PDA

Zobacz pełną wersję : D70 i sandisk 16GB extreme III

Krycha
19-09-2008, 17:09
Post informacyjny.
Ponieważ nie raz czytam na forum, pytacie, czy mój D300 pociągnie 16GB skoro w instrukcji jest napisane specyfikacja kart do 8GB itd... Otóż zakupiłem sobie taką 16tkę extreme III - niby do rawów w D300, ale w celu przetestowania wrzuciłem ją do mojego starego D70s i okazuje się że na formacie raw pokazuje 2,8K i normalnie można pstrykać, bez problemów wszystko hula jak trzeba, więc skoro z D70s działa to czemu z innymi wyższymi modelami miałby być problem?? raczej go nie bedzie spokojnie takie karty nikusie czytają ;)
Pozdro.

xmiszax
20-09-2008, 08:47
Wszystko gra, też mam 4gb PQI w D70.

Chociaż nie wiedząc dlaczego, pewnego razu skasowało mi całą zawartość karty, i aparaty wyświetlił że tej karty nie można użyć. Także co do tego bezproblemowego używania tej karty to bym polemizował, bo szkoda np. stracić zdjęcia z wakacji bo aparat źle odczytał karte.

cypherdid
20-09-2008, 08:56
Mam w D300 od początku kartę 16GB i nie ma problemów..

BES
20-09-2008, 11:48
Yhy, ale chodzi tu o d70 a nie o D300...... Ani nie o 4GB bo to rzecz normalna i w instrukcji opisana. Straciłeś zdjęcia bo może kartę wsadziłeś odwrotnie :D

Kolejna sprawa, d70 to d70.... Sprzęt niezatapialny, niezniszczalny.... :)

Dzięki za informacje. Zastanawiałem się nad zakupem swego czasu większej karty, ale wybrałem ostatecznie 4GB. Moim zdaniem nie ma co ryzykować z 1 kartą i lepiej zaopatrzyć się w 2 mniejsze, ale może nie mam racji...

st4t1c
21-09-2008, 21:12
Moim zdaniem nie ma co ryzykować z 1 kartą i lepiej zaopatrzyć się w 2 mniejsze, ale może nie mam racji...

Jestem tego samego zdania. Jeśli coś się dzieje masz zdjęcia na jednaj z kart jak druga Ci umrze. Osobiście sądzę, że chyba najlepiej kilka szybkich po 2GB moim zdaniem. Szybko się zapełnią jak mocno używasz, a jak wyciągniesz to masz bezpieczne foty, nie zajmują wiele miejsca.
Kumpel miał przypadek, ze cały koncert ze zlecenia mu z jednej karty padł:/ Miał farta, że była druga ale ze słabszymi zdjęciami.

baqers
22-09-2008, 09:27
no ja też mam tą 4 Gb PQI i w sumie jeśli chodzi ozapis to nie jest najgorzej, jak na mozliwości bufora D70 z RAWami ;)

ale zrzucanie z tej karty w moim przypadku to jest jakaś masakra ;/ też macie z nią takie problemy? Mierzone wartości:

-przez USB prosto z aparatu 1.1 MB/s
-przez czytnik CF PCMCIA w laptopie 1,6 MB/s

co oznacza przy około 500 zdjeciach około 35-40 minut ;/

a reklamują ją jako x120 (18 MB/s) . No ja rozumiem, że to moze yć marketingowa teoretyczna prędkość, ale żeby tak nisko? I nie wiem czy to wina czytnika czy samej karty ;/

Dodam że cvzytnik był przekładany do innego laptopa i to samo, a kablem aparat podpinany do trzech komputerów.

Ps. Sory za offtop :P

elanek
22-09-2008, 09:31
no ja też mam tą 4 Gb PQI i w sumie jeśli chodzi ozapis to nie jest najgorzej, jak na mozliwości bufora D70 z RAWami ;)
ale zrzucanie z tej karty w moim przypadku to jest jakaś masakra ;/ też macie z nią takie problemy? Mierzone wartości:
-przez USB prosto z aparatu 1.1 MB/s
-przez czytnik CF PCMCIA w laptopie 1,6 MB/s
co oznacza przy około 500 zdjeciach około 35-40 minut ;/
a reklamują ją jako x120 (18 MB/s) . No ja rozumiem, że to moze yć marketingowa teoretyczna prędkość, ale żeby tak nisko? I nie wiem czy to wina czytnika czy samej karty ;/
Dodam że cvzytnik był przekładany do innego laptopa i to samo, a kablem aparat podpinany do trzech komputerów.
Ps. Sory za offtop :P

u mnie podobnie z 2gb Lexarem, zwykłym... 40 min....

VeeDee
22-09-2008, 11:04
Wszystko gra, też mam 4gb PQI w D70.

