Zobacz pełną wersję : d40- lepszy obiektyw czy zmiana na lepszy model???
Witajcie.
Mam dylemat czy lepiej zakupić do mojego Nikona d40 lepsze szkło w granicach 800zł czy może dodać trochę więcej i zakupić d70 ze standardowym obiektywem 18-55mm?? bo na tyle mi starczy. Bardzo was proszę o poradę.
Zdecydowanie bierz lepsze szkło. Jak dla mnie D70 to nie byłby krok w przód.
A nie bierze góra nad d70 to ze ma więcej pól autofocusa??, bo d40 ma tylko 3:(
Owszem, ale ma legendarnie mały wizjer. Mnie by to głównie przeszkadzało.
ojjj to racja.. ;/ wizjer jest bardzo mały. A masz jakie propozycje zmiennoogniskowego jasnego szkła np 2.8
Myślę, że warty polecenia jest nikkor 17-55 f/2.8.. No ale to inna półka cenowa.. W cenie poniżej 1000zł ciężko będzie kupić tak jasnego zooma.
Tamron 17-50 f/2,8 znawcy tematu twierdzą że trzeba wybierać co by z BF lub FF nie kupic.
Challenger426
17-09-2008, 13:19
A może Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Asp IF (wersja z silnikiem oczywiście),
nowy stoi za ok. 1200zł, można by poszukać używanego.
EDIT: uprzedził mnie arwic... :)
Ja bardziej przekonany jestem do nikkora. Choć musze przyznac ze tamrona nie mialem okazjii sprawdzic ale nikkor bardziej do mnie " przemawia" , choć do tanich też nie należy. Ale kto mówił ze bedzie tani :D tym bardziej ze szklem f2.8.
Wydaje mi się, że te 800zł, którymi dysponujesz to tak trochę ani w D ani w C. Może lepiej kupić używanego 18-70 i odkładać już na coś naprawdę porządnego??
Albo najlepiej jak narazie nic nie brać i doskładać tak z 1500zł i wtedy rozejrzeć się za czymś przyzwoitym. Bo z tego co wnioskuję nie ma sensu pakować pieniędzy w słabe szkło a potem je sprzedawać ;/
Wszystko zależy czego oczekujesz od sprzętu. Ja teraz jestem z takim samym dylematem co Ty i już głupieję co robić. Myślałem nad 18-70, żeby później rozszerzyć do 70-300 i dla zabawy Sigmy 10-20 i 30mm. Ale sam już nie wiem co tutaj będzie najlepsze. Najlepiej chyba mieć dostęp do różnych obiektywów, żeby móc potestować przez kilka dni, zastanowić się, który najczęściej używam i wtedy brać ... ach ta utopia... ;)
Może spróbuj N35-70/2.8 . Będzie brakowało szerokiego kąta, ale możesz dokupić potem np. S10-20.
Z 35-70 to pompka, ale obraz rewelacja. Powinieneś zmieścić się w budżecie.
Cholera zapomniałem, że on nie ma silnika.
Owszem, ale ma legendarnie mały wizjer. Mnie by to głównie przeszkadzało.
znaczy, ze uwazasz, ze D40 ma wiekszy wizjer?
Wez mnie to wyjasnij, bo chyba cos zle zrozumialem...
moze ja pozwole sobie wyjasnic Ci. A więc Tak ,jest mniejszy ale nie aż tak bardzo zeby to przeszkadzało, bynajmniej takie odczucie ja mialem przykladajac oko do d40 i d70.
Jak masz 800pln i ani grosza więcej to kup SB600 i Ci światła tymczasowo starczy. Sensownego jasnego szkła z silnikiem to za to nie kupisz, niestety...
ja bym kupil d70s ... na pewno nie jest to krok wstecz ... i na bank nie ma wizjera mniejszego niz d40...
Sam mam D40. Na twoim miejscu nie wymieniałbym na razie puszki, bo ta jest całkiem niezła uważam. Nie sugeruj się że coś ma ileśtam pól ostrości czy coś podobnego. Na początek 3 pola są ok- osobiście i tak na stałe mam wybrane centralne pole ostrości, a jak trzeba uzyskać odpowiedni kadr to ustawiam ostrość, a potem ew przekadrowuję- ale mniesza o to. Oczywiście D70s to już inna klasa puszki, ale czy nie lepiej najpierw lepsze szkła, a potem wymiana puszki?
CO więc kupić do 800,- jeżeli nie masz sprecyzowanych preferencji:
1. Nikkor AF-S 18-135 DX 3,5-5,6 używany ok 600.-
2. Nikkor AF-S 18-70 DX 3,5-4,5 używany ok. 600,-
3. Lampa zewnętrzna SB-400 nowa 177,-
1. - szeroki zakres ogniskowych, obiektyw b. ostry (jeden z najostrzejszych w klasie zoom >5), cały plastikowy podobnie jak kit który posiadasz; używając go możesz sobie wyrobić poglad jakiego zakresu ogniskowych Ci najbardziej potrzeba. Jak po roku będziesz chciał wymienić to sprzedasz z niewielką stratą
2. - lepiej wykonany mechanicznie od 2. trochę lepsze światło niż 2. na podobnych ogniskowych, mniejszy zakres ogniskowych, bardzo ostry, przy ew. odsprzedaży niewiele stracisz
3. Jeżeli chcesz poeksperymentować z lampą to za te pieniądze dobry zakup (zdecydowana poprawa efektu w porównaniu do lampy wbudowanej). Jeżeli nie potrzebujesz zabawy ze światłem to wstrzymaj się na razie z 3. i dozbieraj do ew. wymiany szkła np. za rok
Jak masz kupować D70 z 18-55 to ni w ząb nie ma to sensu.. to głównie obiektyw odpowiada za obraz, jaki ostatecznie uzyskujesz.. 800 to nie za wielki pieniądz, i wybór w tym zakresie jest mały, a jeśli chodzi o światło 2.8 to wybór jest zerowy. Możesz się zdecydować na obiektyw bez silnika, ale odradzam jeśli masz niewielką cierpliwość / niepewną rękę / słabe oczy. W podanych pieniądzach zostaje Ci więc tylko 18-70 i 18-135. Osobiście jestem raczej przeciwnikiem superzoomów - po to kupuje się lustro by móc zmieniać obiektywy, a nie wszędzie biegać z jednym. Wyjątkiem dla mnie jest 18-200 VR, przez wzgląd na używalną stabilizacje i dobre wyniki jak na taki zoom, ale to już nie ta klasa cenowa. Szczerze Ci radzę - na razie wstrzymaj się z zakupem. Poczekaj aż uciułasz około 1000, wtedy możesz już łyknąć jakieś fajne szkła: Sigma 17-70 /2.8 -4, Sigma 18-55 / 2.8 HSM, Przy odrobinie szczęścia Tamron 17-50 /2.8 z silnikiem AF.
sdwcarlos
18-09-2008, 15:12
N18-70 F3,5-4,5 widziałem tu na forum za 450 pln a SB600 (prawie nówka) za 570pln. Czyli za 1020 pln masz bardzo dobry komplet. Swój Kitowy 18-55 mozesz za 150pln puscic na Allegro i z Twoimi 800 pln juz Ci prawie na wszystko starcza. Jak kiedykolwiek zmienisz puszke do zostaje Ci w ręce fajne szkło i lampa.
Witajcie.
Mam dylemat czy lepiej zakupić do mojego Nikona d40 lepsze szkło w granicach 800zł czy może dodać trochę więcej i zakupić d70 ze standardowym obiektywem 18-55mm?? bo na tyle mi wstarczy. Bardzo was proszę o poradę.
Jak masz 800pln i ani grosza więcej to kup SB600 i Ci światła tymczasowo wstarczy. Sensownego jasnego szkła z silnikiem to za to nie kupisz, niestety...
starczy może być wiąd :D nie martwcie się, też się dziś czegoś nauczyłem :)
do autora: jeśli masz tylko 800 pln to poczekaj, nic dobrego za to nie kupisz, będziesz chciał zmienić i poniesiesz straty. Zaczekaj, zbieraj, kup coś co da Ci satysfakcję na dłużej.
pozdr
Zdecydowanie bierz lepsze szkło. Jak dla mnie D70 to nie byłby krok w przód.
Nie krok lecz skok w przód :)
moze ja pozwole sobie wyjasnic Ci. A więc Tak ,jest mniejszy ale nie aż tak bardzo zeby to przeszkadzało, bynajmniej takie odczucie ja mialem przykladajac oko do d40 i d70.
To coś słabe masz to oko :)
D70s + DK-21M i jest cacy :)
moim skromnym zdaniem to dozbieraj na lepsze szklo plus cos do blyskania np.sb600.
d70 nie zmieni twojej fotografii.
Nekosh, to ja tez mam jakieś "złe oko", bo i mi się wydaje mniejszy, lub jakoś ciężej mi było się do niego "przystawić"
d70 nie zmieni twojej fotografii
A to myślę jest kwintesencją odpowiedzi w tym wątku.
