Zobacz pełną wersję : Moduł GPS
Witam przeczytałem wczoraj nowy numer gazety fotografia & aparaty cyfrowe (nr 10/2008 ). Jest tam opisany moduł GPS do Nikona D90. I moje pytanie jest takie czy jest takie coś do Nikona D80??
P.S. Wie ktoś moze, czy puszka D80 stanieje po wprowadzeniu D90?
Nie posiada tej opcji wspomniany D80 :)
Już staniała 1600 nowa, może jeszcze poleci :))
Co do GPS, są urządzenia, które co sekundę zapisują pozycję. Potem przy pomocy programu wpisujesz dane gps do zdjęć. Jak to możliwe? Program porównuje datę zrobienia zdjęcia z informacją zachowaną w urządzeniu. W efekcie uzyskujesz te same informacje co z modułu gps tj. długość, szerokość, wysokość i czas. Trzeba tylko pilnować by aparat miał dobrze ustawiony czas.
http://www.pentagram.pl/produkty/gps_nawigacja_satelitarna/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Dodatkowe plusy:
+ o wiele tańsze rozwiązanie,
+ nie trzeba montować na aparacie, wystarczy nosić przy sobie,
+ działa nie tylko z aparatem, ale innymi urządzeniami (komórka, pda, itp.).
+ działa z każdym aparatem.
Sam myślę nad kupnem takiego!!
a możecie powiedzieć mi jedno... po co coś takiego ??? jakie jeszcze informacje są potrzebne do zdjęcia... może mierzenie zawartości alkoholu we krwi fotografa ;P
a możecie powiedzieć mi jedno... po co coś takiego ??? jakie jeszcze informacje są potrzebne do zdjęcia... może mierzenie zawartości alkoholu we krwi fotografa ;P
Jeżeli Twoje życie wygląda w ten sposób droga z pola do domu i z domu na pole to ta funkcja faktycznie może Cię dziwić, możesz nawet zachlany chodzić alkomat też nie będzie potrzebny:)
Pozdrawiam bumboo
1. Wróciłeś do domu z dalekiej wyprawy po Saharze i spodobało Ci się jakieś super zdjęcie, ale chciałbyś kiedyś lepsze ujęcie zrobić. Za rok jesteś z powrotem na Saharze i skąd masz wiedzieć, gdzie tamto zdjęcie było zrobione? 100km od najbliższego drzewa? I tu gps może pomóc :)
Albo inaczej, zrobiłeś zdjęcie i okazuje się, że wystaje czubek nieznanej piramidy. Jak ją później znajdziesz ;)
2. Zdjęcia można umieścić na mapie świata :] (np. Google Earth)
3. Przy pomocy takiego urządzenia, możesz zapisać całą swoją podróż. Fajny dziennik z tego może być.
4. Do śledzenia żony. Uruchamiasz i podrzucasz żonie :D Potem tylko sprawdzasz gdzie była i ile ;)
5. w przyszlosci mozna ogladac zdjecia i podziwiać gdzie się kiedyś było i co zwiedziło [znajomym mozna pokazać na mapie a nie tłumaczyć pi razy drzwi, bo kto po 20 latach bedzie pamietał gdzie robił które zdjęcie ? ;) ] chociaż to można podpiąć do punktu 3. kolegi VeeDee ;)
Władca Pixeli
21-09-2008, 19:49
Co do GPS, są urządzenia, które co sekundę zapisują pozycję. Potem przy pomocy programu wpisujesz dane gps do zdjęć. Jak to możliwe? Program porównuje datę zrobienia zdjęcia z informacją zachowaną w urządzeniu. W efekcie uzyskujesz te same informacje co z modułu gps tj. długość, szerokość, wysokość i czas. Trzeba tylko pilnować by aparat miał dobrze ustawiony czas.
http://www.pentagram.pl/produkty/gps_nawigacja_satelitarna/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Dodatkowe plusy:
+ o wiele tańsze rozwiązanie,
+ nie trzeba montować na aparacie, wystarczy nosić przy sobie,
+ działa nie tylko z aparatem, ale innymi urządzeniami (komórka, pda, itp.).
+ działa z każdym aparatem.
Sam myślę nad kupnem takiego!!
+ GPS potrzebuje kilkadziesiąt sekund aby wyliczyć pozycję. Po włączeniu aparatu trzeba więc czekać. Przy niezależnym GPS nie trzeba czekać bo pracuje cały czas.
+ Czasem GPS gubi sygnał. Wtedy przy GPS w aparacie nie będzie danych. Przy niezależnym GPS będą dane kilka minut wcześniej czy później co nie będzie mieć wielkiego znaczenia jeżeli poruszamy się pieszo i zakłądając tolerancję i dokładnośc pomiaru GPS.
Już staniała 1600 nowa, może jeszcze poleci :))
a możesz mi powiedzieć gdzie nówkę dostanę za 1600zł? :)
a możesz mi powiedzieć gdzie nówkę dostanę za 1600zł? :)
Np. TUTAJ (http://www.allegro.pl/item435948041_nikon_d80_body_nowy_gw_12m_krakow_ku p_za_1600_zl.html)
Sprzedaje jeszcze jeden sklep na allegro za 1600 zł, lecz w tej chwili nie widzę, aukcja na pewno się pokaże :)
+ GPS potrzebuje kilkadziesiąt sekund aby wyliczyć pozycję. Po włączeniu aparatu trzeba więc czekać. Przy niezależnym GPS nie trzeba czekać bo pracuje cały czas.
+ Czasem GPS gubi sygnał. Wtedy przy GPS w aparacie nie będzie danych. Przy niezależnym GPS będą dane kilka minut wcześniej czy później co nie będzie mieć wielkiego znaczenia jeżeli poruszamy się pieszo i zakłądając tolerancję i dokładnośc pomiaru GPS.
Z tego co wyczytałem to jest normalny odbiornik GPS (dodatkowo zapisujący w pamięci punkty trasy/trasę), więc żaden z ww. problemów nie powinien występować. Może pracować cały czas a 40sek. potrzebuje na zimny start.
1.
4. Do śledzenia żony. Uruchamiasz i podrzucasz żonie :D Potem tylko sprawdzasz gdzie była i ile ;)
he he
Nie ma się z czego cieszyć. To broń obosieczna..