Zobacz pełną wersję : Zamiennik MeiKe MK-D300 do Nikon D300
A ja sobie kupiłem na ebay'u coś takiego - lekko ponad tydzień tylko czekałem na przesyłkę, więc nie jest źle z tą globalizacją: http://tinyurl.com/3lzv8x
od tego właśnie Chińczyka LinkdeLight - szybko, sprawnie, bez problemu - ale z małym ale...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://odsiebie.com/pokaz/569646---d017.html)
Pierwsze wrażenie co do samego gripa - jak na razie bardzo pozytywne. W dodatku dostałem dwa akumulatorki o symbolu na nich EN-EL3e w prezencie i aż było mi miło - ale zgodnie ze starym przysłowiem, że jak coś jest za darmo, to zawsze można kupić to taniej - to niestety są to akumulatorki które są nowe i pasują gdzieś, być może do D200, ale nie do Nikona D300 - a w każdym razie mój pokazuje mimo ich naładowania stan nienaładowania - zaświeca się tylko jedna ikonka pustej baterii na wyświetlaczu i nic nie mogę zrobić. Mało - blokuje to pracę z oryginalnego akumulatora gdy tylko włożę "chińczyka" do gripa.
Czy ktoś ma może patent, jak zmusić je do pracy - bo są sprawne IMHO, ładowarka je naładowała w 2 godzinki, tylko jest jakiś myk, że aparat nie chce ich zaakceptować.
Z uwagi na to, że są to moje pierwsze chwile z D300 (hura!! i... pomocy!!! ;-)) - i jest to kosmos w porównaniu do wcześniej posiadanego sprzętu - powiem tylko tak: jakość plastiku gripa podobna do Nikonowskiego - nie ma dysonansu że coś jest od czegoś co nie pasuje i nie jest z kompletu. Nawet gumowa okleinka jest bardzo zbliżona do oryginalnej. Mocowanie błyskawiczne - kręci się dużą śrubą co ma przełożenie na śrubkę i się ładnie dokręca do body. Jackusie, jaki to ogromny jest teraz aparat ;-) Jakbym z kilofem chodził...
Na gripie tabliczka znamionowa MeiKe MK-D300 Multi Power Battery Pack MADE IN CHINA ;-) plastik raczej nie gorszy niż na Nikonie.
Zacząłem eksperymenty.
1. Oryginalny akumulator wyjęty z body - by było lżej nosić - i włożony do koszyka od gripa. Działa wszystko bez szemrania. Liczyłem, że jak dostałem te dwa chińskie w prezencie - to będę miał razem trzy na zmianę, tym bardziej, że wyjęcie koszyczka i wypięcie akumulatora z niego to sekunda - chyba nawet wygodniej niż wyjęcie z body.
2. Założyłem 8 szt. Sanyo Enloop 2000mHh do koszyczka na AA - bez włożonego do body akumulatora oryginalnego - aparat działa i robi zdjęcia...i to jakie. Szok... Z włożonym oryginalnym akumulatorem do body - też działa.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć - czy jest jakiś patent by uruchomić do działania te chińskie zamienniki?
Szukam tej informacji i nie znalazłem na forum prócz takiej dziwnej, by na krótko zrobić zwarcie plusa z minusem - ale dla mnie jako elektronika to już czary i zabobon.
Czy jest sposób, by pomimo ustawienia wyłącznika na off, nie wyświetlał non stop ilości zdjęć do zrobienia na wyświetlaczu z włożonej karty - dla mnie na razie to dziwne, że wyłączam sprzęt, a on żyje i pokazuje ile fot będzie mógł zrobić.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć - czy jest jakiś patent by uruchomić do działania te chińskie zamienniki?
Szukam tej informacji i nie znalazłem na forum prócz takiej dziwnej, by na krótko zrobić zwarcie plusa z minusem - ale dla mnie jako elektronika to już czary i zabobon.
Otóż sprawa wygląda tak. Pewnego dnia nabyłem w sklepie niedaleko domu zamiennik EN-EL3e. Naładowałem, wkładam do aparatu - cisza, nawet się nie włącza. Wracam do sklepu, przedstawiam sprawę, sprzedawca myśli, kombinuje, sprawdza akumulator, doładowuje. Wkładam przy nim do aparatu żeby jeszcze raz sprawdzić, a on wtedy: "Aaaaaaaa! Do D300..!". Zaskoczył mnie tym trochę, ale faktycznie okazało się że mają w ofercie EN-EL3e i... EN-EL3e który działa z D300. Dostałem nowy akumulator w wersji "do D300" i poszedłem. Zamiennik póki co trzyma dokładnie jak Nikonowski.
"Czy jest sposób, by pomimo ustawienia wyłącznika na off, nie wyświetlał non stop ilości zdjęć do zrobienia na wyświetlaczu z włożonej karty - dla mnie na razie to dziwne, że wyłączam sprzęt, a on żyje i pokazuje ile fot będzie mógł zrobić."
To się przyzwyczaj do tego , to body tak ma. Zresztą to chyba nie jest jakaś prądożerna opcja więc ja bym się tym nie przejmował, ja bynajmniej nie zauważylem żeby w ciągu powiedzmy całego tygodnia leżenia body na pólce od niedzieli wieczorem do sobotniego popołudnia spadł ze względu na to chociaż 1% stanu akumulatora.
Otóż sprawa wygląda tak. Pewnego dnia nabyłem w sklepie niedaleko domu zamiennik EN-EL3e. Naładowałem, wkładam do aparatu - cisza, nawet się nie włącza. Dostałem nowy akumulator w wersji "do D300" i poszedłem. Zamiennik póki co trzyma dokładnie jak Nikonowski.
Okazuje się, że nasz D300 ma dosyć poważną wadę oprogramowania która powoduje, że nie wszystko z napisem EN-EL3e mu pasuje i nie rozpoznaje starszej produkcji akumulatorów.
Tu znalazłem listę "przetestowanych" zamienników "new version";-):
http://sportsphotoguy.com/nikon-d300-battery-compatibility/
Swoją drogą... irytujące. Kraka szukam ;-)
Okazuje się, że nasz D300 ma dosyć poważną wadę oprogramowania która powoduje, że nie wszystko z napisem EN-EL3e mu pasuje i nie rozpoznaje starszej produkcji akumulatorów. ...
A może to nie D300 ma poważną wadę, tylko te zamienniki z napisem EN-EL3e są jedynie akumulatoropodobne.
A może to nie D300 ma poważną wadę, tylko te zamienniki z napisem EN-EL3e są jedynie akumulatoropodobne.
