Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat

rg2000
18-09-2008, 09:58
Mam d200 plus tamron 17-50 i pancerny nikon 70-210f4. Od czasu do czasu popełniam jakiś ślub i drażni mnie strasznie że nie mogę sobie na wysokim iso pofocić - ja po prostu nie lubię błyskać lampą. A niektóre kościoły ciemne.
I tu pojawia się pytanie - czy korzystając z rat 30x0% w eurortv kupić - d700 plus 24 -70 (opcja najgorsza finansowo) czy kupić d300 i tokine 50-135? Ktoś ma taki zestawik (d300 plus tokina?) i może parę słów powiedzieć. D700 z 24-70 wymiata, ale nie chcę być na suchyn ryżu przez 2,5 roku. Co sądzicie?

sevenoo
18-09-2008, 10:05
powiem ci ze na 24-70 to malo co nie wymiata :P
ja bym wzial d700 skoro sluby popelniasz i moze jednak jakis tanszy lens do niego.
ewentualnie brat ma 24-70 i d300 i tym mozna tez swietnie robic zdjecia w koscielnych ciemnosciach , choc uwazam ze lepsze by bylo cos jasniejszego:) np 85 f1.4.

rg2000
18-09-2008, 10:07
Myślałem o tamronie 28-75, to dobre szkło, ale to nie obciach do d700 go zakładać :-)

Tomek Konopka
18-09-2008, 10:18
A tak z ciekawośći ile dajecie iso maksymalnie w d200, bo ja boje się dać więcej niż 400.

sevenoo
18-09-2008, 10:23
ja w d70s dawalem tak do 800 nawet 1000 , na odbitkach bylo bardzo znosnie

rg2000
18-09-2008, 10:23
Ja robiłem w kościele na 1600 iso, ale to już masakra, choć wiele zależy od sceny.

Tomek Konopka
18-09-2008, 10:28
Na formacie zdięć 15x21 cm powyżej iso 400 ,wychodzi mi mrowisko.

NBA
18-09-2008, 10:40
Ostatnio miałem zleconko na fotę do gazety - kino uruchomiło pokazy dla matek z dziećmi (chodzi o to by mogły wejść z wózkami i małymi dzieciakami itd, wiadomo w kinie ciszej, a dzieci mogą płakac do woli). Zależało mi więc na ujęciu by w kadrze była mama w fotelu, dziecko i ekran na którym leci film. Potrzebowałem trochę miejsca więc zakręciłem mojego T 17-50. Na 17 mm minimetrach objąłem mamę, która troskliwie poprawia dziecko w wózku i ekran gdzie już leciał film. W kinie było ciemno, ale trochę jaśniej niż na zwykłych seansach (tak było ustalone). Zrobiłem ISO na 3200 (przy świetle 2.8), pomiar centralny, manual, pomiar z ekranu, pomiar z ciemnej sali, wyśrodkowałem i ciemno... Zrobiłem kilka ujęć i kicha. Dopiero po podbiciu ISO na maxa w D300 uzyskałem efekt, ale nie zadowalający... CO JEST GRANE?

sevenoo
18-09-2008, 10:43
tak jak juz kiedys pisalem 2.8 to za ciemno jak na cykanie bez lampy w ciemnicy, aparat to nie noktowizor
a moze chociaz jakies sb600 wyzwalane z aparatu stojace przed mama i dzieckiem i dajace chocby to 1/64 :) ??

marekm
18-09-2008, 11:10
Jeżeli zestaw ma być "ekonomiczny", to sugeruję używane D300 (dziś na giełdzie za 3600 PLN) i do tego N17-55/2.8 (używany do kupienia za ok. 3000 - 3300 PLN). Komplet gotowy do pracy w cenie D700. :)

Zakup D700 + N24-70/2.8 w Euro, nie boli na starcie, ale jak by nie patrzeć cena jest wysoka, a 30 rat dłuuugo się spłaca. :(

Zawsze przyda się też N50/1.4 i Sabinka.

rg2000
18-09-2008, 11:19
Zakup musi być ratalny niestety. W fotojokerze d700 jest tańsze ale na raty wychodzi drożej niż w euro rtv. Przed chwilą wpadłem na szatański plan - kupić d700, do tego sigma 20 i nikkor 85, jednocześnie zostawiłbym sobie d200 i zestaw na ślub gotowy - szkiełka mogę sobie zamieniać do sigma pod pełną klatkę też jest, sabinki dwie mam. Może tak to zrobić. Dużo osób mówi że dwoma stałkami ślub się obleci a sigmę sobie chwalą.

