PDA

Zobacz pełną wersję : nowy komp, nowy system - tylko co?

drhardware
18-09-2008, 23:42
Witam,

stoję przed wyborem nowego komputera. O ile sprawa sprzęt u nie stanowi większego problemu ( Asus p5q deluxe, itp) to wybór systemu juz jest bardziej skomplikowany. Otóz nigdy nie pracowałem z oprogramowaniem do edycji, do tej pory mysiałem się zadowolić jedynie zmianą wielkości. Razem z płytą główna będe musiał kupić system, który po pierwsze obsłuzy stare urządzenia (Agfa snapscan 1236u, HP 4P, kontroler promise tx 100). pracowałem jedynie z Win XP Pro i taki chę kupić, na horyzoncie jest jeszcze Win XP Pro 64bit i Vista. Czy przesiadka na taki system da mi coś więcej, niż obsługa 4 GBG ram? na jakich systemach Wy pracujecie?

manfred
18-09-2008, 23:52
Na xp pro-kiedyś wsadze sobie 16gb ramu i zapodam viste i odlecę w kosmos

Raff
19-09-2008, 00:02
Ktory windows to obsluzy, przepraszam? Aaaaaaaa zapomnialem, Windowsy sa juz khy khy 64-bit ;)

Jacek S
19-09-2008, 10:07
Nie pakuj się w Vistę, to straszny zamulator, zostań przy XP. Niedawno też zmieniałem kompa, zbudowałem calkiem przyzwoitą maszynę, ale system doradzono mi XP i dobrze mi doradzono, śmiga aż miło. Nawet CNX2, który uważany jest za wolny program, śmiga na RAWach w mgnieniu oka, a mam tylko 2GB ramu, ale za to szybkie kości i szybki procek.

manfred
19-09-2008, 10:10
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69143&page=3 w tym watku jest o sprzecie ale chciałbym powiedzieć że miałem wachania co do xp a visty. Zostałem przy tym pierwszym bo w sumie trochę go poznałem i to był strzał w 10.

jamirq
23-09-2008, 11:00
Nie pakuj się w Vistę, to straszny zamulator, zostań przy XP. Niedawno też zmieniałem kompa, zbudowałem calkiem przyzwoitą maszynę, ale system doradzono mi XP i dobrze mi doradzono, śmiga aż miło. Nawet CNX2, który uważany jest za wolny program, śmiga na RAWach w mgnieniu oka, a mam tylko 2GB ramu, ale za to szybkie kości i szybki procek.

A zdradz jakie dokladnie masz komponenty bo szukam sprzetu na ktorych NEFy beda smigac :)

lachoo
23-09-2008, 11:31
- Win XP 64bit - stanowczo odradzam, dużo problemów ze sterownikami, oprogramowaniem. WinXP nie doczekał się poprawnie i sprawnie pracującej wersji 64 bitowej.

- Vista - nadaje się do nowego sprzętu. Jeśli składasz nowy komputer (Core2Duo etc.), Vista spokojnie sobie poradzi i nie odczujesz różnicy w porównaniu z XP. Obsługa starego sprzętu: tutaj mogą się pojawić problemy ze sterownikami, zwłaszcza dotyczy to wersji 64bit, która nie pozwala na uruchomienie niepodpisanych przez MS sterowników.

Yaro
24-09-2008, 21:02
Ja polecam iMack 24 cale

Peter
25-09-2008, 11:40
Ja polecam iMack 24 cale

Ja nie polecam, nie znalazłem sterowników dla drukarki HP 4P pod MacOS na stronie hp.pl ;)

Marcin Jakubowski
25-09-2008, 16:04
Ja nie polecam, nie znalazłem sterowników dla drukarki HP 4P pod MacOS na stronie hp.pl ;)

Szukaj na stronie .com . Powinni mieć

pzdr

Peter
26-09-2008, 08:34
Szukaj na stronie .com . Powinni mieć

pzdr

Powinni mieć po angielsku ;) Tylko jak taką drukarkę podłączyć...(centronics)

pozdrawiam

wikary
26-09-2008, 08:44
Nie pakuj się w Vistę
...a najlepiej to se 98 wgraj- ten to smigac bedzie!
tez mi doradzano aby o viscie(ultimate) zapomniec- ale ja zapomnialem o xp(pro).
:)