Chociaż nie wiedząc dlaczego, pewnego razu skasowało mi całą zawartość karty, i aparaty wyświetlił że tej karty nie można użyć.

Może to u Ciebie się stało:
Czytałem gdzieś, że nie powinno się upychać zdjęć na maksa, bo aparat może próbować zapisać zdjęcie mimo, że miejsca było mało (a pokazywało, że się zmieści). I wtedy można stracić wszystkie zdjęcia. Dlatego warto wyjąć kartę jak na liczniku są jeszcze 1-2 możliwe zdjęcia.

Ja raz miałem trochę inaczej:
Pod koniec karty aparat przestał robić zdjęcia, stwierdził niesformatowaną kartę i nic na niej nie widział. Dopiero twardy reset aparatu pomógł. (wyjęcie i włożenie akumulatora)

Co do CF pqi x120 są bardzo dobre. Używam dwóch. Niestety będę musiał się ich pozbyć przy przesiadce na d90 :( I zainwestować w SDHC (pewnie też pqi).

PS
PQI CF x120 U mnie zapis 9-10, odczyt 23-24!!!
Wasze niskie prędkości na kartach CF są spowodowane słabym czytnikiem. Kupcie jakiś porządny.
Mogę polecić ten:
http://www.agamedia.com.pl/index.php?p=produkty&a=showProduct&product=48
Bardzo mały, szybki, ładny, tani, czyta SDHC.

baqers
22-09-2008, 14:40
No fajnie z tym czytnikiem, ale jak ma się ma na stanie kilka wolnych USB. Ja mam ogółem w laptopie dwa i dwa PCMCIA stąd potrzeba czytnika PCMCIA. Jakieś inne pomysły?

Ps. VeeDee dzięki za podpowiedź czytnika ;)

xmiszax
07-10-2008, 11:08
Wybacz kolego ale jak mogłem włożyć karte odwrotnie ?

rembajlo815
07-10-2008, 15:30
Witam, mój D70 niestety nie czyta Extreme III 2GB, wogóle nie widzi karty :/ Zwykłe Kingstony nawet 4 GB ( większych nie próbowałem ) działają bez problemu.

baqers
08-10-2008, 10:03
dziwnie. A dmuchnij mu w slot gruszką i w kartę i może ruszy .

Jamochłon
08-10-2008, 12:03
Jedna rzecz co do większych kart. Jeśli pisze w instrukcji, że aparat obsługuje 8 GB i wsadzicie do niego 16 GB to będzie ją oczywiście widział, będzie na niej zapisywał, tylko.... broń Was Panie Boże przed formatowaniem TEJ karty w TYM aparacie :!: Bo Wam zostanie 8 GB :mrgreen: Poprostu sformatuje tylko do 8 GB i quniec :!:

baqers
08-10-2008, 12:33
:)

fuse
08-10-2008, 13:50
Heheh. dobre, placisz za 16 a masz 8gb :)
Co do pojemnosci kart, to polecam nawet jednogigowe karty. Jak padnie, to mniej tracisz. Wiem, ze czesto trzeba zmieniac, ale jak stracisz zdjecia, to podziekujesz, ze tylko 1gb, a nie 4.

Jamochłon
08-10-2008, 13:59
To nie tak... Będziesz mieć 16 GB dopóki nie sformatujesz karty w aparacie ;), ale jeśli już się tak stanie i zostanie Ci 8 GB to trzeba znaleźć aparat, który obsługuje 16 GB karty i w nim go sformatować ;) i znów będzie 16 GB... ja tak miałem z moim kompaktem HP ;) Obsługuje tylko 1GB karty a kupiłem do niego 2 GB i ..... sformatowałem w nim tę kartę :shock: , ale poszedłem do sklepu gdzie ja kupiłem i pan z obslugi sformatował ją w swoim aparacie, który obsługiwał większe karty ... no i odzyskałem 2GB kartę :mrgreen:

maciey75
08-10-2008, 14:10
Moj D70 widzi bez problemu sandiska 8GB Extreme III z tym ze w momencie gdy przekrocze 1k zdjec automatycznie tworzy sie drugi katalog do ktorego zapisywane sa kolejne zdjecia. Ale najlepsza byla odpowiedz Pana w infolinii, ktory to poinformowal mnie o tym co jasno stoi napisane w intrukcji a po tym jak mu powiedzialem ze tyle to sobie sam umiem przeczytac powiedzial ze w laboratorium nie robili takich testow :)

lodzermensch
08-10-2008, 14:39
Straciłeś zdjęcia bo może kartę wsadziłeś odwrotnie :D

Gdyby włożył odwrotnie kartę, to już by się żegnał z płytą główną... :neutral: