PDA

Zobacz pełną wersję : co jeszcze do D80?

brs
16-09-2008, 18:16
Witam.

Całkiem niedawno zakupiłem D80 wraz z kitowym obiektywem 18-55.

Postanowiłem poważnie podejść do fotografii cyfrowej.

Kieruje do Was następujące pytanie. Co jest mi jeszcze potrzebne, by wszystko miało ręce i nogi?

Czytałem, że należy zakupić jakieś filtry, pierścienie itd, ale kompletnie nie mam pojęcia co dokładnie.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

P.S. Oczywiście w najbliższym czasie planuje dokupić jeszcze jakieś obiektywy.

Lubczan
16-09-2008, 18:45
Jeśli nie masz pojęcia, nie jest ci to potrzebne.

Wojteksw
16-09-2008, 18:50
Książki o fotografii cyfrowej.

Sz56
16-09-2008, 18:52
Mam 18-200 VR, chwlę, statyw, torba i jest ok.

Yuras
16-09-2008, 18:56
Chcesz poważnie podejść do fotografii.. czy po prostu masz troche kasy na to przeznaczonej i chcesz jak najszybciej kupić cokolwiek Ci ktokolwiek doradzi?
Ja na samym początku doradziłbym całkiem poważnie i bez grama ironii ..po prostu kilka dobrych książek.

MicSzu
16-09-2008, 18:57
Dobre podręczniki do nauki:) To Ci jest najbardziej potrzebne:)

arutrek2-
16-09-2008, 19:32
Albo tak, jak pisali koledzy wyżej - książki, albo chociaż podstawowe info w Internecie, albo po prostu kilka długich spacerów z aparatem i wieczorów w domu i sam będziesz najlepiej wiedział, czego Ci trzeba:) Jeśli okaże się, że na spacerze najwięcej pstrykasz zdjęć ludziom i portretów i masz za małą głębię, to potrzebujesz czegóś dłuższego niż 18-55. Jeśli okażesz się macrofilem, to będziesz potrzebował obiektywu z funkcją macro (jest całe mnóstwo 70-300 z macro, więc masz 2 w 1). Jeśli znowu zobaczysz, że masz ogromne dłonie, z których wypada Ci puszka to kup gripa. A jeśli najwięcej frajdy sprawia Ci fotografowanie rodzinnych imprez, to dokup do tego, co masz, lampę. Jak dla mnie, to najlepszy sposób na określenie swoich potrzeb i trafny zakup. Pozwoli Ci to uniknąć niezadowolenia z zakupu i na pewno takowy będzie lepszy. Pozdrawiam.

brs
16-09-2008, 19:50
Jeśli nie masz pojęcia, nie jest ci to potrzebne.

daruj sobie...

Chcesz poważnie podejść do fotografii.. czy po prostu masz troche kasy na to przeznaczonej i chcesz jak najszybciej kupić cokolwiek Ci ktokolwiek doradzi?

nie jest tak jak mowisz... po prostu chce sie zaopatrzyc w niezbedne rzeczy, by pozniej miec je z glowy

@arutrek2- - dzięki Ci za rade! :)

yarp3n
16-09-2008, 20:15
Skąd wiesz co ci będzie potrzebne? Jeżeli coś będzie dla Ciebie niezbędne to samo wyjdzie w po dwóch, trzech miesiącach robienia zdjęć.

Yuras
16-09-2008, 20:20
nie jest tak jak mowisz... po prostu chce sie zaopatrzyc w niezbedne rzeczy, by pozniej miec je z glowy

..wiesz, w skrócie Ci powiem, że to co napisałeś w pierwszym wpisie zabrzamiało jak:
"..chciałbym uprawiać sport tak bardziej na poważnie, kupiłem już pulsomer doradźcie mi co jeszcze powinienem kupić, jakieś obuwie, koszulke, może narty czy rower.. doradźcie mi bo nie mam pojęcia co dokładnie"..

