Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] nikonowskie poczatki
Henryk Janowski
21-09-2008, 09:33
pierwsze wyprawy w teren z nikonem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://http://img88.imageshack.us/my.php?image=bykip3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/1640/bykip3.jpg)
No, takich ujęć to zazdroszczę. Gdzie to wypatrzyłeś?
snaperius vulgaris
21-09-2008, 10:25
rogacizna super! trochę ta ciemna ściana lasu z tyłu mi nie pasi, ale :
mam świadomość , że inaczej mogło się nie dać
mam świadomość , że po sobocie z moją świadomością może coś być nie halo....
borregaard
21-09-2008, 11:01
Świetny bysio..:-D
Pzdr
Amdrzej
Byczek bardzo dprodny
czekam na wiecej fotek z nowego systemu
jestem bardzo ciekaw decyzji zmiany ?? :)
jurek1906
21-09-2008, 17:33
witamy na forum :), i czekamy na super zdjecia .
Witaj Henryku.Fota dobra jak większość Twoich.
Doi tej pory "zawsze" był Canon co się stało że zdecydowałes się na zmianę systemu?
Yoora nie kompromituj się, Heńka nie znasz ??????
Kto ma nie mieć takich ujęć jak nie on właśnie, toż to leśnik - fotograf pełną gębą, i to od wielu lat już. :D
dominikmiz
21-09-2008, 20:02
Super.Podziwiam
Kto ma nie mieć takich ujęć jak nie on właśnie, toż to leśnik - fotograf pełną gębą, i to od wielu lat już. :D
No cóż, wstyd przyznać, ale ... nie znałem do tej pory, do ego zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie znać wszystkich, których powinienem i chciałbym znać. Ale będę się starał :):):).
A zdjęcie dla mnie rewelacyjne.
No właśnie Heniu, co się stało, że system zmieniłeś. A może nie zmieniłeś, tylko czasem z nikonem się spotykasz w terenie, jak mi się z canonem:D czasem przytrafia...? Jak to jest?
Co do fotki - dla mnie jakby ciut za mało kontrastu.
Pozdrawiam
Henryk Janowski
22-09-2008, 06:41
Glownym powodem zmiany sprzetu byla....awaryjnosc canona , generalnie jedyne co mi sie nie psulo to stare aparaty typu canon d60 a pozostae z flagowym na swoje czasy mk II wszystkie ladowaly cyklicznie w serwisie ( w mk II migawka padla po ok 20 tys ) ,canona 40d wyjalem z pudelka nowego i byl zepsuty,potem jeszcze raz serwis i klamka zapadla.Glownym problemem bylo to ze ja jestem z zachodniopomorskiego i do serwisu w w Warszaie mam daleko,oddac tam sprzet to dla mnie min miesiac czekania ( o naprawach na rzytniej nie w spomne). Z kazdym modelem jaki canon wypuszcza wiecej w nim plastiku,wszystko jest bardzej tandetne niz w modelach poprzednich,co z tego ze matryca lepsza,af sprawniejszy jak sprzet lezy w serwisie...
Drugim decydujacym czynnikiem byla...swietna matryca fx w d3 i d700 ,w foceniu przyrody walka ze swiatlem i praca na wysokich iso to podstawa a ta matryca to czysta poezja w tym temacie ( jeszcze nie moge sie przyzwyczaic ze o zmieszchu dalej moge siedziec w lesie). DO tego dolozyla sie czysto przypadkowa dostepnosc w polsce 500/4 ( w okazyjnej cenie :)) i tak oto pozegnalem canona choc nie twierdze ze to zly system,jak kazdy ma sporo optycznych perelek a i pare puszek niezlych sie znajdze z tym ze jak to ktos kiedys powiedzial.....jakby nikon produkowal taka tandete jak canon to juz dawno by go nie byo,zaczynam w tym systemie i mam nadzeje ze to prawda
pozdrawiam
No to witaj w klubie i życzę jak najlepszej współpracy z systemem Nikona.
Pozdrawiam i czekamy na kolejne fotki :)
A wracając do awaryjności - mój leciwy D70 po 45tys klapnięć wylądował na biurku szefa warszawskiego serwisu (po znajomości z owym oficjelem ;) ) bo odmówił współpracy i okazało się że to jedynie mechanizm podnoszenia lustra a nie migawka (czego się obawiałem). To w porównaniu z opisywanymi przez Ciebie przypadkami w Canonie, to zwykły pryszcz :D
No proszę, zaskoczyła trochę mnie ta argumentacja, w świetle skarg na serwis Nikona, ale pewnie tak samo jest i w Canonie.
Czy mniej awaryjne są Nikony hmm no ciekawe, ty sporo jesteś w terenie, praca sprzętu pewnie do lekkich nie należy, ciekawe jak się sprawdzi ta firma w twoich rękach, mam nadzieję, że będziesz zadowolony.
A tak po za tym to użytkownicy Nikonów, ci oczywiście na forum, czyli właściwie forumowicze, to wspaniała grupa ludzi, może trzyma nas w kupie to, że jesteśmy dziećmi "Gorszego Boga" a może co innego, sam nie wiem.
Mam, czy może nawet MAMY nadzieję, że kiedyś spotkamy się na zlocie, warto jest, bo towarzystwo WYBORNE. :)
Powodzenia w łowach, albo "POŁAMANIA" z NIKONEM :D
Marta Baranowska
22-09-2008, 22:42
Tez chce miec takie wyprawy :| tak owocne znaczy
zdjecie rewelacja
Świetne! Naturalne, bez udziwnień, rewelacyjnie uchycone!
Henryk Janowski
23-09-2008, 06:48
tomaj o serwisie canona to juz pare niezlych leged powstalo,to gniazdo niekompetencji i olewania klientow,sam ze swojego przykladu podam krotka historyjke....dzwonie kiedys i pytam ile bedzie kosztowala wymiana bagnetu w 500/4 L IS a pani mi na to....canon nie ma takiego obiektywu,jak zaczalem sie upierac to poszperala w kompie i ooooo znalazla ::)))
Mam mala nadzeje zalapac sie do NPS (brak mi jeszcze 1 szkla ) moze wtedy znikna klopoty ze sprzetem.Mam kolege ktoremu nawalil D3 i jak okazalo sie ze naprawa troche potrwa...dostal na jej czs zastepczego-bylem w szoku.
pozdrawiam
a tak swoja droga to juz kiedys bylem w nikonie...d100 + 300/4 ED niestety w tamtych czasach dostac prof tele do nikona byl prawie niemozliwe a czlowiek chcial cos sie rozwinac i tak padlo na 400/2.8 ale canona :)
Tomek, nie mów to ten znany Prałat, od Św. Brygidy ? :mrgreen::twisted:
Zdjęcie kapitalne ...
Mi się niestety zdjecie nie otwiera, probuje w jednej przeglądarce, drugiej i nic:/
Mi się niestety zdjecie nie otwiera, probuje w jednej przeglądarce, drugiej i nic:/
Próbuj dalej, bo naprawdę warto.
ja też zdjęcia nie widze :(
Zniknęło. Ale fota przednia, a i nazwisko znane w kręgach fotoprzyrodników, oj znane.
Pawel Pawlak
23-09-2008, 23:24
Świetne zdjęcie !
bardzo ciekawe ujęcie.
Pozdrawiam
Jacek