Zobacz pełną wersję : [ Portret ] pierwsza próba
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 17:29
dopiero zaczynam z fotami i cholernie się boję, ale liczę na konstruktywne opinie i rady, co jest nie tak ;>
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/sq13ia-1.jpg
źródło (http://i35.tinypic.com/sq13ia.jpg)
dominikmiz
19-09-2008, 17:34
Tak ma być czy nie? bo ja tu widze brak ostrosci
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 17:37
brak ostrości i ziarno zamierzone - taka koncepcja, nie wiem czy słuszna ;)
Coś w sobie ma, w pozytywnym znaczeniu oczywiscie, mi sie podoba:)
mnichu33
19-09-2008, 17:50
według mnie ta koncepcja jest nieostra i dałbym więcej głowy - kurcze ja tak dłoni nie założę ...:)
tymoteuss
19-09-2008, 17:53
Mi podoba się bardzo. Nic bym nie poprawiał
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 17:53
mnichu - jak się postarasz, to załozysz ;) bardzo dziękuję za wszystkie opinie.
jednak bardziej by do mnie przemawialo ostre a ogolnie klimat fajny
legionize
19-09-2008, 18:29
fajnie tylko za duzo prawej strony. ale podoba sie
wszystko fajnie ale... co to ma z aktem wspolnego ?:)
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 19:55
kurczę, właśnie też sie zastanawiałam do którego wpakować działu, a że "dałam ciała" :P to padło na akt...w razie czego któryś uprzejmy moderator moze przenieść tam, gdzie mu pasuje.
hedgehog
19-09-2008, 20:51
Ja nie wiem, czy to jest akt, ale to dobre jest, bo wymowne. Chętnie zobaczyłbym jako część serii.
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 21:12
tak, myślałam o serii a teraz czuję się zmotywowana ;) dzięki raz jeszcze.
Powiem tak: dziwne i daje do myślenia i to już jest na plus, takie mroczne i inne.
Nie jestem na 100% przekonany co do koncepcji, ale każde dzieło, które nie pozostaje obojętne, warte jest uznania...
dla mnie za dużo prawej części, nieostrość świetna. Generalnie super. Czekam na kolejne. Nie wiem czemu większość domaga się ostrości - wg mnie nieostrość jest świetnym środkiem wyrazu i tu mi odpowiada.
hedgehog
19-09-2008, 21:29
dla mnie za dużo prawej części, nieostrość świetna. Generalnie super. Czekam na kolejne. Nie wiem czemu większość domaga się ostrości - wg mnie nieostrość jest świetnym środkiem wyrazu i tu mi odpowiada.
Ja też bardzo lubię nieostrości. Chyba większość moich ulubionych zdjęć jest nieostra... :)
a mi się podoba że z drugiej strony jest taka pustka bo to kontrastowo tak...i klimat sie właśnie jakiegoś wyalienowania stworzył...a gdybys ucięła zdjęcie i dała samą postac to już nie będzie to...przyłóżcie sobie kartkę na pół ekranu to zrozumiecie...to jest takie zdjęcie zrobione na starym negatywie ;)
Ja też bardzo lubię nieostrości. Chyba większość moich ulubionych zdjęć jest nieostra... :)
uzasadnione i celowe nieostrości rzecz jasna. Tu mi pasuje :D
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 21:39
no wlaśnie, mam zamiłowanie do nieostrości, szarości, szumów i dziwnych cięć i dlatego zawsze obawiam się że ktoś mnie posądzi o przerost formy nad treścią ;) ale cieszę się niezmiernie że się podoba (chociaż trochę), a to część czegoś w rodzaju projektu więc może jeszcze kiedyś dam coś więcej.
Na przerost formy nad treścią zawsze trzeba uważać, ale tutaj go chyba nie ma...
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 21:51
mam taką szczerą nadzieję.
dla mnie coś z "wagą" zdjęcia jest nie tak, albo z lewej za mało, albo z prawej za dużo i na koniec usłyszana anegdota
- czym się różni zwykłe zdjęcie od artystycznego ?? -artystyczne jest nie ostre ;)
hedgehog
19-09-2008, 22:02
- czym się różni zwykłe zdjęcie od artystycznego ?? -artystyczne jest nie ostre ;)
Żart, ale jeden z najgłupszych na świecie. Wymysł ludzi bez wyobraźni :)
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 22:29
tak czy inaczej określenie "artystyczny" na tym forum odbieram jako całkiem poważny komplement ;)
Mnie się podoba,klimat jak z filmu the ring.
to nie krytyka - to anegdotka i nic więcej, często mi ją przytaczają, 95% osób używa kompakty na których wszystko jest ostre, i po użyciu długiego szkła z f2,8, zwracają mi uwagę, że wszystko oprócz pierwszego planu jest nie ostre bo w ich aparatach tak jest, a co do zdjęcia się wypowiedziałem - jedyny dla mnie mankament to albo za dużo po prawej lub za mało po lewej - ale to moje odczucia
Pershing
20-09-2008, 08:53
To ja pewnie zupełnie nie mam wyobraźni, duszy artysty, ani wogóle coś jest ze mną nie wporządku bo dla mnie to zdjęcie jest poprostu tragiczne i nie widzę w nim żadnej cechy pozytywnej fotografii a aktu to już wogóle. Przykro mi ale tak to widzę.
hedgehog
20-09-2008, 17:51
To ja pewnie zupełnie nie mam wyobraźni, duszy artysty, ani wogóle coś jest ze mną nie wporządku
Jak to mówią, shit happens ;)
A tak na serio, to nic w tym złego, każdy inaczej postrzega świat... :)
brak ostrości i ziarno zamierzone - taka koncepcja, nie wiem czy słuszna ;)
Ja bym może bardziej "zaziarnił" i skontrastował,ale nie "puszczał" ostrości.