Zobacz pełną wersję : młodzi z perspektywy gościa
sokrates
18-09-2008, 11:43
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img520.imageshack.us/img520/8241/weselesv1.jpg)
Alexandrix
18-09-2008, 12:14
Takie pierwsze z brzegu czy tylko to zdjęcie przeszło przez Twoją ostrą selekcję????
Miny mają pierwszorzędne i to kadrowanie... Jestem pod wrażeniem...
sokrates
18-09-2008, 12:47
ani pierwsze z brzegu ani ostrej selekcji nie robiłem :-) ot. przeglądałem które zdjęcia dać do wywołania na papier do albumu pamiątkowego i pomyślałem że mogę to pokazać tutaj. Pewnie dużo więcej mógłbym tu pokazać, ale jakoś nie mam ani potrzeby ani za bardzo czasu aby to robić.
Ślubniaków jako tako nie robię (dawniej zdażało się często, teraz okazjonalnie dla rodziny) robię zdjęcia dla przyjemności a nie dla kasy.
Co do kadrowania - to jest pełna klatka (z DX) nic nie kropowane/kadrowane w PS.
Może źle rozumuję, ale wrzuciłeś to zdjęcie bo nie masz co z czasem robić? Ot, tak sobie.
sokrates
18-09-2008, 13:09
czepiasz się ;-)
to może tak to ujmę - wg. mnie to dobre zdjęcie - a dobre warto pokazać.
Pewnie na tym weselu zrobiłem więcej dobrych zdjęć (być może je kiedyś tu pokażę) ale nie czuję potrzeby wystawiania pod krytykę większej ilości ślubniaków, bo zarobkowo/zawodowo się tym nie zajmuję więc opinie n/t moich zdjęć jakie by nie były w tej materii nic nie przyniosą.
druga sprawa - czas, a raczej jego brak pozwoliło mi w chwili oddechu od spraw zawodowych przygotować i wystawić 1 zdjęcie.
robię zdjęcia dla przyjemności a nie dla kasy.
.
ale moze da sie to jakos polaczyc ;) ?
sokrates
18-09-2008, 14:10
pewnie że da, tylko jak się ciężko pracuje cały tydzień i nieźle za to dostaje się na konto to mając do wyboru dorabiać w soboty lub zostać z rodziną i bawić się z 2,5 letnim synem wolę to drugie i dla przyjemności robić foty dziecku.
wg. mnie to dobre zdjęcie
naprawdę tak uważasz?
sokrates
18-09-2008, 14:53
tak. Dobre dla mnie, dobre do albumu, dobre jak dla amatora którym jestem - dlatego też pokazuję go w tej kategorii a nie glamour :-) szukasz artyzmu - źle trafiłeś, odwiedź galerie Wielkich tego świata...
Poruszamy się w sferze subiektywności, ale moim zdaniem to zdjęcie nie jest tak dobre, jak by mogło być. ponieważ zawalony jest balans bieli i z ostrością też jest tylko tak sobie, sugeruję zabrać kolor. Dzięki temu, "kolorowy bałagan" w kadrze przestanie razić, zdjęcie nabierze "dokumentalnego charakteru" i moim zdaniem zyska.
E.. czepiacie się. Była fajna imprez i już. Będzie co wspominać na stare lata.
ps. po pełniejszym oglądzie fota jednakże do kitu ;)
sokrates
18-09-2008, 21:13
twoje zdanie, ja bym rzekł raczej z KITa - bo to jeszcze fota z 18-55.... grrrrr :-)
tak. Dobre dla mnie, dobre do albumu, dobre jak dla amatora którym jestem - dlatego też pokazuję go w tej kategorii a nie glamour :-) szukasz artyzmu - źle trafiłeś, odwiedź galerie Wielkich tego świata...
to co twoim zdaniem jest dobrego w tej focie?
wskażę ci, co jest niedobre (według mnie):
- zły balans bieli
- mina PM jakaś taka dziwna
- sam kadr zupełnie przypadkowy
pokaż coś innego z tego ślubu/wesela
wilkolak
18-09-2008, 23:30
jak dla mnie to przekonwertowac do B&W i będzie ciekawsze (bardziej reporterskie) a co do samego ujęcia to ma w sobie coś. Zamroziło skupienie uwagi fotohrafowanych na czymś (ciekawe na czym? swoją drogą), nawet jeśli przypadkowe to jestem za. Może nie do albumu ale, fajne jest.
Alexandrix
19-09-2008, 07:10
Nie no chyba zacznę wystawiać na forum jakieś swoje "dobre" zdjęcia ale pod warunkiem, że tylko ostrowski_marci będzie je komentował wtedy komenty będą dla mnie lepsze niż Redbull. Może wszyscy niech wystawią jakieś swoje "super" zdjęcia i zaśmiecimy forum. A to że jest z kita niczego nie usprawiedliwia.