do tego korpusu.
Jaki niedrogi (300-450 zł) obiektyw polecicie ?
Będę pstrykał głównie (90%) samochody - z bliska, na otwartej przestrzeni, zdjęcia statyczne (90 %, czasem rajdy / OESy).
Jeśli samochody, z bliska, na otwartej przestrzeni to według mnie stałka N50 1,8 w tej cenie się mieści i chyba się nada (jeśli się mylę to niech mądrzejsi mnie wyprowadzą z błędu). Natomiast rajdy/oesy to już inna para kaloszy... tutaj potrzebny zoomik z dobrym światłem i celnym AF ale to już nie ta półka cenowa
PS 300-400zł to jest cena kitowego obiektywu... Nie ma innych opcji. Pozostaje tylko zbierać i zbierać ;]
DarekD80
15-11-2008, 23:05
Dobra, to wiem na czym stoję. DZIEKI za odpowiedzi!
A jeszcze jedno pytanie:
Co lepsze NIKKOR czy SIGMA (oba 18-55) ?
Articool
15-11-2008, 23:13
Polecam chociażby optyczne.pl. Jest tam sporo testów. Miłego czytania ;]
Dobra, to wiem na czym stoję. DZIEKI za odpowiedzi!
A jeszcze jedno pytanie:
Co lepsze NIKKOR czy SIGMA (oba 18-55) ?
Jeden i drugi to kity, więc lepiej już raczej Nikkora...
chcę wymienić swoją Sigme 18-200 na:
1.nikkor 18-70
2.nikkor 18-135
3.nikkor 18-105 VR
niech ktoś podpowie, jeśli miał styczność z w/w szkłami.
wiem, że 18-70 cieszy się większym powodzeniem niż 135 (mocno plastikowy). ale co sądzicie o 18-105VR ?
i czy w ogóle kupować jedno z tych, czy może co innego. wiem już, że "wycieczkowość" 18-200 nie jest mi potrzebna.
potrzebuję szybkiego AF i b.dobrej ostrości.
p.s. nad Sigma 18-50/2.8 i Tamronem 17-50/2.8 też myślałem, ale chyba co nikkor to nikkor
Articool
29-11-2008, 14:03
Ja sobie najprawdopodobniej kupię N18-70 i Tobie też polecam z w/w
Zastanawiałem się również nad 18-105, ale jakoś nie mam przekonania do niego, choć to również dobre szkło jak na tą klasę
Ja sobie najprawdopodobniej kupię N18-70 i Tobie też polecam z w/w
Zastanawiałem się również nad 18-105, ale jakoś nie mam przekonania do niego, choć to również dobre szkło jak na tą klasę
no tak, tylko mam wątpliwości czy przypadkiem nie przyda mi się bardziej stałe światło, niż VR
czy przypadkiem nie wziąć T17-50 lub S18-50 /2.8
tylko znowu naczytałem się i jest tylu samo przeciwników co zwolenników obu szkiełek...
Articool
29-11-2008, 15:03
tylko znowu naczytałem się i jest tylu samo przeciwników co zwolenników obu szkiełek...
Dokładnie. Też brałem taką opcję pod uwagę, ale jednak stwierdziłem, że w aż tak złych warunkach nie będę focił, żeby cały czas trzeba było używać 2,8 no i fakt że trzeba dopasowywać obiektyw do swojej puszki. Nie znam się na tym i sam bym sobie nie poradził. Dodatkowo Tamron ma raczej wolny i dość hałaśliwy AF (według testów), mimo to jeśli już to bym się decydował na Tamrona, bo ostre szkiełko
sam już nie wiem.
mam stałkę 50/1.8 i jestem z niej bardzo zadowolony.
chyba jednak wezmę coś ze stałym światełkiem, niż nikkora
a może wypowie się ktoś kto używał tych słoików Nikkora....