Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do D40
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki Nikon D40. Chciałbym zamienic standardowy obiektyw na inny. Interesuje mnie obiektyw 70-300 VR. Co możecie polecić dla amatora. Zastosowania uniwersalne od sportu po przyrodę. Może być sprzęt używany budżet 450- 500 zł.
70-300VR za 500zl to raczej nie kupisz, bez VR spokojnie.
co do sprzetu , z VR to bardzo fajne szklo bez VR - strasznie wolny AF wiec do sportu sie na bank nie nadaje i wersja ta w/g mnie nie bedzie dzialala z d40 - chyba ze sie myle
kronos28
18-09-2008, 13:37
takie pytanie padło juz setki razy i nawet identyczne jest kilka wątków niżej... szukać szukac i jeszcze raz szuakć a jak się nie znajdzie dopiero wtedy zadac pytanie - odwieczna zasad każdego forum...
70-300VR za 500zl to raczej nie kupisz, bez VR spokojnie.
co do sprzetu , z VR to bardzo fajne szklo bez VR - strasznie wolny AF wiec do sportu sie na bank nie nadaje i wersja ta w/g mnie nie bedzie dzialala z d40 - chyba ze sie myle
Nie mylisz się przyjacielu, 70-300G nie ma autofocusa z D40/60. Ale ten obiektyw i tak jest żałosny...
malyd77 - z podanego zakresu polecić można Sigmę 70-300 APO AF-Motor Nikon. używaną złapiesz nawet poniżej 500. Ewentualnie szukaj Nikkora 55-200 VR. Swój obecny obiektyw, jak mniemam 18-55 sobie na razie zostaw.
mp3playerfan
18-09-2008, 18:48
Witam
Ja polecam Sigme 55-200 HSM można już kupić od 490 + wysyłka ale z gwarancją niemiecką lub 615 z polską.
Naprawdę dobrze wykonany, szybki ale mój miał bardzo duży frontfocus i musiałem go zwrócić tak że Sigmy tylko jak jest możliwość sprawdzenia przed zakupem jakimś testem na front lub back focus.
Albo od razu po zakupie wysyłka do serwisu na kalibrację, ponoć trwa to kilka dni a koszty pokrywa serwis.
Pozdrawiam
Jurek
czy ten byłby odpowiedni na moje potrzeby: http://www.allegro.pl/item441152466_sigma_70_300_f_4_5_6_nikon_silnik_af _d40_d60_uv.html
czy ten byłby odpowiedni na moje potrzeby: http://www.allegro.pl/item441152466_sigma_70_300_f_4_5_6_nikon_silnik_af _d40_d60_uv.html
Nie jest to najlepszy wybór, ale jeśli wziąć pod uwagę bużet ok 500,- to w ostateczności da radę (no i ma AF z D40).
Moim zdaniem:
Lepiej chyba byłoby jednak znaleźć używanego Nikkora AF-S 55-200 4-5,6 VR lub w ewentualnie bez VR, tyle że bez VR gorszy optycznie.
Podane przez Ciebie szkło mydli powyżej 200 mm, a i AF znacznie częściej nie trafia niż z w Nikkorze. Jeżeli więc niekoniecznie potrzebne mydlane 300mm Sigmy to lepszym wyborem będzie Nikkor.
Jeżeli jednak upierasz się przy 300 mm to lepiej byłoby dozbierać ok 300, - do wersji APO (Sigma 70-300 APO, ok. 850,- )
Inna propozycja:
Sprzedać 18-55 i kupić jeden uniwersalny obiektyw np. Nikkor AF-S 18-135 DX 3,5-5,6- masz rozsądne tele i szeroki kąt przy bardzo dobrej ostrości w jednym szkiełku, a poza tym za używanego nie zapłacisz więcej jak 600,-
Mateusz_K
19-09-2008, 20:11
Tej sigmy nie brałbym pod uwagę. O niebo lepsza jest wersja APO, jednak ogniskowa 200-300mm ma już dosyć słabą jakość. Nikkor 55-200 jest niezły dla pełnego zakresu ogniskowej, dobrym wyborem jest także sprzedaż KIT'a i kupno wspomnianego już nikkora 18-135mm i zostało by jeszcze parę złotych na jakiś filtr. Jeśli nie jesteś jeszcze pewien to polecam także zajrzeć na fotopolis i optyczne tam były testowane wszystkie wspomniane obiektywy. Myślę ,że ja bym wybrał używaną sigmę 70-300mm APO jednak za tę cenę można mieć nowy 55-200, wszystko zależy od tego czy wolisz nowy obiektyw czy używany
Dzięki za informacje. Zdecydowałem się na tego Nikora 18-135. Mam tylko pytanie ile dostanę za "KIT-owy" obiektyw. Jest nowy zrobiłem nim 1000 zdjęć. Stan igła, ma jakieś 4 miesiące.
...Mam tylko pytanie ile dostanę za "KIT-owy" obiektyw. Jest nowy zrobiłem nim 1000 zdjęć. Stan igła, ma jakieś 4 miesiące.
Możesz wystartować od najniższej ceny internetowej x 80%, ale sprzedasz za tyle, ile ktoś zdecyduje się zapłacić.
pioter m
31-10-2008, 22:00
Dzięki za informacje. Zdecydowałem się na tego Nikora 18-135. Mam tylko pytanie ile dostanę za "KIT-owy" obiektyw. Jest nowy zrobiłem nim 1000 zdjęć. Stan igła, ma jakieś 4 miesiące.
Szczerze?
Nie warto. To tez plasticzak i nie jest wiele lepszy optycznie. Szegolnie jako tele, bo wysuwajacy sie tubus dosc luzno "lata" na boki.
Co do wymiany kita na 70-300mm. Czy jestes swiadomy tego, co faktycznie te cyfry oznaczaja?
Zostaw kita i kup sobie jakies tele. Ja bardzo lubie sigme 70-300apo. Bardziej niz nikkora 55-200 (kwestia gustu).
PS. Posluchaj tez rady moderatora.
Szczerze?
Nie warto. To tez plasticzak i nie jest wiele lepszy optycznie. Szegolnie jako tele, bo wysuwajacy sie tubus dosc luzno "lata" na boki.
Wszystko pięknie fajnie, ale przy budżecie 400-500 to można sobie pomarzyć o nieplastikowym obiektywie który ma jeszcze silnik w body i do tego zakres tele. Po za tym mam Nikkora 18-135 i uważam, że wymiana z 18-55 jest całkiem rozsądna. Co do jakości optycznej to jest to b ostry obiektyw, jeden z ostrzejszych z tego zakresu ogniskowych ( w zakresie ok 100 mm zdecydowanie ostrzejszy od wychwalanego 18-200VR). Do tego ma bardzo celny AutoFocus. Dla początkującego jest więcej niż wystarczalny. Ja jestem b z niego zadowolony. Tubus dość luźno lata na boki- ok są małe luzy, ale pamiętaj że to nie pancerna np. Tokina za 2000,-
i bądź tu człowieku mądry. Jedni chwalą inni ganią. Cóż chyba trzeba przetestować. Kupić sprawdzić a potem najwyżej sprzedać.
Bienias dzięki za info. Napisz więcej o tym jak sprawuje Ci się ten obiektyw. Możesz wysłać info na PW