Nie krok lecz skok w przód :)
To coś słabe masz to oko :)
D70s + DK-21M i jest cacy :)
"Każda sroka swój ogon chwali"
Również uważam że inwestycja w oświetlenie i szkło to lepsze rozwiązanie.
waiting-for-the-sun
19-09-2008, 21:50
stałam swojego czasu przed podobnym dylematem, ale zdecydowałam się na używany 18-70, nie żałuję bo śmiga świetnie, póki co o nowej puszce nie myślę no i takie rozwiązanie również radzę autorowi wątku :) nie taki d40 zły jak go malują...
kptYossarian
19-09-2008, 22:04
Sigma 18-55 / 2.8 HSM
Oczywiście masz na myśli Sigma 18-50 / 2.8 (http://optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=11&typ=0&moc=0)
;)
Autorowi tematu polecam zaoszczędzić jeszcze kilkaset złotych i wyhaczyć na forumowej giełdzie używanego Tamrona 17-50 / 2.8 lub Sigmę 18-50 / 2.8 (uważając przy tym na BF / FF).
Ewentualnie bardzo dobrego nikkora 18-70, ale niestety już z gorszym światłem (w tym momencie już możesz sobie na niego pozwolić).
Odczujesz z pewnością większą różnicę, niż przy wymianie body - poza tym szkło zostanie Ci raczej na dłuższy czas.
Jak kto woli.
Pozdrawiam.
kptYossarian.
Nie ma sensu pchać się w nowy sprzęt bez większej gotówki. Przedmówcy mają rację. Lepiej zainwestować w szkła. Po co lepszy sprzęt z kitowym obiektywem? Co na tym zyskasz? Lepszych zdjęć nie zrobisz, a poza tym od czego komputer :) D40 jest stary, ale jary :)
Nie ma sensu pchać się w nowy sprzęt bez większej gotówki. Przedmówcy mają rację. Lepiej zainwestować w szkła. Po co lepszy sprzęt z kitowym obiektywem? Co na tym zyskasz? Lepszych zdjęć nie zrobisz, a poza tym od czego komputer :) D40 jest stary, ale jary :)
Popieram. Lepiej dozbierać i albo SIGMA 17-70 lub tamronek 17-50.
A D70 to już tylko second hand, będzie min 2 letni. Skoro nie widać różnicy (poza ergonomią) to ...
No i karty będzie trzeba dokupić - D70 chodzi na CF
yaro0001
22-09-2008, 19:54
Jeśli chcesz coś lepszego kup 18-55 VR moim zdaniem jest całkiem niezly a na pewno dużo lepszy od 18-55 bez VR. No chyba że potrzebujesz koniecznie coś jasnego.
W Wawie nowy Tamron 17-50/2.8 z silnikiem znalazłem za ~1150pln, a że podobno mają kilka sztuk od ręki to jutro obadam dokładnie sprawę BF/FF/ostrości na miejscu i skrobnę co-nieco :)
No i mam. Jeśli ktoś go chce a jest/będzie w Warszawie to warto podjechać na Małą 15 i sprawdzić bo mają ich sporo. Mój jest przyzwoicie ostry (a porównując z Sigmą 18-50/2.8 to wręcz mistrzowski), bez BF/FF. Trzeci z "macanych". Dwa pierwsze były z delikatnym FF w całym zakresie (baaardzo delikatnym, takim do przyjęcia, ale że mogłem to "se" pomarudziłem :mrgreen: ). Ale zamawiać w ślepo rzeczywiście bym nie polecał...
Dozbieraj i kup Nikkora af-s 50/1,4 który niebawem się pojawi :)
Mnie zawsze zastanawiają wątki, w których ludzie zastanawiają się czy za posiadane pieniądze kupić nowe body czy nowy obiektyw.
Przecież to są zupełnie dwie różne sprawy.
Wydaje się być oczywistym - kup to, czego potrzebujesz. Chyba każdy wie czego potrzebuje(?) - a jeśli nie - to może lepiej w ogóle nic nie kupować i doczekać momentu, kiedy nabierze się przekonania, że potrzebuję właśnie tego.
Doskwierają Ci ograniczenia jakie narzuca na Ciebie aktualnie posiadana puszka?
Czy zauważasz brak jakiejś ogniskowej, albo światłosiły posiadanych obiektywów?
Stojąc przed takim dylematem trzeba najpierw sformuować krótkie i jasne pytania - wtedy odpowiedzi też będą krótkie i jasne.
Udanych wyborów życzę... :)
Dozbieraj i kup Nikkora af-s 50/1,4 który niebawem się pojawi :)
A skąd to wiesz?
NOOO BARDZO DZIĘKUJE KOLEDZY ZA WYCZERPUJĄCE WYPOWIEDZI :) obiektyw 17-50/2.8 będzie dla mnie wystarczający :) i do tego będzie jeszcze lampa SB600 i taki zestaw będę osobiście uważał do udanych .