Gdyby to była prawda, to na forach ludzie by nie narzekali, że ich EN-EL3e pracujące bez problemu w ich Nikonach D200, wykazują zupełny brak energii w ich nowych D300 - więc jest to jakiś wredny myk w oprogramowaniu aparatu, które inaczej "rozmawia" teraz z baterią niż robił to z takim D200, albo "new version" akumulatora EN-EL3e ma inny układ mikrochip'a, który inaczej odpowiada na pobudzenie z body D300.
W każdym razie temat jest ciekawy - ten sam problem mają posiadacze Fuji S5 Pro którzy nie mogą stosować nikonowskich akumulatorków od D200 - tam dokładnie nikonowski akumulatorek zachowuje się tak samo jak moje dwa chińskie w moim D300.
Najbardziej irytuje to że jest to konstrukcja prymitywna, w środku są tylko dwa ogniwa litowo-jonowe i właśnie ten kawałek elektroniki z mikrochipem, co gada z body. Rozpracowanie tej elektroniki jest dla mnie tak samo ciekawe jak robienie zdjęć - więc jak uda mi się zdobyć orginalną padlinkę do pokrojenia na plasterki i zajrzenia co tam jest ukryte - to może być fajna zabawa. Jakby już ktoś tam zaglądał - to poproszę o zdjęcie w makro tej elektroniki.
Niektóre sklepy oferujące zamienniki starszej produkcji już zastrzegają sie, że ich enel-ki nie pracują z D300, np. tu: http://tinyurl.com/4mp5g9
potwierdzam kiedys od jednego usera kupowałem na forum... i również miał en-el3e zwykłe, ktorych d300 nie widział, i taki sam tylko z naklejka na pudełku 'for d300' na którym to zaskoczył bez żadnych problemów :)
Co to znaczy "zwykłe"? Oryginalne, produkowane przez Nikona, czy podrabiane?
puchbeary
21-09-2008, 14:41
Dlaczego od razu "podrabiane"? Jak naprawiasz samochód to kupując części kupujesz tylko produkowane przez Twojego producenta samochodu? Nie sądzę i nie nazywałbym akku innych firm podrabianymi. Tez spotkałem się z tym probleme że starsze En-El3e nie działają z d300 co nie przeszkadza im pracować z d80 czy d200. Nikon kombinuje na prawo i lewo żeby udusić konkurencję. Tak było kiedyś m.in z lampą Sigmy - z D70 działała jak sb800 - z d50 i "młodziej" już tylko manual albo przestrojenie pod nowe puszki. Ot i cała tajemnica.
No dobrze. Kiepsko podrabiane. :-D
puchbeary
21-09-2008, 15:42
Idąc twoim tokiem rozumowania pierwsza firma która wprowadziła na rynek baterie paluszki to producent a cała reszta to już tylko marni imitatorzy i podrabiacze. Ale ok - koniec OT.
Nie. Od niezależnego producenta takiego samego wyrobu należy wymagać, żeby jego produkty działały dokładnie tak samo, jak produkty oryginalne. A te nie działają tak samo, czyli należy je nazywać nie zamiennikami, tylko kiepskimi podróbkami. Problem polega na tym, że aby wszystko działało jak należy, trzeba wykupić od Nikona licencję i dostać wgląd do pełnej dokumentacji technicznej EN-EL3e. Ciekawe, czy producenci tych pordóbek tak zrobili, czy tylko "podsłuchali" jak konkretne body gada z akumulatorem i u siebie zrobi to podobnie. Podobnie, ale nie tak samo i dlatego te podróby nie zawsze działają jak należy.
Na temat panowie, na temat.
Grip wygląda ciekawie, w przeciwieństwie do Phottix'a i Delty.
Jeśli ktoś chce dokładniej obejrzeć tego gripa - wystarczy znaleźć aukcję tego sprzedawcy na ebay i zapisać całą stronę na dysku twardym - np. w katalogu grip. Następnie, należy odszukać w podkatalogu plik B8E.swf i otworzyć jako plik w przeglądarce. Uzyskamy dużo lepszą prezentację we flashu, bowiem na potrzeby e-baya jest ona zredukowana do wymiaru okna.
....Na gripie tabliczka znamionowa MeiKe MK-D300 Multi Power Battery Pack MADE IN CHINA ;-) plastik raczej nie gorszy niż na Nikonie....
Oryginalny grip Nikona nie jest z plastiku, tylko ze stopu magnezu, podobnie jak korpusy D300 i D700. Grip plastikowy od biedy sprawdza się w rękach, ale aparat z gripem zamontowany na statywie jest w zasadzie bezużyteczny - konstrukcja jest zdecydowania za mało sztywna.
Oryginalny grip Nikona nie jest z plastiku, tylko ze stopu magnezu, podobnie jak korpusy D300 i D700. Grip plastikowy od biedy sprawdza się w rękach, ale aparat z gripem zamontowany na statywie jest w zasadzie bezużyteczny - konstrukcja jest zdecydowania za mało sztywna.
A kto kupuje gripa z myślą zakładania go przede wszystkim na statywie? Zawsze sądziłem że grip ma poprawiać focenie z ręki. Ale widocznie naiwny jestem. Powiem szczerze dziwią mnie strasznie te argumenty. Ja rozumiem oryginał etc. Ciekawe dlaczego argumentu o gibotaniu się na statywie nie było w przypadku D200. Puszka gabarytowo zgdona z D300. A no nie było bo tam oryginał też był plastikowy i było ok, teraz jest be. Odpiąć gripa z trzysetki to 10 sekund roboty i można go umieścić na statywie, w dwusetce trza było jeszcze accu i klapkę montować. Zupełnie nie wiem w czym problem.
A kto kupuje gripa z myślą zakładania go przede wszystkim na statywie? Zawsze sądziłem że grip ma poprawiać focenie z ręki. Ale widocznie naiwny jestem...
Nigdzie nie napisałem, że kupiłem gripa z myślą zakładania go przede wszystkim na statywie. Napisałem natomiast, że na statywie jest w zasadzie bezużyteczny.
...Ciekawe dlaczego argumentu o gibotaniu się na statywie nie było w przypadku D200. Puszka gabarytowo zgdona z D300. A no nie było bo tam oryginał też był plastikowy i było ok, teraz jest be...
Mając D200, nie miałem gripa więc się tym tematem nie zajmuję.
...Odpiąć gripa z trzysetki to 10 sekund roboty i można go umieścić na statywie, w dwusetce trza było jeszcze accu i klapkę montować. Zupełnie nie wiem w czym problem.
