Zobacz pełną wersję : nowy komp, nowy system - tylko co?
drhardware
18-09-2008, 23:42
Witam,
stoję przed wyborem nowego komputera. O ile sprawa sprzęt u nie stanowi większego problemu ( Asus p5q deluxe, itp) to wybór systemu juz jest bardziej skomplikowany. Otóz nigdy nie pracowałem z oprogramowaniem do edycji, do tej pory mysiałem się zadowolić jedynie zmianą wielkości. Razem z płytą główna będe musiał kupić system, który po pierwsze obsłuzy stare urządzenia (Agfa snapscan 1236u, HP 4P, kontroler promise tx 100). pracowałem jedynie z Win XP Pro i taki chę kupić, na horyzoncie jest jeszcze Win XP Pro 64bit i Vista. Czy przesiadka na taki system da mi coś więcej, niż obsługa 4 GBG ram? na jakich systemach Wy pracujecie?
Na xp pro-kiedyś wsadze sobie 16gb ramu i zapodam viste i odlecę w kosmos
Ktory windows to obsluzy, przepraszam? Aaaaaaaa zapomnialem, Windowsy sa juz khy khy 64-bit ;)
Nie pakuj się w Vistę, to straszny zamulator, zostań przy XP. Niedawno też zmieniałem kompa, zbudowałem calkiem przyzwoitą maszynę, ale system doradzono mi XP i dobrze mi doradzono, śmiga aż miło. Nawet CNX2, który uważany jest za wolny program, śmiga na RAWach w mgnieniu oka, a mam tylko 2GB ramu, ale za to szybkie kości i szybki procek.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69143&page=3 w tym watku jest o sprzecie ale chciałbym powiedzieć że miałem wachania co do xp a visty. Zostałem przy tym pierwszym bo w sumie trochę go poznałem i to był strzał w 10.
Nie pakuj się w Vistę, to straszny zamulator, zostań przy XP. Niedawno też zmieniałem kompa, zbudowałem calkiem przyzwoitą maszynę, ale system doradzono mi XP i dobrze mi doradzono, śmiga aż miło. Nawet CNX2, który uważany jest za wolny program, śmiga na RAWach w mgnieniu oka, a mam tylko 2GB ramu, ale za to szybkie kości i szybki procek.
A zdradz jakie dokladnie masz komponenty bo szukam sprzetu na ktorych NEFy beda smigac :)
- Win XP 64bit - stanowczo odradzam, dużo problemów ze sterownikami, oprogramowaniem. WinXP nie doczekał się poprawnie i sprawnie pracującej wersji 64 bitowej.
- Vista - nadaje się do nowego sprzętu. Jeśli składasz nowy komputer (Core2Duo etc.), Vista spokojnie sobie poradzi i nie odczujesz różnicy w porównaniu z XP. Obsługa starego sprzętu: tutaj mogą się pojawić problemy ze sterownikami, zwłaszcza dotyczy to wersji 64bit, która nie pozwala na uruchomienie niepodpisanych przez MS sterowników.
Ja polecam iMack 24 cale
Ja nie polecam, nie znalazłem sterowników dla drukarki HP 4P pod MacOS na stronie hp.pl ;)
Marcin Jakubowski
25-09-2008, 16:04
Ja nie polecam, nie znalazłem sterowników dla drukarki HP 4P pod MacOS na stronie hp.pl ;)
Szukaj na stronie .com . Powinni mieć
pzdr
Szukaj na stronie .com . Powinni mieć
pzdr
Powinni mieć po angielsku ;) Tylko jak taką drukarkę podłączyć...(centronics)
pozdrawiam
Nie pakuj się w Vistę
...a najlepiej to se 98 wgraj- ten to smigac bedzie!
tez mi doradzano aby o viscie(ultimate) zapomniec- ale ja zapomnialem o xp(pro).
:)
Niedzwiedz
26-09-2008, 08:54
pacuje na laptopie zvist 64 bit i4 gbram cor duo, i chdzi to lepiej niz na quad 4 gb ramu i dyski w raidzie sprzetowym,wbrew pozora nie mam wiekszych problemow asystem jest wydajny i w PS sie lepiej robi na visc 64
niestety nie gram nie uzywam dzinych softow wiec mnie tam wszystko dziala , jak skonczy sie sezon zakupilem vist 64 bit na moj glowny komp:)
a najlepiej to 95, ten to będzie zapierdzielał... tylko po co?
zauważyłem, że wielkie jęki na Vistę są w 99% od użytkowników, którzy albo usłyszeli, że coś nie tak i powtarzają dalej, albo bawili się tym systemem przez bardzo krótki okres.