Jacek_Z
18-09-2008, 12:40
Pracując równolegle na 2 body powinieneś z nich otrzymywać podobne pliki (kolor, tonalność). Możesz robić równolegle na D3/D300/D700 i nawet D90, ale zdjęcia z D200 będą ciut inne i w stosie odbitek to się będzie trochę (dla wprawnego oka) odróżniało.

rg2000
18-09-2008, 12:46
Żeby kupić d300 i d700 to musiałbym nerkę sprzedać :-)

marekm
18-09-2008, 12:48

Dwie nerki i jeden korpus lub jedna nerka i dwa korpusy - wybór należy do Ciebie. :wink:

Jacek_Z
18-09-2008, 12:56
D90.

rg2000
18-09-2008, 13:06
Myślałem o d90, jak będzie w sklepach to trzeba go będzie obmacać, ciekawe ile korpus będzie kosztował

messer
19-09-2008, 17:32
Dwie nerki i jeden korpus lub jedna nerka i dwa korpusy - wybór należy do Ciebie. :wink:

Hehehe :)
Czy na forumowej giełdzie można sprzedawać nerkę? :-))
Bo pomysł jest zacny ;>

Wojt@s!o
19-09-2008, 18:02
Na fotoaparaciki.pl D90 kosztuje 2999zł

Bonthyc
19-09-2008, 18:38
Możesz jeszcze oddać dużo krwi za którą dostaniesz dużo czekolad które później sprzedasz, a pieniądze zarobione na handlu czekoladami wydasz na D300 i D700. I wszyscy będą szczęśliwi :)

KS
20-09-2008, 23:25
Nie przesadzajcie. Dziś odebrałem odbitkę 15x21 z D200 ISO 1600, odszumione trochę w ACR.
Na odbitce widać minimalnie szum, ale... ale... zdjęcie było robione w pomieszczeniu, gdzie było ciemno jak w d... źródło światła - dalekie okno i świeczka.

W kościołach ciemnych ISO 640 i ISO 800 nawet nieźle z D200 wychodzą. Niestety, ten aparat ma już kilka lat... czas zbierać na D700.

verus
21-09-2008, 06:06
Myślałem o tamronie 28-75, to dobre szkło, ale to nie obciach do d700 go zakładać :-)

powiem więcej, to grzech ciężki

luxius
21-09-2008, 11:26
nikt tu chyba nie napisal o cropie, ktory stracisz w wypadku zakupu d700...

a obiektywu 300/2.8 VR nie ma przy FF, on "istnieje" tylko przy cropie, a slubniakowi moze sie taki przydac;)

asterixII
21-09-2008, 11:43
luxius zawsze możesz d700 przełączyć na DX a ja swojego d300 na FX nie potrafię :)

luxius
21-09-2008, 12:15
nie tak do konca
masz wtedy matryce 6MP
pewnie niektorym wystarczy
mnie nie

marekm
21-09-2008, 13:00
Konwerter 1,4 lub 1,7 i crop wraca. Będzie ciemniej, ale D700 da radę. :)

luxius
21-09-2008, 13:04
co wraca marku?
konwerter oznacza spadek jakosci, jeszcze takiego nie widzialem tego nie powoduje....
to juz bym wolal 300/4

jezeli komus zalezy na cropie to nie mozna tego zamienic na "wieksza" matryce plus konwerter
przynajmniej jesli mowimy o osiagnieciu maxymalnych pratametrow jakosciowych obrazu
to albo d700 i 300/2.8 (plus monopod i torba na kolkach ew. zapasowy kregoslup:) )
albo d300 i 70-200 2.8 VR

marekm
21-09-2008, 13:11
...jezeli komus zalezy na cropie to nie mozna tego zamienic na "wieksza" matryce plus konwerter przynajmniej jesli mowimy o osiagnieciu maxymalnych pratametrow jakosciowych obrazu
to albo d700 i 300/2.8 (plus monopod i torba na kolkach ew. zapasowy kregoslup:) )
albo d300 i 70-200 2.8 VR

To oczywiste, że jeżeli komuś zależy na cropie, to bierze aparat z cropem. Ale ten, któremu nie zależy, może od biedy zastosować konwerter.

luxius
21-09-2008, 13:39
no:)

Jacek_Z
21-09-2008, 13:43
a obiektywu 300/2.8 VR nie ma przy FF,
Nikkor 300/2.8 jest także w wersji VR (wersji bez VR juz nie ma chyba od dawna w produkcji)

samek
21-09-2008, 14:04
...Ale ten, któremu nie zależy, może od biedy zastosować konwerter.