Pewnie, że można odkręcać grip, przykręcać płytkę statywu, robić fotki, odkręcać płytkę statywu, przykręcać grip, robić fotki, odkręcać grip, przykręcać płytkę statywy, itd, itd. Nigdzie nie napisałem, że to jest problem. Jak ktoś lubi to przykręca i odkręca. :)
Nigdzie nie napisałem, że kupiłem gripa z myślą zakładania go przede wszystkim na statywie. Napisałem natomiast, że na statywie jest w zasadzie bezużyteczny.
Dla mnie każdy grip na statywie jest bezużyteczny, może być nawet tytanowy, zdobiony diamentami.
Pewnie, że można odkręcać grip, przykręcać płytkę statywu, robić fotki, odkręcać płytkę statywu, przykręcać grip, robić fotki, odkręcać grip, przykręcać płytkę statywy, itd, itd. Nigdzie nie napisałem, że to jest problem. Jak ktoś lubi to przykręca i odkręca. :)
Chce się mieć efekt, trzeba się poświęcić ;-). Idę na chałturę, biorę gripa, idę w teren biorę statyw ;-)
Tu się nie mogę zgodzić. W przypadku tej opisywanej i posiadanej konstrukcji mam w podłodze plastiku stalową płytę, do której zamocowany jest śrubunek do przykręcenia do statywu. Jak byś tym nie miąchał, to szansa na to, że nie będzie to stabilne nie istnieje - odlew z plastiku jest w środku ożebrowany dla podniesienia wytrzymałości, a w podłodze ma grubą metalową płytę. Tak więc o stabilność gripa z aparatem na statywie w tym przypadku się nie martwię.
Jedyna rzecz do której można się przyczepić w tej konstrukcji to taka, że te ogromne plastikowe kółko do przykręcania do body śruby, jest elementem dosyć luźnym w konstrukcji - a to dlatego, że przenosi nasze kręcenie na śrubę co wchodzi obrotem w body. Z uwagi na konstrukcję przekładni - my kręcimy powoli a ono zasuwa szybciej - czyli szybciej przykręcasz i odkręcasz gripa.
Osobiście wolałbym by tego luzu nie było - ale na razie nie jest to jakoś dla mnie stresujące. Co prawda - dla rozwagi należy wspomnieć, że byłoby przykro gdyby wewnętrzna przekładnia na śrubę odmówiła współpracy, bo ktoś by tak zakręcił kółkiem, że zerwałby śrubę. Wtedy niestety, tylko inwazyjnie można by się pozbyć gripa trochę go przy tym niszcząc. Ale ryzyko warte ceny - można kupić za jeden oryginał Nikona 5 sztuk Mik'a i je kroić co jakiś czas ;-))) gdy ktoś nie ma umiaru w palcach w zakręcaniu czy odkręcaniu. I wtedy dopiero można zacząć kląć na solidność konstrukcji...;-)
Patrząc na fotki, nie widzę specjalnych różnic między grip'em Phottix i Linkdelight (pewnie ta sama firma je produkuje), ale z drugiej strony nie chcę się spierać. Moim zdaniem konstrukcje plastikowe nie dają rady, ale to tylko moje zdanie.
Na marginesie dodam, że różnica w cenie jest nieco inna niż piszesz, jeżeli oba gripy kupimy na eBay'u, zamiennik kosztuje ok. 250 PLN, natomiast oryginał niecałe 700 PLN (w cenie jeden zamiennik EN-EL3e).
IMHO, zakładając że aparat z gripem jest solidnie połączony i nic się na boki nie kolebie to taki grip ma zasadniczą zaletę jakiej nie ma samo body na statywie: wymiana zasobników z energią to bajka w porównaniu z dobieraniem się do komory body w podłodze aparatu - "tu koszyk wyjeżdża, koszyk wjeżdza".
Od kliku dni badam moją nową i piękną D300 i do jakości plastiku w D300, do tego delikaceństwa drzwiczek a o gumowych zaślepkach że nie wspomnę - do tego jakoś jeszcze nie mogę za bardzo się przyzwyczaić i aparatu po prostu się boję, że mu coś połamię.
Normalnie, trzeba być delikatnym jak z kobietą.
W dodatku, jak się wyjmie z podłogi body gumową zaślepke do podłączenia z gripem, to potem gdyby gripa odkręcić, trzeba:
a/ ją znaleźć;
b/ włożyć solidnie, żyjąc w stresie, że może już wypaść i się zgubić. IMHO, to nie jest dające pewność rozwiązanie.
A jeżeli po odkręceniu gripa nie założy się tej gumki - to pewnie diabli biorą poczucie bezpieczeństwa przez uszczelnienie body, skoro najważniejsze styki od zasilania są sobie na wierzchu i każdy deszcz może je zamoczyć.
Gumki potrzebne, delikatność wielka - a jaki stopień skomplikowania ;-) Normalnie, jak z kobietą trzeba...
Jadę teraz na prawie dwa tygodnie galopem na plenery we Włoszech. Biorę oba moje aparaty tj. starego GX-1S i nową D300, i tu posiadanie gripa wzmacnia moje poczucie bezpieczeństwa energetycznego. Co prawda, D300 to kosmos ustawień i poznaję to wszystko powoli - na razie metodą inżyniera Macanowa. Jak wrócę - zdam relację czy grip się sprawdził, czy też przestałem go lubić ;-)
Moja uwaga odnosiła się do zamienników z plastiku, a nie do grip'a jako takiego. Oryginalny grip przykręcony do D300 lub D700 tworzy z nim zwartą i sztywną konstrukcję, prawie jak D3 :wink:
A kto kupuje gripa z myślą zakładania go przede wszystkim na statywie? Zawsze sądziłem że grip ma poprawiać focenie z ręki. Ale widocznie naiwny jestem. Powiem szczerze dziwią mnie strasznie te argumenty. Ja rozumiem oryginał etc. Ciekawe dlaczego argumentu o gibotaniu się na statywie nie było w przypadku D200. Puszka gabarytowo zgdona z D300. A no nie było bo tam oryginał też był plastikowy i było ok, teraz jest be. Odpiąć gripa z trzysetki to 10 sekund roboty i można go umieścić na statywie, w dwusetce trza było jeszcze accu i klapkę montować. Zupełnie nie wiem w czym problem.
Grip powinien być sztywny w każdym przypadku. Oczywiście nikt go nie kupuje specjalnie do pracy na statywie, ale przecież nie będzie go ciągle przed założeniem na statyw zdejmował. Bo czasem musiałby to robić kilkadziesiąt czy nawet kilkaset razy dziennie. Temat małej sztywności MB D 200 był u nas poruszany. Starałem się wówczas wykazać , że na taki stan rzeczy (poza samym materiałem użytym do budowy) ma wpływ wadliwie) zaprojektowana konstrukcja. Kadłub otwarty od tyłu nie może być sztywny! Na szczęście jego następca nie ma tej oczywistej wady.
