PDA

Zobacz pełną wersję : Vista i partycje

adamtg
17-09-2008, 21:01
Właśnie zakupiłem nowego laptopa z zainstalowaną Vistą. I już pojawił się pierwszy problem, a mianowice. Mam w nim duży dysk twardy (320GB) podzielony dosyć niefortunnie, na dwie partycje C: (ok. 280GB) i D: (ok. 40GB, ta jest do ponownego ożywiania systemu). Chiałbym C: podzielić jeszcze na dwa razy po 100GB, jednak gdy robie to zgodnie z instrukjcą na stronie Windowsa (tzn. za pomocą zmniejsz wolumin) udało mi uzyskać tylko 75GB na nową partycje i ni w ząb C: nie chce oddać z siebie więcej. Ktoś ma pomysł może jak to zrobić. Czy pozostaje mi tylko sformatować C:?

Korchez
17-09-2008, 21:26
Powinieneś zrobić odnowienie systemu i na samym początku zrobić jedną partycję taka jaką chcesz, a drugo po zainstalowaniu visty - w panelu sterowania - narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem - magazyn - zarządzanie dyskami - tutaj ustawisz sobie resztę tak jak chcesz :)

blabla
22-09-2008, 14:26
Witam, miałem podobny problem pomógł darmowy program GParted, ściągasz nagrywasz płytkę livecd, wkładasz do cd-romu a dalej cie poprowadzą instrukcje, dodatkowa zaleta jest to ,że nie trzeba przeinstalowywać systemu - wszystkie operacje można wykonać na zainstalowanej już viscie

Tom01
22-09-2008, 15:47
podzielony dosyć niefortunnie, na dwie partycje C: (ok. 280GB) i D: (ok. 40GB, ta jest do ponownego ożywiania systemu).

Zupełnie z ciekawości. Co w tym niefortunnego?

Schlag
22-09-2008, 20:04
Nie wiem jak w Vista (Viście czy jak to się odmienia), ale w XP partycja systemowa C:\
średnio raz na 6 miesięcy jest tak zaśmiecona że, najlepszym na to lekarstwem jest re instalacja.
Wydzielając na tą partycję powiedzmy 60-80G pozostaje nam, przy dzisiejszych pojemnościach HD,
sporo miejsca na rzeczy których nie musimy podczas tego procesu archiwizować.
Oczywiście to tylko moje zdanie i nikogo nie skłaniam do podobnego zachowania.

Tom01
22-09-2008, 20:14
Nie wiem jak w Vista (Viście czy jak to się odmienia), ale w XP partycja systemowa C:\
średnio raz na 6 miesięcy jest tak zaśmiecona że, najlepszym na to lekarstwem jest re instalacja.
Wydzielając na tą partycję powiedzmy 60-80G pozostaje nam, przy dzisiejszych pojemnościach HD,
sporo miejsca na rzeczy których nie musimy podczas tego procesu archiwizować.

Zaśmiecona cała patrycja czy foldery systemowe? Przecież wystarczy wyrzucić, a nawet zmienić nazwę kilku folderów, skasować kilka plików i można instalować system na nowo. Niczego się nie traci. Popularna metoda stawiania nowej instancji systemu, przez formatowanie partycji systemowej to metoda prymitywna i niebezpieczna.

W większości bardziej dojrzałych systemów zarządzania HDD, łączy się nawet wiele dysków, w jeden układ pamięci masowej, lub jedno drzewo katalogowe, zamiast jeden dysk dzielić na wiele drzew katalogowych. Układ oparty o partycje, jest sztywny, nieelastyczny, podatny na awarie, i w zasadzie nie ma zalet.

fotoMichal
22-09-2008, 20:47
http://vista.pl/artykuly/11302_problem_z_podzialem_partycji.html

Tom01
22-09-2008, 20:53
http://vista.pl/artykuly/11302_problem_z_podzialem_partycji.html

Wszem i wobec jest wiadomo, że najbardziej właściwą metodą aranżacji przestrzeni dyskowej, jest manipulowanie nią, startując system z osobnego źródła. Jednoczesne kładzenie podłogi i mieszkanie na niej, jest conajmniej problematyczne.

fotoMichal
22-09-2008, 20:59
Wszem i wobec jest wiadomo, że najbardziej właściwą metodą aranżacji przestrzeni dyskowej, jest manipulowanie nią, startując system z osobnego źródła. Jednoczesne kładzenie podłogi i mieszkanie na niej, jest conajmniej problematyczne.

a po polsku?

Tom01
22-09-2008, 21:08
a po polsku?

:-)
Nie z wnętrza działającego systemu.

adamtg
22-09-2008, 22:09

Kwestia przyzwyczajenie. Wolę mieć system na jednej, programy na drugiej, a zdjęcia, muzykę i filmy na trzeciej. Tak psikus, póki co taki podział się u mnie sprawdza i na Viście też chce go uskuteczniać.

Udało mi się to zrobi, trochę okrężną drogą (reinstalacja i dopiero dzielenie) ale jest tak jak chce. Dziękuje wszystki za pomoc! :)

Tom01
22-09-2008, 22:11
Wolę mieć system na jednej, programy na drugiej

1. Sądzi Pan, że tak jest w istocie?
2. Czym się formalnie różni trzymanie danych na partycji i w folderze?

PS. Microsoft wpoił wielu ludziom złe nawyki, jako jedyne słuszne.

maly5
23-09-2008, 00:02
wedlug mnie plusem partycjonowania wzgledem folderu moze byc to, iz mozemy na dysku w prosty sposob wydzielic obszary dajace szybszy dostep do danych i wolniejszy. i w sumie nie jest to tylko przyzwyczajenie windowsowe. na wszelkiej masci unixach partycje tez wystepuja. a to ze czesc ludzi nie ma pojecia jak to w ich domowym ubuntu funkcjonuje, to zgola inna sprawa.

Tom01
23-09-2008, 11:40
na wszelkiej masci unixach partycje tez wystepuja. a to ze czesc ludzi nie ma pojecia jak to w ich domowym ubuntu funkcjonuje, to zgola inna sprawa.

Zgadza się, jednak są one (partycje/dyski) podmontowane do jednego drzewa katalogowego i funkcjonują w systemie jako foldery.

adamtg
25-09-2008, 14:46
1. Sądzi Pan, że tak jest w istocie?
2. Czym się formalnie różni trzymanie danych na partycji i w folderze?

PS. Microsoft wpoił wielu ludziom złe nawyki, jako jedyne słuszne.

1. Sądzę, że tak.
2. Nie wiem.

Tom01
25-09-2008, 14:49
1. Sądzę, że tak.
2. Nie wiem.

Zatem wszystko sprowadza się do prozaicznego przyzwyczajenia. Jeśli Panu tak wygodniej, nie grzech tak układać przestrzeń dyskową, tyle że to nie jest optymalny sposób.