Ile razy czytam te opowieści o konwerterach to zastanawiam się cóż Wy za foty robicie, że widzicie ten spadek jakości? Szczególnie przy konwerterach 1.4. To jest raczej kolejny przypadek wpatrywania się w kropy 100% na monitorku i doszukiwanie się niuansów, których się nie zobaczy na wydrukowanej focie. A im ona mniejsza to tym bardziej.
70-200 czy 300mm (lub oczywiście powyżej) wraz z opcjonalnie dopinanym konwerterem 1.4 jak najbardziej. To oczywiście moja opinia :)

luxius
21-09-2008, 14:21
kazdy jest do czego innego przyzwyczajony
tzn kazdy ma inne standardy jakosci,
ja te roznice widze golym okiem
bez wpatrywania sie w cropy 300%
z moich dowiadczen wynika , ze ostrosc cierpi najbrtadziej przy kowerterze
a akurat dla mnie ostrosc jest jedna z najwazniejszych rzeczy:)

samek
21-09-2008, 14:25
kazdy jest do czego innego przyzwyczajony
tzn kazdy ma inne standardy jakosci,
ja te roznice widze golym okiem
bez wpatrywania sie w cropy 300%
z moich dowiadczen wynika , ze ostrosc cierpi najbrtadziej przy kowerterze
a akurat dla mnie ostrosc jest jedna z najwazniejszych rzeczy:)

Ależ oczywiście. Nie będę z tym zdaniem polemizował.
Wrócę tylko do zadanego pytania - coż Wy za foty robicie? CHciałbym to po prostu zobaczyć. Nauki nigdy dosyć. Gdzie mogę zobaczyć?

Jacek_Z
18-11-2023, 02:03
Hm, odpowiedziałaś na post sprzed .. 15 lat. On już kupił aparat, sprzedał, kupił kolejny ;)
Czy ten post pisała AI?

m_a_g
18-11-2023, 02:15
Jeżeli to AI to jakaś upośledzona, bo kto dzisiaj zastanawia się nad wyborem pomiędzy D700 a D300 do fotografii ślubnej? Aparat 12MPX - killer na śluby na koniec listopada 2023 :mrgreen:

krzysztofz24
18-11-2023, 02:23
(...) Aparat 12MPX - killer na śluby na koniec listopada 2023 :mrgreen:
O co ci chodzi;-)? Panstwo mlodzi bez problemu obejrza na TV 4K:-D, 12mpx daje kolo 30% zapasu.
Chyba nie spodziewasz sie ze beda chcieli wiecej mpx do jakichs duzych wydrukow?
Kto dzis drukuje zdjecia...

Jacek_Z
18-11-2023, 02:37
Krzysztof, przeciez nie o to chodzi.
Jak się popatrzy na Wasze stopki, to się nie dogadacie.

krzysztofz24
18-11-2023, 02:46
Krzysztof, przeciez nie o to chodzi.
Jak się popatrzy na Wasze stopki, to się nie dogadacie.

Moja stopka to jest polowicznie aktualna;-). Jakos wyroslem ze swiezego forumowicza i etapu chwaleni sie sprzetem, ale niech wisi bo nie chce mi sie grzebac gdzie to zmienic. (S5pro ma dozywocie).
To tak ogolnie zartem bylo, stad emotki.

12mpx 4k ogarnie z 30% zapasem, drukowac - to juz ludzie zapomnieli o tej technologi:-). Przecietny Kowalski to mysli ze do druku to zdjecia trzeba wywolac jakos, jak za kliszy. A teraz to jest cyfra i monitory, i jak to drukowac. Przeciez sa cyfrowe...:-)
Naprawde ludzie nie zwiazani z fotografia tak mysla.