No, ale wtedy sugerowano mi nawet, że nie mam solidnego statywu...
(...) ale przecież nie będzie go ciągle przed założeniem na statyw zdejmował. Bo czasem musiałby to robić kilkadziesiąt czy nawet kilkaset razy dziennie.
W takich wypadkach zamiennika bym pewnie nie polecał. Ale jako że mi się nie zdarza zakładać aparatu z gripem na statyw, ani również nie mam potrzeby zmian grip-statyw-grip-statyw, to z owej chińskiej podróby jestem bardzo zadowolony. Jest to kopia MB-D10, również wizualnie. Uchwyt jest podgumowany i grip jest lżejszy od orginału, co jest dla mnie zaletą. Założę się, że jest mniej wytrzymały od orginału, także to też należy wziąć pod uwagę, jeśli ktoś zdrowo katuje sprzęt. Dla mnie akurat jest to wygodny dodatek, nie integralna część systemu od której uzależnione jest fotografowanie, więc cena bezwzględnie przeważyła.
To kto w końcu kupił od tego chińczyka z aukcji do której link jest w pierwszym poście tematu? Pogubiłem sie już w tym wątku...:D
Nigdy nie kupowałem nic przez e-bay i zastanawiam sie jak sie za to zabrać żeby ni zostac bez kasy i z niczym- płacić trzeba przelewem czy można jakoś bezpiecznie kartą?
Ten zamiennik będzie prawdopodobnie znacznie sztywniejszy niż oryginalny MB D 200, który nie ma w zasadzie tylnej ścianki (poza pokrywą baterii), więc dlatego jest taki niestabilny w najbardziej niepożądanym kierunku (góra-dół).
Witam.
W dodatku, jak się wyjmie z podłogi body gumową zaślepke do podłączenia z gripem, to potem gdyby gripa odkręcić, trzeba:
a/ ją znaleźć;
b/ włożyć solidnie, żyjąc w stresie, że może już wypaść i się zgubić. IMHO, to nie jest dające pewność rozwiązanie.
W MB-D10 jest specjalne miejsce do przechowywanie tej gumki :)
Pozdrawiam
Jacek
Na allegro znalazłem zdaje sie kolejny typ zamiennika http://allegro.pl/item464306286_nikon_d300_d700_grip_mb_d10_na_2_bat _2_piloty.html
W MB-D10 jest specjalne miejsce do przechowywanie tej gumki :)
Tia, szkoda tylko ze nie ma miejsca do przechowywania tej plastikowej zaslepki gripowej
na styki.
Tia, szkoda tylko ze nie ma miejsca do przechowywania tej plastikowej zaslepki gripowej
na styki.
Też mnie to martwi :(
Pozdrawiam
Jacek
grudzinsky
22-10-2008, 18:23
Od kliku dni badam moją nową i piękną D300 i do jakości plastiku w D300, do tego delikaceństwa drzwiczek a o gumowych zaślepkach że nie wspomnę - do tego jakoś jeszcze nie mogę za bardzo się przyzwyczaić i aparatu po prostu się boję, że mu coś połamię.
Normalnie, trzeba być delikatnym jak z kobietą.
jak z kobieta to ja sie obchodzilem z D70...D300 jest jak czolg :D naprawde nie ma sie czego bac. uzywac i nie zastanawiac sie czy cos peknie...nie ma prawa ;) moj sprzet przeszedl chyba najtrudniejsze testy wytrzymalosci i dziala bez najmniejszego zajakniecia. zostal zatopiony w Morzu Polnocnym, walnalem nim gripem o skaly (dzieki, ze szklo mialo stalowy bagnet bo bym byl bez szkla) i jakies tam 3h w ulewnym deszczu.
Na allegro w ofercie Foto Tip pojawił się kolejny zamiennik MB-D10 sygnowany jako "Alpha Digital" bardzo podobny(o ile nie identyczny) jak tytułowy w temacie MeiKe w cenie praktycznie identycznej do ceny Delty..
Grip Alpha Digital MB-D10 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=466457748)
Zamówiłem, po niedzieli pewnie dostane i zobaczymy co to warte...
superkomornik
01-11-2008, 16:49
Spidi- też myślę, żeby zakupić tego gripa. Cena jak delty, a ma gumę. Jak dojdzie do Ciebie może coś napisz o jakości wykonania, itd.
no problem- jak tylko do mnie dotrze i troche bliżej sie nim zapoznam dam znać jak wrażenia ale uprzedzam że Delty nie miałem w rękach więc rudno mi będzie je porównać...
I jak ktoś ma.
Ja o mały włos nie nabyłem delty, teraz czekam na Alfę.
Może już ktoś skrobnie słówko.
Niestey ale póki co ciągle(przyanajmniej ja) czekam na przesyłke...:(
Tak na pierwszy rzut oka to wygląda podobnie jak mój... Pewnie nawet i ten sam Chińczyk je skręcał ;-).
W swoim czasie pewien gość importował z Chin kontenery z notebookami. Wybierał tam, przebierał co do konfiguracji i elektroniki - z wielu typów montowanych w jednej fabryce dla różnych światowych marek, a gdy już wybrał - otrzymał krótkie pytanie - jak mają być markowane. A że Paweł był - to były wszystkie marki... Pablo ;-) To i tak Alfa pewnie powstała...
Tak na pierwszy rzut oka to wygląda podobnie jak mój... Pewnie nawet i ten sam Chińczyk je skręcał ;-).
W swoim czasie pewien gość importował z Chin kontenery z notebookami. Wybierał tam, przebierał co do konfiguracji i elektroniki - z wielu typów montowanych w jednej fabryce dla różnych światowych marek, a gdy już wybrał - otrzymał krótkie pytanie - jak mają być markowane. A że Paweł był - to były wszystkie marki... Pablo ;-) To i tak Alfa pewnie powstała...
no własnie- a jak sie tobie ten grip spisuje bo już masz go zdaje sie od jakiegoś czasu...?
Do mnie jużprzyszedł. Zamawiałem we Wszystkich Świętych, a w moich rękach był już wczoraj.
Pierwsze wrażenia.