Nik_s_on
16-10-2008, 21:49
Ja osobiście został bym przy D40 i dokupił lepsze szkło. D40 niczego nie brakuje a lepsza optyka zrobi swoje :)
mateuszu
11-11-2008, 16:32
Witam serdecznie,nie bede zakladal nowego posta poniewaz mam podobny dylemat.jestem posiadaczem d40 ze "standardowym" obiektywem,mam go od niedawana i i przeszkadza a mianowicie brakuje moizliwosci wiekszego przyblizenia.zastanawialem sie nad kupieniem innego obiektywu,ale kompletnie sie na tym nie znam.przegladalem troche forum i zauwazylem ze jest kilka marek obiektywow (Tamron,sigma,nikon) jest jakas zasadnicza roznica miedzy markami czy wazniejsz sa parametry?
zasadniczo dopiero zaczynam swoja przygode z fotografia,moze macie jakies rady,wskazowki dla zoltodzioba?
nie wiem moze znajde jakies linki na forum odnosnie podstaw-kadrowanie,jak poprawnie ptrykac?
narazie jestem pochloniety praca ale mam nadzieje ze bede mialwiecej czasu na korzystanie z aparatu!
pozdrawiam wszystkich
prosze o pomoc
p.dubiel
11-11-2008, 20:17
ja ze swojej strony moge polecic Ci nikonowski poradnik :
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
jesli rzeczywiscie dopiero startujesz to musisz na nim spedzic jakiś czas a pózniej wszystko bedzie takie... oczywiste:)
A nie myślałeś czasem o stałce? Za 400 pln możesz kupić 50 f/1.8, za resztę może jakąś lampę błyskową? Myślę, że nie byłby to zły pomysł. Ja w każdym razie też uważam, że wymiana (dokupienie) szkła będzie lepszym rozwiązaniem niż wymiana puszki.
mateuszu
12-11-2008, 04:43
A nie myślałeś czasem o stałce? Za 400 pln możesz kupić 50 f/1.8, za resztę może jakąś lampę błyskową? Myślę, że nie byłby to zły pomysł. Ja w każdym razie też uważam, że wymiana (dokupienie) szkła będzie lepszym rozwiązaniem niż wymiana puszki.
nie wiem czy kolega pisal do mnie czy do poprzednika ktory zalozyl post?
mateuszu
12-11-2008, 04:45
ja ze swojej strony moge polecic Ci nikonowski poradnik :
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
jesli rzeczywiscie dopiero startujesz to musisz na nim spedzic jakiś czas a pózniej wszystko bedzie takie... oczywiste:)
dziekuje bardzo za poradnik tego wlasnie mi bylo trzeba!!zostaje jeszcze kwestia obiektywu!moze mi ktoz doradzi?
Blasius.G
12-11-2008, 08:12
Stalka 50mm jako dodatkowy- owszem ale jako podstawowy niezbyt. Mam i czesciej uzywam zoomy. Lubie 50tke ale to dobre do takich statycznych i spokojnych ujec, do ktorych mozna sie przygotowac, podejsc, odejsc.
kowalskimarek
13-11-2008, 10:45
witam!jesli moge sie przylaczyc do tematu to chcialem zapytac szamnowne grono o opinie na temat tych dwoch obiektywow,wiem ze sa to troche rozne od siebie obiektywy ,ale chcialbym cos kupic zamiast mojego kita i niewiem co zrobic czy wziasc ten ze stabilizacja ale ciemniejszym szklem cz bez stabilizacji ale z jasniejszym szklem??jesli chodzie o ogniskowe powyze 70mm to sie niemarywie bo obecnie juz posiadam 70-300 sigme dziekuje za pomoc w wyborze i ewentualne rady,niechce wydac bezmyslnie pieniedzy dziekuje
http://www.allegro.pl/item476693413_sigma_18_125_f3_8_5_6_dc_os_hsm_n_fv _gratisy.html lub http://www.allegro.pl/item475325004_sigma_17_70_dc_macro_hsm_nikon_etui_ filtr_uv.html
kowalskimarek
13-11-2008, 11:33
to jeszcze raz ja a moze dobrym kompromisem byloby kupic obiektyw od kolegi malizna 18-70 3.5-4.5 z filtrem hama i dokupic do tego lampe sb-400 ktora tez jest na sprzedaz na forum?? dziekuje za szybka odpowiedz bo takie okazje napewno nie trwaja dlugo pozdrawiam
tomekudla
13-11-2008, 18:58
Trochę to sztampowe co powiem ale tamron 17-55 2,8 byłby lepszym wyborem od tych przedstawionych przez Ciebie. Bawiłem się tym szkiełkiem i jest bez porównania lepsze od szkła z zestawu.
a ja zamieniłem d40 na d70s i niezałuje wcale