Wiec narzekanie na 12mpix uwazam za nieuzasadnione;-).
No chyba ze ktos ma inne zdanie, to moze wyjdzie ceikawa dyskusja jak juz watek odkopany.

cybulski
18-11-2023, 09:00
Ja drukuje foty.

krzysztofz24
18-11-2023, 11:05
No ja też czasem.
To witaj w tym promilu populacji;-).

m_a_g
18-11-2023, 15:05
Moja stopka to jest polowicznie aktualna;-). Jakos wyroslem ze swiezego forumowicza i etapu chwaleni sie sprzetem, ale niech wisi bo nie chce mi sie grzebac gdzie to zmienic. (S5pro ma dozywocie).
To tak ogolnie zartem bylo, stad emotki.

12mpx 4k ogarnie z 30% zapasem, drukowac - to juz ludzie zapomnieli o tej technologi:-). Przecietny Kowalski to mysli ze do druku to zdjecia trzeba wywolac jakos, jak za kliszy. A teraz to jest cyfra i monitory, i jak to drukowac. Przeciez sa cyfrowe...:-)
Naprawde ludzie nie zwiazani z fotografia tak mysla.

Wiec narzekanie na 12mpix uwazam za nieuzasadnione;-).
No chyba ze ktos ma inne zdanie, to moze wyjdzie ceikawa dyskusja jak juz watek odkopany.

Widzisz, moim zdaniem stopka nie ma nic wspólnego z byciem świeżym forumowiczem lub też co gorsza z chwaleniem się sprzętem, tylko zwyczajnie warto wiedzieć kto jakim sprzętem się posługuje przy dyskusjach na temat tegoż sprzętu.
Zwłaszcza w dyskusjach na temat konkretnego modelu lub marki - inaczej mi się dyskutuje z kimś kto ma dany model i go używa, niż z kimś kto tylko powtarza wiedzę wyczytaną w internecie.
W związku z tym dużo łatwiej - no przynajmniej mnie - jest wrzucić sobie sprzęt w stopkę niż każdorazowo zaczynać wpisy na forum od "mam taki a taki aparat i z moich doświadczeń wynika że....."

Odnośnie drukowania zdjęć (którego podobno nikt już nie robi) oraz przeglądania zdjęć na komputerze które jak piszesz jest tak popularne.
Fakt, oglądanie na kompie jest popularne. Ale 12MPX w obecnej chwili nawet na tapetę na monitor nie starczy - no przynajmniej na żadnym Mac'u gdzie od lat monitory są 5K czyli ponad 14MPX... Że nie wspomnę o innych proporcjach więc zdjęcie 3:2 trzeba sobie dodatkowo przyciąć i wykadrować. 12MPX przycięte do 16:9 daje ile? 8MPX? No właśnie.
Co do samego drukowania zdjęć - ja drukuję, przynajmniej kilka razy do roku. Czasami nawet w formacie 90x60cm.

Zresztą, jak chyba się domyślasz, mój wpis odnosił się do tych 12mpx dość żartobliwie, bo śmiesznie się po prostu czyta że D700 do "killer na śluby" ale że "to świetna opcja ale może nadwyrężać portfel", kiedy mamy rok 2023, sam aparat kosztuje $300 na eBay czy gdzie indziej. Przyznasz chyba że w obecnych czasach nikt kto chce się zawodowo zająć zdjęciami ślubnymi nie rozważał by tego sprzętu i raczej nie byłby to pierwszy wybór jako najlepszego na rynku "killera" ;-)

cybulski
18-11-2023, 15:56
Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj. Wchodząc np na forum Pajero też wolę widziec czy pisze gość który ma i wie czy też tylko coś wyczytał i powtarza jak AI (chodząca encyklopedia) za internetem.

cz4rnuch
18-11-2023, 17:20
Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj...Trza by do tego powołać jeszcze jakąś komisję weryfikacyjną.

A wracając do wpisu koleżanki to w sumie pisała ona konkretnie o branży ślubnej a te zdjęcia akurat w przeciwieństwie do innych dziedzin zazwyczaj się drukuje.

cybulski
18-11-2023, 17:36
Koleżanka sztuczna inteligencja. Jak tylko wchodził chatgpt to młodszy syn też tym się bawił. Te teksty łatwo odróżnić i sposób wypowiadania się.