Wykonany całkiem solidnie, z mocnego plastiku. Jest sztywny i nie poddaje się odkształceniom (mocno go wymolestowałem - skręcałem, ściskałem, itd). Mojego zaufania nie wzbudziło za to gniazdo statywowe. w środku umocowane na 4 malutkie śrubeczki, choć niby udary na nie nie będą zbyt wielkie. Jednak gdybym nie widział tych śrubeczek to bym był spokojniejszy ;)
Jakość gumy nie taka jak oryginalna w korpusie, ale daje radę. Grip trzyma się pewnie, szczególnie z racji tego, że uchwyt jest bardzo głęboki, nawet za głęboki (ale taki musi być, co by się to co trzeba zmieściło do środka. Pokrętła działają nieco inaczej niż te z korpusu, mocniej czuć przeskok i słychać wyraźne kliknięcia. O ile na pokrętle przysłony mi się to podoba, to na tym pod kciukiem już nie :) Spust migawki również klika na stykach i nie chodzi tak płynnie, ale to nie przeszkadza. Wybierak przypomina mi joystick z atari. Chodzi gładko (i klika :) ), może nawet za gładko.
Grip po zamocowaniu trzyma się mocno kupy. Zmolestowałem go bez pardonu :) Pokrętło mocujące po dokręceniu na maxa ma jednak pewien luz, co może okazać się później troszkę irytujące.
Generalnie jak za tą cenę to wrażenia bardzo pozytywne.
Le Sir walnij sobie cieńką gumeczkę pomięzy body a grip. Nabierze wtedy sztywności. Zrobiłem tak z D50 i deltą.
A jak przycisk migawki?
... amojego ciągle nie ma- znowu zadzwoniłem do FotoTip dzisiaj(zamówiłęm go równo tydzień temu) i okazuje sie że ciągle nie wysłany... przepraszali że przeprowadzka itp ale zaczynam sie irytować troszke bo dzowniłem w poniedziałek i obiecywali że wyślą!:(
Ja czekam już 8 dni... po wysłaniu maila doczekałem sie odzewu od pani Magdaleny Sitko, że mają przeprowadzke i małe opuźnienia z terminami dostaw... to sie z deka zirytowałem i napisałem, że zgłosze na Allegro, bo na aukcji piszą "Wysyłamy natychmiast po zaksięgowaniu wpłaty przy przedpłacie lub tego samego dnia
(jeśli klient złoży zamówienie przed 13.00) - przy przesyłce za pobraniem."
TO JUŻ SIE ODPOWIEDZI NIE DOCZEKAŁEM... :(
Przykre to, ale prawdziwe.
Ja zamawiałem bezpośrednio ze sklepu internetowego. Przysłali błyskawicznie i do tego kilka złotych taniej niż na allegro.
Ja zamawiałem bezpośrednio ze sklepu internetowego. Przysłali błyskawicznie i do tego kilka złotych taniej niż na allegro.
A z jakiego?
A z jakiego?
domyślam się że z tego http://www.foto-tip.pl/sklep/default.php
Mieliście może styczność z gripem z tej firmy?
http://www.digimania.pl/Products/getInfo/products_id/3081
domyślam się że z tego http://www.foto-tip.pl/sklep/default.php
No z tego to i ja mam... i czeeeeekam!!!
no własnie- a jak sie tobie ten grip spisuje bo już masz go zdaje sie od jakiegoś czasu...?
Bez zastrzeżeń. Tylko takie refleksje - robię jedną kartę 16GB Transcend w nef'ach - i mam zapas energii jeszcze w oryginalnym akumulatorze po wypełnieniu całej karty. Po założeniu gripa całość robi się ogromna i dosyć ciężka - sam D300 jest wielki, a z gripem jest ogromny - ale dla mnie taka solidność to zaleta.
W koszyku do akumulatorków AA jest 8 sztuk Sanyo Enloop 2000mAh.
Zawsze wcześniej kończyłem sesję fotograficzną, niż miałem jakiś problem z brakiem energii.
I to jest piękne.:-)
Ja dzwoniłem do FOTO tip niestety przeprowadzka ich zapchała.
Ja dzis dzwoniłem i pani powiedziała ze wczoraj wysłąny i dzis bedzie. Cały dzien gapiłem sie przez okno w sklepie na upsa ale go nie wygapiłem...Mam nadzieje ze jutro bedzie u mnie. A co do ceny-upomnieliscie sie o 5% zniżki dla forumowiczów??:)
u mnie sie dzisiaj pojawili i wreszcie dostałem upragniony Grip lus jeszcze wężyk spustowy i inne drobiazgi... Jest GIT!:)
Drodzy koledzy!
Czy znacie może ten grip Hahnela?
Albo coś wiecie o tej firmie?
Drodzy koledzy!
Czy znacie może ten grip Hahnela?
Albo coś wiecie o tej firmie?
Najwyraźniej się go wstydzą. Czy tylko u mnie tak to wygląda ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.migro.home.pl/digimania_01/sklep/public/img/upload/pro_with_hand_400.jpg)
Ma moze ktoś nowy numer do fototipa?? Bo stary juz chyba nie akyualny bo cały dzien nie odbieraja...
Numer jest aktualny tylko nie odbierają bo pakują. Ja juz straciłem nadzieję, że na święto listopadowe dotrze, a tyle wolnego można by się pobawić.
Mi po może ze 100 próbach po południu udało się dodzwonić, miy pan odpowiedial ze nic nie moz zrobic.
Dostałem przed chwila maila z upsa ze paczka wysłana dzis i bedzie na poniedzialek. Chyba bedzie negatyw ale nie za opóznienie ale za kłamstwo.
To chociaz ktoś sie dodzwonił, bo mi to ciągle odkładali słuchawke. Jedyna nadzieja w tym, ze podobnie jak kolega, dostałe info z UPS że nadano paczka. Mam nadzieje, że w poniedziałek dowiozą...a nie w srode! :(
Oj, ja tez nad negatywem pomyśle - żadnego kontaku, ani mailowego, ani telefonicznego. Chociaż by na stronie sprzedaży produktu napisali, że mają opóźnienia, a nie dopiero po zakupie... Żenada.
