PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wodne rytmy... na miękko;)

jm
18-09-2008, 22:57
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.

3.

Pozdrawiam.... ciepło:)

lechupe
18-09-2008, 23:03
no jakas szczególnie atrakcyjna miejscówka to to chyba nie jest...

jm
19-09-2008, 00:25
no jakas szczególnie atrakcyjna miejscówka to to chyba nie jest...

na takie domniemanie jest zasadniczo kilka poprawnych, możliwych odpowiedzi - w zależności kto foty ogląda i co mu/jej się podoba:)

1. szczególnie atrakcyjna nie jest
2. jest całkiem atrakcyjna
3. średnio atrakcyjna
4. miła dla oka
5. ...?

Jest jeszcze filozoficzna kwestia, co poszczególne określenia oznaczają dla każdego oglądającego...;)

Dla mnie była atrakcyjna, cokolwiek to dla Was znaczy;)

Bartek-Kacper
19-09-2008, 00:32
W zasadzie to : trójkę podpasuję do 4 - miłe dla oka :)

1 i 2 do - szczególnie atrakcyjna nie jest :D

jm
19-09-2008, 00:38
a mnie się zielonośc na dalszym planie podoba... w takim zestawieniu:) ale każdy ma prawo widzieć i odbierać inaczej!

lechupe
19-09-2008, 11:44
jm za bardzo relatywizujesz - po prostu do bani te fotki :-D

ps. bo nie zauwazylas, ze na poczatku chcialem byc mily ;-)

Pershing
19-09-2008, 12:51
Dla mnie ta miejscówka była na tyle atrakcyjna, że byłem tam dwa razy. pierwszy kiedy miałem jeszcze małpkę canona i robiłem sobie pstryk pstryk. drugi raz wybrałem się tam w połowie sierpnia tego roku z D300 kompletem słoików i statywem, którego nie było jak rozstawić z uwagi na tłumy zwiedzających tą "nieszczególną" miejscówkę. Jak się wreszcie odrobię to coś wrzucę z moich wizji tego miejsca. A odnośnie zdjęc-pokazałeś to miejsce inaczej niż wszyscy i to duży +, tylko sadząc po czasach miałeś więcej szczęścia ze statywem niż ja, kiedy trafiłem na tłumy głównie "żółtych" i "makaronów"

jm
19-09-2008, 12:53
jm za bardzo relatywizujesz - po prostu do bani te fotki :-D

ps. bo nie zauwazylas, ze na poczatku chcialem byc mily ;-)

Mylisz się. Twoją zgryźliwość wyczułam od razu:)

PS kolejny Twój ... komentarz w tym wątku do ... bani. Nie chce Ci się pisać konkretnie i na temat, nie pisz wcale.

borregaard
19-09-2008, 13:45
Miejsce nie jest wcale nijakie i nieatrakcyjne.Zaszwankowała troche obróbka detali w tle,troszke by sie dało zgasić .Woda b.ładna ,nie jest przepalona.Dla mnie na trójce zbyt "miekko"...Fajny,turkusowy, kolorek wody na dwójce.Szkoda trochę ,że brązy są zbyt bordo i gdyby było jaśniej w pierwszym planie ,a krzaki w tle troszkę podrasowane,to byłoby fajnie.Mnie się te kadry podobają,może technicznie niezbyt dopracowane,ale przyjemne.Lubię troszkę naturalnego bałaganu.:-D
Pzdr
Andrzej

jm
19-09-2008, 14:19
.... A odnośnie zdjęc-pokazałeś to miejsce inaczej niż wszyscy i to duży +, tylko sadząc po czasach miałeś więcej szczęścia ze statywem niż ja, kiedy trafiłem na tłumy głównie "żółtych" i "makaronów"

Statyw niósł mąż:) i w ogóle nie udało się go rozstawić, nawet nie próbowałam....

Inaczej niż zazwyczaj... zwykle takich kadrów szukam, choć typowe obrazki też gdzieś się na karcie znajdą.
Mimo, bezogródkowej krytyki i miejsca i fotek;) odważyłam się pokazać cz. 2.

lechupe
19-09-2008, 14:39
Mylisz się. Twoją zgryźliwość wyczułam od razu:)

PS kolejny Twój ... komentarz w tym wątku do ... bani. Nie chce Ci się pisać konkretnie i na temat, nie pisz wcale.

ok, moze masz racje. Przepraszam za niezamierzoną zgryzliwosc.