Na pewno na starych rupciach sprzed kilku lat lepszy wydajnościowo będzie xp ale kto ma dziś takie komputery??
Z Vistą a XP jest ta różnica, że xp jest szybki tylko na początku, potem się zamula coraz bardziej. Vista w miarę czasu przyspiesza i widzę to doskonale u siebie.
Reasumując - bierz śmiało na Viście, przy takim sprzęcie nie jesteś w stanie zobaczyć jakiejkolwiek różnicy w wydajności.
Do Visty X64 trzeba 4 GB RAM i jest OK ... przy 2 GB RAM po wyłączeniu pliku wymiany często brakowało pamięci - nawet w firefox wystarczyło otworzyć kilka-kilkanaście zdjęć w wysokiej rozdzielczości (kilka tys x kilka tys pikseli) i były problemy na 2 GB.
Vista - nadaje się do nowego sprzętu. Jeśli składasz nowy komputer (Core2Duo etc.), Vista spokojnie sobie poradzi i nie odczujesz różnicy w porównaniu z XP.
a mi zdecydowanie odradzano Viste i wręcz nakazano zostac przy XP (Core2Quad, 4Gb RAM) - nie mam porównania bo z Vista nie miałem do czynienia, ale wiele osób potwierdzało że XP śmiga o niebo lepiej. Nawet na forum ;)
fotoMichal
26-09-2008, 10:12
a widzi Wam te 4GB Ramu? :)
a mi zdecydowanie odradzano Viste i wręcz nakazano zostac przy XP (Core2Quad, 4Gb RAM) - nie mam porównania bo z Vista nie miałem do czynienia, ale wiele osób potwierdzało że XP śmiga o niebo lepiej. Nawet na forum ;)
No to "fajnie" Ci nakazano. Nie wykorzystasz całej pamięci i pełnej wydajności (gdybyś miał np. program graficzny w wersji X64).
ps. przez słowo "Vista" mam na myśli tylko i wyłącznie wersje X64 ;) ...
a widzi Wam te 4GB Ramu? :)
Nawet jeśli jakimś cudem pokazuje 4GB (była jakaś łatka ale nie wiem czy nie do Viśty 32) ... to i tak nawet za Chiny Ludowe nie wykorzysta takiej przestrzeni.
fotoMichal
26-09-2008, 10:29
Nawet jeśli jakimś cudem pokazuje 4GB (była jakaś łatka ale nie wiem czy nie do Viśty 32) ... to i tak nawet za Chiny Ludowe nie wykorzysta takiej przestrzeni.
właśnie o tym mówię...
Dokładnie tak. MS wypuściło łatkę, bo duża liczba użytkowników marudziła, że ma 4GB a pokazuje im mniej...
System 32bitowy jest w stanie zaadresować do 4GB pamięci - wliczając w to RAM, pamięć z karty grafiki. Upraszczając: mając 4GB i system 32bit (np.: xp lub vistę), do tego kartę graf. 512MB, de facto masz do wykorzystania 3,5GB RAM.
Ps. można poczekać rok z okładem na win7, może będzie lepiej
System 32bitowy jest w stanie zaadresować do 4GB pamięci - wliczając w to RAM, pamięć z karty grafiki. Upraszczając: mając 4GB i system 32bit (np.: xp lub vistę), do tego kartę graf. 512MB, de facto masz do wykorzystania 3,5GB RAM.
hmn... sorry, ale wczesniej sie z tym nie spotkalem z tego co kojarze. na jakich zasadach do pamieci operacyjnej wlicza sie w systemie 32bitowym pamiec grafiki ktora system jest w stanie zaadresowac ?
Z zebranych informacji z różnych artykułów i forum technicznych:
- teoretycznie system 32 bitowy może adresować do 4GB, z rozszerzeniami PAE do 64GB
- MS ogranicza w systemach nieserwerowych przestrzeń adresową do 4GB
- pamięć urządzeń, w tym karty graficznej, (precyzyjnie: bufor do obsługi tej pamięci przez system) adresowana jest od 4GB w dół, co zawęża przestrzeń adresową
- w systemie 32 bit pojedyncza aplikacja jest i tak ograniczona do 2 lub 3GB (wartość konfigurowalna)