pare razy foto tip skrewil przy przesylkach wiec to chyba stalo sie juz standardem....mowia ze wyslane a przesylka lezy
Musze tutaj serdecznie przeprosić wszystkich którzy mieli problemy z szybkim otrzymaniem towaru zakupionego w FOTO-TIPie, niestety przeprowadzka jaka mieliśmy na przełomie miesięcy okazała się dużo bardziej problematyczna i skutecznie zablokowała nasze zdolności do szybkiej wysyłki towarów w zeszłym tygodniu. Jeśli ktoś dostał informację o tym, że przesyłka zostanie wysłana tego samego dnia a w rzeczywistości wyszła dzień czy dwa później to nie było to spowodowane zła wolą ze strony naszych pracowników. Naprawdę dokładaliśmy wszelkich starań, żeby jak najszybciej zrealizować wasze zamówenia. Niestety były problemy z firmą kurierską w nowym miejscu oraz przede wszystkim, z uporządkowaniem magazynu po przeprowadzce. W tym tygodniu wszystko jednak wraca do normy i wszystkie zamówienia bedą realizowane od ręki. Niestety po raz kolejny okazało się, że nie da się wszystkiego przewidzieć przy tak dużej operacji jak nasza przeprowadzka. Na koniec chciałbym poinformować, że forumowicze którzy złożyli zamówienia i z powodu naszej przeprowadzki nie otrzymali ich w terminie mnogą liczyć na jakieś zadoścuczynienie z naszej strony bo oczywiście poczuwamy sie do odpowiedzialności. Wszystkie takie osoby mogą kontaktować się z nami mailowo. Przypominam też o naszym nowym adresie i numerze telefonu (znajduja się na stronie).
No proszę dawno nie widziałem czegoś takiego. Ja właśnie otrzmałem swojego gripa i juz nawet zły nie jestem bo fajny jest.
Do mnie też dotarł... fajne użądzonko. Bedzie jutro okazja wypróbować, a w środe pierwsze portrety z GRIPem i wyzwalaczami radiowymi - ciekawe co z tego będzie!
Ciekawe o jakim "zadośćuczynieniu" pisze Gamling...? :-/
Ja dalej nie mam mimo ze dzis powinien byc...ogólnie lypa
Fajny jest. Z SB 900 podniesioną do góry 35 centymetrów wysokości. pomomo to trzyma się dobrze.
Jak juz koledzy pouzywali pare dni, to jakie wrazenia?
Po kilku dniach mogę powiedzieć, że trochę boję się że się urwie. Ale topoście kolegi, któremu się urwało.:)
Ogólnie Aparat trzyma się o niebo lepiej. Lepiej też wisi bo lampa iobiektyw nie lecą do dołu, z podpętą sabinką zdecydowanie lepiej. Przyciski i pokrętła pracują bardzo dobrze. trochę jeszcze ręka leci przy kadrach pionowychdo starego ułożenia ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Jeśli nie licząc strachu że się mocowanie wyrwie to warto.
Ja jeszcze dodam ze na statywie sie giba ale jak sie to zrobi na siłe bo normalnie wszystko ok. Oparat sie wielki strasznie zrobił. Ja go kupiłem do pionowych kadrów nie dla 8 klatek wiec bateria siedzi w body a przestrzen w gripie bedzie odpowiednio wykorzystana. Nie powiem narazie o co kaman ale jak zrobie to wrzuce tutka:)
Ja jeszcze dodam ze na statywie sie giba ale jak sie to zrobi na siłe bo normalnie wszystko ok. Oparat sie wielki strasznie zrobił. Ja go kupiłem do pionowych kadrów nie dla 8 klatek wiec bateria siedzi w body a przestrzen w gripie bedzie odpowiednio wykorzystana. Nie powiem narazie o co kaman ale jak zrobie to wrzuce tutka:)
Schowek na papieroski i zapałki?:mrgreen:
Schowek na papieroski i zapałki?:mrgreen:
Sadzac po avatarze, to raczej skrety ;-)
U mnie również bez zastrzeżeń- komfort użytkowania, ergonomia czyli to dlacego chciaęłm zakupić grip moge określić jednym słowem: REWELACJA. U mnie nic sie nie dzieje, nie odpada, nie odkleja sie i nie urywa.;)
Panowie jak wrażenia po "dłuższym" uzytkowaniu, wszystko ok? Bo mam zamiar w tygodniu go brać.
Nic a nic się nie dzieje. Zobaczymy na mrozie, ale tego jeszcze nie ma.
Zamówiłem:D Zobaczymy co to będzie:]
czy ktoś uzywał PHOTTIX KOSMO NIKON D300 D700 MB-D10 EN-EL4a BL-3 http://www.allegro.pl/item487628440_phottix_kosmo_nikon_d300_d700_mb_d10 _en_el4a_bl_3.html z tym gripem . Pytałem w fototipie o deltę ale ona nie działa z tym gripem .
czy ktoś uzywał PHOTTIX KOSMO NIKON D300 D700 MB-D10 EN-EL4a BL-3 http://www.allegro.pl/item487628440_phottix_kosmo_nikon_d300_d700_mb_d10 _en_el4a_bl_3.html z tym gripem . Pytałem w fototipie o deltę ale ona nie działa z tym gripem .
Mam gripa i en-el4 od phottix'a. Cały szpej działa.
@szymony - powiedz mi ile trzyma ten en-el4 phottix'a - chodzi mi o to czy dłużej będzie na nim działał aparta czy na 2 en-el3 oryginałach. Ja używam 2xen-el3 oryginały z oryginalnym MB-D10 więc zastanawiam się czy jest sens korzystać z tego en-el4.
Sens jest jak się chce jeszcze 8klatek/s trzepać. Jeśli nie to ihmo nie kaluluje się. Mój en-el4 robi nieco więcej niż orginał en-el3e. Konkretnie ile to Ci nie powiem. Sporo klikam po menu, podglądzie itp. Na jednym zestawie baterii (obojętnie jakich) robię sporo mniej niż tu userom wychodzi średnia.
@szymony - co do tych 8 klatek to jak założę 8 baterii AA to też wyciągnie, tyle że to mi akurat nie jest potrzebne a co do długości pracy dlatego pytam bo zastanawiałem się nad oryginałem i myślałem że przy zamienniku wyjdzie to długi czas gdyż też czytałem posty osób które mówiły że czas używania jest bardzo długi ale to tylko pewnie przy oryginale a co za tym idzie za inne pieniądze - dzięki tak czy siak za odpowiedź.
qrcze szkoda myślaem że dłużej chodzi na tym akku. nie trzeba mi 8fps-ów wiec chyba lepszą alternatywą jest zakup orginału a w razie potrzeby 8 fps można 8 aa włożyć.
Grip dotarł. Wreszcie w miare przyzwoicie trzyma mi się aparat:)
Digital Story
16-12-2008, 23:31
Czyli mówicie że z tym gripem Alfa da się wyciągnąć 8kl/sek? Czy musze kupić orginalny grip?
I do mnie przyjechał dziś zamiennik z foto-tipa.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne- powiedziałbym nawet, że lepiej wykonany niż oryginalny mb-d80.
