Zobacz pełną wersję : D200+SB600 jak doświetlic foty
Przemas-Glasgow
19-09-2008, 16:51
witam serdecznie
mam pytanko ,bo troszkę się pogubiłem
w niedziele jadę do egiptu i mam ochotę na sesje na plaży i mam pytanie ,jak mam poprawnie doświtlac fotki lampa.
podpiety bedzie nikkor 85/1.8D i chciałbym doswielic delikatnie cienie,lampę mam od wczoraj i nie za bardzo się z nią łapię.
Głównie pracuję w trybie A ,przysłony 1,8-3 .jak mam ustawic lampe i czy moge pozostac w trybie A czy muszę robic w M.
Chodzi mi o doswietlenie twarzy w momencie gdy słoneczko będzie z tyłu za modelką (moją drugą połową) i na twarzy powstaną cienie
Poradzcie coś specjaliści od lamp
Pozdrawiam
PS.Lampa to sabinka SB600
Łukasz F.
19-09-2008, 17:02
ustaw na lampie ttl bl, powinno byc ok, jesli nie, to wprowadzisz jakas korekcje na lampie - tak chyba najlatwiej
Przemas-Glasgow
19-09-2008, 17:28
spoko ,też tak kombinuję ,ale czy mogę robic w trybie a ,czy walic w manualu??
Łukasz F.
19-09-2008, 18:00
wg mnie lepiej/latwiej w trybie A
Opcja na poczatek:
W dzień: Lampa TTL-BL, aparat tryb P i zapomnij o małej głębi ostrości, przesłona będzie na poziomie F11-F14, zależy od ilości słońca.
Wieczorem: Lampa iTTL, aparat tryb M, dobieraj czas tak, aby drabinka pokazywała niedoświetlenie o ok. 0,7 EV
Opcja na później:
Dzień i wieczór : Lampa M, aparat M, pilnować czasu i przysłony na granicy lekkiego niedoświetlenia, mocą lampy regulować stopień doświetlenia twarzy (ewentualnie innej, części ciała).
Zawsze pomocny dyfuzor na lampie.
Takie sa moje sposoby, niech zweryfikuja fachowcy w tej dziedzinie, bo ja tylko do albumu, a nie na okładki.
Poczytaj strobistów, popróbuj cls i dobrej zabawy.
Przemas-Glasgow
19-09-2008, 21:04
dzięki chłopaki za rady,kombinuję bardzo podobnie ,ale wolałem się upewnic żeby nie strzelic gafy jakiejśc
Pozdrawiam
Przede wszystkim tryb FP - na tych przysłonach musisz w egipskim słońcu mieć krótkie czasy.
Zbigniew
20-09-2008, 00:01
Wg mnie wystarczy jak ustawisz w lampie tryb FP, w puszce ISO jak najniższe, tryb A, odpowiednio pomierzysz światło i powinno wyjść. Poniżej zdjęcia, które są pod światło, i które ostatnio już pokazywałem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_CLS6/o4.jpg)
Możesz nawet robić hardcore typu poniższego, przy czym wtedy należy tak ustawić wszystko, abyś maksymalnie mógł wykorzystać moc lampy. Wtedy nie właź na czasy synchronizacji dla trybu FP, ale poruszaj się tak do 1/200 sekundy. Oczywiście przy dużym słońcu oznacza to przysłony z okolic f/10 lub nawet większe.
źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_CLS6/b2.jpg)
Acha - obydwa powyższe zdjęcia wykonane były z użyciem SB600, przy czym lampka wyzwalana była zdalnie i błyskało przez parasolkę.
Ogólnie popróbuj też trochę podziałać w trybie manualnym - to całkiem proste i przydatne - szczególnie właśnie w warunkach, gdzie puszka może mieć problemy z pomiarem światła oraz wieczorem. Są dwa kroki:
1) Ustawiasz body tak, aby była dobra ekpozycja dla tła. Zaczynasz od jakiejś wartości, robisz testowy pstryk, patrzysz na histogram. Olewasz w tym przybliżeniu pierwszy plan - dobrą ekspozycję ma mieć cała reszta.