W dylemat mac czy pc też wpis powstał. Stawiam na jakieś proste zapytanie do AI plus milion emotikonow i wygeneruje. Dla pokolenia Z jak znalazł, można szybko zostać expertem na poziomie internetu w dziedzinach których się dotąd zupełnie nie znało. Taka droga na skróty. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pokolenie_Z

cz4rnuch
18-11-2023, 17:45
Daj jej szansę. Pobędzie tu trochę i będzie bełkotać o plastyce, sabinkach lub radioaktywnych industarach jak stary wyjadacz. Może nawet jakieś wojenki systemowe polubi?

fafniak
18-11-2023, 18:26
Spaaaaaalmy Nikona.... A potem spaaaaaalmy kabina.... Taka ludowa przyśpiewka pentaksiaży ������

- - - - kolejny post - - - - - -

Spaaaaaalmy Nikona.... A potem spaaaaaalmy canona.... Taka ludowa przyśpiewka pentaksiaży ?

Wind Mill
18-11-2023, 20:21
Wojny systemowej nie wygra ani Nikon, ani Canon ani Sony.
Wygra ją AI. ;)

krzysztofz24
18-11-2023, 23:58
Widzisz, moim zdaniem stopka nie ma nic wspólnego z byciem świeżym forumowiczem lub też co gorsza z chwaleniem się sprzętem, tylko zwyczajnie warto wiedzieć kto jakim sprzętem się posługuje przy dyskusjach na temat tegoż sprzętu.
Zwłaszcza w dyskusjach na temat konkretnego modelu lub marki - inaczej mi się dyskutuje z kimś kto ma dany model i go używa, niż z kimś kto tylko powtarza wiedzę wyczytaną w internecie.
W związku z tym dużo łatwiej - no przynajmniej mnie - jest wrzucić sobie sprzęt w stopkę niż każdorazowo zaczynać wpisy na forum od "mam taki a taki aparat i z moich doświadczeń wynika że....."

Ja tam wole po prostu przekonac sie w rozmowie czy dana osoba jest kompetentna jak mowi o sprzecie czy moze mozna do niej przypisac sentencje "na nic sprzetu kupa, jak forograf d...pa";-). I absolutnie to nie jest jakas aluzja do Ciebie ze masz dluga stopke ze sprzetem.
Zreszta jest tez takie ciekawe zjawisko doskonale widoczne pod komentarzami sklepow z oponami. Niewazne ktorej klasy opony, moga byc najtansze ekono. Ale wlasciciel pisze komentarz ze miazga i wchodzi swoim Punto 1.2 w zakrety 180km/h i trzymaj jak glupie:grin:
To zjawisko (choc nie az tak przerysowane) jest widoczne tez u nas na forum.
Wchodzi nowy aparat, uzytkownicy w 90% twierdza ze miazga, starsze modele automatycznie przestaly robic zdjecia i ogolnie och i ach. Jest tez grupa ktora twierdzo ze to shit i czasem nawet ma dany aparat.
Dobrze jest poczekac kilka miesiecy (a nawet z pol roku) zeby mozna bylo sobie wyrobic miarodajna opinie i wiedziec czego sie spodziewac przy zakupie tego nowego modelu.
Po tym czasie zaczynaja pojawiac sie obiektywne opinie userow, jak juz minal hype po zakupie i przemozna chec potwierdzenia, ze dobrze sie wydalo pieniadze;-)

Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj.(...)
No jeszcze czego:-)
Akurat ciebie bardziej kojarze z forum ze streetowymi zdjeciami i ogolnie ludzi, niz duzej aktywnosci w dyskusjach o sprzecie i nowinkach. Nie psuj tego;-).
W sumie to mnie nie obchodzi jakim aparatem czy obiektywem te zdjecia zrobiles...

markB
19-11-2023, 14:47
Fakt, oglądanie na kompie jest popularne. Ale 12MPX w obecnej chwili nawet na tapetę na monitor nie starczy - no przynajmniej na żadnym Mac'u gdzie od lat monitory są 5K czyli ponad 14MPX... Że nie wspomnę o innych proporcjach więc zdjęcie 3:2 trzeba sobie dodatkowo przyciąć i wykadrować. 12MPX przycięte do 16:9 daje ile? 8MPX? No właśnie.
Co do samego drukowania zdjęć - ja drukuję, przynajmniej kilka razy do roku. Czasami nawet w formacie 90x60cm.