Idealnie trzyma się body, kółka nastaw chodzą podobnie jak w D300. Joystick chodzi miękko, za miękko jak dla mnie, ale takie same mam odczucia w stosunku do D300- przyzwyczaiłem się już po prostu do tego z D80.
hey a zauważyliście bo ja dopiero teraz że w gripie jest gdzie schować tą gumową zaślepkę od styków aparatów jest specjalne wyżłobienie koło styków na grpie gdzie moża tą gumę włożyć i sobie bedzie siedzieć bez obawy o zgubienie. Pozdrawiam jak narazie grip śmiga na akku AA
Jak się wam sprawuje ta ALPHA Digital MB-D10 pytam tych którzy mają ją już kilka miesiecy? Przymierzam się do zakupu w lutym i chciałbym poznać opinie użytkowników.
Alpha, którą posiadam wytrzymała prawie dwa miesiące.
Zdechła dziś podczas serii zdjęć (ciemno w wizjerze itd). Było dosyć zimno, ale to chyba słaby powód.
Mechanicznie była nawet do zaakceptowania. Trochę zbyt luźna blokada spustu (choć na innej, która oglądałem chodziła OK). Spust chodzi(ł) nieźle, kółka inaczej niż oryginał, ale do zaakceptowania. Dosyć sztywna na statywie.
Trochę osłabł mój entuzjazm do tej konstrukcji.
DirkDigger
08-01-2009, 17:27
Alfa dziś do mnie dotarła, wcześniej z d80 używałem gripa Nikona i potwierdzam opinię Kol emet_b że jakość alfy jest taka sama jak gripa mb-d80. Do mb-d10 nie porównuję bo to zupełnie inna półka cenowa. Według mnie spełnia swoje zadania użytkowe do których został stworzony. Generalnie to moim zdaniem najlepszy z alternatywnych gripów do d300/d700. Brać i się nie zastanawiać długo.
superkomornik
08-01-2009, 17:42
Zamówiłem i czekam :) Mam nadzieję, że tak jak koledzy będę miło zaskoczony :)
Właśnie kupiłem MB-D10 oryginalny i na razie jadę tylko na jednej baterii tej z puszki.
Kiedyś przy D80 miałem w gripie 2 Aku. Nikona i Hahnela i po kilku miesiącach Hahnel łdował się 100%, a Nikon 78%.
Tak że jak ktoś zamierza kupować oryginał to zdecydowanie polecam Hahnela, jest w podobnej cenie albo niewiele taniej od nikona ale jest pewny.
Przymierzałem się do PHOTTIX KOSMO EN-EL4a, ale jak na razie nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii co do jakości.
Chodzi mi o czas (długość focenia), a nie o szybkość.
Właśnie kupiłem MB-D10 oryginalny . Chciałem raczej przeczytać opinie użytkowników ALPHY :)
Ludzie żyją Wam jeszcze te ALPHY????? :) Za dwa tygodnie będę przejeżdżał przez Kraków i chce wstąpić do fototipa. Dajcie znać jak się sprawuje! Czy mam sobie odpuścić i zbierać na oryginał??
Jak rozumiem, to do Opla/Volvo/Fiata lejesz tylko oleje Opla/Volvo/Fiata, tak samo robisz z akumulatorem w aucie, filtrem paliwa i całą resztą? Tylko oryginalne produkowane przez Opla/Volvo/Fiata? :D
PS nazwy firm przypadkowe
Kupiłem ten grip Alpha Digital oraz 8 eneloopków i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczony. Na 8 eneloopach jest 8 klatek, wykonanie gripa zaskakująco dobre, wszystko spasowane, nie mam wrażenia, że aparat odpadnie od gripa (od strony mocowania do statywu metalowa blacha po całej długości gripa w komorze baterii, od strony mocowania do aparatu również metalowa blacha). Komunikacja z body prawidłowa w zakresie guzików i pokręteł. Podejrzewam, że przy intensywnym użytkowaniu nie wytrzyma tyle co oryginał, pewnie się rozlezie, ale i tak warto, polecam.
mi ta alfa nie śmiga 'na pusto'. kiedy w środku jest 8 enloopów lub en-el4a wszystko git, ale kiedy się wyczerpie zasilanie z gripa - pada cały aparat. dopiero jak odkręcę gripa widzi akku z body. coś jest zepsute nie? bo raczej nie wyobrażam sobie żeby tak miało być w standardzie :D
u mnie jest tak że alfa śmiga na pusto o ile ją na pusto podłącze, o ile podłącze ją z aku, potem to aku wyjmę to nie widzi aku w body. Odkręcenie i przykręcenie z powrotem pustego gripa pomaga. Może one tak maja po prostu. Nie jest to jakoś specjalnie upierdliwe bo jak ładuje baterie z gripa to i tak przekładam ją do body. Choć przyznam szczerze że wolałem rozwiązanie z MB-D80...
Witam ja dotychczas jechałem na enelopach ale raz na jakiś czas aparat w trakcie focenia przechodził na akku w aparacie pomagało wyjecie i włożenie koszyka z bateriami i wracał do gripa. Teraz zamówiłem Phottixa Cosmo naładowałem ustrojstwo i narazie działa. zobaczymy co będzie jutro. Bede robił ślub i zobacze ile ten akku może i czy się nie będzie przełaczał. Aha jedno ale co do spasowanie Phottixa cosmo i Alphy. Akku wchodzi dośc ciasno co w sumie jest dobre bo sie nie będzie kolebotał w gripie ale tylna zatyczka bl3 jest nie do końca spasowana w jednym miejscu jak wróce z roboty to zapodam fotę. A po jutrzejszej imprezie dam znać co i jak z tym phottixem.
Nie jest źle jestem na weselu 1550 fotek na liczniku i akumulator pokazuje 53 procent naładowania
No i po imprezie 1848 fotek i 48% akumulatora. Można więc powiedzieć że podróba nie jest taka zła. Po pierwszym ładowaniu dała radę. Poderzewam że do 2500 powinna dojśc spokojnie. Jestem jak najbardziej ustatysfakcjonowany. Grip Aplhy jak narazie sprawuje się też bardzo dobrze. :)
winterfresh74
12-02-2009, 16:12
Czyli jak to jest z tymi zamiennikami, nie można ustawić w aparacie że pracuje na bateriach w gripie a potem automatycznie przełącza się na baterię w body. Rozumiem że tu jest problem - trzeba girpa odkręcić wyjąć baterię i przykręcić. Czy może są takie wersje które działają prawidłowo.
