Zobacz pełną wersję : D80 czy D90 a moze zostac przy D70
muchografia
19-09-2008, 07:28
Witajcie,
myślę nad zmiana body... Obecnie mam D70, do tego 18-70, 50 1.8, 70-300G, SB800...
co mi przeszkadza w moim obecnym body:
*wizjer - maly i ciemny
* i jeszcze bardziej wyświetlacz - malo czytelny
*gripa z pelna jego funkcjonalnoscia
i to w zasadzie tyle na minus
czego nie chcialbym stracic:
*jakosc zdjec z D70 bardzo mnie zadowala i tak powinno pozostac
*szumy D70 w pelni akceptowalne i chyba wyzsze bylyby nie wskazane.
I teraz co wybrać? może nawet inaczej zadam pytanie... czy D80 spełni postawione założenia ?
czy jednak D90. A moze ta zmiana jest na obecna chwile bez sensu... napiszcie mi prosze...
W trosce o moj portfel prosze o rady :)
Sloniacz
19-09-2008, 07:44
wg mnie najbardziej optymalny wybór teraz to używane d200. W dobrym stanie można dostać za około 2tys. Większy wizjer, większy LCD, większa rozdzielczość, szybszy autofokus - odczujesz różnice na pewno.
Pozdrawiam
stachmuszel
19-09-2008, 08:16
Witaj!
Jako posiadacz D70s/D80 i mający stały kontakt z D200 powiem tak. Patrząc na Twoje szkiełka, które posiadasz, zainwestuj właśnie w nie. Jakieś stałe świało 2.8 napewno odczujesz. Wizjer i LCD w D80/90/200 jest większy, ale nie wpływają one na jakość fotek, tylko na komfort pracy. Ja osobiście poszedłbym w tym kierunku. Osobiście też nie odczuwam żadnego dyskomfortu po zmianie obu puszek w ręku.
Pozdrawiam!
p.s. Mój sąsiad miał podobny dylemat, poradziłem mu to co Tobie. Po tygodniu na moim stole stał dobry trunek z podziękowaniami od niego, za dobrą radę. Zdziwiony był, że to "stare" D70 robi takie ładne foty. :-)
fader_audio
19-09-2008, 09:10
D80 jest teraz w dobrych cenach podobnie jak d200, d90 pewnie bedzie super sprzetem z mozliwościa kręcenia filmów ale to nie kazdemu odpowiada, no i cena znajac np popjadą ostro i pewnie bedzie dosc wysoka.
kazujaman
19-09-2008, 09:36
Witaj!
Jako posiadacz D70s/D80 i mający stały kontakt z D200 powiem tak. Patrząc na Twoje szkiełka, które posiadasz, zainwestuj właśnie w nie. Jakieś stałe świało 2.8 napewno odczujesz. Wizjer i LCD w D80/90/200 jest większy, ale nie wpływają one na jakość fotek, tylko na komfort pracy. Ja osobiście poszedłbym w tym kierunku. Osobiście też nie odczuwam żadnego dyskomfortu po zmianie obu puszek w ręku.
Pozdrawiam!
p.s. Mój sąsiad miał podobny dylemat, poradziłem mu to co Tobie. Po tygodniu na moim stole stał dobry trunek z podziękowaniami od niego, za dobrą radę. Zdziwiony był, że to "stare" D70 robi takie ładne foty. :-)
100% racji ;] A jeżeli już koneicznie czujesz potrzebę zmiany, to chyba najlepiej wziąć nowe D80+szkło - powinieneś się zmieścić w cenie nowego D90,a wyjdziesz na tym moim zdaniem lepiej ;]
sprzedać wszystkie szkła, dołożyć, kupić 17-55 - będzie pan zadowolony
Mi w moim D70S przeszkadza brak synchronizacji z krótkimi czasami oraz brak wstępnego podnoszenia lustra, reszta do zaakceptowania. Przesiadka na D80 czy D90 nie wniesie nic szczególnego, mierz wyżej. Moim następnym body będzie D300 lub D700 jak mój D70 polegnie, ale czy to się zdarzy? :) Narazie od 3 lat mnie nie zawiódł :)
Polecam D80. Nieduzy, fajny, ma spory wizjer, szumy w normie, latwa obsluge, synchronizacje z krotkimi czasami, daje ladny obraz, kosztuje rozsadnie. I do tego dobry obiektyw.
Łukasz F.
19-09-2008, 09:57
powiem tak, w sumie chyba nic odkrywczego, z D70 przesiadlem sie na D200 roznica pod kazdym wzgledem na +. Jesli jednak zastanawiasz sie nad ta pucha, to powinienes wiedziec, ze obraz jest troche inny, tzn. bardziej miekki, troche bardziej szumi na wyzszych ISO, ale chyba nie bedziesz ogladal obraz w 100% na matrycy. Zdjecia wychodza swietne. Osobiscie jestem zadowolony z tej puszki i sadze, ze przez dluzszy czas nie bede jej wymienial. co do D80 - fakt, ma nowasza matryce i troche lepiej naswietla niz D200, ale za to na minus jest ergonomia. mi osobiscie nie pasuje mimo, ze puszka do D200 podobna. Co do D90 - nowa pucha, jeszcze nie sprawdzona, wiec ryzykujesz wszystkim...:) wybor nalezy do Ciebie... pozdro
D80 - fakt, ma nowasza matryce i troche lepiej naswietla niz D200
Bo zaraz się tutaj Zbigniew pojawi ;)
D200 ma jeden ogromny plus -> jak sie ten aparat wezmie w reke, to nie chce sie oddac. Puszka cudo.
PS. Co do ergonomii D200 -> powiekszenie zdjecia na podgladzie, to horror, nie wiem, kto to wymyslil. W D300 jest lepiej. Poza tym D200 bez zarzutu.
PS. Co do ergonomii D200 -> powiekszenie zdjecia na podgladzie, to horror, nie wiem, kto to wymyslil. W D300 jest lepiej. Poza tym D200 bez zarzutu.
Ustawiasz multi-selector zeby przy nacisnięciu w trybie podglądu obrazków powiększał zdjęcie do 100% i jest miodzio.
Ustawiasz multi-selector zeby przy nacisnięciu w trybie podglądu obrazków powiększał zdjęcie do 100% i jest miodzio.
Ooo, sprytne.
bialogardzianin
20-09-2008, 12:34
Nie studiowałem parametrów technicznych D90, jedyne chyba co by mnie skusiło to CMOS- nadzieja na mniejsze szumy. Może soft też poprawiony i nie ma przepałów (korekta -EV). Aparat niedawno wszedł, za szybko na wyczerpującą dyskusję.
Jeśli jeszcze aparat "żyje"- weź jak przedmówca radził lepsze szkiełko, ono Ci zostanie a jak odłożysz/ zarobisz- kupisz lepszą puchę.