2) Teraz włączasz do zabawy lampę. Body pozostaje w trybie M, lampka może być na początek w TTL z ew. korektą błysku. Body będzie trzymało Ci ładną ekpozycję tła, natomiast lampa doświetli to, co powinna. Jakbyś chciał i masz czas, to lampę przestawiasz w tryb M, ustawiasz np. 1/2 mocy (lub zależnie ile potrzebujesz) i masz pełną kontrolę. Aby zmienić ekspozycję dla pierwszego planu - modyfikujesz moc błysku, aby zmienić ekspozycję dla całości - zmieniasz czas, przysłonę lub czułość.
3) (krok bonusowy) Zdejmujesz lampę z sanek, ustawiasz na bok od siebie, w body ustawiasz aby lampa wbudowana wyzwalała tę zdalną, przy czym aby sama nie brała udziału podczas otwarcia migawki, no i masz całkiem miły zestawik ze zdalnym doświetlaniem. A to ostatnie polecam jakbyś się na plaży czy w innych warunkach nudził i chciał popróbować.
lodzermensch
20-09-2008, 00:20
Wg mnie wystarczy jak ustawisz w lampie tryb FP, w puszce ISO jak najniższe, tryb A, odpowiednio pomierzysz światło i powinno wyjść. Poniżej zdjęcia, które są pod światło, i które ostatnio już pokazywałem.
źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_CLS6/o4.jpg)
Z całym szacunkiem, ale ta piękna kobieta wygląda tak, jakby była wklejona w fotkę.
Proponuję korektę błysku -1,7EV.
Zbigniew
20-09-2008, 00:23
Ale to takie złudzenie, bo jest w sumie blisko, a tło jest daleko, jest relatywnie niewielka GO, a poza tym ma dużo światła od tyłu. Naprawdę - nic nie wklejałem - słowo harcerza !! :)
Tutaj inny przykład:
źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_CLS6/o1.jpg)
[QUOTE=piotr w;892157]Opcja na poczatek:
W dzień: Lampa TTL-BL, aparat tryb P i zapomnij o małej głębi ostrości, przesłona będzie na poziomie F11-F14, zależy od ilości słońca.
Pozwolisz ze nie zgodze sie co do zapomnij o małej głębi ostrości,.Jak widac na powyzszych zdjeciach kolegi, lampa nie wplynela na glebie a jedynie doswietlila model.Doswietlenie lampa nie wplywa na glebie ostrosci.
Pozdrawiam.
Zbigniew
20-09-2008, 01:00
Oczywiście, że lampa nie wpływa na GO, ale jest tak, że mała GO wymusza przy dużej ilości światła zastanego stosowanie bardzo krótkich czasów ekspozycji, a więc też to, że lampa pracuje w trybie FP. A w tym trybie efektywna ilość światła, którą produkuje, jest mniejsza niż dla nominalnych czasów jej synchronizacji.
Myślę, że właśnie o to piotrowi chodziło - pisał o stosowaniu przysłon f/11 i podobnych właśnie w celu wydłużenia czasu ekspozycji i zarejestrowania większej ilości światła błyskowego. Ja dodam, że spokojnie korzystać można z lampy błyskowej w trybie FP nawet przy dużej ilości światła zastanego - przy doświetlaniu w portrecie spokojnie daje radę.
Przemas-Glasgow
20-09-2008, 01:03
piotrek a jak ty ustawiasz ttl bl na lampie,u mnie pokazuje sie tylko ttl i 2 blyskawice po lewej stronie napisu ttl,a jak ustawiasz i-ttl??
Zbigniew
20-09-2008, 01:13
A jaki masz tryb pomiaru światła ustawiony w puszce ?
Przemas-Glasgow
20-09-2008, 02:04
ok,już wiem w czym problem ,dzięki zbigniew,miałem spota,teraz zrobiłem matrycowy 3D i jest ok
Ciężko mi uwierzyć w to, co tu jest napisane. Przecież w praktyce jeżeli już dobiliśmy do całkowicie otwartej przesłony, czasu synchronizacji i minimalnego ISO, to nie pozostaje nic innego, jak ograniczenie wpadającego światła. To, czy przymkniemy przysłonę lub skrócimy czas, nie ma żadnego wpływu na proporcję między błyskiem, a światłem zastanym, jeżeli pracujemy w CLS i FP. Zmiana ISO czy przede wszystkim wspomniane przymykanie przysłony nie zmienia możliwości tego, że użyjemy więcej błysku, choć to jest racja, że może, jeżeli mamy jeszcze zapas mocy, ale nie taki był tu problem.
