Zobacz pełną wersję : D70 z obiektywem Tokiny - jakość zdjęć
beniowski
17-09-2008, 00:13
Witam, jestem nowy na forum. W tym roku zamieniłem F65 na używany D70 - moją pierwszą lustrzankę cyfrową. Używam do niej (jak do F65) obiektywu Tokina ATX-Pro 28-70 2.8. Z analogiem współpracował świetnie, z cyfra też sobie radzi. Mam na nim filtr polaryzacyjny Hoya. Niemniej, mam wrażenie, ze zdjęcia wykonywane D70 są słabej jakości (aparat jest w pełni sprawny). I nie mówię tu o porównaniu z błonami fotograficznymi, ale nawet ze zwykłym Olympusem SP 350, którego dostałem w prezencie. Zdjęcia robione D70 są jakieś blade, mdłe, barwy nie są nasycone. Lubię bawić się ustawieniami manualnymi itp. niemniej dziwię się, że taki Olympus robi zdjęcia o wiele bardziej barwne, bardziej nasycone w zwykłym trybie automatycznym. Czy to ja coś źle ustawiam, czy to D70 niezbyt dobrze współpracuje z tym szkłem, czy też technika tak poszła do przodu przez te kilka lat, że taka malpka jak SP 350 ma już matrycę lepszą niz D70? Jestem trochę rozczarowany przesiadką na D70 i zastanawiam się, czy zmiana body na innego cyfraka Nikona cos pomoże. Ktoś może mi cos na ten temat powiedzieć?
miron19j
17-09-2008, 02:51
Zdjęcia robione D70 są jakieś blade, mdłe, barwy nie są nasycone. ..Jestem trochę rozczarowany przesiadką na D70 i zastanawiam się, czy zmiana body na innego cyfraka Nikona cos pomoże. Ktoś może mi cos na ten temat powiedzieć?
witaj,
to normalne. Zdjęcia z kompakta są już w aparacie poddane obróbce. Jeżeli chcesz, możesz u siebie w D70 też tak ustawić. Nie znam menu 70-tki, ale napewno masz pozycję "image optimisation" lub jakoś podobnie. Ustaw na "custom" i wtedy będziesz mógł zmienić jasność, nasycenie, kontrast tak jak w kompakcie.
Życzę Ci wiele radości z fotografowania lustrzanką
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
arutrek2-
17-09-2008, 07:21
A może spróbuj odkręcić ten filtr? Miron ma rację, zmień ustawienia optymalizacji zdjęć w jpgu i będzie ok:)
Nie wiem jak z tą wersją Tokiny, ale ja mam tą pierwszą. No i jakby kontrast z tego szkła był dość słaby. Ale trochę obróbki i jest ok. ;) Co do ustawień - faktycznie w menu masz możliwość podsycenia kolorów. Ale to działa tylko na jpg. :)
marcinekmm
17-09-2008, 10:32
IMO jak D70 to tylko NEF; niestety WB jest u mnie na tyl eomylny iż dawno zrezygnowałem z JPG-ów... jeżeli JPG to D50.
Ale D70 to świetna pucha tylko wymagająca.
stachmuszel
17-09-2008, 10:55
Za poprzednikiem, D70/s to tylko NEF. Ja próbowałem różnych ustawień dla JPG, łącznie z tymi, które kiedyś proponował Czornyj. Niby jak się na nie patrzy to ok, ale po porównaniu tych samych kadrów wykonanych w NEF i JPG, zdecydowanie NEF. Detale, kolory, kontrast, WB po obróce w C1 są zdecydowanie lepsze od tych samych kadrów w JPG z puszki.
Pozdrawiam!
beniowski
17-09-2008, 11:08
NEF to RAW, tak? Wybaczcie, ale nie mam nawet tego cd z oprogramowaniem do D70, dopiero chciałbym zdobyć. Co oznacza obróbka w C1? Ja nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy, więc z góry przekraszam za laickie pytania.
Za poprzednikiem, D70/s to tylko NEF. Ja próbowałem różnych ustawień dla JPG, łącznie z tymi, które kiedyś proponował Czornyj. Niby jak się na nie patrzy to ok, ale po porównaniu tych samych kadrów wykonanych w NEF i JPG, zdecydowanie NEF. Detale, kolory, kontrast, WB po obróce w C1 są zdecydowanie lepsze od tych samych kadrów w JPG z puszki.
Pozdrawiam!
hudybart
17-09-2008, 11:11
Beniowski widzę masz ten sam problem który Ja miałem po przesiadce na d70s jakieś 2 lata temu.Też nie poodbały mi się zdjęcia prosto z puchy.Niestety jak ktoś już napisał puszka dobra ale wymagająca.Ja używam tylko raw i obróbka ps i jest wtedy ok.
marcinekmm
17-09-2008, 11:28
NEF to RAW, tak? Wybaczcie, ale nie mam nawet tego cd z oprogramowaniem do D70, dopiero chciałbym zdobyć. Co oznacza obróbka w C1? Ja nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy, więc z góry przekraszam za laickie pytania.
Polecam Nikon Capture - niezła zabawa do korekty podstawowych ustawień. Obsługa bardzo intuicyjna.
Trial bezpłatny oraz Instrukcja Obsługi do ściągnięcia z netu.
Powodzenia!