No pomysl na spokojnie skąd "my" mamy wiedzieć jaki Ty masz gust, co Ci sie podoba, w czym się dobrze czujesz ..skoro sam tego jeszcze nie wiesz. Zatem jeden napisze.. kup dysk.. zajebisty jest rzut dyskiem, drugi powie, rower górski se kup, bo nie ma nic lepszego.. ..a trzeci z wielkim zapałem poleci ....pływanie synchroniczne.. :)

..sam musisz poznać swój gust, do czego zmierzasz, w czym czujesz czy masz szanse poczuć się najlepiej.. wtedy odpalisz szukajkę, poczytasz parę wątków i sam dojdziesz do tego co Ci potrzebne.. ..a jeśli jeszcze będziesz miał jakieś watpliwości zapytasz o konkret a nie tak ogólnikowo jak na wstępie. Ale wcześniej naprawdę poczytaj, wiekszość z nas to robiła jeszcze wtedy jak nie było mowy o necie.. ..to naprawdę skutkuje.

amirez
16-09-2008, 20:20
Nigdy nic nie będziesz miał z głowy. Nikon to system. Zawsze będziesz chciał coś nowego, lepszego. Koledzy mają rację - schowaj pieniążki i pobaw się na początek aparatem. Sam dojdziesz do tego co Tobie potrzebne. Może lampa /warto zainwestować w Sabinkę/, może plecak czy lepszy obiektyw lub statyw i grip. A może lepszy... aparat ;)
Zabawa w fotografię to worek bez dna. Szybko wydać kasę to nie problem. Problem - to zrobić to z głową. A ten problem możesz rozwiązać tylko sam na podstawie swoich doświadczeń i oczekiwań.
Takie moje zdanie.

Rafał_Sz
16-09-2008, 20:23
Poczytaj sobie to Forum, tak trochę dłużej, to już gotówki nie zobaczysz.

;)

pyetya
16-09-2008, 20:31
dobre książki

pitter0
16-09-2008, 22:01
Filtry np. polaryzacyjny na poczatek ,a pozniej moze jakis Cokin;) No i to co wszyscy wyzej powiedzieli ,amirez ma racje co do kasy pozniej nie bedziesz miec takich problemow:)

altezza
16-09-2008, 23:04
za Kolegami - ksiazki, polecam "Ekspozycje bez tajemnic" Bryana Petersona (doskonala na poczatek) i "Czas naswietlania bez tajemnic" tegoz autora oraz net i to Forum - prawdziwa kopalnie wiedzy :)

mister
17-09-2008, 07:12
daruj sobie...

@arutrek2- - dzięki Ci za rade! :)

Moim zdaniem nikt tu z Ciebie nie kpi - po prostu ludzie dają Ci dobre rady - fotografia to przede wszystkim wiedza i doświadczenie, a nie sprzęt - dlatego ludzie doradzają kupno książek, materiałów szkoleniowych oraz dużo praktyki i doświadczeń.
Co do sprzętu - niezbędne jest body, obiektyw, filtr chroniący soczewki, ewentualnie lampa - jak bedziesz robił fotki to sam dalej zobaczysz co Ci potrzebne

brs
17-09-2008, 13:21
Moim zdaniem nikt tu z Ciebie nie kpi

ja tak wcale nie twierdze

Dziękuje wszystkim za rady - wyciągne z nich stosowne wnioski, temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

martuf
17-09-2008, 22:20
dodatkowy akumulator, to coś co zawsze może sie przydać i to w najmniej spodziewanym momencie.
Parę razy uratowało mi ż...djęcia (których inaczej by nie było)
po drugie zestaw do czyszczenia zwłaszcza pędzelek i inne*

*filtry szare, połówkowe, węzyk spóstowy, grip, plecak, statyw, lampę, drugi statyw na lampę, większy plecak żeby to zabrać, plus wiele innych rzeczy bez których mozna życ ale fajnie JE mieć

Pierre
17-09-2008, 22:48
Postanowiłem poważnie podejść do fotografii cyfrowej.
Kieruje do Was następujące pytanie. Co jest mi jeszcze potrzebne, by wszystko miało ręce i nogi?

