Zobacz pełną wersję : D40 - jak zrekompensować brak czujnika zbliżeniowego oka
kroliczy
17-09-2008, 12:37
jak w temacie - POMOCY!!!
jest jakis update softu - zeby go wlaczac i wylaczac np. tylko jakims przyciskiem
wnerwia mnie to jak chce sobie postrykac forki noca! juz mi sie oko przyzwyczaiło do ciemnosci a tu pstryk spod dioptromierza!
a moze jestem po prostu gapa - i nie doczytalem sie informacji jak to zrobic w manualu ?!
Niestety nie ma. Jest tylko możliwość skrucenia czasu automatycznego wygaszania i zmienić jasność monitora .
TristisAnima
17-09-2008, 12:43
Softu nie ma, przycisku też. Wnioskuję, że po zrobieniu zdjęcia wyświetla Ci się ono na wyświetlaczu, bo niezbyt jasno napisałeś co Cię razi. Jeśli chodzi właśnie o to poszukaj w menu, da się to wyłączyć.
kroliczy
17-09-2008, 12:58
To moze jeszcze raz wyjaśnie - intersuje mnie to okno
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img299.imageshack.us/my.php?image=z0028250ug2.jpg)
pojawia sie ono np przy wcisnietej migawce na 1/2. wszystkie informacje które potrzebuje mam w diotromierzu - a tak te okienko mi po prostu siwieci!
chciałbym aby pojawiało sie tylko na moje życzenie - da sie ?
czy musze zainwestowac w inny sprzet - podobno D60 ma juz czujnik oka ?
Masz w ustawieniach "Inform. o fot. autom." - ustaw na OFF
mimo wszystko i tak się pokazuje. Koledze nie o to chodzilo tylko wlasnie o czujnik aby wyswietlacz sam się wylanczał przy przystawianiu oka do wizjera. A wię tak jak wspomnialeś tą funkcję ma np. d60. ale czy warto wydwać okolo 300 zł więcej tylko po to aby mieć czujnik oka?? ;/ bo poza tym nie ma nic nowego czego mialoby zabraknąć w d40.
W d40 nie ma czujnika, wiec programowo nic nie mozna zmienic, w d60 ta funkcja jest juz wbudowana i dobrze dziala, tak naprawde, moim zdaniem, to nie warto dla tych paru zmian (matryca, czyszczenie matrycy, czujnik wizjera i lepszy procesor obrazu) zmieniac modelu na d60, jak juz to krok wyzej.
TristisAnima
17-09-2008, 14:06
Masz w ustawieniach "Inform. o fot. autom." - ustaw na OFF
Kurde od początku miałem tę funkcję wyłączoną i kompletnie zapomniałem, że coś takiego istnieje. Kolega dobrze radzi wyłącz to (Ustawienia -> inform, o fot. autom. -> przy obu na off) a wyświetlacz będzie Ci gasł po wciśnięciu migawki do połowy i zapalał się dopiero kiedy ty tego będziesz chciał.