Pisałem o nieatrakcyjnej miejscówce, ale oczywiscie moglem sie mylic, bo miejsca nie znam (albo sie nie domyslam). Natomiast kadry są nieatrakcyjne z pewnością.
Są przeładowane i skomplikowane. Nie ma wyrażnej kompozycji, zarysowanych planów, nie ma przesłania.
Wyeksponowanie drzewa, ktore tez samo w sobie nie jest zbyt atrakcyjne to mz za mało.

A w tle mamy - borregaard nazwał to naturalnym bałaganem - raczej kompletny chaos. Dowcip nie polega nawet na tym ze mamy tam wszystko: i krzaczki i strumyczek i jeziorko i co tylko jescze znajdziemy - ale istota w tym, ze nijak to ze soba nie współgra i nie harmonizuje.

Podobnie uzyte przez ciebie SWA (srodki wyrazu artystycznego), długi czas i blur, też nie dopełnieja tej fotografii.

Technikalia wytknął borregaard.

Dodam tylko, ze robisz swietne pejzaze, raczej nie od wczoraj, zatem poprzeczka wisi wysoko. Stad tez pochwała, ze zdjecia nie sa przepalone, raczej cie chyba nie satysfakcjonuje.

a tak ad vocem...
wiekszosc tu piszacych zastrzega sobie, ze krytyka winna byc konstruktywna, czyli nalezy łopatologicznie wywiesc i udowodnic niestosownosc obecności niepożądanego atomu w prawym górnym rogu...
Niestety problem w tym, ze w fotografii (jak kazdej dziedzinie sztuki) czesto trudno o dowód. W ogolnym rozrachunku liczy sie odbior amatora, który moze uwazac, ze zdjecie jest swietne albo...do bani.

Kwestią autora zaś jest sie do tego "do bani" odnieść. Mozna to oczywiscie zignorować. Ale mozna też przemyślec.

Pershing
19-09-2008, 14:54
Przepaszam za formę męską, jakoś się zagapiłem. drąząc temat miejscs, znaczy że tam zawsze jest tak tłoczno, a szkoda. Przyznam Ci się , że mam kilkadziesąt podobnych kadrów ale właśnie ze względu na inność nie zdecydowałem się do tej pory ich wrzucić co by się nie narazić na podobną krytykę, bo ja z natury tchórz jestem i bardzo się boję tych wszystkich nieprzychylnych komentów, dlatego jak już coś wstawię to bardziej cukierokowego, poukładanego no i wogóle cacy, a i tak pewnie po mnie pojadą.

jm
19-09-2008, 15:15
lechupe,
po ostatnim komentarzu... jest inna rozmowa:)
Widać, że masz coś do powiedzenia (w co nie wątpiłam ani chwilę). Jest krytyka a nie dowalanie.
I nie chodzi o dowodzenie swojego zdania, a raczej jakieś minimalne bycie fair wobec autora fotek - w końcu ktoś (tutaj ja) wystawiam je na widok (pośmiewisko;)) publiczne i apriori zakładam, że nie muszą się podobać wszystkim, nawet muszę czasem przyjąć, że nikomu się nie spodobają.
Jednak taki cios między oczy - stwierdzenie absolutne - do bani, tragedia, dno itp w moim odczuciu tworzą aurę wokół komentującego: patrzcie jaki jestem kozak - nic nie muszę konstruktywnie napisać, a skoro krytykuję, to wszyscy wiedzą, że ja sam bym to lepiej itp.

Teraz o samych fotkach - jak widzę nie bronią się same więc moja obrona tez pewnie nic nie da ale....
na 3 ja kompozycję czuję - przez moment chciałam ciachnąć schodki, żeby pozbyć się "jasności" w tle ale uznałam, że mi to burzy układ zdjęcia.
drzewa na 1 i 2 - dla mnie same w sobie są... atrakcyjne, były w momencie powstawania zdjęć, tak pozostało kiedy po czasie dokonywałam selekcji.
Kadry jako całość.... pewnie, że zdarzały mi się lepsze. Natomiast czy są tak całkiem do bani... hmmm - szanuję Twój punkt widzenia.

Technikalia - macie rację. Zamiast dopieszczać postawiłam na ...naturalność. Wina czy nie - tak było.

Seeker
19-09-2008, 16:58
Pomijajac "niepomijalne", dalbym jednak krotsze czasy.

borregaard
20-09-2008, 10:06
[QUOTE][Technikalia - macie rację. Zamiast dopieszczać postawiłam na ...naturalność.

To świetny wybór.... jeśli nie trzeba nic poprawić....:wink:

Pzdr
Andrzej

mariusz_777
20-09-2008, 11:20
Jak dla mnie trójeczka najfajniejsza można by tylko krótszy czas dać, dlaczego to zdjęcie bo lubię takie klimaty:D. Reszta taka sobie mogły by być lepsze, takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam