Zobacz pełną wersję : fotografia poklatkowa
radziu.art.pl
18-09-2008, 11:34
ostatnio z kolegami zastanawialem sie nat takim czyms moze ktos sie spotkal..
mamy aparat cyfrowy ja stawian na nikona, podpinam to do laptopa wrzucam do samochodu i ustawiam zeby robilo mi sie jedno zdjecie co 10 sekund czy ktos sie spotkal z takim czyms? chodzi o to zeby ustawic automatyczne wyzwalanie zdjecia co okreslony czas.
to sie nazywa interwał
d200 oferuje, nie wiem jak d80
radziu.art.pl
18-09-2008, 11:38
ale nam bardziej chodzilo o jakiegos kompakta zeby obnizyc koszty zwiazane z ekspolatacja :)
Coś podobnego widziałem na elektroda.pl , co prawda wiązało się z małą ingerencją w aparat. Może się przyda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1085472
Pozdrawiam
Sprobujcie odpalic Camera Control Pro, nie wiem czy to smiga z kompaktami, ale z np. D70s bardzo ladnie ;) A ten nie ma interwalu jako takiego [albo wezyk, albo laptop].
ostatnio z kolegami zastanawialem sie nat takim czyms moze ktos sie spotkal..
mamy aparat cyfrowy ja stawian na nikona, podpinam to do laptopa wrzucam do samochodu i ustawiam zeby robilo mi sie jedno zdjecie co 10 sekund czy ktos sie spotkal z takim czyms? chodzi o to zeby ustawic automatyczne wyzwalanie zdjecia co okreslony czas.
niektore coolpixy maja taka opcje, robia fote co 30 sekund i sklejaja autoamtycznie w filmik. ale ogolnie to mozna z powodzeniem uzyc wezyka z timerem (phottix na przyklad) do jakiegos dslr tyle ze trzeba przylutowac 3 kabelki (masa, AF, release) do spustu migawki (albo dorobic sobie gniazdko). i hulaj dusza dopoki karty i baterii starczy.
Sprobujcie odpalic Camera Control Pro, nie wiem czy to smiga z kompaktami,
nie smiga. stare 8800, 8600, P1 (iirc) i S4 (iirc) mialy wlasny plugin do picture project ktory robil cos podobnego, ale mieal interwalu - byl za to podglad live i zoom :) PictureProject Coolpix Remote Control
Waldo 2008
18-09-2008, 16:56
W D300 nazywa sie to "Fotografowanie z interwalometrem". Mozliwość regulacji czasu pomiędzy wyzwoleniem migawki i okresu w jakim sie fotografuje.
najtaniej coolpix 5400
ma komplet softu
olo
nam bardziej chodzilo o jakiegos kompakta zeby obnizyc koszty zwiazane z ekspolatacja
W D300 nazywa sie to "Fotografowanie z interwalometrem". Mozliwość regulacji czasu pomiędzy wyzwoleniem migawki i okresu w jakim sie fotografuje.
D300 to faktycznie bardzo budzetowe rozwiazanie ;)