Zresztą, jak chyba się domyślasz, mój wpis odnosił się do tych 12mpx dość żartobliwie, bo śmiesznie się po prostu czyta że D700 do "killer na śluby" ale że "to świetna opcja ale może nadwyrężać portfel", kiedy mamy rok 2023, sam aparat kosztuje $300 na eBay czy gdzie indziej. Przyznasz chyba że w obecnych czasach nikt kto chce się zawodowo zająć zdjęciami ślubnymi nie rozważał by tego sprzętu i raczej nie byłby to pierwszy wybór jako najlepszego na rynku "killera" ;-)

Piszesz to z perspektywy mieszkańca USA. W Polsce Makówki są znacznie mniej popularne niż desktopy z Windowsem, a posiadaczy dużych monitorów Mac 5K to może z 1% się znajdzie. Większość oglądaczy zdjęć korzysta ze smartfonów, a ci, którzy gapią się w monitory komputerowe, to fajnie jeśli te monitory ogarniają s-RGB. Wystarczy przejrzeć wątek o monitorach na naszym forum. Do tych celów D700 to aż nadto. Co nie oznacza, że uważam D700 jako podstawowy przyrząd do focenia ślubów.
Co do stopki - wypisywanie drogiego sprzętu w stopce może być potencjalnym celem dla złodzieja. Tutaj rzadko kto mieszka w chronionych osiedlach.

cybulski
19-11-2023, 15:37
Wypadałoby mieć stopkę przynajmniej z linkami do strony, portfolio czy flikra, czyli tam gdzie można cokolwiek pooglądać. Jako przykład podam kolegę Dariusza Bresia. Ma linki do strony i mediów społecznościowych. Jeśli już wypowiadamy się o tym co nadaje się do ślubów to chciałbym sobie wejść na portfolio i np przejrzeć foty ślubów a może nawet zobaczyć na flikr jakim sprzętem robione. Dla mnie to jakaś podstawa na forum foto. Bez tego trudno brać wypowiedzi na poważnie. Tak to działa. Przykład z drugiej strony barykady to JK. Dużo wypowiedzi, zero linków do portfolio.

m_a_g
19-11-2023, 16:06
Piszesz to z perspektywy mieszkańca USA. W Polsce Makówki są znacznie mniej popularne niż desktopy z Windowsem, a posiadaczy dużych monitorów Mac 5K to może z 1% się znajdzie. Większość oglądaczy zdjęć korzysta ze smartfonów, a ci, którzy gapią się w monitory komputerowe, to fajnie jeśli te monitory ogarniają s-RGB. Wystarczy przejrzeć wątek o monitorach na naszym forum. Do tych celów D700 to aż nadto. Co nie oznacza, że uważam D700 jako podstawowy przyrząd do focenia ślubów.
Co do stopki - wypisywanie drogiego sprzętu w stopce może być potencjalnym celem dla złodzieja. Tutaj rzadko kto mieszka w chronionych osiedlach.

Nie róbmy z Polski trzeciego świata - spędzam w kraju kilka miesięcy w roku i mam więcej znajomych używających sprzętu Apple w Polsce niż w USA. Ba, znam całe firmy z Poznania i Wielkopolski (zatrudniające po kilkadziesiąt osób) które w całości przeszły na sprzęt Apple, czego ja nie zrobiłem jeszcze u siebie :-) Oczywiście nie neguję Twoich doświadczeń natomiast to co ja osobiście widzę pozwala mi wyciągać zupełnie inne wnioski niż Twoje.
Co do tego że stopka może być zachętą dla złodzieja - cóż za smutne podejście do życia trzeba mieć aby w ogóle coś takiego przyszło komuś do głowy, trochę mnie zszokowałeś.
Nie zgadzam się z tym, zwyczajnie odmawiam zastanawiania się nad tym, jeżeli mam się stresować że ktoś mi ukradnie aparat aż do tego stopnia aby nie wspominać o tym na forum to wolę go zwyczajnie wyrzucić na śmieci.

cz4rnuch
19-11-2023, 18:39
Nie róbmy z Polski trzeciego świata - spędzam w kraju kilka miesięcy w roku i mam więcej znajomych używających sprzętu Apple w Polsce niż w USA...Dobrym papierkiem lakmusowym opisującym to jak wygląda nasz rynek jest to jak go traktuje samo Apple. I tu faktycznie trochę trzecim światem zalatuje, bo z niektórych usług, których u nas nie ma można korzystać np. na Filipinach czy w innych Boliwiach (to tak z pamięci, ale widziałem kiedyś takie zestawienie). Sytuacja ulega poprawie, bo i coraz więcej Polaków kupuje iphony i watche, ale co do kompów to tak jak napisał markb trochę egzotyka. Może nie do końca egzotyka, ale udział w tym rynku apple ma niewielki.