Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Co ma sens w kolorze?
Coś takiego na przykład. Przynajmniej moim zdaniem.
Żadna rewelacja - zdjęcie wynalezione w archiwum po to tylko żeby zilustrować przykład. Co powinno być w kolorze, co ma sens być w kolorze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img397.imageshack.us/img397/9540/koloryrp3.jpg)
Qrva a jak mnie się malkontent znajdzie coby chciał w bewu....
tak tę fotkę zdecydowanie widzę w kolorze :-D i podoba sie
pokaż BW będzie porównanie...
świetne kolory, kadr podoba się.
pozdrawiam
pokaż BW będzie porównanie...
Nie no wypass ale po co?
Przecież to moim zdaniem widać.
no w sumie racja...w BW zyskałoby więcej MZ...
no w sumie racja...w BW zyskałoby więcej MZ...
Ranisz mnie... ;]
mariusz_777
17-09-2008, 22:29
Ja to widzę oczyma wyobraźni i powiem tez pięknie wygląda :D:D:D ale chętnie bym zobaczył bardziej zilustrowane.
A co do koloru to cudna jest ta fotka piękne niebo i światełko ładnie pada na traweczkę.
Pozdrawiam
Lege Artis
17-09-2008, 23:09
To zdjęcie tylko w kolorze, w BW byłoby nijakie bez wyrazu i wyraźnie zarysowanego motywu. W tym przypadku kolor dopełnia kompozycję a można się pokusić o stwierdzenia że stanowi jej podstawę. Przecież to zdjęcie zawiera barwy dopełniające się i w tym własnie tkwi jego urok. Przy BW domująca ma być forma a nie barwa.
Piotr_ek
17-09-2008, 23:12
Przykład czystego, dobrze wyważonego pejzażu. Nie powala ale każdy kto zaczyna przygodę z fotografią powinien wydrukować sobie to zdjęcie i czerpać z niego inspiracje.
Kadr jakich miliony a jednak...
mariusz_777
17-09-2008, 23:23
To zdjęcie tylko w kolorze, w BW byłoby nijakie bez wyrazu i wyraźnie zarysowanego motywu. W tym przypadku kolor dopełnia kompozycję a można się pokusić o stwierdzenia że stanowi jej podstawę. Przecież to zdjęcie zawiera barwy dopełniające się i w tym własnie tkwi jego urok. Przy BW domująca ma być forma a nie barwa.
Nie do końca się z Tobą zgadzam w B&W tez wygląda świetnie;)
Pozdrawiam