Niedzwiedz
26-09-2008, 08:54
pacuje na laptopie zvist 64 bit i4 gbram cor duo, i chdzi to lepiej niz na quad 4 gb ramu i dyski w raidzie sprzetowym,wbrew pozora nie mam wiekszych problemow asystem jest wydajny i w PS sie lepiej robi na visc 64

niestety nie gram nie uzywam dzinych softow wiec mnie tam wszystko dziala , jak skonczy sie sezon zakupilem vist 64 bit na moj glowny komp:)

nowart
26-09-2008, 08:59
a najlepiej to 95, ten to będzie zapierdzielał... tylko po co?
zauważyłem, że wielkie jęki na Vistę są w 99% od użytkowników, którzy albo usłyszeli, że coś nie tak i powtarzają dalej, albo bawili się tym systemem przez bardzo krótki okres.
Na pewno na starych rupciach sprzed kilku lat lepszy wydajnościowo będzie xp ale kto ma dziś takie komputery??
Z Vistą a XP jest ta różnica, że xp jest szybki tylko na początku, potem się zamula coraz bardziej. Vista w miarę czasu przyspiesza i widzę to doskonale u siebie.
Reasumując - bierz śmiało na Viście, przy takim sprzęcie nie jesteś w stanie zobaczyć jakiejkolwiek różnicy w wydajności.

Kyle
26-09-2008, 09:09
Do Visty X64 trzeba 4 GB RAM i jest OK ... przy 2 GB RAM po wyłączeniu pliku wymiany często brakowało pamięci - nawet w firefox wystarczyło otworzyć kilka-kilkanaście zdjęć w wysokiej rozdzielczości (kilka tys x kilka tys pikseli) i były problemy na 2 GB.

stock
26-09-2008, 09:41
Vista - nadaje się do nowego sprzętu. Jeśli składasz nowy komputer (Core2Duo etc.), Vista spokojnie sobie poradzi i nie odczujesz różnicy w porównaniu z XP.

a mi zdecydowanie odradzano Viste i wręcz nakazano zostac przy XP (Core2Quad, 4Gb RAM) - nie mam porównania bo z Vista nie miałem do czynienia, ale wiele osób potwierdzało że XP śmiga o niebo lepiej. Nawet na forum ;)

fotoMichal
26-09-2008, 10:12
a widzi Wam te 4GB Ramu? :)

Kyle
26-09-2008, 10:14
a mi zdecydowanie odradzano Viste i wręcz nakazano zostac przy XP (Core2Quad, 4Gb RAM) - nie mam porównania bo z Vista nie miałem do czynienia, ale wiele osób potwierdzało że XP śmiga o niebo lepiej. Nawet na forum ;)
No to "fajnie" Ci nakazano. Nie wykorzystasz całej pamięci i pełnej wydajności (gdybyś miał np. program graficzny w wersji X64).

ps. przez słowo "Vista" mam na myśli tylko i wyłącznie wersje X64 ;) ...

Kyle
26-09-2008, 10:16
a widzi Wam te 4GB Ramu? :)
Nawet jeśli jakimś cudem pokazuje 4GB (była jakaś łatka ale nie wiem czy nie do Viśty 32) ... to i tak nawet za Chiny Ludowe nie wykorzysta takiej przestrzeni.

fotoMichal
26-09-2008, 10:29
Nawet jeśli jakimś cudem pokazuje 4GB (była jakaś łatka ale nie wiem czy nie do Viśty 32) ... to i tak nawet za Chiny Ludowe nie wykorzysta takiej przestrzeni.

właśnie o tym mówię...

lachoo
26-09-2008, 10:31

Dokładnie tak. MS wypuściło łatkę, bo duża liczba użytkowników marudziła, że ma 4GB a pokazuje im mniej...

System 32bitowy jest w stanie zaadresować do 4GB pamięci - wliczając w to RAM, pamięć z karty grafiki. Upraszczając: mając 4GB i system 32bit (np.: xp lub vistę), do tego kartę graf. 512MB, de facto masz do wykorzystania 3,5GB RAM.

Ps. można poczekać rok z okładem na win7, może będzie lepiej

maly5
01-10-2008, 14:44
System 32bitowy jest w stanie zaadresować do 4GB pamięci - wliczając w to RAM, pamięć z karty grafiki. Upraszczając: mając 4GB i system 32bit (np.: xp lub vistę), do tego kartę graf. 512MB, de facto masz do wykorzystania 3,5GB RAM.
hmn... sorry, ale wczesniej sie z tym nie spotkalem z tego co kojarze. na jakich zasadach do pamieci operacyjnej wlicza sie w systemie 32bitowym pamiec grafiki ktora system jest w stanie zaadresowac ?

lachoo
02-10-2008, 10:04
Z zebranych informacji z różnych artykułów i forum technicznych:
- teoretycznie system 32 bitowy może adresować do 4GB, z rozszerzeniami PAE do 64GB
- MS ogranicza w systemach nieserwerowych przestrzeń adresową do 4GB
- pamięć urządzeń, w tym karty graficznej, (precyzyjnie: bufor do obsługi tej pamięci przez system) adresowana jest od 4GB w dół, co zawęża przestrzeń adresową
- w systemie 32 bit pojedyncza aplikacja jest i tak ograniczona do 2 lub 3GB (wartość konfigurowalna)