Zobacz pełną wersję : Lightroom - trudne pytanie ;)
spiritwood
19-09-2008, 19:41
Pytanie skierowane raczej do komputerowców niż fotopstryków.
Problem jest następujący: Pracuję na dwóch komputerach: stacjonarnym i laptopie. Laptop słuźy mi głównie na wyjazdach (w uproszczeniu przyjmijmy, że jako databank i archiwum), natomiast stacjonarny jest bazą, na której kataloguję, obrabiam, itp itd. Ostatnio zabrałem się za tagowanie zdjęć: bądź to słowami kluczowymi bądź to kolorami. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Lightroom nie wpisuje taga w NEFa / JPGa tylko gdzieś (gdzie? nie wiem). Na obu komputerach mam właściwie identyczną strukturę drzewa katalogów. I teraz: jeżeli przypiszę wszystkie tagi zdjęciom na stacjonarnym (a będzie to katorżnicza robota przez conajmniej miesiąc) to co zrobić, aby od nowa nie wpisywać tego samego na laptopie? Nie da się wyeksportować otagowanych zdjęć - nie działa. Eksportują się bez tagów.
Cytując klasyka: "A może dla mnie masz jakąś radę, wuju?" ;)
marszull
19-09-2008, 20:54
dziwna sprawa az sprawdzilem
i zaimportowalem kilka zdjec ktore mam na dysku i sa opisane keywords tagami
po zaimportowaniu widzial kazde zdjecie z tymi wlasnie tagami ktore przy nim sa
zdjecia JPG jesli to ma jakies znaczenie
spiritwood
19-09-2008, 20:58
A importowałeś na innym komputerze? Może tu jest pies pogrzebany...
tymancjo
19-09-2008, 22:25
hey,
LR trzyma to sobie z tego co kojarze w pliku bazy danych gdzieś tam, ale można dla danych zdjec wykonać operacje zapisu metadanych do plików. Wtedy tworza sie pliki bodajze xmp w katalogu tam gdzie rawy i jak zaimportujemy taki katalog na innej maszynie to mamy wszystko łącznie z ustawieniami wywołania.
pozdrawiam,
Za tymancjo
Albo w Edit -> Catalog settings -> zakładka Metadata i "Automatically write changes into XMP" (nikt nie zaleca, bo LR wolno działa)
Albo na zdjęciu (grupie zdjęć w module Library) prawy klawisz -> Metadata -> Save to file...
Dopóki tego nie zrobisz, zmiany są zapisane wyłącznie w bazie LR.
Matt Kloskowski mówi, że to właśnie po to, żeby otwierać zdjęcia inną aplikacją...
marszull
20-09-2008, 00:51
save to file moze sie zgadzac
bo ja zdjec nie importowalem na drugim kompie
ale te co importowalem to opisuje
w innym sofcie (fotostation)
Po prawym klawiszem jest też opcja (zresztą w tym samym miejscu) "metadata --> read metadata from file"...
spiritwood
20-09-2008, 10:23
Ja nie mam prawego klawisza ;)
OK. poszukam u siebie. Gdzieś to musi być. Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi.
No dobra, w menu kontekstowym. Mówię o LR a nie innym sofcie....
Ja też mam pytanie, jak wyłączyć wyświetlanie nazwy zdjęcia w lewym górnym rogu? Włączyłem to przypadkiem jakimś skrótem klawiszowym i nie wiem jak się tego pozbyć...
Klawisz "I" Bodajże.
Dzięki, działa ;-)
spiritwood rozwiązanie twojego problemu jest dość proste
Jak wiesz możesz z Lightroom eksportować nie tylko same zdjęcia, ale całe kolekcje zdjęć
Zaznaczasz interesujące ciebie zdjęcia poprzez odpowiedni filtr podświetlasz wszystkie zdjęcia (Ctrl+A) a następnie z menu
File -> Export as Catalog (np na dysk przenośny) eksportujesz wszystkie zdjęcia
To polecenie pozwoli ci na wyeksportowanie zdjęć z wszystkimi presetami, będą działać ci wszystkie filtry keywordy itp
po wyeksportowaniu zdjęć na drugim komputerze wybierasz polecenie File -> Open Catalog, jeśli chcesz otworzyć przygotowany w ten sposób zbiór lub Import w przypadku, gdy chcesz przenieść zbiór i dołączyć do już istniejącego zbioru.
Jest jeszcze jedna możliwość, wyeksportowania katalogu zdjęć do katalogu sieciowego, który jest dostępny dla obu komputerów, (najlepiej podmapowanego pod tą samą literą, dla ułatwienia pracy) . Po takiej operacji zaznaczasz tylko Open Catalog wybierasz jego nazwę i zaczynasz pracę :)
Plusy są takie, że możesz pracować na jednym lub drugim komputerze na tym samym zbiorze zdjęć bez potrzeby eksportowania zdjęć za każdym razem.
Minus jest taki, że zdjęcia będą się ładować po sieci a więc spowoduje to spowolnienie pracy.
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się jednocześnie przywitać z koleżankami i kolegami :)
spiritwood
23-09-2008, 08:45
Jaśnia,
witaj na forum i dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem - działa ;)
Jednocześnie tak mi przyszło na myśl - dobrze by było, gdyby akurat w przypadku tagów działało zwykłe potwierdzenie enterem bez potrzeby eksportu całego pliku zdjęciowego. Byłoby to dużo prostsze i szybsze... No ale jak się nie ma co się lubi to trzeba robić tak, jak trzeba ;)
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za podpowiedź.