Myślę, że masz już bardzo dużo, aby podejść poważnie do fotografii cyfrowej, ponieważ tym zestawem ktory masz można robić bardzo dużo. A ja tak sobie myślę, że w fotografii cyfrowej obok sprzętu najważniejsza jest obróbka zdjęć. Jeśli dobrze opanujesz Photoshopa, to nieważne czym focisz, ważne że umiesz to potem odpowiednio "wyeksponować" - na papierze, bo przecież zdjęcia ogląda się na papierze a nie na ekranie monitora.
Nauka takich rzeczy jak edycja zdjęć czy kalibracja monitora lub drukarki wymaga czasu i cierpliwości.
Sprzęt masz super ! Teraz kolej na obróbkę zdjęć i drukowanie. Polecam bardzo książkę "Fotografia cyfrowa, edycja zdjęć" Scott'a Kelby. Powodzenia !

tommybox
18-09-2008, 16:05
(...)

Co jest mi jeszcze potrzebne, by wszystko miało ręce i nogi?

(...)

Światło, światło, światło...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

pozdrawiam

grzybecki
19-09-2008, 15:27
Ja na twoim miejscu na dobry początek kupił bym Zenita, albo cokolwiek w pełni manualnego... Żeby się rozeznać z pokrętłami, czułościami i innymi...
Nikon D80 na początek to dość sporem wyzwanie...

Jak wyżej, lektur książek o podstawach fotografii pomoże.

Damundo
19-09-2008, 17:21
Nikon D80 na początek to dość sporem wyzwanie...

Ja tam nie narzekam ;)

coroner
19-09-2008, 17:30
A po co koniecznie coś kupować jak sam nie wiesz co Ci potrzebne?? Jak już musisz coś kupić to kup lampę SB-600/800/900 zależnie od kasy. UV i polar też nie zaszkodzą

bialogardzianin
20-09-2008, 12:45
A po co koniecznie coś kupować jak sam nie wiesz co Ci potrzebne?? Jak już musisz coś kupić to kup lampę SB-600/800/900 zależnie od kasy. UV i polar też nie zaszkodzą

Po co koledze polar jak obiektyw nie ma wewnętrznego ogniskowania?!

bialogardzianin
20-09-2008, 12:51
Przeszedłem drogę podobną do Twojej, te same doświadczenia- sentyment. Książek nie kupuj bo szkoda kasy- są dostępne w pdf lub doc w necie (wystarczy poszukać), szukaj też info na forum i dużo się dowiesz od praktyków. Z czasem, jak będziesz się rozwijać fotograficznie, zrodzą się w Tobie nowe pomysły na fotografię, wtedy będziesz wiedzieć czego potrzebujesz do swego zestawu. Powodzenia!

coroner
20-09-2008, 13:01

Ja też nie mam IF i polara używam.

Bonthyc
20-09-2008, 13:10

Jakie to ma znaczenie? Kręcisz filtrem po ustawieniu ostrości i tyle.

Zbigniew
20-09-2008, 22:17

Odnośnie pierdół typu filtry pisać nie będę, bo się dobrze nie znam i nie mam innych niż UV nakręcone na każdy obiektyw. Jak ktoś pyta o to, co zmienić w sprzęcie, zawsze odpowiadam, że idealny zestaw na początek to: aparat + kit (to już masz), i teraz:
- jak potrzebujesz dalszego zasięgu, to teleobiektyw - np. typu 70-300VR - to naprawdę sensowne szkło za te pieniądze
- jak chcesz jaśniej, to stałka - np. 50/1.8 - żelazny punkt programu; stałkę generalnie polecam, bo otworzy Ci bardzo oczy na fotografię i nie będziesz chciał (np. 95% zdjęć tutaj (http://zbigniew-piatek.type.pl/miejsca/2007-01-Cmentarz-Warszawa/index.html) zrobiłem właśnie D80 i 50/1.8, gdy ją kupiłem)
- no i niezbędna jest lampa - nie tylko w pomieszczeniach, ale też na zewnątrz, przy doświetlaniu postaci, itp.

