PDA

Zobacz pełną wersję : kolejny kontrowersyjny w temacie fotografii slubnej...

R
19-09-2008, 09:46
Jakis czas temu pisalem o przeroscie formy nad trescia, dzis nieco inny temat ale w okolicy zagadnienia.

Przegladam zdjecia slubne zamieszczane na forum i smiem postawic teorie:

wiekszosc zdjec konwertowanych do CB nie jest wynikiem zamierzonego dzialania ( w sensie - to zdjecie bedzie pasowalo do konwersji na CB wiec to wykonuje), ale jest dzialaniem koniecznym, poniewaz wyszla taka kaszana kolorystyczna ze nie udalo sie tego nijak ratowac, wiec zrobny CB - bedzie artyzm.

teorie swoja popieram tym, ze 85% albo wiecej zdjec CB jest z ceremoni w kosciele, badz z sali weselnej czyli z miejsc gdzie warunki sa najtrudniejsze. konwertowane zdjecia znikaja w plenerach i natychmiast po wyjsciu mlodych z kosciola... zbieg okolicznosci? czy brak umiejetnosci u fotografujacych sluby? a moze mimo wszystko taki wybiorczy artyzm?

loki_p
19-09-2008, 10:33
To nie tylko zdjęcia ślubne to ogólnie przyjęty kierunek ratowania niezbyt poprawnie zrobionych zdjęć. Inni mówią świadomy wybór artystyczny :) Oczywiście nie zawsze ale jednak.

sokrates
19-09-2008, 11:25
ale jeśli daje to dobry efekt to czemu nie? ja osobiście wolałbym dobrze wyglądający B&W niż kaszaniasty kolor :-)
oczywiście nie tłumaczy to autora czemu nie zrobił odrazu dobrego zdjęcia w kolorze (choć czasami oświetlenie, kolor ścian daje takie środowisko że po prostu się nie da - wiem coś o tym, po ostatnim malowaniu mieszkania mam pokój w kolorze miodowym - jak dotąd nie opanowałem WB w stopniu zadowalającym mnie - jedynie co mi pozostaje to uzywanie lightsphere z białą czapą do odbijania światła :-))

kroolik
19-09-2008, 13:57
R- zakladasz mimo wszystko i moze nieswiadomie w swoim poscie hierarchie waznosci: kolor a potem CB- a przeciez nie ma nigdzie takiej hierarchi.
czasem tez zapewne jest tak, ze kolory sa na tyle nieatrakcyjne na zdjeciu ze jedynie rozpraszają i nic nie wnosza [nie z winy fotografa] do tematu, wtedy ciekawiej jest w CB chocby dlatego ze oko moze wtedy lepiej sie skupic na temacie czy teksturze itd..