Czy są jeszcze jakieś różnice (kłopoty) pomiędzy oryginalnym a zamiennikami? Jak teraz wam się sprawują zamienniki ?
Pytam bo zastanawiam się czy warto wyłożyć 1000 za oryginał czy może jednak dać szansę zamiennikowi. Jestem fotoamatorem nie zawodowcem więc grip nie będzie wykorzystywany codziennie - ale co tydzień to pewnie tak. Dodam jeszcze że zależy mi na wykorzystaniu 8kl/s. przy użyciu 8 akumulatorków.
Z góry dzięki za info.
Czyli jak to jest z tymi zamiennikami, nie można ustawić w aparacie że pracuje na bateriach w gripie a potem automatycznie przełącza się na baterię w body. Rozumiem że tu jest problem - trzeba girpa odkręcić wyjąć baterię i przykręcić.
U mnie nie ma tego problemu.
winterfresh74
12-02-2009, 16:49
U mnie nie ma tego problemu.
Alpha czy Delta ?
Odkopie.
Jakie macie uwagi po roku?
Mi uwalliła sie plastikowa część w którą wkladam aku.
Ale olewam to i kupuje kolejny.
Dla mnie każdy grip na statywie jest bezużyteczny, może być nawet tytanowy, zdobiony diamentami.
A jak chcesz wyciągnąć te 8kl/s to musisz mieć gripa ;) (chodzi o te "prawdziwe" 8kl/s, a nie o crackowane).
Np. robisz bracketing "szybkiego" nieba... W sumie to jest milion powodów, żeby mieć gripa na statywie.
Ja np. w ogóle nie odpinam gripa, bo po co... Grip jest po to, żeby siedział w korpusie, a nie w pudełku. Bo co, bo ciężki? Jak ktoś nie ma siły dźwigać sprzętu to niech kupi sobie kompakt Kodaka, albo zajmie się szydełkowaniem. Nikt nie mówił, że fotografia to lekka robota ;)
Odkopie.
u mnie też połamał się zatrzask trzymający aku w gripie, ale działa dalej- akumulator trzyma się na słowo honoru:)
no i guziol af nie działa, ale nie narzekam, bo swoją robotę grip wykonuje :)
Mój działa nadal - może dlatego, że ostatnie focenia nie przekraczały magicznej pojemności karty 4GB:mrgreen:
A jak chcesz wyciągnąć te 8kl/s to musisz mieć gripa ;) (chodzi o te "prawdziwe" 8kl/s, a nie o crackowane).
Np. robisz bracketing "szybkiego" nieba... W sumie to jest milion powodów, żeby mieć gripa na statywie.
Ja np. w ogóle nie odpinam gripa, bo po co... Grip jest po to, żeby siedział w korpusie, a nie w pudełku. Bo co, bo ciężki? Jak ktoś nie ma siły dźwigać sprzętu to niech kupi sobie kompakt Kodaka, albo zajmie się szydełkowaniem. Nikt nie mówił, że fotografia to lekka robota ;)
By mieć 8kl/s nie wystarczy grip z odpowiednim accu. Musisz mieć jeszcze dosyć krótki czas ekspozycji. Na tyle krótki, że spokojnie oblecisz to bez statywu. No może z jakąś długą ogniskową trzeba skorzystać z trójnoga, ale długie rury mają soje mocowania statywowe, więc i tu argument sztywnego gripa (drogiego) do mnie nie przemawia.
PS. gripa ściągam od wielkiego dzwonu.
Odkopie.
Działa tak jak pierwszego dnia. Nic się nie urwało, nie połamało. Wytarty, wyświechtany (spod czarnego wyłazi szare), w innych miejscach porysany. Po AF na przycisku już śladu nawet nie ma, ale cały w pełni sprawny.
Jendrek.gd
27-11-2009, 11:18
Widziałem że na rynku pokazały się zamienniki gripów do D300 z pilotem podczerwieni do wyzwalania migawki. Moze ktos posiada takiego gripa. Mam pytanie jak działa ten pilot, co nalezy ustawic w body, czy ustawia ostrośc? Czy przycisk pilota jest dwupoziomowy jak migawka w body?
siwyyy77
08-12-2009, 17:06
Po sznurku z pierwszego posta trafiłem na aukcje;
http://cgi.ebay.pl/NEW-Pro-Battery-Hand-Grip-for-Nikon-D300-Camera-B8H_W0QQitemZ370299928060QQcmdZViewItemQQptZUK_Pho tography_DigitalCamAccess_RL?hash=item5637987dfc
Cena kusząca, czy po zastosowaniu 8 baterii AA (enellop) szybkość serii wzrośnie do 8kl/s ?
I jak ew ma się praca na 8 bateriach a tej mocniejszej dedykowanej.
Paweł Kania
08-12-2009, 17:10
Cena kusząca, czy po zastosowaniu 8 baterii AA (enellop) szybkość serii wzrośnie do 8kl/s ?
U mnie po wrzuceniu 8 Eneloopów robiło 8fps w Alpha.
siwyyy77
08-12-2009, 17:19
U mnie po wrzuceniu 8 Eneloopów robiło 8fps w Alpha.
To chyba zamówie... co prawda nie przepadam, za zasilaniem AA ale cena tego mocniejszego aku ( i to zamiennika) odstrasza, i jak czytam w przypadku alphy są problemy:neutral:
To chyba zamówie... co prawda nie przepadam, za zasilaniem AA ale cena tego mocniejszego aku ( i to zamiennika) odstrasza, i jak czytam w przypadku alphy są problemy:neutral:
Porządna ładowarka (ja mam BC-700)i białe Sanyo Enloop AA = zero problemów.
A ja natrafiłem na ten grip http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230410710818&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Czy ktoś kupował ten model? Czy są jakieś różnice między tymi "chińczykami"?
Zależy mi na IR, no i ta cena...
grzesiok
07-01-2010, 12:23
http://www.allegro.pl/item875808411_battery_pack_grip_phottix_nikon_d300 _d700_mb_d10.html
a czy mi ktoś jest w stanie powiedzieć co to za machina ten phottix bo generalnie jest droższy od alfy ale wygląda praktycznie identycznie jeśli ktos użytkował będę wdzięczny za info
mam pytanie, bo po przeglądnięciu na szybko nie znalazłem - czy do gripa Alpha, by mieć 8kl/s trzeba 8 AA, czy drugi en-el3e wystarczy ( razem będą dwa )?
Musisz mieć 8x AA.
Zresztą do gripa 2 En-El3e nie wejdą :)
do gripa jeden a do body drugi :)
ok. dzieki teraz wiem - jakie dalsze zakupy poczynić
pozdrawiam