A przede wszystkim pooglądaj zdjęcia innych, pomyśl czego Ci brakuje abyś takie robił (w sensie sprzętu), poczytaj poradniki.

stefq
21-09-2008, 00:01
zbigniew jak zwylke dobrze poradzi :P

telly
21-09-2008, 01:58
pooglądaj zdjęcia innych
Idź do biblioteki, czytelni, pooglądaj albumy ze zdjęciami, zobaczysz, w jakim kierunku Cię ciągnie: portret, makro, pejzaż, architektura, przyroda... Jeśli okaże się, że podoba Ci się świat, to może lepiej wydać kasę na jakiś fajny wyjazd.

kronos28
21-09-2008, 10:07
Przeszedłem drogę podobną do Twojej, te same doświadczenia- sentyment. Książek nie kupuj bo szkoda kasy- są dostępne w pdf lub doc w necie (wystarczy poszukać),

oprogramowania do obróbki zdjęć też nie kupuj, bo szkoda kasy - jest dostępne na torrentach i innych takich.

aparatu i sprzętu też nie kupuj w sklepie - jest dostępny na "bazarku" od panów z brakiem karku prosto spod lady...

krysteeeee.... :evil:

ziro
21-09-2008, 20:29
zacznij od książek. Też mam d80 dopiero od 3 miesięcy i zaczynam przygodę z fotografią. Jako pierwszą rzecz kupiłem filtr polaryzacyjny, jako że lubię robić foty w plenerze. Potem był filtr połówkowy i szary. Statyw już miałem i też się przydaje. Na razie wystarcza mi sigma 18 - 200 ze stabilizacją, ale przydałoby się coś więcej. Może konwerter? Z czasem pewnie będę potrzebował też lampę. No i na dniach myślę o capture NX2, bo 30-dniowy testowy już się skończył. Ale z tego wszystkiego najważniejsza jest wiedza

matt444
21-09-2008, 20:30
co jeszcze do d80? fotografa, żeby zdjęcia robił;)

altezza
22-09-2008, 01:24
Zbigniew - piekne zdjecia!

sorki za OT:oops:

matyjasz
22-09-2008, 02:30
Książek nie kupuj bo szkoda kasy- są dostępne w pdf lub doc w necie (wystarczy poszukać),

O! ... ojej... a się głupio zapytam, czy to nie nakłanianie do przestępstwa ? :D
...uuu

Pozdrawiam
Mati

[...] nieaktualne, przepraszam :/

Sloniacz
22-09-2008, 06:42
mi się wydaje, że brakuje ci tylko wiedzy a tego niestety nie da się tak po prostu kupić jak aparat czy obiektyw ;)

bialogardzianin
22-09-2008, 09:16
Temat zamknięty ale jeszcze od sercabrs: zbieraj na lampę (koniecznie z dyfuzorem)- to podstawa, nawet jak będziesz miał szkło 1.4 lub 1.8 trzeba będzie doświetlić obiekt i/lub tło. Co do polara, będzie Ci potrzebny przede wszystkim przy zdjęciach krajobrazowych tylko uważaj, na ultraszerokim kącie 10/12 mm będą niespodzianki z niebem. Kup filtr neutralny lub UV- to podstawa dla ochrony soczewki. Zresztą, prędzej czy później zmienisz swój 18-55 VR na pięćdziesiątke lub inny o tej średnicy więc filtr Ci zostanie (nie kupuj taniochy, bierz pro1digital lub ekwiwalent). Ponadto: statyw (który utrzyma min. 4 kg) i torba/plecak na Twoje skarby!