PDA

Zobacz pełną wersję : problem 24-70 pierścień ogniskowania

magat
21-09-2008, 16:34
witam serdecznie,
właśnie jestem nowym posiadaczem obiektywu Nikkor 24-70 i mam problem z pierścieniem ogniskowania, kiedy zjeżdżam w dół zaczynając od ogniskowej 70, pierścień blokuje się na ogniskowej 28 mm, trzeba troszeczkę mocniej przekręcić aby zjechać na sam dół
objaw taki nie występuje w kierunku od 24 do 70
do tego słychać jeszcze delikatne głosy skrzypienia - tarcia, nie wiem jak to opisać
czy ktoś może spotkał się z takim objawem, nie wiem co mam zrobić

Robert1602
21-09-2008, 18:02
Witaj.

Miałem ten sam problem co Ty :)
Niestety mogę Ci poradzić tylko jedną rzecz, a dokładokłaniej to musisz go tylko częściej używać :)

Sprawdz w których miejscach robią się zakrysowania na tubusie, problem tkwi w uszczelce.
Popracuj troche nim, u mnie problem znikł po około 5 dniach.

Pozdrawiam

magat
21-09-2008, 19:46
czyli nie będzie miało znaczenia to że przez pierwsze 2 dni sporadycznego używania wszystko było z nim ok ?

Robert1602
24-09-2008, 08:41
Czyli początkowo wszystko było ok a po 2 dnich zaczął się zacinać? U mnie skrzypienie pojawiło się gdy pracowałem przy dużej wilotności powietrza i usłyszałem je dopiero po powrocie do domu. Póki co mój działa jak nalezy :)

Może coś złapałeś jakiś paproch albo inne dziadostwo, sprawdzałeś wysuwany tubus czy nigdzie nie ma oznak zarysowania? Jeżeli kupiony w Polsce i nie masz podbitej gwarancji to oddaj go do sklepu, jeżeli kupiony w USA to tylko serwis, mogą się trochę krzywić, ale naprawić muszą :)

Pozdrawiam