Osobiście używam body w M z odblokowanym FP, lampa w TTL na korekcji ekspozycji rzędu -1,7 EV, zwykle przy doświetlaniu przez CLS z parasolki. Przecież czasem się zdarza, że warunki wymuszają np. ISO 100, 1/4000 sekundy, f/4. Uważam to za przydatniejsze niż 1/250 i f/16. W Egipcie powinno być jasno.
Przemas-Glasgow
20-09-2008, 08:53
czesc Corvus5
własnie o to mi chodziło ,ja nie po to kupiłem 85/1.8D żeby na przysłonach 11 czy 16 pstrykac fotki,jak będzie za jasno i przy iso 100 będzie się czas kończył ,to mam filtr ndx8,głównie to chciałem tylko troszkę doświetlic portret ,ale spoko wasze wskazówki były bardzo cenne.
Dziękuję bardzo ,człowiek całe życie się uczy
Pozwolisz ze nie zgodze sie co do zapomnij o małej głębi ostrości,.Jak widac na powyzszych zdjeciach kolegi, lampa nie wplynela na glebie a jedynie doswietlila model.Doswietlenie lampa nie wplywa na glebie ostrosci.
Pozdrawiam.
Oczywiście, że pozwolę. Pisałem z punktu widzenia uzytkownika D50, a tu nie ma synchro z krótkimi czasami (FP) i zapomniało mi się. Zatem wszystko o FP to prawda. Prawda jest tez taka, że w trybie FP moc błysku jest ograniczona, ale przeszkadza to tylko w krytycznych warunkach.
(...) 3) (krok bonusowy) Zdejmujesz lampę z sanek, ustawiasz na bok od siebie, w body ustawiasz aby lampa wbudowana wyzwalała tę zdalną, przy czym aby sama nie brała udziału podczas otwarcia migawki, no i masz całkiem miły zestawik ze zdalnym doświetlaniem. A to ostatnie polecam jakbyś się na plaży czy w innych warunkach nudził i chciał popróbować.
mógłbym prosić o więcej szczegółów na temat ?
Zbigniew
21-09-2008, 13:59
Chyba najlepiej będzie, jak zerkniesz tutaj - http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69089
Pytanie do Zbigniewa, interesuje mnie jedna rzecz o której napisałeś wcześniej w punkcie nr.3 (bonus). Ustawiłem sb600 na zdalny błysk w trybie ttl, ale za chiny nie wiem jak ustawic żeby wbudowana lampa nie odpalała się jednocześnie z sabina
wbudowana lampa odpala sabine i po prostu musi blyskac. W d200 chyba mozesz ustawic moc blysku tej budowanej przy pracy w cls'ie
Pytanie do Zbigniewa, interesuje mnie jedna rzecz o której napisałeś wcześniej w punkcie nr.3 (bonus). Ustawiłem sb600 na zdalny błysk w trybie ttl, ale za chiny nie wiem jak ustawic żeby wbudowana lampa nie odpalała się jednocześnie z sabina
Wbudowana musi się odpalić z sabinś bo inaczej jej nie wyzwoli. W menu aparatu ustalasz sobie moc wbudowanej lampy, albo ją wyłączasz, ale wtedy też błyska - to tylko błysk sterujący bez wpływu na ekspozycje zdjęcia.
Zbigniew
08-10-2008, 17:43
Tak jest. Właściwie możesz ją teoretycznie wyłączyć (ponoć w praktyce coś tam zawsze dobłyśnie). CLS działa mniej więcej tak (z tego co wiem):
1) Wbudowana błyska budząc wszystkie lampki zdalne i każąc im błysnąć
2) Lampki zdalne (i wbudowana ew. też) błyskają sobie częścią mocy (chyba 1/16)
3) Mierzone jest światło
4) Teraz wbudowana każe wykonać błysk właściwy o odpowiedniej mocy
5) Lampki sobie błyskają zgodnie z życzeniami puszki - teraz otwierana jest też migawka. Zależenie jak sobie ustawisz, to albo wbudowana Ci teraz błyśnie, albo nie.
Oczywiście opisana sytuacja dotyczy pracy w z automatem. Jak ustawia się lampki w manualu, to nie są wykonywane punkty 1-3. (Jakbym coś przekręcił, to poprawcie mnie).
Dziękuje za podpowiedzi, zastanawiające było dla mnie dlaczego po wyłączeniu w puszce wbudowanego flesza wciąż błyska:) teraz wszystko jasne , pozdro